Teraz jest 04 wrz 2025, 09:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4  Następna strona
Czapy nad informatykami 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 lis 2007, 11:35

POSTY        27
Post Czapy nad informatykami
Nie ma złudzeń - nowa struktura organizacyjna przewidująca wcielenie do SO informatyki wejdzie w życie. Czy są nam potrzebne nowe czapy w postaci Kierowników Spraw Ogólnych, którzy będą brali kasę za naszą pracę? Jesteśmy niedoceniani, pracujemy za innych, tną nasze etaty, przypisują dodatkowe zadania... i jeszcze taki pomysł... Dość tego, przebrała się miarka! Czy jesteście gotowi na PROTEST?

24 cze 2010, 10:39
Amator

REJESTRACJA04 sie 2009, 13:12

POSTY        21
INFORMATYKA tak samo obsługuje każdą instytucję jak RADCY PRAWNI - dlaczego Radców Prawnych nie wcielono do OBSŁUGI ???
A skoro ich nie wcielono do obsługi to również INFORMATYKA powinna być poza nią. Dlaczego RADCY PRAWNI mogą zajmować się wyłącznie swoją pracą a INFORMATYCE doczepia się zadania nieinformatyczne, które nie pozwalają na normalną pracę informatyczną.
Straszy się INFORMATYKÓW, że można korzystać z outsourcingu ! KAncelarii prawnych również jest multum i mozna z ich usług skorzystać ale RADCÓW PRAWNYCH się nie straszy zwolnieniami.
POPIERAM PROTEST - TYLKO NALEŻY ZASTANOWIĆ SIĘ NAD FORMĄ

24 cze 2010, 10:50
Amator
Własny awatar

POSTY        27
...rozmawiałem z kilkoma Urzędami - są bardzo skłonni...

24 cze 2010, 10:53
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 lut 2008, 17:45

POSTY        84
Bardzo przypomina mi to sytuacje gdy pilot samolotu musi słuchać kilku przełożonych i równocześnie podejmować błyskawiczne decyzje o lądowaniu.
Informatyk musi błyskawicznie i niezależnie podejmować właściwe decyzje. Ani w MF ani w IS nie maja baz danych i nie zdają sobie sprawy że jakakolwiek przerwa paraliżuje obecnie cały US.
W US-ach błyskawicznie wycofano terminale graficzne z obsługi bezpośredniej klienta, bo jednak dość często zdarzały się przerwy w pracy sieci i domeny na poziomie MF/IS. Informatyk musi codziennie wykonywać min 3 kopie bezpieczeństwa (a w razie własnych serwerów znacznie więcej), śledzić na bieżąco logi systemowe.
Co najmniej kilkadziesiąt razy dziennie pomagać pracownikom ze wszystkich komórek organizacyjnych.
Jeżeli zacznie wykonywać najpierw polecenia kierownika Działu Ogólnego, może zawalić wiele interwencji. Formalnie nie jest istotne komu Informatyk będzie podlegał, ale jakakolwiek interwencja w kolejności wykonywanych przez niego zadań może skończyć się fatalnie. Informatycy nie umywają rąk od odpowiedzialności. Teraz odpowiedzialność za działanie sprzętu i oprogramowania przejmie nowy kierownik, gdyż on będzie wyznaczał priorytety zadań, czy np czyścić klawiatury czy sprawdzić logi systemowe, czy też sprawdzić sprawność sprzętu. W każdym razie gdy to wejdzie w życie wezmę po raz pierwszy od 10 lat cały miesiąc urlopu i nie wezmę komórki bo mnie na nią nie stać.

24 cze 2010, 17:37
Znawca

REJESTRACJA23 cze 2009, 22:31

POSTY        210
:nonono: Odczepcie się od RADCÓW PRAWNYCH. Radcy muszą być po studiach i mieć odpowiedni glejt że ukończyli aplikację - co jest sowicie nagrodzone w wartościowaniu tego stanowiska. Informatykiem może być koleś po 2 letniej pomaturalnej. A jak będzie centralizacja to serwerowe backupy będą robili w Radomiu. W urzędach będą tylko terminale. Tak jest już w większości banków i jakoś to funkcjonuje.

24 cze 2010, 18:06
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA29 mar 2010, 20:07

POSTY        19
Weksel widać że nie masz pojęcia o pracy informatyków. Tak tylko ci się wydaje że ich praca jest prosta. Ale nie będe ci tego tłumaczył bo i tak powiesz że radcy to najlepsi z pracowników.

24 cze 2010, 18:17
Amator
Własny awatar

POSTY        27
Weksel                    

:nonono: Odczepcie się od RADCÓW PRAWNYCH. Radcy muszą być po studiach i mieć odpowiedni glejt że ukończyli aplikację - co jest sowicie nagrodzone w wartościowaniu tego stanowiska. Informatykiem może być koleś po 2 letniej pomaturalnej. A jak będzie centralizacja to serwerowe backupy będą robili w Radomiu. W urzędach będą tylko terminale. Tak jest już w większości banków i jakoś to funkcjonuje.

...koleś nie mogę pisać szczegółów, bo mnie zidentyfikują, ale zdziwiłbyś się ile skończyłem uczelni wyższych i ile mam fakultetów...miałem również 2 kolegów z banków - robili tylko przetwarzanie danych w nocy a ich praca nijak się miała do obsługi dziesiątek aplikacji lokalnych w US. Jednym słowem pocałuj mnie gdzieś... Aha Panowie i Panie - to co napisał Weksel to jeszcze jeden powód aby utrzeć wszystkim nosa!

24 cze 2010, 18:32
Site Admin

REJESTRACJA04 paź 2009, 20:33

POSTY        705
Ale jaja... informatycy zrobią PROTEST!!! Hahaha... Nie to żebym był przeciwny... Protestujcie. Ale jaja...
A myślałem, że ich nic nie ruszy... No oprócz groźby portingu i centralizacji...
Chciałbym zobaczyć ten protest! Jeszcze wolniejszy dostęp do pomocy informatyka? Bardziej "uprzejma" odpowiedź na pytanie pracownika?
Czy jakieś bardziej ekstrawaganckie metody protestu...

"Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."

24 cze 2010, 19:35
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 sie 2009, 19:35

POSTY        113
Jak informatycy trafią do ogólnego to zobaczą co to prawdziwa robota :rolleyes:

24 cze 2010, 19:54
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 sie 2009, 13:21

POSTY        576
Harakiri                    

Ale jaja... informatycy zrobią PROTEST!!! Hahaha... Nie to żebym był przeciwny... Protestujcie. Ale jaja...
A myślałem, że ich nic nie ruszy... No oprócz groźby portingu i centralizacji...
Chciałbym zobaczyć ten protest! Jeszcze wolniejszy dostęp do pomocy informatyka? Bardziej "uprzejma" odpowiedź na pytanie pracownika?
Czy jakieś bardziej ekstrawaganckie metody protestu...

przestań, akurat ja znam bardzo uprzejmych informatyków, super koledzy, w tym miejscu od anonimowej Adanety: :brawa:

24 cze 2010, 20:10
Amator

REJESTRACJA14 lip 2009, 11:20

POSTY        13
Bitnova                    

:P Zobaczymy jak ogólny zajmię się informatyką  :P  
User unknown. Access denied. File not found.  Backup too old - please help  :dupa:

24 cze 2010, 20:24
Znawca

REJESTRACJA23 cze 2009, 22:31

POSTY        210
HARAKIRI - jak informatycy zrobią protest i wyłączą serwery to Ty bedziesz musiał zrobić SEPUKU .
Urząd bedzie stał i wszystkie mierniki szlag trafi

24 cze 2010, 20:32
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA20 mar 2010, 22:14

POSTY        4
Jeśli chodzi o mnie to nigdy nie było problemu z informatykami Fakt uprzejmość i szybkość działania może niekoniecznie jest ich mocną stroną ale weźcie pod uwagę wszystkie te pierdoły z którymi nieustannie dzwonią pracownicy i na które natychmiast oczekują reakcji Nikt nie zastanawia sie nawet czy przypadkiem w czymś im nie przeszkodził tylko wymaga i oczekuje i kropka Przecież od tego właśnie są żeby naprawić klawiaturę jak zamieniło sie Z z Y, zmusić excel do wydrukowania tej tabelki którą widzę czy pocztę do pokazania ostatniej otrzymanej wiadomości na końcu listy odebranych :mur:   a to tylko niektóre perełki jakie są w stanie zgłosić pracownicy uprzykrzając im życie I weź tu człowieku lataj od jednego do drugiego dzwoniącego z taką ważną sprawą i jeszcze się uśmiechaj  :angry2: (no chyba że śmiej się z tego głupola co niby taki inteligentny :wysmiewacz: ) Normalny człowiek nie jest w stanie tego znieść i dlatego mnie nie dziwi brak uprzejmości czy pośpiechu Gdyby każdy trochę się postarał ogarnąć chociaż podstawy programów na jakich przyszło mu pracować (że nie wspomnę o word excel czy pp - w braku umiejętności obsługi których wstyd sie przyznać a niestety takie przypadki nie są rzadkością) na pewno umożliwiłoby to spokojną pracę wszystkim A tak jest jak jest i każdy wkurzony bo informatyk albo w ogóle nie przyszedł na czas albo jak przyszedł to był niemiły a przecież od tego jest i jak nie ma takich zgłoszeń to się nudzi nic nie robiąc
A jak sobie pomyślę u nas wcielenie informatyki do ogólnego to mnie ręce opadają  <_<
Już współczuję takiego kierownika który jeśli chodzi o komputer to dobrze że wie gdzie włączyć i wyłączyć to ustrojstwo bo ktoś kiedyś mu pokazał a ten zapamiętał a że sprzęt leciwy nie podlegał dawno wymianie to i nic z położeniem czy ilością przycisków się nie zmieniło więc bezpiecznie sobie pracuje I taki ktoś ma niby decydować o harmonogramie pracy informatyka wyznaczać mu obowiązki Nie rozśmieszajcie mnie

24 cze 2010, 20:35
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 sie 2009, 19:35

POSTY        113
Czarnydyzio                    

Bitnova                    

:P Zobaczymy jak ogólny zajmię się informatyką  :P  
User unknown. Access denied. File not found.  Backup too old - please help  :dupa:

A pewnie tak  :sex:

24 cze 2010, 20:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 49 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4  Następna strona