Teraz jest 11 wrz 2025, 07:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 sie 2009, 13:21

POSTY        576
Post Gimnastyka umysłu
alesandra4                    

Nie jestem co prawda Nero, ale się wymądrzę ;)

już nie mam nawet siły się nad tym dzisiaj zastanawiać :wacko:
jeszcze garść informacji z ostatniej chwili przed snem do popatrzenia (nie wiem, czy ktoś jest w stanie to  wszystko zapamiętać):
Bezrobocie  maj?10  - 12% (zmniejszenie 0,3%)
Wzrost zadłużenia sektora f.p. w 2010 ? 2,8%
Minimalne wynagrodzenie 2011- wzrost 5,2 proc. z 1317 PLN do 1386 PLN
NBP podniósł poziom aktywów rezerwowych do 70.289,3 mln EUR - wobec 48.450 mln EUR w zeszłym roku
W okresie połowie stycznia - 4 czerwiec Bank Gospodarstwa Krajowego przekazał wnioskodawcom programów pomocowych UE kwotę 7.986,5 mln PLN
W ciągu ostatnich 5-ciu miesięcy największe wpływy (wg cennika) z tytułu reklam miała telewizja TVN - były one na poziomie ponad 1,2 mld PLN - o ponad 3 proc. większe niż w 2009 r.
dobranoc kochani :)

14 cze 2010, 21:18
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 maja 2010, 10:11

POSTY        112
Post Gimnastyka umysłu

Minimalne wynagrodzenie 2011- wzrost 5,2 proc. z 1317 PLN do 1386 PLN

to najwyraźniej założenia wzrostu minimalnego wynagrodzenia, bo póki co minimalne nie zostało jeszcze uzgodnione w Trójstronnej Komisji.

14 cze 2010, 21:29
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA05 maja 2010, 11:06

POSTY        10
Post Gimnastyka umysłu
alesandra4                    

Nie jestem co prawda Nero, ale się wymądrzę ;) D
Nomenklatura Jednostek Terytorialnych do Celów Statystycznych (NTS) wprowadzona została Rozporządzeniem RM z dnia 13 lipca 2000 r.; jednostki NTS1 i NTS3 nie mają wprost odpowiedników w obowiązującym podziale terytorialnym Polski. BDR jest bazą zawierającą dane demograficzne, społeczne i gospodarcze oraz o stanie środowiska, opisujące jednostki podziału terytorialnego kraju: 16 województw (poziom NTS1  2), ok. 370 powiatów (poziom NTS 4), około 2500 gmin (poziom NTS 5 - podział obowiązujący po wprowadzeniu reformy administracyjnej w 1999 r.), a także 6 regionów (poziom NTS 1) oraz 66 podregionów (poziom NTS 3).
(jeszcze coś, o czym nie mam zielonego pojęcia...)

Sorki, nie było mnie trochę, ale zgadza się: poprawne jest "D"

14 cze 2010, 21:41
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Gimnastyka umysłu
Zima123                    

A teraz zadanie, które pojawiło się już na forum, ale nikt nie podał poprawnego toku rozumowania i narysowanej tabeli... czekam na propozycje, bo ja wymiękam..  :mur:
Pięciu ludzi mieszka w pięciu różnych domach, z których każdy ma inny kolor. (.......)
Kto hoduje rybki????

Pamiętacie "zagadkę Einsteina"?
To wyobraźcie sobie, że ta zagadka była na egzaminie, który w sobotę zdawała moja córka na politechnice na wydział architektury.
Na wszelki wypadek radzę sobie przećwiczyć tę tabelkę. :)

14 cze 2010, 21:46
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 sie 2009, 13:21

POSTY        576
Post Gimnastyka umysłu
Nadir                    

Zima123                    

A teraz zadanie, które pojawiło się już na forum, ale nikt nie podał poprawnego toku rozumowania i narysowanej tabeli... czekam na propozycje, bo ja wymiękam..  :mur:
Pięciu ludzi mieszka w pięciu różnych domach, z których każdy ma inny kolor. (.......)
Kto hoduje rybki????

Pamiętacie "zagadkę Einsteina"?
To wyobraźcie sobie, że ta zagadka była na egzaminie, który w sobotę zdawała moja córka na politechnice na wydział architektury.
Na wszelki wypadek radzę sobie przećwiczyć tę tabelkę. :)

świetnie <_<
jak coś w tym stylu zaserwują nam na egzaminie, to może szkoda na bilet :zly1:

15 cze 2010, 07:39
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 maja 2007, 12:51

POSTY        139
Post Gimnastyka umysłu
Nadir, napisz cos więcej o egzaminie Twojej córki; ile mieli czasu na rozwiązanie tej zagadki?
pozdrawiam

15 cze 2010, 08:04
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA05 maja 2010, 12:49

POSTY        15
Post Gimnastyka umysłu

4. Pracownik jednostki SFP naruszył dyscyplinę FP wskutek wykonania polecenia przełożonego. Odpowiedzialność w tej sytuacji ponosi:
a) zawsze pracownik
b) przełożony, który podpisał lub wydał polecenie
c) pracownik, chyba że zgłosił pisemne zastrzeżenie
d) zawsze kierownik jednostki

Witam
Podczytuję to forum od jakiegoś czasu i jestem pod duzym wrażeniem tego co tu jest. Jeżeli zdam ten egzamin, to tylko dzięki Forumowiczom!
Po raz pierwszy się odzywam i od razu z pytaniem. Przewertowałam ustawę o dyscyplinie FPi parę artykułów w internecie i mam same wątpliwości w temacie odpowiedzialności. Czy może ktoś umie to jasno wyjasnić. Kto, kiedy i za co odpowiada. Będę bardzo wdzięczna.
A druga rzecz to czy NUTS i NTS czymś się różnią (czy tylko nazwą). :)

15 cze 2010, 09:07
Zaawansowany

REJESTRACJA27 paź 2006, 20:33

POSTY        35
Post Gimnastyka umysłu

4. Pracownik jednostki SFP naruszył dyscyplinę FP wskutek wykonania polecenia przełożonego. Odpowiedzialność w tej sytuacji ponosi:
a) zawsze pracownik
b) przełożony, który podpisał lub wydał polecenie
c) pracownik, chyba że zgłosił pisemne zastrzeżenie
d) zawsze kierownik jednostki

Art. 29. 1. Osoba, która naruszyła dyscyplinę finansów publicznych wskutek wykonania polecenia przełożonego albo kierownika jednostki, albo dysponenta środków publicznych, organu nadzorującego lub organu założycielskiego, nie ponosi odpowiedzialności, jeżeli przed wykonaniem polecenia zgłosiła pisemnie zastrzeżenie i, pomimo tego zastrzeżenia, otrzymała pisemne potwierdzenie wykonania polecenia albo polecenie nie zostało odwołane albo zmienione. W tym przypadku odpowiedzialność ponosi osoba, która podpisała się pod pisemnym poleceniem wykonania polecenia, a przy braku takiego dokumentu - osoba, która wydała polecenie.

W związku z powyższym jeżeli takie zastrzeżenia nie złożyła, jedyną właściwą odpowiedzią jest moim zdaniem odpowiedź c)

15 cze 2010, 10:15
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA05 maja 2010, 12:49

POSTY        15
Post Gimnastyka umysłu

Art. 29. 1. Osoba, która naruszyła dyscyplinę finansów publicznych wskutek wykonania polecenia przełożonego albo kierownika jednostki, albo dysponenta środków publicznych, organu nadzorującego lub organu założycielskiego, nie ponosi odpowiedzialności, jeżeli przed wykonaniem polecenia zgłosiła pisemnie zastrzeżenie i, pomimo tego zastrzeżenia, otrzymała pisemne potwierdzenie wykonania polecenia albo polecenie nie zostało odwołane albo zmienione. W tym przypadku odpowiedzialność ponosi osoba, która podpisała się pod pisemnym poleceniem wykonania polecenia, a przy braku takiego dokumentu - osoba, która wydała polecenie.

A mnie zastanawia też odpowiedź d, bowiem  art. 19 pkt 1 Odpowiedzialność za naruszenie dyscypliny finansów publicznych ponosi także osoba, która wydała polecenie wykonania czynu naruszającego dyscyplinę finansów publicznych.

15 cze 2010, 10:57
Zaawansowany

REJESTRACJA27 paź 2006, 20:33

POSTY        35
Post Gimnastyka umysłu
Myślę, ze odpowiedź d) nie jest prawidlowa ponieważ zostało w niej użyte słowo "zawsze", a nie zawsze odpowiedzialność ponosi osoba która wydała polecenie wykonania czynu naruszającego dyscyplinę finansów publicznych.

15 cze 2010, 11:31
Znawca
Własny awatar

POSTY        139
Post Gimnastyka umysłu
mam dla Was zagadkę:
dwóch skazańców wniosło apelacje od wyroków. Pierwszemu, który miał wyrok dożywocia w wyniku apelacji zmiejszono wymiar kary o połowę. Drugi skazany na karę śmierci uzyskał po apelacji odroczenie wykonania kary o 20 lat. Jak to rozwiązać? Dla ułatwienia; nie jest to zagadka prawnicza ale logiczna ;)

15 cze 2010, 11:39
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA11 cze 2009, 20:08

POSTY        17
Post Gimnastyka umysłu
chcę zauważyć, że GUS jeszcze nie podał danych statystycznych za maj 2010. Zatem skąd te dane np 12% bezrobocie za maj?
http://www.gus.pl/
pozdrawiam,
Zen

15 cze 2010, 12:38
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA07 cze 2010, 11:54

POSTY        35
Post Gimnastyka umysłu
witam, chciałabym zwrócić uwagę, że oficjalna strona gus to www.stat.gov.pl a strona www.gus.pl jest stroną prywatną radziłabym nie powoływać się na tę stronę. Pozdrawiam

15 cze 2010, 13:40
Znawca
Własny awatar

POSTY        139
Post Gimnastyka umysłu
pottero                    

Witajcie
Żeby nie było, że tylko podglądam :) wrzucam zadanko

1.     

A L A
        x  M A
        .........
       Z K Z A
   +  A L A
       ...........
       K O T A

Każda litera oznacza cyfrę. Jak wygląda powyższe mnożenie.

Pozdrawiam! pottero

mam z tym problem, kto wpadł na rozwiazanie?????

15 cze 2010, 14:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 793  Następna strona