Teraz jest 12 wrz 2025, 07:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA09 paź 2009, 18:38

POSTY        166

LOKALIZACJAPoznań
Post Gimnastyka umysłu
madzianna1                    

A ja mam teraz kilka pytań z innej beczki, tj. z Kpa
może ktoś pomoże, bo już nie mogę patrzeć na ustawy?
1. Organy administracji publicznej obowiązane są umożliwić stronom przeglądanie akt sprawy objętych tajemnicą państwową:
a)        w każdym stadium postępowania;
b)        odmawiają stronom przeglądania akt sprawy;
c)        umożliwiają stronom przeglądanie akt sprawy, gdy strona posiada dopuszczenie do informacji niejawnych;
d)        umożliwiają stronom przeglądanie akt sprawy, gdy strona posiada dopuszczenie do informacji niejawnych; udostępnienie odbywa się w kancelarii tajnej.
.

Ja jednak typuję odpowiedż B. Gdy art.10 i 73  KPA dotyczy  materiałów objętych tajemnicą państwową, wówczas stosuje się równieć przepisy ustawy o ochronie informacji niejawnych, która przewidują dalekoidącą ochronę takich akt. Art.4 ustawy o ochronie  informacji niejawnych precyzuje zasady zwalniania z obowiązku zachowania tajemnicy panstwowej, a art. 4 ust. 2 wskazuje, że uprawnienie swobodnego dostępu do akt zawierających informacje niejawne , wynikające  z innych ustaw, są realizowane z zachowaniem  przepisów ustawy o ochr. inf. niej. Poza tym, zgodnie z art. 74 kodeksu postępowania administracyjnego przepisu art. 73 nie stosuje się do akt sprawy objętych ochroną tajemnicy państwowej ani do innych akt, które organ administracji publicznej wyłączy ze względu na ważny interes państwowy.

Ostatnio edytowano 01 lip 2010, 10:53 przez robaczek1, łącznie edytowano 1 raz

01 lip 2010, 10:45
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2009, 13:02

POSTY        3
Post Gimnastyka umysłu
witam, myślę, jednak że 1 d - cyt z KPARozdział 3

Udostępnianie akt

Art. 73.§ 1. W każdym stadium postępowania organ administracji publicznej obowiązany jest umożliwić stronie przeglądanie akt sprawy oraz sporządzanie z nich notatek i odpisów.

§ 2. Strona może żądać uwierzytelnienia sporządzonych przez siebie odpisów z akt sprawy lub wydania jej z akt sprawy uwierzytelnionych odpisów, o ile jest to uzasadnione ważnym interesem strony.

ALE:
Art. 74. § 1. Przepisu art. 73 nie stosuje się do akt sprawy, objętych ochroną tajemnicy państwowej, a także do innych akt, które organ administracji publicznej wyłączy ze względu na ważny interes państwowy.
§ 2. Odmowa umożliwienia stronie przeglądania akt sprawy, sporządzania z nich notatek i odpisów, uwierzytelnienia takich odpisów lub wydania uwierzytelnionych odpisów następuje w drodze postanowienia, na które służy zażalenie.
Proszę o kuksańca jeśli się uparcie mylę :)

01 lip 2010, 10:52
Specjalista

REJESTRACJA20 sie 2009, 13:21

POSTY        576
Post Gimnastyka umysłu
krioterapia                    

a ja w ogóle w swojej "inteligencji" policzyłam 50% a nie 55%, świetnie, juą widzę, co będę wyprawiała na egzaminie w pośpiechu <_<
ale i tak bym tego nie zrobiła, wyszło  mi 396 bez tłumaczenia łopatologicznego, porażka :(

Ja podobnie jak Adaneta - 50% i już. I co najważniesze obliczyłam to w myśli :huh:[/quote]

no pewnie że w myśli, inaczej by (może) wyszło <_<

a co do pytania z kpa oczywiście nie doczytałam pytania <_<

ja naprawdę nie powinnam tam jechać w sobotę
teraz twierdzę że odmawia

Ostatnio edytowano 01 lip 2010, 11:13 przez Adaneta, łącznie edytowano 1 raz

01 lip 2010, 11:07
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 kwi 2010, 14:05

POSTY        232
Post Gimnastyka umysłu
a mi wyszło 1d, 2 a i d, 3 d i 4 a
biorę kpa i sprawdzam
no i byki
powinowatych do drugiego stopnia nie trzeciego <_<  <_<  <_<

Ostatnio edytowano 01 lip 2010, 11:17 przez katkow75, łącznie edytowano 2 razy

01 lip 2010, 11:10
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 maja 2010, 10:11

POSTY        112
Post Gimnastyka umysłu
wiszę pomiędzy b a d, ze wskazaniem na d -  zażalenie może zostać uznane.

01 lip 2010, 11:11
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA05 cze 2009, 15:34

POSTY        22
Post Gimnastyka umysłu
Też bym obstawił 1 D

01 lip 2010, 11:12
Znawca
Własny awatar

POSTY        112
Post Gimnastyka umysłu

2. Pracownik organu administracji publicznej podlega wyłączeniu od udziału w postępowaniu w sprawie:
a) swego małżonka oraz krewnych i powinowatych do trzeciego stopnia;
b) w której brał udział w wyższej instancji w wydaniu zaskarżonej decyzji;
c) w której jedną ze stron jest osoba pozostająca wobec niego w stosunku podrzędności służbowej;
d) w której jedną ze stron jest osoba pozostająca wobec niego w stosunku nadrzędności służbowej.

sprawdziłam - z pewnością d

a nie pasuje bo w ustawie jest - swego małżonka oraz krewnych i powinowatych do drugiego stopnia

01 lip 2010, 11:19
Znawca
Własny awatar

POSTY        112
Post Gimnastyka umysłu
czyli
1-d
2-d
3-d
4-a
dzięki

to jeszcze was pomęczę

1. Obowiązane do udostępniania informacji publicznej są:
a)        Marszałkowie Sejmu i Senatu;
b)        zakłady publicznej służby zdrowia;
c)        partie polityczne
d)        wszystkie odpowiedzi są poprawne

2.Prawo do informacji publicznej podlega ograniczeniu z uwagi na regulacje :
a)        Ustawy o pomocy społecznej;
b)        Ustawy o Inspekcji celnej;
c)        Wewnętrzne podmiotów, których dotyczą;
d)        Zawarte w Regulaminach pracy
3. Przetwarzanie danych osobowych
a)        jest nieograniczone;
b)        może mieć miejsce wyłącznie ze względu na dobro publiczne, w zakresie i trybie określonym ustawą;
c)        może mieć miejsce ze względu na dobro osoby, której dane dotyczą, lub dobro osób trzecich w zakresie i trybie określonym ustawą.
d)        może mieć miejsce ze względu na dobro publiczne, dobro osoby, której dane dotyczą, lub dobro osób trzecich w zakresie i trybie określonym ustawą.

01 lip 2010, 11:21
Zaawansowany

REJESTRACJA19 sty 2010, 14:17

POSTY        82
Post Gimnastyka umysłu
Przepraszam kobitki ale wracając do tabelek, to strasznie zagmatwałyście ogólny tok myślenia w tej sprawie. Grunt to sobie dobrze oznaczyć właściwe pola i nie jest tak już potem ciężo stworzyć tą tabelkę. ja ją zrobiłam a potem czytając to w jaki sposób koleżanki to zrobiły i jak dochodziły to cześć stwierdzeń wogóle była według mnie nie przydatna.
Nie utrudniajmy sobie życia, czasami to co proste, po prostu jest proste.  :P

01 lip 2010, 11:46
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 lut 2010, 17:54

POSTY        103
Post Gimnastyka umysłu
Adaneta                    

:mur: buu mam to samo. Nie doczytałam pytania i od razu a. Dopiero wasze wyjaśnienia zwróciły moja uwagę na treść pytania. już kilka razy  się na tym złapałam :(
i co dziwne - moja wiedza kurczy się z każdym dniem, lepiej rozwiązywałam testy jakieś 2 tyg temu niż teraz. Oficjalnie się załamałam. od teraz.

a jeśli chodzi o uwagi moni14 - tabelkę opisałam bez problemu i prawidłowo , z częścią danych też nie było problemu, właściwie można spokojnie całą tabelkę wypełnić, ale jeśli w kategorii osób potępiających nie wzięto pod uwagę osób uważających, że nie jest to nić złego ORAZ osób nie mających zdania - to dane będą źle wyliczone :D

01 lip 2010, 12:06
Specjalista

REJESTRACJA20 sie 2009, 13:21

POSTY        576
Post Gimnastyka umysłu
asia78                    

Adaneta                    

:mur: buu mam to samo. Nie doczytałam pytania i od razu a. Dopiero wasze wyjaśnienia zwróciły moja uwagę na treść pytania. już kilka razy  się na tym złapałam :(
i co dziwne - moja wiedza kurczy się z każdym dniem, lepiej rozwiązywałam testy jakieś 2 tyg temu niż teraz. Oficjalnie się załamałam. od teraz.

to może przestańmy już w ogóle czytać ...od teraz

podobno tak się powinno robić, 2 dni przed egzaminem szlaban na naukę, rozerwać się (no nie za bardzo), pojeść warzywka i owoce, zrelaksować...
ja się tak relaksuje na słońcu na balkonie, ale co 10 minut sprawdzam, co się na skarbowcach dzieje :D
to się nazywa uzależnienie

01 lip 2010, 12:13
Zaawansowany

REJESTRACJA19 sty 2010, 14:17

POSTY        82
Post Gimnastyka umysłu
a w sprawie pytań Madzianna1 to obstawiam:
1. D
2. C
3. D
B)))

01 lip 2010, 12:17
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 kwi 2010, 14:05

POSTY        232
Post Gimnastyka umysłu
monia14                    

a w sprawie pytań Madzianna1 to obstawiam:
1. D
2. C
3. D
B)))

to samo obstawiam, ale już się nie chcę odzywać, bo ciągle cosik nie tak strzelam <_<

wiecie co, a może piszmy tylko te hasła teraz, które wydaja nam się "że będą na bank"

ja obstawiam
- Wysokiego przedstawiciela Uni do spraw zagranicznych i polityki bezpieczeństwa - czyli Panią Catherine  Ashton
- Pana Hermana Van Rompuy - prezydenta Rady Europejskiej
- i kwotę bazową sc 1873,84 :D

Ostatnio edytowano 01 lip 2010, 12:26 przez katkow75, łącznie edytowano 1 raz

01 lip 2010, 12:19
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 sty 2008, 09:35

POSTY        53
Post Gimnastyka umysłu
Nie tylko ty strzelasz. Mnie już się wszystko miesza.
:zly1:

01 lip 2010, 12:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98 ... 793  Następna strona