Mam pytanie, czy podejmujecie jakieś działania (jeśli tak to jakie) w przypadkach stwierdzenia w trakcie kontroli podatkowej na terenie właściwości miejscowej Waszych urzędów prowadzenia biura rachunkowego bez uprawnień. Czy w protokołach kontroli w przypadku prowadzenia dokumentacji podatkowej (PKPiR, Księgi rachunkowe, ryczałt, KP) przez biuro rachunkowe wpisujecie dane dot. nr uprawnień do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych, wpisu na listę doradców podatkowych czy nr uprawnień biegłego rewidenta? Co robicie, gdy okaże się, że właściciel B.R. nie posiada żadnych z powyższych uprawnień ani nie zatrudnia osób posiadających takie uprawnienia - czy opisujecie sprawę i pismo przesyłacie do prokuratury, policji czy do stanowiska d/s karno-skarbowych w Waszych urzędach (jeśli tak to na podstawie jakich przepisów wnosicie o ukaranie)? A jak postępujecie w przypadku prowadzenia dokumentacji podatkowej przez osobę na podstawie umowy zlecenia (lub o dzieło), która nie posiada powyższych uprawnień?
11 cze 2010, 16:49
Biura rachunkowe bez uprawnień
To jest świetne zagadnienie. Takich osób znam ze swojego obszaru dość sporo. Nigdy jednak nie zastanawiałem się nad konsekwencjami prawnymi ich działania i nie wiem czy jest uprawnienie organów podatkowych aby taką sprawę badać. Z drugiej strony jak oglądam piątą korektę deklaracji sporządzonej przez osobę, która nie odróżnia podatku naliczonego od należnego to Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym obszarze?
11 cze 2010, 18:43
Trzeba przekazać na stanowisko ds. karnych skarbowych zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa z art. 79 pkt 6 ustawy o rachunkowości z uwzględnieniem danych sprawcy, czasu, miejsca i okoliczności popełnienia czynu oraz naruszonego przepisu prawa materialnego (tj. tego z którego wynika obowiązek posiadania uprawnień do prowadzenia ksiąg rachunkowych). Art. 79. Kto wbrew przepisom ustawy: 1) nie poddaje sprawozdania finansowego badaniu przez biegłego rewidenta, 2) nie udziela lub udziela niezgodnych ze stanem faktycznym informacji, wyjaśnień, oświadczeń biegłemu rewidentowi albo nie dopuszcza go do pełnienia obowiązków, 3) nie składa sprawozdania finansowego do ogłoszenia, 4) nie składa sprawozdania finansowego lub sprawozdania z działalności we właściwym rejestrze sądowym, 5) nie udostępnia sprawozdania finansowego i innych dokumentów, o których mowa w art. 68, 6) prowadzi działalność usługową w zakresie prowadzenia ksiąg rachunkowych bez wymaganych uprawnień, 7) (102) prowadzi działalność usługową w zakresie prowadzenia ksiąg rachunkowych lub wykonywania czynności doradztwa podatkowego, do wykonywania których jest uprawniony zgodnie z odrębnymi przepisami - bez spełnienia obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia, o której mowa w art. 76h ust. 1 - podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.
11 cze 2010, 19:11
U nas TAKIE osoby prowadzą biura rachunkowe ale zgłaszają "Doradztwo gospodarcze"
13 cze 2010, 21:51
Ja kiedyś "nakryłem" w toku kontroli biuro rachunkowe bez uprawnień i wylądowałem za to na dywaniku więc obecnie ograniczam się wyłącznie do kwestii merytorycznych!
14 cze 2010, 00:00
Pitu
....czy podejmujecie jakieś działania (jeśli tak to jakie) w przypadkach stwierdzenia w trakcie kontroli podatkowej na terenie właściwości miejscowej Waszych urzędów prowadzenia biura rachunkowego bez uprawnień. Czy w protokołach kontroli w przypadku prowadzenia dokumentacji podatkowej (....) przez biuro rachunkowe wpisujecie dane dot. nr uprawnień do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych, wpisu na listę doradców podatkowych czy nr uprawnień biegłego rewidenta? Co robicie, gdy okaże się, że właściciel B.R. nie posiada żadnych z powyższych uprawnień ani nie zatrudnia osób posiadających takie uprawnienia?
Podstawowa sprawa: kontrolujesz podatnika, nie biuro rachunkowe. Jeśli w trakcie kontroli podatnika stwierdzisz fakt prowadzenia jego dokumentacji przez podmiot nie posiadający do tego bez uprawnień, trzeba byłoby najpierw dokonać kontroli tego podmiotu jako podatnika. Inna sprawa czy w trakcie kontroli podatnika masz prawo sprawdzać uprawnienia biura rachunkowego. Kiedyś (ze 3 lata temu) jako us podejmowaliśmy takie próby. Ale czy zgodnie z Ordynacją?
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
14 cze 2010, 05:07
Kilka lat temu namierzyliśmy takie biuro, przeprowadzono kontrolę i o ustaleniach zawiadomiono prokuraturę. Prokuratura sprawę umorzyła, ze względu na "niską społeczną szkodliwość czynu" Po co się wysilać? Nie warto szukać ani typowacć pod tym kątem. Oczywiście w trakcie kontroli takiego podatnika należy zrobić wszystko łącznie z zawiadomieniem.
14 cze 2010, 06:20
Trzeba było zawiadomić własną komórkę ds. karnych skarbowych. Myślę, że nie umorzyliby postępowania
16 cze 2010, 16:37
No dobra - jeżeli ktoś prowadzi biuo rachunkowe bez uprawnień i ma klienta na tzw. "pełnej rachunkowości" w myśl ustawy o rachunkowości to zgoda - musi mieć stosowne uprawnienia. Ale jeżeli ktoś (biuro rach.) usługowo prowadzi księgę przychodów i rozchodów lub ewidencję ryczałtu i dodatkowo ewidencje VAT to czy usługa taka podlega pod ustawę o rachunkowości ? Czy w takiej sytuacji można żądać od właściciela biura rach. okazania uprawnień, o których mowa w ustawie o rachunkowości ?
29 cze 2010, 22:35
Mckoy
No dobra - jeżeli ktoś prowadzi biuo rachunkowe bez uprawnień i ma klienta na tzw. "pełnej rachunkowości" w myśl ustawy o rachunkowości to zgoda - musi mieć stosowne uprawnienia. Ale jeżeli ktoś (biuro rach.) usługowo prowadzi księgę przychodów i rozchodów lub ewidencję ryczałtu i dodatkowo ewidencje VAT to czy usługa taka podlega pod ustawę o rachunkowości ? Czy w takiej sytuacji można żądać od właściciela biura rach. okazania uprawnień, o których mowa w ustawie o rachunkowości ?
Najlepiej przeanalizować sprawę od strony zakresu działania zastrzeżonego dla doradcy podatkowego. Z praktyki wiem jednak, że udowodnienie przestępstwa nie będzie łatwe.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
29 cze 2010, 22:51
Należałoby sprawdzić w rejestrach czy dana osoba posiada świadectwo kwalifikacyjne, certyfikat księgowy, jest doradcą podatkowym, biegłym rewidentem - dwa ostatnie rejestry szybko sprawdzimy a dwa początkowe niby są na MF ale nie wiadomo czy są kompletne, w ogóle kontaktowałem się z jakąś Panią - kierowniczką w dziale od tych rejestrów w MF całkowita olewka mają daleko w d... co my robimy z takimi sprawami. Bez takiego sprawdzenia nikt nie będzie prowadził sprawy by potem umorzyć gdy nagle się okaże że uprawnienia są. Jeśli chodzi o doradców podatkowych a dokładnie ich samorząd to również nie są zainteresowani taką nieuczciwą konkurencją (przynajmniej w moim województwie). Chyba że ktoś ma lepsze doświadczenia w tych sprawach to proszę napisać.
11 lip 2010, 19:23
No tak , no tak to co piszecie to prawda, ale jest też druga prawda, która wygląd tak, że w większości tą pokątną działalnością wieczorkiem parają się skarbowcy .
12 lip 2010, 17:29
iwac
No tak , no tak to co piszecie to prawda, ale jest też druga prawda, która wygląd tak, że w większości tą pokątną działalnością wieczorkiem parają się skarbowcy .
Jaka druga prawda czy wyobrażasz sobie żeby ktoś kto na lewo robi komuś rachunkowość biorąc za to jakieś tam honorarium jednocześnie ganił takie działanie, myślę że nie. Wiec nie pisz o jakiejś drugiej prawdzie bo śmiecisz to forum i nic nie wnosisz do dyskusji. Tacy wywrotowcy jak ty zawsze muszą rozp.... wątek albo go sprowadzić na manowce.
12 lip 2010, 19:29
iwac
To zawiadom właściwe organa ścigania i dodatkowo odpowiedniego NUS-a. To twój obowiązek!! Zyskasz moją wdzięczność i zapewne wdzięczność wszystkich innych uczciwych skarbowców (czyli niemal wszystkich). Możesz również przekazać sprawę Wywiadowi Skarbowemu w najbliższym UKS - oni to lubią.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.