Jeżeli zakończy się 2:1 to Anglicy winni złożyć protest Mamy ewidentny przykład, że tak jak w hokeju kamery powinny być na linii bramkowej również w kopanej
27 cze 2010, 16:15
Kącik sportowy
oktan
Licząc na kolejne fuksy myślę, że: 1. Niemcy 2. Holandia 3. Włochy 4. Urugwaj
Obstawiam na podium europejskie 1. Niemcy 2. Holandia 3. Portugalia 4. Urugwaj Włosi zawiedli, za to niemiecki walec się rozpędza
27 cze 2010, 17:39
Kącik sportowy
oktan
oktan
Obstawiam na podium europejskie 1. Niemcy 2. Holandia 3. Portugalia 4. Urugwaj Włosi zawiedli, za to niemiecki walec się rozpędza
A gdzie BRAZYLIA???
Oglądacie arcyciekawy mecz Argentyny z Meksykiem czy arcynudny "pojedynek" na monologi Jarka z Bronkiem (i vice versa) ?
Ja wybieram mecz.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
27 cze 2010, 18:59
Kącik sportowy
To jeden z największych skandali w dziejach piłkarskich mundiali. W 39. minucie hitowego meczu Niemcy - Anglia, przy stanie 2:1 dla Niemców, sędzia nie uznał prawidłowo zdobytego gola dla Anglii. Nie trzeba było powtórek, by zobaczyć, że piłka całym obwodem przekroczyła linię bramkową. "Nawet Stevie Wonder widział, że piłka była w bramce", "To największa pomyłka od czasu gola ręką Diego Maradony" - komentowali na gorąco dziennikarze na mundialu.
Ostatecznie Anglia przegrała 1:4. Ale w 39. minucie meczu 1/8 finału MŚ zza pola karnego strzelał Frank Lampard. Piłka odbiła się od poprzeczki, a następnie za linią bramki Manuela Neunera.
Kiedy piłka po strzale Lamparda zmierzała w stronę bramki Neunera, stadion wstrzymał oddech. Po chwili rozpoczęła się radość angielskich piłkarzy i kibiców. Ręce w górę wzniósł też trener Fabio Capello, bo ta bramka dawała jego drużynie wyrównanie w meczu (Anglia do 39. minuty przegrywała 1:2). Po kilkunastu sekundach wszyscy przestali się cieszyć. Urugwajski sędzia Jorge Larrionda nie uznał prawidłowo zdobytego gola, bo jego zdaniem, piłka nie przekroczyła linii bramkowej. Powtórki telewizyjne nie pozostawiły złudzeń - futbolówka odbiła się wyraźnie za linią, wcześniej uderzając o poprzeczkę. Na tyle ile można było zauważyć podczas powtórek, pomyłka sędziego to nawet pół metra. Głównym winnym był w tej sytuacji sędzia liniowy, który powinien obserwować linię bramkową i dać znać sędziemu głównemu.
Angielskie media od razu zareagowały na decyzję arbitra. Przypominają gola strzelonego ręką przez Diego Maradonę na mundialu w Meksyku w 1986 roku.
Pierwsze komentarze dziennikarzy na twitterze:
Nick Cavell (BBC): Decyzja na miarę 'ręki Boga'
"To najdziwniejsza decyzja sędziego w historii Mistrzostw Świata! A na pewno od 'ręki Boga' Diego Maradony!"
Grant Wahl (Sports Illustrated): Hej Blatter, czujesz ucisk?
"Hej, Sepp Blatter, też już cię mdli, tak jak mnie, po tej 'słusznie' nieuznanej bramce?"
Daniel Taylor (Guardian): Wystarczyła para oczu
"Nie potrzeba technologii, żeby zobaczyć, że piłka była za linią! Wystarczy PARA OCZU! Capello cieszył się, a stał kilkadziesiąt metrów dalej."
Owen Gibson (Guardian): Technologię odrzucili w marcu
"Technologia 'linii bramkowej' była omawiana ostatnio w marcu na zjeździe w Zurychu, kiedy zdecydowano się jej nie wprowadzać"
Joe Scarborough (NBC): W tenisie można, a w piłce nie?
"Piłka odbiła się za linią dwukrotnie! Jak, do cholery, można nie wprowadzić tej samej technologii, która z powodzeniem jest używana w tenisie?!"
Jakie argumenty ma FIFA?
Ta sytuacja pokazuje, jak bardzo w meczach o taką stawkę potrzebne są powtórki, które mogłyby rozwiać wątpliwości arbitra. Nad powtórkami debatuje się już od dawna, jednak FIFA nadal blokuje technologiczną rewolucję w piłce nożnej. Największym przeciwnikiem jest szef federacji Sepp Blatter, który dopiero w styczniu tego roku po raz pierwszy przyznał, że dopuszcza kiedyś taką zmianę w przepisach.
- Jeśli bezpieczeństwo systemu byłoby zagwarantowane, wprowadzimy tę technologię. Ale na pewno nie będzie to gotowe na Mistrzostwa Świata w 2010 roku - dodał Szwajcar. - Nie będziemy robić na tej imprezie żadnych eksperymentów, także z dodatkowymi sędziami - mówił Blatter.
Czołowi urzędnicy FIFA twierdzą, że zatrzymywanie meczu w celu obejrzenia powtórki przez sędziego, może hamować płynność gry. W związku z tym Blatter jest przeciwko futbolowi, który straciłby "swoją ludzką twarz".
____________________________________ Polak ,katolik,hetero,szczęśliwy.Wszystkie błędy stylistyczne i ortograficzne są zamierzone jakiekolwiek powielanie ich i rozpowszechnianie bez zgody jest zabronione! טדאוש
27 cze 2010, 19:32
Kącik sportowy
Nadir
A gdzie BRAZYLIA???
Oglądacie arcyciekawy mecz Argentyny z Meksykiem czy arcynudny "pojedynek" na monologi Jarka z Bronkiem (i vice versa) ?
Ja wybieram mecz.
Brasil go home
02 lip 2010, 18:39
Kącik sportowy
oktan
Brasil go home
Dla mnie już po mundialu. Nie mogę pojąc jak tak świetnie grająca we wszystkich meczach Brazylia (łącznie z pierwszą połową z Holandią) tak spieprzyła drugą połowę! Rozumiem pechowy samobój, lekkie podłamanie, strata kolejnej bramki, ale było jeszcze 20 minut czasu na choćby zremisowanie i dogrywkę!!! Pamiętam mecze, kiedy drużyna przegrywająca 0:2 w ostatnich 15 minutach strzeliła 3 bramki i wygrała 3:2!!!!
A ten faul Felipe Melo... Przez jednego idiotę cała drużyna straciła szansę na finał. Bo z Urugwajem czy Ghaną poradziliby sobie bez problemu.
Cóż - gratuluje Holendrom, bo to co pokazali w II połowie, to czapki z głów...
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
02 lip 2010, 19:58
Kącik sportowy
Dobrze, że choć Urugwaj będzie reprezentantem Ameryki Płd. w "Wielkiej 4"
03 lip 2010, 09:08
Kącik sportowy
oktan
Wątpisz w zwycięstwo Argentyny nad Niemcami?? W pewnym momencie zapowiadało się, że w półfinałach mogą wystąpić same drużyny z Ameryki Południowej! Brazylia, Argentyna, Urugwaj i Paragwaj. Wczoraj, po odpadnięciu Brazylii i dobrej grze Ghany (niewykorzystany rzut karny!) miałem duże wątpliwości czy mistrzem świata nie zostanie Ghana?! Wszak bardzo często gospodarz zostawał mistrzem. Co prawda MŚ nie są w Ghanie, tylko w Afryce, ale to afrykański kraj.
A dla mnie i tak najlepszym piłkarzem mundialu był ten zawodnik:
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
03 lip 2010, 09:26
Kącik sportowy
oktan
Prorok, czy co?
____________________________________ Polak ,katolik,hetero,szczęśliwy.Wszystkie błędy stylistyczne i ortograficzne są zamierzone jakiekolwiek powielanie ich i rozpowszechnianie bez zgody jest zabronione! טדאוש
03 lip 2010, 19:53
Kącik sportowy
oktan
Licząc na kolejne fuksy myślę, że: 1. Niemcy 2. Holandia 3. Włochy 4. Urugwaj
Gdyby nie pycha makaroniarzy miałbym "Wielką Pardubicką"
03 lip 2010, 23:13
Kącik sportowy
Zszokowana Argentyna płacze
Tysiące kibiców, którzy zebrali się w centrum Buenos Aires, by świętować sukces Argentyny nad Niemcami w ćwierćfinale piłkarskich mistrzostw świata w RPA przeżyło szok i gorycz porażki po przegranej 0:4. "To upokorzenie, katastrofa" - krzyczeli fani.
Tłumy kibiców śledziły ćwierćfinałowe spotkanie z Niemcami na wielkim telebimie zamontowanym przy Obelisku, 70-metrowym pomniku, który upamiętnia pierwszą próbę założenia miasta w XVI wieku i jest uznawany za symbol chwały Argentyny.
"Koszmar. Argentyna nie była w stanie nic zrobić. Niemcy byli dużo lepsi" - powiedział Juan Alberto Urquiza kryjąc twarz w argentyńskiej fladze.
Kibice nie kryli rozgoryczenia, bo przygotowywali się na wieczorną fiestę... po zwycięstwie nad Niemcami (mecz rozgrywany był w godzinach przedpołudniowych czasu argentyńskiego), a po ostatnim gwizdku w milczeniu opuszczali plac.
"Myślałem, wierzyłem w to, że to będzie nasz mundial z Messim, Maradoną, najlepszymi piłkarzami świata, znowu puchar nie dla nas" - dodał inny kibic.
Niektórzy pocieszali się, że już wcześniej z MŚ pożegnała się Brazylia.
"Wszyscy zagrali źle, nie tylko Messi. Jedynym naszym pocieszeniem jest to, że przed nami z mundialu odpadła Brazylia" - powiedział Cesar Yurquina ubrany w koszulkę z numerem Messiego. http://sport.onet.pl/pilka-nozna/ms-201 ... omosc.html
W piątek syn mi współczuł po przegranej canarinhos z oranjes, wczoraj - ja jemu po przegranej argentinhos z polakos (Podolski, Klose)
04 lip 2010, 08:13
Kącik sportowy
La Furia Roja i Oranjes w finale XIX Mistrzostw Świata.
Puyol !!!
07 lip 2010, 22:17
Kącik sportowy
A ja obstawiałem finał Brazylia-Argentyna i wsio propało
Niemcy byli wczoraj ciency i nawet "Polacy" nie pomogli
08 lip 2010, 06:33
Kącik sportowy
Tadeo74
A ja obstawiałem finał Brazylia-Argentyna i wsio propało
Też tak samo obstawiałem!
Ale może za 4 lata w Rio de Janeiro?...