Teraz jest 12 wrz 2025, 04:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11749 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 lut 2009, 08:07

POSTY        134
Post Postępowanie kwalifikacyjne
ZIMA123 ? nie mam pojęcia !
Bo o ile w części 1 (z wyrazami) badanie poprzez ?strzelanie? było nawet wskazane, bo pokazywało intuicyjne myślenie kandydata, to w części 2 ? już absolutnie NIE !!!
Na tych obrazkach było za dużo szczegółów.
A poza tym w klasycznych tablicach Ravena jest 8 obrazków (i trzeba podać brakujący) wiec łatwiej znaleźć jakąś prawidłowość w tych podanych 8 obrazkach.
A tu były tylko 3 obrazki z ogromną ilością szczegółów.
Więc albo się od razu załapało ?co autor miał na myśli?, albo nie było już czasu na myślenie i trzeba było strzelać.
Ale to trochę bez sensu...

03 lip 2010, 22:23
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA29 cze 2010, 17:56

POSTY        20
Za późno odkryłam istnienie tego forum. Może jakbym zajrzała wcześniej, to bym wyczytała, że należy zacząć od tabelek...

03 lip 2010, 22:25
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 sty 2010, 21:27

POSTY        96
W tej części z tzw. obrazków, trzeba było odszukać podobną relację, jak w części słownej i zgodnie z nią dopasować brakujący element. Czyli takie obrazkowe A ma się do B, ja C do... :) nie napiszę, że D, by się nie kojarzyło z pewną częścią ciała :) Nie były to klasyczne matryce ravena :(

03 lip 2010, 22:30
Znawca
Własny awatar

POSTY        134
A ja sobie mysle, że zrobili taki test przez popularnośc tego forum.  :rotfl:
Tak szczegółowo rozłożono tu na czynniki pierwsze egzamin umiejętności z dwóch ostatnich lat, że KSAP się wystraszył, że zbyt duża liczba osób zda.
No bo na przykład to zadanie z klasami jest zaskakujące i trudne tylko, dla kogoś kto go widzi po raz pierwszy.
Ale jak się jest na niego przygotowanym, to to jest pikuś (Pan Pikuś).
A ponieważ tu krążyły wzory przykładowych rozwiązań tych klas, to KSAP zrobił niespodziankę i zmienił formę egzaminu  :zly1:

03 lip 2010, 22:37
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 kwi 2007, 13:21

POSTY        15
Ale mnie, kurczę, tak zaskoczyli zadaniami i pytaniami, że nawet nie wiem jakiego wyniku się spodziewać. Myślę, że to już pójdzie w tym kierunku, że łatwiej już nie będzie. A te analogie, człowiek nie zna znaczenia połowy użytych tam słów a tu jeszcze trzeba wskazać "analogiczne" słowo. Koszmar. :wacko:  :wacko:

03 lip 2010, 22:46
Znawca

REJESTRACJA10 kwi 2010, 13:22

POSTY        108
Urzędnik powinien mieć słownik wyrazów obcych w jednym paluszku. O!
Ukłon w stronę p. psycholog  :dupa: Oj pomyliłam kierunki.
A Giełda jaka jest dla nas ważna. Normalnie z WIG jestem na Ty ;)
:dokuczacz:

03 lip 2010, 23:02
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 kwi 2010, 16:13

POSTY        12
Koledzy i koleżanki.
Posiedziałem teraz trochę nad odtworzeniem tych tabelek z testu umiejętności. Ponieważ nie wszystkie dane liczbowe/ procentowe pamiętałem, niektóre dane wpisałem inne niż były na teście. Treść zadania pozostała niezmieniona (mam taką nadzieję).
Wybaczcie za dane i treść zadania dla tabelki nr 6 dotyczącej bezrobocia. Starałem się napisać to co zapamiętałem. proszę zatem osoby, które pamiętają treść tego zadania o jego poprawienie.

A więc wrzucam:

TEST część 3

Tabelka nr 1 Podział zysku

Podział zysku przedsiębiorstw A, B i C. Przedsiębiorstwo A wypracowało 300.000 zł zysku, z czego połowę przeznaczyło na inwestycje, resztę w równych częściach na premie dla pracowników, cele charytatywne i Fundusz Socjalny. Przedsiębiorstwo B cały zysk przeznaczyło na premie dla pracowników, a C 25.000 zł na cele charytatywne. Na premie poszczególne przedsiębiorstwa przeznaczyły A-50.000 zł, B-72.000 zł, C- 42.000 zł.

Tabelka nr 2

Budowa supermarketu - referendum.
W gminie przeprowadzono referendum w sprawie budowy supermarketu. W referendum wzięło udział 4000 dorosłych mieszkańców gminy. 1600 mieszkańców miało wykształcenie podstawowe z czego 75% było za budową natomiast z osób o wykształceniu wyższym budowę poparło tylko 126 osób. Przeciw budowie było 340 mieszkańców z wykształceniem średnim i 154 osób z wykształceniem wyższym.

Tabelka nr 3 Wybory
Podczas wyborów były 3 kandydatury. Kandydaci: A, B i C. Wyborcy dzielili się na wyborców z wykształceniem podstawowym, średnim i wyższym. Na kandydata A glosowali głównie wyborcy z wykształceniem podstawowym i stanowili 29 % głosujących. Kandydat B cieszył się jednakowym poparciem wśród osób z wykształceniem średnim i podstawowym. Na kandydata C głosowali głównie wyborcy z wykształceniem wyższym, co stanowiło 20 % głosujących.

Tabelka nr 4 Centrala i filia

W centrali firmy pracuje 300 osób. W centrali są działy marketingu, produkcji i administracji. W dziale produkcji zatrudnione są 104 osoby z wykształceniem średnim i 16 osób wykształceniem wyższym. W administracji pracują wyłącznie osoby z wykształceniem wyższym ? 28 osób. Osoby z wykształceniem niższym niż średnie pracują głównie w obsłudze.
W filii firmy pracuje dokładnie o połowę mniej niż w centrali. W filii firmy są działy marketingu, produkcji i obsługi. Nie pracuje nikt z wykształceniem wyższym. W dziale produkcji zatrudnionych jest 84 z wykształceniem średnim i 24 osób z podstawowym. W dziale marketingu pracują wyłącznie ze średnim - 16 osób.

Tabelka nr 5 Studenci.

Na uczelni na 3 kierunkach studiuje w sumie 2000 osób. Kierunki: humanistyczny, ścisły i językowy. Na I roku na kierunku humanistycznym jest 150 kobiet i 50 mężczyzn. Na kierunku językowym jest w sumie 400 osób, przy czym proporcje kobiet do mężczyzn są dokładnie odwrotne niż na kierunku humanistycznym. Na drugi i trzecim roku przeważająca część studentów studiuje kierunek ścisły.
Na ostatnim roku na kierunku humanistycznym i językowym studiuje dokładnie połowa studentów z roku I-go, a struktura płci jest identyczna.

Tabelka nr 6 Bezrobocie
Bezrobocie jest szczególnie widoczne w małych miastach i wsiach gdzie stanowi aż 57 procent osób w wieku produkcyjnym(dorosłych?). W dużych miastach najtrudniej znaleźć pracę jest kobietom w wieku 41-50 lat ? stanowią one 48 % osób bezrobotnych. W małych miastach szczególnie niepokojąca jest sytuacja osób poniżej 31 roku życia, którzy stanowią 35 % bezrobotnych. W przedziale wiekowym 31- 40 lat w małych miastach jest 39% bezrobotnych (29% mężczyźni) a na wsi 27% (19% mężczyźni). Z kolei w dużych miastach mężczyźni powyżej 50 roku życia stanowią 58 % bezrobotnych.

Tabelka nr 7 Ankieta
Do uzupełnienia?. Nie przeczytałem/ nie zrobiłem

Tabelka nr 8
Do uzupełnienia?. Nie przeczytałem/ nie zrobiłem

Jeśli widzicie, że coś pominąłem (nie pamiętam) to poprawiajcie i dopisujcie jaka powinna być treść oraz dane do tabelek.
No to miłych snów.  ;)

03 lip 2010, 23:41
Znawca
Własny awatar

POSTY        134
Zadanie 1 - chyba (?) trochę inaczej - patrz niżej.
To była najprostsza tabelka.

U mnie było też inaczej w zadaniu 4:
W centrali 320 osób zatrudnionych.
Były 4 działy: marketingu, produkcji, administracji i OBSŁUGI.
W filii ? NIE BYŁO DZIAŁU MARKETINGU.
Poszczególnych ilości osób nie pamiętam.

P.S.
Moim skromnym zdaniem treśc do tych tabelek była bardzo pokręcona (może oprócz pierwszej tabelki).
A ponieważ w tej treści czasami liczyły się niuanse, więc odtworzenie tej treści ze 100% pewnością poprawności wyników będzie chyba niemożliwe.

Pierwszy przykład.
Gdy jeszcze raz czytam zadanie 1, to wydaje mi sie, że z jego treści wynikało, że przedsiębiorstwo C cały zysk przeznaczyło tylko na cele charytatywne i premie. Czyli z tego wynikało, że na inwestycje i fundusz socjalny było 0 zł.
Tego nie ma w Twojej treści. A ten niuans zupełnie zmienia tabelkę, bo u mnie ona była cała wypełniona.
Przedsiębiorstwo B miało trzy razy 0 zł (cele charytatywne, fundusz socjalny i inwestycje), a przedsiębiorstwo C dwa razy 0 zł (fundusz socjalny i inwestycje).

03 lip 2010, 23:51
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 sie 2009, 13:21

POSTY        576
Nadir                    

Adaneta                    

to było straszne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tylko tyle????????
Chyba nie zemdlałaś? :)
Napisz coś więcej.

e tam, musieliby się bardziej postarać, żebym zemdlała, raczej mnie to rozbawiło, wyszło na to, że parę miesięcy śledzenia forum, nowinek w internecie i naprawdę solidne zakuwanie przedegzaminacyjne  to za mało, żeby zdać ten egzamin, dla mnie matryce nie do przejścia :(  a zabrakło tej "inteligencji ogólnej", bo pytania o Irak, Afganistan, Białoruś, grupy robocze PE, bezrobocie w UE... porażka, nieważne, od dzisiaj (nie, dzisiaj opijałam ten koszmar), od jutra zaczynam oglądać wiadomości i za rok będzie lepiej, jak w tym roku zostaną nieobsadzone mianowania :)

Swoją drogą nasi przyjaciele z KSAP się postarali.
Stan prawny na 1 czerwca 2010 przy pytaniu o spadek PKB po 1989 i Afganistan czy coś w 2003... Gratuluję...

rosati                    

Ogólnie był to test dla mających szczęście, a nie dla posiadających wiedzę i inteligencję. DLA TAK FORMUŁOWANYCH PYTAŃ ORAZ ZADAŃ BYŁ TO WYŚCIG Z CZASEM SZCZEGÓLNIE UMIEJĘTNOŚCI. CHYBA STUDENCI KSAP TO UKŁADALI ŚCIGAJĄC SIĘ W DZIWACZENIU. PROSTE. CHODZI O TO, ŻEBY NIE WYKORZYSTAĆ LIMITU.

Tak, to był test dla wybitnie uzdolnionych i mających szczęście w strzelaniu, więc nie wiem, co miał udowodnić...

madzianna1                    

nie wiem czy mam :lol: nie martw się, minimum, które trzeba zdobyć z umiejętności to 20 pkt

ale wtedy test wiedzy 70 :wysmiewacz:

Nadir, wybacz, że trzy po kolei, nie umiem tak odpowiadać jednocześnie na kilka, a dzisiaj mi wybaczysz :D

Reszta jutro, bo mnie zbanują, pozdrawiam wszystkich i bez emocji kochani. I tak już nic nie zmienimy. Też mi szkoda czasu zmarnowanego na czytanie ustaw, które za miesiąc zapomnę.  Żałuję, że nie wyszłam jeszcze wcześniej  z testu wiedzy, bo zdążyłam ze trzy odpowiedzi zmienić na niewłaściwe, dobrze, że w porę się opanowałam. Katkow i Skarbeńska, jutro (potem)  prześlę zdjęcie :)
Żałuję, że nie używałam ołówka, jedna tabelkę tak pokręciłam, że jak w końcu wpadłam na właściwy trop to zrezygnowałam z wypełniania, bo nie było gdzie bazgrolić :angry2:  
Ogólnie wspomnienia mam miłe, bo poznałam przemiłe dziewczyny, a dla towarzystwa cygan dał się powiesić.
Pozdrówka :brawa:

04 lip 2010, 00:30
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA05 maja 2010, 11:29

POSTY        17
uran1943                    

Wie ktoś może jak będzie oceniany test umiejętności (to znaczy jak będzie to punktowane i jak będą punktowane tabelki) ponieważ byłem pierwszy raz i zrobiłem tylko jedną tabelkę dopiero na 20 min przed czasem zorientowałem się że jest w ogóle 3 część tego testu i zanim zaskoczyłem o co tam chodzi to czas właściwie minął.
Ja podejrzewam że pierwsze dwie części będą po pół punkta a tabelki po 3 punkty.
Jak ktoś wie to niech napisze przynajmniej nie będę się już łudził że może się uda.

Co do testu wiedzy to ja wyszedłem po 50min. uważam że był bardzo trudny ale jak nie wiedziałem to strzelałem na czuja nic by mi nie dało siedzenie dłużej

Ktoś w końcu wie czy nie wiek jak to jest obliczane przecież jak ktoś zdawał rok temu, to wie jak to jest obliczane napiszcie trochę.

Ostatnio edytowano 04 lip 2010, 07:42 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

literówki...

04 lip 2010, 01:28
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 lip 2009, 21:14

POSTY        38
Witam wszystkich
Ja nie mogę otrząsnąć się po tej masakrze wczoraj myślałam, że mi łeb rozedrze na pół z nerwów
Zapamiętałam jedno pytanie dokładnie:

Kto nie jest organem podatkowym:
1/ burmistrz,
2/ wójt,
3/ naczelnik urzedu celnego,
4/ urząd skarbowy.

Może jestem ciemna jak 12 w nocy ale nie wiem jaka jest odp. prawidłowa.
Pozdrawiam trzymajcie się cieplutko

Ps tak na przyszly rok gdzie można szukać tego typu matryc bo w tym roku były zniewalające?????

04 lip 2010, 05:59
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 09:33

POSTY        328
mika05                    

Witam wszystkich
Ja nie mogę otrząsnąć się po tej masakrze wczoraj myślałam, że mi łeb rozedrze na pół z nerwów
Zapamiętałam jedno pytanie dokładnie:

Kto nie jest organem podatkowym:
1/ burmistrz,
2/ wójt,
3/ naczelnik urzedu celnego,
4/ urząd skarbowy.

Może jestem ciemna jak 12 w nocy ale nie wiem jaka jest odp. prawidłowa.
Pozdrawiam trzymajcie się cieplutko

Ps tak na przyszly rok gdzie można szukać tego typu matryc bo w tym roku były zniewalające?????

wbrew logice ( w końcu tam odprowadzamy podatki i się rozliczamy) prawidłowa odpowiedź jest d (urząd skarbowy). Organem jest Naczelnik który wydaje decyzje.

04 lip 2010, 06:53
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA17 cze 2009, 16:32

POSTY        2
Witam zdających!
Wg mnie test wiedzy nie należał do najprostszych, ale może część forumowiczów ma odmienne zdanie. Bez wątpienia mogłam się przygotować lepiej i może nie udzieliłabym kilku odpowiedzi, za które jeszcze się wstydzę... Ale może to ten stres?
Pytania rzeczywiście różne:
np. nasze branżowe:
- Dyrektor IS jako przykład administracji niezespolonej,
- urząd skarbowy (jako nie organ podatkowy),
- Ordynacja podatkowa (chodziło o odsetki),

inne branżowe:
- kto powołuje starostę,
-
tradycyjnie konstytucja:
- nienaruszalność? własności prywatnej? mieszkania? - pamięć nie może mi tego odtworzyć...
- Trybunał Stanu dla Naczelnego Dowódcy Sił Zbrojnych -
- Rada ministrów stan klęski żywiołowej,

inne tradycyjnie wzmiankowane akty prawne:

- dostęp do krajowej bazy danych osobowych,
- upoważnienie do przetwarzania danych osobowych,
- na ile lat dostaje się "ściśle tajne",
- partia jako podmiot zobowiązany do udostępniania informacji publicznych,  
- kto odwołuje sekretarzy i podsekretarzy stanu - to wg mnie było wredne, bo powołuje premier na wniosek ministra, a odwołuje premier (wychodzi, że bez wniosku ministra)

- tradycyjnie oczekiwane:

- frekwencja w wyborach do PE w 2009 r . (na szczęście polska frekwencja 24% z ogonkiem) :)
- najniższe wynagrodzenie (tym razem przeliczane jako procent - mi wyszło 40% więc chyba ok :)
- inflacja na koniec 2009 r. (nie pamiętam udzielonej odpowiedzi coś 3,5%  :glare:

- kwestie unijne:

- fundusz spójności,
- zarządzanie programami regionalnymi,
- dziwne pytanie o skład grup eksperckich działających chyba w ramach Rady Unii Europejskiej (czyli chyba od tego van Rompuaya)

ONZ: (słabo reprezentowany w tym roku):
- Powszechna Karta Praw Człowieka

HITY:
- umowa bilateralna z USA - budowa tarczy rakietowej,
- wejście do Afganistanu - art. 5 Paktu natowskiego,
- wejście do Iraku - my jako większość, w opozycji do wpływowej grupy, której nie chciała interwencji (Francja, Niemcy, Luksemburg ...

Reszta nie teraz - rodzina wzywa - będzie dobrze, zdane raczej tak, ale czy mianowane???

Pozdrowienia dla wszystkich!!!

Ps. mój pierwszy raz... na forum :blush:

04 lip 2010, 07:11
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA28 mar 2010, 20:27

POSTY        28

Mr Hyde - ale sam powiedz jak oni chcą badać naszą inteligencję, skoro tak naprawdę czasu pozostaje tyle co na strzał?

Bo to był test umiejętności szybkiego pisania  :D  Przy takim deficycie czasu, w przypadkach uzyskania wyniku zbliżonego do 90 pkt. przy niewykorzystaniu limitu albo wyższego przy większej ilości osób, które zdały o wszystkim zadecyduje szczęście strzelających, ale chyba nie to ten test miał mierzyć.

Z pytań zapamiętanych:
1. W jakich latach odnotowano spadek PKB? (wbrew pozorom podchwytliwe, bo spadek to nie to samo co spadek wzrostu),
2. Kto stwierdza wygaśnięcie mandatu posła.
3. Kogo (jaki organ/organy, sąd/sądy administracyjne) wiąże i tu nie pamiętam orzeczenie czy wyrok sądu administracyjnego.
4. Jakiej kompetencji nie posiada wojewódzki sąd administracyjny.
5. Przez jaki okres czasu należy przechowywać dokumentację z postępowania o zamówienie publiczne (odpowiedzi w dwóch wariantach nie tylko ilość lat, ale również od kiedy tzn. rozpoczęcia postępowania czy podpisania umowy).
6. Sędziowie:
- podlegają wyłącznie konstytucji,
- mogą być złożeni z urzędu w określonych przypadkach,
- ????
- ????
7. Przewodniczącym Komitetu Europejskiego jest:
- Prezes RM,
- stały przedstawiciel RP przy Radzie UE,
- minister właściwy ds. członkostwa Polski w UE,
- ?????
8. W skład grupy roboczej Rady UE wchodzą:
- przedstawiciele stron społecznych???,
- wyłącznie przedstawiciele państw członkowskich,
- ???????????????????,
- ???????????????????.

To tyle ile pamiętam.

04 lip 2010, 07:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11749 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220 ... 840  Następna strona