jeden dinozaur wazy tyle co 9 ryb a stopa do sznura jak galon do piasku, dobrze?
21 cze 2010, 08:48
Gimnastyka umysłu
nie zauważyłam, że juz Robaczek podał tą sama odpowiedź
21 cze 2010, 08:51
Gimnastyka umysłu
9 ryb?
21 cze 2010, 09:04
Gimnastyka umysłu
Czy ktoś może mi to wytłumaczyć? Dlaczego piasek?
____________________________________ Domeną wiedzy jest mówić, a przywilejem mądrości - słuchać.
21 cze 2010, 09:32
Gimnastyka umysłu
dagmara212
Czy ktoś może mi to wytłumaczyć? Dlaczego piasek?
stopa to miara długości (np. sznura); galon to miara objętości (np. piasku)
21 cze 2010, 09:48
Gimnastyka umysłu
Dzięki wielkie
____________________________________ Domeną wiedzy jest mówić, a przywilejem mądrości - słuchać.
21 cze 2010, 10:18
Gimnastyka umysłu
Proszę baaardzo o zadania, czy ktoś je może przesłać?
21 cze 2010, 10:56
Gimnastyka umysłu
Nie moge znaleźć odpowiedzi na jedno z pytań, które pojawiło się na forum. Może ktoś mi pomoże?
Administrator danych nie wyznacza administratora bezpieczeństwa informacji, jeżeli: a. dane są odpowiednio zabezpieczone przez osoby upowaznione do ich przetwarzania b. nadzoruje przestrzeganie zasad ochrony sam osobiście c. w pomieszczeniu, w którym dane się znajdują jest sejf i monitoring
Przeleciałam ustawę (przyznam się, że baaardzo szybko) i jakoś tego nie znalazłam
21 cze 2010, 12:02
Gimnastyka umysłu
b
Art.36 ust.3. Administrator danych wyznacza administratora bezpieczeństwa informacji, nadzorującego przestrzeganie zasad ochrony, o których mowa w ust. 1, chyba że sam wykonuje te czynności.
21 cze 2010, 12:18
Gimnastyka umysłu
Ślicznie dziękuję. A jeszcze takie pytanka nie dają mi spokoju, może ktoś pomoże : Jednostki pomocnicze gminy dzialają na podstawie: a/ statutu gminy, w którym znajduje się rozdział regulujacy ich funkcjonowanie, b/ odrębnego statutu uchwalonego przez sama jednostkę pomocnicza gminy, c/ odrebnego statutu nadanego przez organ wykonawczy gminy, d/ odrębnego statutu nadanego przez radę gminy.
Naczelny lekarz uzdrowiska w gminie uzdrowiskowej: a/ przewodniczy gminnej komisji lekarskiej, b/ jest organem administracji publicznej, c/powoływany jest przez wójta tej gminy.
Madzianno, czy masz jeszcze jakieś pytanka z tematyki UE? poprosimy!!
Ja mam. 1) Który z n/w posłów do Parlamentu Europejskiego nie jest z listy Polskiego Stronnictwa Ludowego: a) Piotr Borys b) Andrzej Grzyb c) Jarosław Kalinowski d) Czesław Siekierski
2) Który z polityków w Unii Europejskiej ma najniższe czoło? a) Janusz Palikot b) Jerzy Buzek c) Ryszard Kalisz d) Stefan Niesiołowski
____________________________________ Videtur et hoc mihi Platforninem non debere esse Poza tym uważam że Platformę należy zniszczyć /Katon starszy/
21 cze 2010, 14:34
Gimnastyka umysłu
Mam pytanko, czy wasze zgłoszenia zostały już zaakceptowane? Ja jak węjdę na swoje konto w KSAP to mam informację tylko, że zgłoszenie do nich dotarło? Pozdrawiam.
21 cze 2010, 15:54
Gimnastyka umysłu
dana1208
Mam pytanko, czy wasze zgłoszenia zostały już zaakceptowane? Ja jak węjdę na swoje konto w KSAP to mam informację tylko, że zgłoszenie do nich dotarło? Pozdrawiam.
Ja też nie mam, niedawno ktoś tu wspominał, że mają w tym tygodniu akceptować, jak się w tamtym nie wyrobią
Też czekam
21 cze 2010, 16:33
Gimnastyka umysłu
skoro jestesmy w temacie wczesniej zamieszczanych pytań - nie wiem, czy przegapiłam odpowiedzi na te pytanka, czy ich nie było - bardzo proszę o sprawdzenie :
7. Istnienie jednostek samorzadu terytorialnego jest przejawem: a/ decentralizacji administracji publicznej, b/dekoncentracji wladzy publicznej, c/ niekonsekwencji prawodawcy, gdyz stanowi sprzeczność z konstytucyjną zasdą jednolitości państwa, d/ decentralizacji w stosowaniu prawa i autonomii w jego stanowieniu.
8. Referendum lokalne w przedmiocie samoopodatkowania sie mieszkańców jest: a/ dopuszczalne jedynie w gminie i powiecie, b/ dopuszczalne wyłacznie w gminie, c/ prawnie nieskuteczne, gdyz ustanowienie podatków jest zastrzeżona materią ustawową, d/ przeprowadzane wyłacznie z inicjatywy mieszkańców.
9.Wskaż prawidłowa odpowiedż: a/ zastepcy wójta powoływani są w drodze uchwały rady gminy, b/ liczba zastępców wójta jest w każdej fgminie jednakowa, c/ urząd gminy/ miasta jest organem wykonawczym gminy, d/ wójt moze powierzyć sekretarzowi gminy prowadzenie spraw w swoim imieniu.
10. Jednostki pomocnicze gminy dzialają na podstawie: a/ statutu gminy, w którym znajduje się rozdział regulujacy ich funkcjonowanie, b/ odrębnego statutu uchwalonego przez sama jednostkę pomocnicza gminy, c/ odrebnego statutu nadanego przez organ wykonawczy gminy, d/ odrębnego statutu nadanego przez radę gminy.
11.Naczelny lekarz uzdrowiska w gminie uzdrowiskowej: a/ przewodniczy gminnej komisji lekarskiej, b/ jest organem administracji publicznej, c/powoływany jest przez wójta tej gminy.
i jeszcze 1: task force to a/ grupa pod kierownictwem przewodniczącego rady europejskiej, mająca rozpatrzyć sposoby zwiększenia dyscypliny finansowej w UE b/ grupa pod kierownictwem przewodniczącego komisji europejskiej, mająca rozpatrzyć sposoby zwiększenia dyscypliny finansowej w UE c/ grupa pod kierownictwem przewodniczącego rady europejskiej, mająca rozpatrzyć sposoby zwiększenia PKB UE