Teraz jest 12 wrz 2025, 03:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11749 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA03 lis 2009, 10:47

POSTY        4

LOKALIZACJAKraśnik
Post Postępowanie kwalifikacyjne
A może ktoś wrzuci jeszcze jakieś zadania  w formie tabelek ? :)

09 cze 2010, 16:56
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 paź 2009, 13:30

POSTY        58
Państwowa Komisja Wyborcza ? stały (od 1991 r.), najwyższy w Polsce organ wyborczy właściwy w sprawach przeprowadzania wyborów, tj. wyborów do Sejmu i Senatu Rzeczypospolitej Polskiej, Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, do organów samorządu terytorialnego i do Parlamentu Europejskiego oraz referendum. Jest organem władzy wykonawczej.
W skład Państwowej Komisji Wyborczej wchodzi:
3 sędziów Trybunału Konstytucyjnego wskazanych przez Prezesa Trybunału Konstytucyjnego,
3 sędziów Sądu Najwyższego wskazanych przez Pierwszego Prezesa Sądu Najwyższego,
3 sędziów Naczelnego Sądu Administracyjnego wskazanych przez Prezesa Naczelnego Sądu Administracyjnego.
Członków Państwowej Komisji Wyborczej powołuje Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej, w drodze postanowienia, które podaje się do wiadomości publicznej oraz ogłasza w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej "Monitor Polski".
W skład Państwowej Komisji Wyborczej może wchodzić lub zostać powołany także sędzia w stanie spoczynku.
Skład Państwowej Komisji Wyborczej od dnia 31 marca 2010 r.:
Przewodniczący Państwowej Komisji Wyborczej Stefan Jaworski - sędzia Trybunału Konstytucyjnego w stanie spoczynku.

09 cze 2010, 19:59
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 paź 2009, 13:30

POSTY        58
Próg wyborczy zwany również klauzulą zaporową - minimalny procent poparcia wyborców uprawniający komitet wyborczy do uczestniczenia w rozdziale mandatów.
Występuje w proporcjonalnych systemach wyborczych. W Polsce wprowadzony w 1993 r. w wyborach do Sejmu, od 1998 także w wyborach samorządowych. W Polsce w wyborach do Sejmu stosuje się (w skali kraju) próg 5% głosów dla partii i dla komitetów wyborczych wyborców oraz 8% dla koalicji partii.
Zasady przeprowadzania wyborów do Parlamentu Europejskiego reguluje ustawa z dnia 23 stycznia 2004 r. ? Ordynacja wyborcza do Parlamentu Europejskiego (Dz. U. Nr 25, poz. 219). Prawa wyborcze przysługują wszystkim obywatelom polskim, a także obywatelom innych państw członkowskich stale zamieszkujących w Polsce, ujętym w stałym rejestrze wyborców (zasada domicylu).  Utworzenie komitetu obarczone jest wymogiem zebrania 1000 podpisów poparcia. Kandydować wolno wyłącznie w jednym okręgu i tylko z jednej listy.
Rejestracja listy wymaga zebrania 10 000 podpisów poparcia. W podziale mandatów uczestniczą listy okręgowe komitetów, które w skali kraju uzyskały minimum 5% ważnych głosów. Podobnie jak w wyborach do Sejmu, mandaty przydzielane są według metody d'Hondta.
Wybory do Parlamentu Europejskiego są jedynymi wyborami powszechnymi nieuregulowanymi w Konstytucji, a jedynie poprzez ustawę. Przyjęła ona cztery naczelne zasady: wolność wyboru, powszechność;, bezpośredniość, tajność głosowania.
Państwowa Komisja Wyborcza sporządza protokół oraz ogłasza wyniki wyborów w Dzienniku Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej w formie obwieszczenia.

09 cze 2010, 20:16
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 lip 2007, 12:05

POSTY        86
po analizie zakresu egzaminu (ku mojej uciesze) zrozumialem ze nie ma potrzeby sie uczyć, szczególnie pamięciowo, osoba inteligentna, kreatywna, opanowana uzyska dobry wynik a "inna" - zły, "innej "uczenie nie pomoże, pytanie do przystępującego " czy jestem inteligentny, kreatywny i opanowany" jak siebie osądzacie ?

10 cze 2010, 14:08
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
MarcinCz                    

po analizie zakresu egzaminu (ku mojej uciesze) zrozumialem ze nie ma potrzeby sie uczyć, szczególnie pamięciowo, osoba inteligentna, kreatywna, opanowana uzyska dobry wynik a "inna" - zły, "innej "uczenie nie pomoże, pytanie do przystępującego " czy jestem inteligentny, kreatywny i opanowany" jak siebie osądzacie ?

Jak to zrobiłeś?
Stanąłeś w lustrze, spytałeś lustra i lustro Ci odpowiedziało?  :P
Pamięciowo testów umiejętnosci pewnie ze nie trzeba ale wrodzonej inteligenci trzeba dopomóc i poćwiczyć te różne zadanka, tabelki i matrycki trzeba! :zeby:
A na test wiedzy sama inteligencja i kreatywność to chyba za mało.
Nie ma innego wyjścia jak wykuć na pamięć te artykuły i cyferki.  :mur:

10 cze 2010, 14:29
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        86
Badman                    

MarcinCz                    

Jak to zrobiłeś?
Stanąłeś w lustrze, spytałeś lustra i lustro Ci odpowiedziało?  :P
Pamięciowo testów umiejętnosci pewnie ze nie trzeba ale wrodzonej inteligenci trzeba dopomóc i poćwiczyć te różne zadanka, tabelki i matrycki trzeba! :zeby:
A na test wiedzy sama inteligencja i kreatywność to chyba za mało.
Nie ma innego wyjścia jak wykuć na pamięć te artykuły i cyferki.  :mur:

juz ci skarbie wyjaśniam
1. nie zrozumiałeś tekstu, to pytanie które podkreśliłeś było retotyką ku innym nie ku mnie, ale skoro pytasz jak oceniłem siebie to Ci wyjaśnie iż porównałem siebie do innych wiele lat benchmarkingu;
2. nie pisałem że nie trzeba poćwiczyć, tylko uczyć się to różne rzeczy, są siedzący po nocach nad ustawami;
3. pisząc inteligencja i kreatywność miałem na myśli to, co za tym idzie, takie osoby nie siedzą z załamanymi rękami, są ciekawi świata i zdobywają wiedze bo to ... lubią;
4. skoro wiedza jest ogólna to jak się można nauczyć "wszystkiego" to sie albo wie albo nie, nie nadrobi się w miesiąc 30 lat.

pozdr

10 cze 2010, 14:55
Znawca

REJESTRACJA02 lut 2008, 23:07

POSTY        220
...ale skoro pytasz jak oceniłem siebie to Ci wyjaśnie iż porównałem siebie do innych wiele lat benchmarkingu
...nie zrozumiałam... <_<

Porównałem siebie:
a) do innych
b) do wiele lat
c) do benchmarkingu
d) wszystkie odpowiedzi są poprawne
 :rolleyes:

10 cze 2010, 15:50
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA11 gru 2009, 08:53

POSTY        17
mam pytanie - a może ktoś z was zdaje na studia w KSAP? egzamin jest w lipcu... co o tym myślicie?  :rolleyes:

10 cze 2010, 20:26
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 sie 2009, 13:21

POSTY        576
beatka82                    

mam pytanie - a może ktoś z was zdaje na studia w KSAP? egzamin jest w lipcu... co o tym myślicie?  :rolleyes:

za stara jestem :(

10 cze 2010, 20:50
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 kwi 2010, 14:05

POSTY        232
Adaneta                    

beatka82                    

ja też...szkoda, bo NAPEWNO bym poszła :zly1:
ale z chęcią byśmy poznały z adanetką jakiegoś ubiegłorocznego rekruta, co nie?

10 cze 2010, 21:45
Specjalista
Własny awatar

POSTY        576
Adaneta                    

beatka82                    

ja też...szkoda, bo NAPEWNO bym poszła :zly1:
ale z chęcią byśmy poznały z adanetką jakiegoś ubiegłorocznego rekruta, co nie?[/quote]
o tak, najlepiej przy :piwo: , byłby bardziej rozmowny :D

10 cze 2010, 21:59
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        86
alesandra4                    

...ale skoro pytasz jak oceniłem siebie to Ci wyjaśnie iż porównałem siebie do innych wiele lat benchmarkingu
...nie zrozumiałam... <_<

Porównałem siebie:
a) do innych
b) do wiele lat
c) do benchmarkingu
d) wszystkie odpowiedzi są poprawne
 :rolleyes:

gdybyś czytał/ła ze zrozumieniem, zauważył/ła byś pojecie "inni", w poście wyżej używałem cydzysłowia, potem ceniac inteligencję innych :)  zaprzestałem używania tego znaku ale jak widać trzeba innym językiem hm, po "do innych" powinien byc przecinek ale z pospiechu takie rzeczy bywają pomijane, myślę iż z logiki zdania widać ten przecinek pozdr

11 cze 2010, 07:25
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        86
beatka82                    

co można zyskać ?
ile to kosztuje ?
a przede wszystkim co można stracić ?  :)

11 cze 2010, 07:27
Specjalista
Własny awatar

POSTY        576
MarcinCz                    

beatka82                    

co można zyskać ?
ile to kosztuje ?
a przede wszystkim co można stracić ?  :)

http://ksap.gov.pl/ksap/content/view/85/47/
między innymi:
Po ukończeniu Szkoły - zatrudnienie w urzędach administracji publicznej i mianowanie w służbie cywilnej zgodnie z obowiązującymi przepisami.

11 cze 2010, 08:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11749 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195 ... 840  Następna strona