Teraz jest 05 wrz 2025, 17:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Zabezpieczenie a prowizja 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA16 cze 2010, 21:47

POSTY        4
Post Zabezpieczenie a prowizja
Witam
czy możecie udzielić mi odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.
Czy od dokonania zabezpieczenia zz1 na rzecz organu podatkowego należy się prowizja? Jeśli tak to w jakiej wysokości? I w oparciu o jakie przepisy jest ona wypłacana? Czy to są przepisy (zarządzenia) wydawane przez poszczególne izby, czy są ogólnokrajowe, dla wszystkich takie same? Czy ewentualna wypłata prowizji jest wypłacana przy każdym zabezpieczeniu?

30 cze 2010, 22:03
Zaawansowany

REJESTRACJA06 kwi 2007, 10:19

POSTY        72
Polecam Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 25 kwietnia 2007r. w sprawie uprawnień szczególnych przysługujących niektórym kategoriom członków korpusu służby cywilnej Dz. U. 76 poz. 506 a w szczególności § 2 pkt 18.

01 lip 2010, 06:34
Specjalista

REJESTRACJA30 kwi 2006, 13:31

POSTY        905

LOKALIZACJAUS Polska
Obowiązujace przepisy o prowizji - rozporzadzenie Prezesa Rady Mini. z dn. 25.04.2007r. w sprawie uprawnień szczególnych przysługujacych niektórym kategoriom członków korpusu służby cywilnej. ( Dz. U. 07.76.506)
§ 2.1
18) 1,85% wartości zabezpieczonego mienia, nie wiecej jednak niz do wysokości najnizszego wynagrodzenia zasadniczego - za dokonanie zajecia zabezpeczajacego nalezności pieniężnych

i dodatkowo
20) 1,85% wartości zabezpieczonego mienia, nie wiecej jednak niz do wysokości najnizszego wynagrodzenia zasadniczego - za wykonanie postanowień prokuratora lub sądu o zabezpieczeniu wykonania orzeczenia o przepadku przedmiotów.

Obecnie, na ten rok,  max wynosi 1311,69 brutto. Prowizja ta, za te czynności, przysługuje też komornikowi.

01 lip 2010, 06:46
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA29 gru 2009, 20:20

POSTY        2
No dobrze,  a kto mi odpowie na takie pytanie- robie zabezpieczenie rachunku bankowego na kwotę 500 tysięcy a na rachunku jest tylko 1 tysiąc złotych i taka kwota zostaje przez Bank zabezpieczona . To jaką prowizję powinienem dostac?

07 gru 2010, 20:51
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA17 cze 2009, 07:55

POSTY        8
żadnej!!!!!!!!! wydający decyzję nie dostaje prowizji! :angry2:

08 gru 2010, 07:23
Zaawansowany

POSTY        72
Prowizja za zabezpieczenie rachunku bankowego należy się wówczas kiedy dojdzie do przekształcenia i wyniku przekształcenia spłyną pieniądze. I wtedy od tej kwoty nalicza się prowizję. Po 1 bank w ramach zabezpieczenia pozostawia środki na rachunku zobowiązanego a po drugie w kwestii wypłaty prowizji za zabezpieczenie z rachunku bankowego takie jest stanowisko Min. Fin. Wniosek za zabezpieczenie środków na rachunku bankowym nie ma prowizji.

08 gru 2010, 15:18
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA29 gru 2009, 20:20

POSTY        2
Aniu,  z chwilą przekształcenia się zajęcia zabezpieczenia w zajęcie egzekucyjne to juz nie jest postępowanie zabezpieczające a postępowanie egzekucyjne i wówczas juz prowizja po raz drugi nie należy się, bo prowizja juz została raz pobrna za zajęcie zabezpieczające. Tylko nie wiem czy w postępowaniu zabezpieczającym dostaje się prowizję za dokonanie zabezpieczenia pomimo że na rachunku jest brak środków,  czy dostaje się prowizję od kwoty która była na rachunku,  pomimo że nie wystarczyła na zabezpieczenie należności.

08 gru 2010, 17:54
Zaawansowany

REJESTRACJA21 gru 2006, 00:39

POSTY        88
Witam

Jak u Was płacona jest prowizja za zabezpieczenie ? wpis hipoteki na podstawie zarządzenia zabezpieczającego?
Są to przeważnie nieruchomości, które mają znaczną wartość ? Macie wypłacane za takie zabezpieczenia?

Pozdrawiam

08 gru 2010, 23:56
Zaawansowany

POSTY        72
Bogumil z § 2 pkt 18 Rozporządzenia w sprawie uprawnień szczegółowych wynika, że prowizję się nalicza w wysokości 1,85% wartości zabezpieczonego mienia, nie wiecej jednak niż do wysokości najniższego wynagrodzenia zasadniczego - za dokonanie zajęcia zabezpieczającego należności pieniężnych. A o ile się nie myle wpis hipoteki nie jest zajęciem, więc skąd pomysł o naliczeniu prowizji za taką czynność?

09 gru 2010, 07:33
Początkujący

REJESTRACJA10 cze 2009, 11:01

POSTY        9
Mam pytanie dotyczące zabezpieczenia. Czy istnieje jakiś protokół zabezpieczenia znaków pieniężnych. Chodzi o walutę polskie -złotówki, euro, dolary. Pamiętam kiedyś dawno temu był taki protokół ale nie pamiętam czy dziś Min Fin przewidział coś takiego. Jedni mówią że przyjąć na kwitariusz inni że na protokół a potem do depozytu Sądu. Tak, tylko jak to potem rozliczyć. Euro i dolary na kwitariusz K105? I jak to potem rozliczyć do prowizji- np 500 euro X średni kurs z NBP z danego dnia plus 1000 USD X średni kurs NBP .Proszę o wypowiedź.

05 sty 2011, 11:28
Specjalista

REJESTRACJA30 kwi 2006, 13:31

POSTY        905

LOKALIZACJAUS Polska
Zrób to na standardowym protokole zajęcia ruchomości zastępując (przekreślając) słowo "zajęcia" i wpisując nad (pod) nim słowo "zabezpieczenia".

07 sty 2011, 09:19
Początkujący

REJESTRACJA10 cze 2009, 11:01

POSTY        9
Oki. O tym to ja wiedziałem.Problem tkwi w opisie i nominale banknotów i czy na złotówki PLN wydać pokwitowanie z kwitariusza.Do zabezpieczenia jest z tego co napisała Prokuratura około 12OOO PLN w nominałach po 20,50 zeta plus 550Euro w nominałach 10,20 i około 1000 USD w nominałach  od 1 począwszy a na 10 skończywszy. Myślałem że jest może jakiś inny protokół taki np jak w NBP. Trudno, trochę pisania będę miał -waluta-nominał-seria i numer banknotu ,może cały bloczek zajęć wystarczy.Dzięki za wypowiedź.

07 sty 2011, 11:29
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA23 sty 2010, 20:49

POSTY        11
Post Re: Zabezpieczenie a prowizja
A ja mam pytanie czy za czynności ogłoszenia licytacji nieruchomości należy się prowizja tylko przy pierwszym obiwieszczeniu? Czy jeśli robię obwieszczenie o II licytacji to też mi się nalezy prowizja zgodnie z Rozporządzeniem??

10 mar 2011, 21:40
Zaawansowany

REJESTRACJA28 maja 2009, 17:34

POSTY        89
Post Re: Zabezpieczenie a prowizja
jacbbn                    

Aniu,  z chwilą przekształcenia się zajęcia zabezpieczenia w zajęcie egzekucyjne to juz nie jest postępowanie zabezpieczające a postępowanie egzekucyjne i wówczas juz prowizja po raz drugi nie należy się, bo prowizja juz została raz pobrna za zajęcie zabezpieczające. Tylko nie wiem czy w postępowaniu zabezpieczającym dostaje się prowizję za dokonanie zabezpieczenia pomimo że na rachunku jest brak środków,  czy dostaje się prowizję od kwoty która była na rachunku,  pomimo że nie wystarczyła na zabezpieczenie należności.

Zgadzam się, prowizję w postępowaniu zabezpieczającym płaci się proporcjonalnie od wartości majątku zabepieczonego w tym postępowaniu - np. wartości ruchomości, kwoty znajdującej się na rachunku, itd.

10 mar 2011, 22:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 25 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona