Teraz jest 10 wrz 2025, 20:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 sty 2010, 21:27

POSTY        96
Post Gimnastyka umysłu
Co do czworaczków, to... myślcie dalej :)
Drugie moje pytanko-kombinowanko to:

Zasada jednolitej licencji - (ang.single licence) zwana także zasadą jednego paszportu (ang. single passport) to:
a) zasada, która w jednolity sposób pozwala oceniać wnioski składane o dopłaty z funduszy unijnych niezależnie z jakiego kraju są składane,
b) zasada pozwalająca obywatelom UE na swobodne poruszanie się po wszystkich krajach członkowskich,
c) zasada, która szczegółowo określa warunki przepływu środków unijnych pomiędzy instytucjami do tego powołanymi,
d) zasada opierająca się na swobodzie przepływu usług oraz swobodzie przepływu kapitału w UE

Gdzieś mi się o uszy obiło, że może coś podobnego już było.. Jeśli było, to zaserwowałam Wam powtórkę z rozrywki ;)

14 cze 2010, 18:20
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 sty 2010, 09:39

POSTY        29
Post Gimnastyka umysłu
pottero                    

fikus-tak, odpowiedz to 48 minut

W takim razie podaję mój sposób rozwiązania:
Pierwszy mężczyzna maluje płot w dwie godziny, czyli 1/2 płotu w godzinę,
drugi mężczyzna maluje 1/3 płotu w godzinę,
trzeci mężczyzna maluje 1/4 płotu w godzinę,
czwarty mężczyzna maluje 1/6 płotu w godzinę.
Tak więc wszyscy razem pomalują w godzinę: 1/2 + 1/3 + 1/4 + 1/6 płotu = 15/12 płotu, czyli 1,25 płotu.
Skoro w godzinę (60 minut) pomalowali 1,25 płotu, ustalamy teraz z proporcji w ile minut pomalowali jeden płot:
1,25 płotu / 60 minut = 1 płot / x minut
stąd: x = 60 / 1,25
x = 48

14 cze 2010, 18:23
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post logiczne, ale nieprawdziwe
fikus39                    

pottero                    

fikus-tak, odpowiedz to 48 minut

W takim razie podaję mój sposób rozwiązania:
stąd: x = 60 / 1,25
x = 48

Też główkowałem nad tym i złapałem się na tym, że liczyłem CZAS.
Stąd wychodziło mi 30min*+45min+60min+90min=225 min.:4=56 min., 25sek. A to trzeba liczyć... PRĘDKOŚĆ! :rolleyes:
30min* tyle czasu zajęłoby pomalowanie płotu wszystkim czterem, gdyby malowali z taką prędkością jak ten pierwszy
Niby logiczne, ale nieprawdziwe :D

14 cze 2010, 18:43
Znawca

REJESTRACJA05 maja 2010, 10:11

POSTY        112
Post Gimnastyka umysłu
Cześć kochane/ni
No to i ja dam troszke UE    :)  
ale, że czasu coraz mniej, to od razu podam odp.

Dyrektywy:
1.        są wiążące co do celu, który ma być osiągnięty, i wymagają implementacji do prawa krajowego każdego z państw członkowskich,
2.        podlegają bezpośredniemu stosowaniu w porządku prawnym państw członkowskich od momentu publikacji w Dzienniku Urzędowym UE,
3.        mają charakter niewiążący i stanowią jedynie instrument urzędowej wykładni prawa wspólnotowego,
4.        są wiążące co do celu, który ma być osiągnięty, i nie mogą stanowić podstawy praw lub obowiązków przed implementacją do prawa krajowego.
Eurojust to:
1.        program wymiany, współpracy i szkoleń w zakresie zwalczania przestępczości zorganizowanej,
2.        Europejski Urząd ds. Zwalczania Nadużyć,
3.        Biuro Policji Europejskiej,
4.        Europejska Jednostka Współpracy Sądowej ? agencja Unii Europejskiej o charakterze prokuratorskim

Traktat o utworzeniu Europejskiej Wspólnoty Węgla i Stali został zawarty:
1.        na 50 lat z możliwością przedłużenia,
2.        na 50 lat bez możliwości przedłużenia obowiązywania,
3.        na czas nieokreślony ale państwa członkowskie podjęły późniejszą decyzję ograniczającą stosowanie TEWWiS do 50 lat,
4.        na 50 lat i wygasł 23.7.2002 r.

Powołując nazwę sądu wspólnotowego należy stosować następujące określenia:
1.        ?Trybunał Sprawiedliwości Wspólnot Europejskich?,
2.        ?EuropejskiTrybunał Sprawiedliwości?
3.        formę skrótową ?ETS?,
4.        wszystkie odpowiedzi są poprawne

Procedury komitologii to:
1.        procedury legislacyjne Komisji Europejskiej stosowane, gdy uchwala ona akty wykonawcze,
2.        wszystkie procedury decyzyjne znajdujące zastosowanie w ramach I filaru Unii Europejskiej,
3.        procedury legislacyjne stosowane w ramach Rady Unii Europejskiej,
4.        procedury legislacyjne, w których przewidziana jest obowiązkowa opinia Komitetu Regionów i Komitetu Ekonomiczno-Społecznego.

Obowiązek implementacji dyrektywy do prawa krajowego oznacza:
1.        obowiązek dokładnego odzwierciedlenia tekstu dyrektywy w aktach prawa wewnętrznego,
2.        obowiązek realizacji określonego celu zamierzonego w dyrektywie, co niekiedy może oznaczać obowiązek dosłownego włączenia przepisów dyrektywy do aktów prawa krajowego,
3.        obowiązek zapewnienia, że dyrektywa będzie bezpośrednio powoływana przed sądami krajowymi państw członkowskich,
4.        obowiązek podjęcia działań zmierzających do realizacji założeń dyrektywy w prawie krajowym.

Dyrektywy nowego podejścia dotyczą:
1.        wymogów technicznych dla towarów przemysłowych,
2.        prawa żywnościowego,
3.        reguł z zakresu pomocy publicznej,

Obywatelstwo UE:
1.        otrzymują ex lege obywatele państw członkowskich,
2.        otrzymują w wyniku specjalnej procedury nadania obywatelstwa osoby posiadające prawo stałego pobytu w jednym z państw członkowskich,
3.        otrzymują osoby, które zrzekną się uprzednio obywatelstwa państwa członkowskiego.
Deputowani do Parlamentu Europejskiego w trakcie obrad zasiadają według:
1.        klucza narodowego, przy uwzględnieniu kryterium obywatelstwa,
2.        przynależności partyjnej,
3.        klucza narodowego, przy uwzględnieniu kryterium państwa, w którym zostali wybrani.
4.       
Przywołanie aktu prawa wtórnego Unii Europejskiej (rozporządzenia, dyrektywy, decyzji, zaleceń oraz opinii) powinno zawierać:
1.        pełną nazwę aktu, datę wydania oraz miejsce publikacji
2.        skróconą nazwę aktu, datę wydania oraz miejsce publikacji.
3.        Instytucję uchwalającą dany akt, pełną nazwę aktu, datę wydania oraz miejsce publikacji

Parlament Europejski może w trybie głosowania o votum nieufności:
1.        odwołać poszczególnych komisarzy wchodzących w skład Komisji Europejskiej,
2.        po wejściu w życie Traktatu z Nicei odwołać całą Komisję Europejską albo wyłącznie Przewodniczącego Komisji,
3.        odwołać poszczególnych komisarzy pod warunkiem jednoczesnego wskazania ich następców,
4.        odwołać wyłącznie całą Komisję Europejską.

14 cze 2010, 18:53
Amator
Własny awatar

POSTY        29
Post logiczne, ale nieprawdziwe
Nadir                    

Też główkowałem nad tym i złapałem się na tym, że liczyłem CZAS.
Stąd wychodziło mi 30min*+45min+60min+90min=225 min.:4=56 min., 25sek. A to trzeba liczyć... PRĘDKOŚĆ! :rolleyes:
30min* tyle czasu zajęłoby pomalowanie płotu wszystkim czterem, gdyby malowali z taką prędkością jak ten pierwszy
Niby logiczne, ale nieprawdziwe :D

Ja nazwałabym to wydajnością :rolleyes:

14 cze 2010, 18:54
Znawca

POSTY        112
Post Gimnastyka umysłu
Wygląda na to, że skończyło się miejsce na załączniki. Ciekawe.  Nadir co to oznacza?
W takim razie odpowiedzi podam troszkę później :P

14 cze 2010, 19:01
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 sie 2009, 13:21

POSTY        576
Post Gimnastyka umysłu
madzianna1                    

Wygląda na to, że skończyło się miejsce na załączniki. Ciekawe.  Nadir co to oznacza?

też tak mam od soboty :(

14 cze 2010, 19:08
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Gimnastyka umysłu
Adaneta                    

madzianna1                    

Wygląda na to, że skończyło się miejsce na załączniki. Ciekawe. Nadir co to oznacza?

też tak mam od soboty :(

Ja tu jestem pomagierem i konsultantem. Decydentami są Inspektor i Toga. I Oni obaj decydują o preferencjach w ustawieniach forum...  :rolleyes:

14 cze 2010, 19:15
Amator
Własny awatar

POSTY        29
Post Gimnastyka umysłu
pottero                    

2. Na lewym brzegu rzeki stoją 4 małżeństwa: Kasia i Staszek, Dominika i Piotr, Marlena i Marcin, Wanda i Henryk. Przy brzegu stoi łódka, bez wioślarza, która może pomieścić tylko 3 osoby. Małżeństwa chcą przeprawić się z lewego na prawy brzeg jednak żaden z panów nie chce się zgodzić aby jego żona przebywała w towarzystwie innych mężczyzn podczas jego nieobecności. W jaki sposób mają się przeprawić? ps. oczywiście wersja wpław czy też "nadładunek" na łodzi - odpadaja :)

Mam pytanie, jak daleko posunięta jest niechęć panów do przebywania żony w towarzystwie innych mężczyzn? Mam na myśli to, czy dotyczy lądu, czy również przebywania na łódce.
Ja mam taką odpowiedź, ale nie wiem czy spełnia wymagania:
1. Kasia płynie z Dominiką i Marleną - Kasia z Dominiką zostają, Marlena wraca,
2. Marlena znów płynie - tym razem ze Staszkiem i Piotrem - Marlena wraca,
3. Teraz Marlena zostaje, a płyną Marcin z Wandą i Henrykiem - Marcin wraca,
4. Marcin płynie ze swoją żoną Marleną.

Ostatnio edytowano 14 cze 2010, 19:43 przez fikus39, łącznie edytowano 1 raz

14 cze 2010, 19:37
Znawca

POSTY        112
Post Gimnastyka umysłu
Podaję odpowiedzi do UE :lol:

Dyrektywy - 1
Eurojust - 4
Traktat o utworzeniu? 1 i 4
Powołując nazwę sądu ? 4
Procedury komitologii 1
Obowiązek implementacji? 2
Dyrektywy nowego podejścia dotyczą 1
Obywatelstwo UE 1
Deputowani do Parlamentu Europejskiego ? 2
Przywołanie aktu prawa wtórnego 1
Parlament Europejski może w trybie głosowania 4

14 cze 2010, 19:43
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 lut 2010, 17:54

POSTY        103
Post Gimnastyka umysłu
robaczek1                    

puk, puk jest tu ktoś?co tak ucichło? skrytym zczytywaczom Forum mówimy stanowcze NIE! :stop:
Przywitajcie się chociaż, będzie nam przyjemniej w szerszym gronie :)

dzień dobry, cześć i czołem, problemy zdrowotne i nawał pracy w pracy :blush:  skutecznie uciszyły mnie na forum. Na pewno wkrótce cosik wrzucę, tylko zorientuję się co jeszcze nie było robione :)
właśnie właśnie, zobaczyłam tu kilka pytań z dyscypliny finansów publicznych (?) no wstyd się przyznać, ale nie znalazłam tego tematu w wykazie zagadnień dołączonym do rozporządzenia i dlatego nawet nie przyszło mi do głowy żeby z tym tematem się zapoznać <_< aż boję się myśleć co jeszcze przegapiłam  :wacko:

14 cze 2010, 19:52
Znawca

REJESTRACJA09 paź 2009, 18:38

POSTY        166

LOKALIZACJAPoznań
Post Gimnastyka umysłu
zen                    

Jedynej odpowiedzi nie mam na pytanie. Strzelam: odp.d?
27. Do środków pochodzących z budżetu UE oraz bezzwrotnych środków od EFTA nie zaliczamy środków pochodzących z:
1) Norweskiego Mechanizmu Finansowego ok.?
b) Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy
c) Funduszu Rybackiego
d) Funduszu Pomocy Społecznej

:brawa: prawidłowa odpowiedź ZEN :)
pottero                    

Robaczku
Odpowiedzi na pytanie 5 (dot. partii politycznych) i 11 (dot. referendum gminnego) są złe:
ma być 1000 członków i 30%.
Reszta supcio :)

Dzięki za info :)
asia78                    

właśnie właśnie, zobaczyłam tu kilka pytań z dyscypliny finansów publicznych (?) no wstyd się przyznać, ale nie znalazłam tego tematu w wykazie zagadnień dołączonym do rozporządzenia i dlatego nawet nie przyszło mi do głowy żeby z tym tematem się zapoznać <_< aż boję się myśleć co jeszcze przegapiłam  :wacko:

Asiu, dyscyplina to chyba coś extra, nie wiem nawet czy padło z tego pytanie, ale przerobiłam rzutem na taśmę, najważniejsze rzeczy są w pytaniach, więc nie masz czego żałować, są bardziej pasjonujące lektury niż ta ustawa :)
Aha!!Witajcie nowi i "starzy" bywalcy Forum!
A co do egzaminu -  pozytywne nastawienie, to połowa sukcesu: YES, WE CAN!!!:excl:  :D

14 cze 2010, 20:34
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 sie 2009, 13:21

POSTY        576
Post Gimnastyka umysłu
nero123                    

Pytanie ze statystyki:
Bank Danych Regionalnych w klasyfikacji NTS dzieli Polskę na hierarchicznie powiązane jednostki terytorialne na 5 poziomach, zaznacz, które z nich są zgodne z podziałem administracyjnym Polski:
a.        poziom 1
b.        poziom 1 i  3
c.        poziom   4
d.        poziom 2, 4, 5

Nero, można już odpowiedź??? :)

14 cze 2010, 20:48
Znawca

REJESTRACJA02 lut 2008, 23:07

POSTY        220
Post Gimnastyka umysłu
Nie jestem co prawda Nero, ale się wymądrzę ;) D
Nomenklatura Jednostek Terytorialnych do Celów Statystycznych (NTS) wprowadzona została Rozporządzeniem RM z dnia 13 lipca 2000 r.; jednostki NTS1 i NTS3 nie mają wprost odpowiedników w obowiązującym podziale terytorialnym Polski. BDR jest bazą zawierającą dane demograficzne, społeczne i gospodarcze oraz o stanie środowiska, opisujące jednostki podziału terytorialnego kraju: 16 województw (poziom NTS1  2), ok. 370 powiatów (poziom NTS 4), około 2500 gmin (poziom NTS 5 - podział obowiązujący po wprowadzeniu reformy administracyjnej w 1999 r.), a także 6 regionów (poziom NTS 1) oraz 66 podregionów (poziom NTS 3).
(jeszcze coś, o czym nie mam zielonego pojęcia...)

14 cze 2010, 21:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 793  Następna strona