Do Espiny W ubiegłym roku było kilka pań ciężarnych i bodajże jedna karmiąca ( dzieckiem zajmował się oczywiscie tatuś ). Trzeba przyznać, że w tej kwestii KSAP stanął na wysokości zadania, bo dla tych pań przygotowany był spacjalny pokój, gdzie można było maluszka nakarmić albo położyć się na chwilę i rozprostować bolące krzyże ( co prawda na ustawionych tam krzesełkach, ale zawsze to coś ). Co się zaś tyczy WC, to w połowie sali jest wejście do toalety, wcale nie trzeba wychodzić na korytarz, żeby z niej skorzystać.
Życzę wszystkim powodzenia!
23 cze 2010, 17:30
Gimnastyka umysłu
Co do spraw organizacyjnych związanych z egzaminem, mogę dodać że dobrym rozwiązaniem jest pozostawienie samochodu na przylegającym do Centrum parkingu (niestety płatnym). Zawsze podczas przerwy można wyskoczyć na kanapkę albo coś schrupać, ewentualnie zerknąć do notatek lub jak kto woli strzelić sobie ze znajomymi na lepsze myślenie podczas sprawdzianu wiedzy.
23 cze 2010, 19:40
Gimnastyka umysłu
jaask
witam, mam prośbę - staram sie ogarnąć wszystko do tegorocznego egzaminu i moja największa (jak na razie) słaba strona, to te zadania do których trzeba stworzyć różne dziwne tabelki. Czy ktoś z Was mógłby przesłać mi na maila (jaask@vp.pl) kilka takich "wzorcowych" zadan z poprawnie rozwiązanymi tabelkami, bym miał szansę zrozumieć, o co w tym chodzi? będę wdzięczny za pomoc.
Są dwa podstawowe (moim zdaniem) rodzaje tabelek: 1 - takie, które należy wypełnić całkowicie (wszystkie wiersze i wszystkie kolumny) 2 - takie, w których nie wypełnia się wszystkich pól.
W poprzednich latach bywało, że w zadaniach była podana wyłącznie treść, a tabelkę trzeba samemu sporządzić. I opisać wiersze i kolumny w "główce" i "boczku" tabelki. (główka to pierwszy wiersz od góry: blondyni bruneci szatyni niebiesko szaro zielono, boczek - pierwsza kolumna z lewej strony: kobiety, mężczyźni, dyrektorzy, itd) - tabelka nr 1.
W zeszłym roku podali wraz z treścią gotową tabelkę do wypełnienia, ale bez "główki" i bez "boczku". Na ostatnim egzaminie było 5 tabelek; w tym chyba 3 do częściowego wypełnienia, a 2 - do pełnego.
Druga tabelka, to taka prosta tabelka, którą sam sporządziłem. Na tym przykładzie możesz - mam nadzieję - zorientować się na czym polega "rozwiązywanie tabelek".
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
23 cze 2010, 20:43
Gimnastyka umysłu
Kto z Polski jest sędzią w ETS? Mam inf. że p. Marek Safjan, ale sami wiecie jak to jest z informacjami z netu.. Ok, znalazłam, dobre źródło - p. M. Safjan sędzią od 2009 r.
Ostatnio edytowano 23 cze 2010, 21:05 przez Zima123, łącznie edytowano 1 raz
23 cze 2010, 21:00
Gimnastyka umysłu
Zima123
Kto z Polski jest sędzią w ETS? Mam inf. że p. Marek Safjan, ale sami wiecie jak to jest z informacjami z netu..
2 października 2009 były prezes Trybunału Konstytucyjnego, prof. Marek Safjan rozpoczął sześcioletnią kadencję sędziego Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości w Luksemburgu żródło: RZEPA
____________________________________ Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć, tłumaczyć fakty jak najprościej.
23 cze 2010, 21:04
Gimnastyka umysłu
hehehe - właśnie też znalazłam robaczek to jak już tak dyskutujemy , to powiedz mi ile wyniósł deficyt budżetowy w 2009 r./ procentowo do PKB ? ja mam rozbieżne dane
23 cze 2010, 21:06
Gimnastyka umysłu
Zima123
hehehe - właśnie też znalazłam robaczek to jak już tak dyskutujemy , to powiedz mi ile wyniósł deficyt budżetowy w 2009 r./ procentowo do PKB ? ja mam rozbieżne dane
Deficyt/PKB Polski w 2009 roku - 6,7 % Dług publiczny/PKB ? 47 % Wzrost PKB - 1,7% PKB na 1 mieszkańca w 2009 roku wyniósł 17.800$
A może ktoś poda dane dot. salda zadłużenia zagranicznego i deficytu obrotów bieżących za 2009?
____________________________________ Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć, tłumaczyć fakty jak najprościej.
23 cze 2010, 21:17
Gimnastyka umysłu
A ja mam dane Eurosatu, że deficyt budżetowy wyniósł w 2009 r. 7,1 proc. PKB
23 cze 2010, 21:19
Gimnastyka umysłu
Z GW: "W 2009 r. polski deficyt budżetowy wyniósł 7,1 proc. PKB - podał Eurostat, unijne biuro statystyczne. Dług publiczny osiągnął poziom 51 proc. PKB".
23 cze 2010, 21:22
Gimnastyka umysłu
Zima123
A ja mam dane Eurosatu, że deficyt budżetowy wyniósł w 2009 r. 7,1 proc. PKB
Z tego co wiem, GUS i EUROSTAT mają inne metody badawcze i często podawane wskaźniki się różnią. Przykład, dane dot. bezrobocia w Polsce: http://forsal.pl/grafika/384763,33315,e ... _proc.html Odpowiedż więc będzie zależeć od tego, jak mądre glowy z KSAP sformułują pytanie...
Ostatnio edytowano 23 cze 2010, 21:29 przez Zima123, łącznie edytowano 2 razy
23 cze 2010, 21:27
Gimnastyka umysłu
robaczek1
Zima123
Deficyt/PKB Polski w 2009 roku - 6,7 % Dług publiczny/PKB ? 47 % Wzrost PKB - 1,7% PKB na 1 mieszkańca w 2009 roku wyniósł 17.800$
A może ktoś poda dane dot. salda zadłużenia zagranicznego i deficytu obrotów bieżących za 2009?
nie wiem czemu, ale mam dług zanotowany 49,8, deficyt 7,1
23 cze 2010, 21:28
Gimnastyka umysłu
ADANETA - mam takie same dane; a powiedz jaką masz zanotowaną inflację w 2009 r.?
23 cze 2010, 21:31
Gimnastyka umysłu
Zima123
ADANETA - mam takie same dane; a powiedz jaką masz zanotowaną inflację w 2009 r.?
3,5, ale ja to notuję tak inteligentnie, że nawet nie potrafię podać źródła, a jak widać, to błąd
ewentualnie w następnym roku będę bardziej skrupulatna