nie miałam możliwości zaglądania tutaj przez około tydzień, teraz staram się choć w niewielkim stopniu zaznajomić z tym co pisaliście. Powiem tak, bo tylko jedno ciśnie się na usta: jesteście wielcy To co robicie to mistrzostwo świata a wiedza którą już w tej chwili posiadacie, to tylko pozazdrościć. ja też tak bym chciała, ale wiem ile pracy w to włożyliście i nadal wkładacie. Dziękuję
08 cze 2010, 22:12
Gimnastyka umysłu
jakieś za łatwe wymyślam, oczywiście dobrze Danulka (właśnie to autor miał na mysli ) Monia, to jest tak: zawartość forum można mieć w róznych miejscach. Ja jak narazie mam w komputerze, inni mają w głowie a jeszcze inni pewnie gdzie indziej głowa do góry, w moment nadrobisz jeden do dyftong jak trzy do a/monoftong b/ kolor c/tryftong
redukcja do utleniania jak elektronacja do a/oksydacji b/jonizacji c/ubytku
altymetr do wysokości jak stroboskop do a/ gęstości b/hałasu c/ czasu
lakoniczny do zwięzły jak orator do a/ mówca b/ przewodnik c/ tłumacz
robaczek1
Witaj Monia, zapraszamy częściej Nie wiem jak reszta, ale mój stan wiedzy jest dotychczas bardzo ubogi, a jedyną motywacją do nauki jest dla mnie aktywność na Forum Koniec końców pewnie i tak zapamiętam niewiele ponad to, co tutaj trafia
nie martw się kochana, słyszałam,że KSAP ściąga od nas pytania będzie dobrze
Ostatnio edytowano 08 cze 2010, 22:41 przez katkow75, łącznie edytowano 3 razy
08 cze 2010, 22:20
Gimnastyka umysłu
Witaj Monia, zapraszamy częściej Nie wiem jak reszta, ale mój stan wiedzy jest dotychczas bardzo ubogi, a jedyną motywacją do nauki jest dla mnie aktywność na Forum Koniec końców pewnie i tak zapamiętam niewiele ponad to, co tutaj trafia
redukcja do utleniania jak elektronacja do c/ubytku
altymetr do wysokości jak stroboskop do b/hałasu ????
lakoniczny do zwięzły jak orator do a/ mówca
katkow75
nie martw się kochana, słyszałam,że KSAP ściąga od nas pytania będzie dobrze
Mądre Głowy z KSAP ! Odsetek ludzi zaglądających na Forum w skali kraju jest co najmniej tak znikomy, jak ewentualna szkodliwość społeczna wykorzystania naszych pytanek na teście...nie krępujcie się
____________________________________ Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć, tłumaczyć fakty jak najprościej.
08 cze 2010, 22:25
Gimnastyka umysłu
robaczek1
redukcja do utleniania jak elektronacja do c/ubytku
no tu autor miał co innego na myśli ale to wina autora źle sprecyzował pytanie redukcja to inaczej elektronacja, a utlenianie oksydacja celowo zamieniłam miejscami,zeby było trudniej ale chyba przekombinowałam Robaczku bedzie cd.finansów?
młody mi klawisze powyrywał, nie działa mi dobrze spacja i a nie wchodzi, wybaczcie Panowie adminowie
08 cze 2010, 22:53
Gimnastyka umysłu
24. Dotacja przedmiotowa dla samorządowego zakładu budżetowego: a) nie może przekroczyć 50% kosztów jego działalności b) może być tylko jednorazowa c) jest przeznaczana na finansowanie zadań bieżących d) nie jest uwzględniana w rocznym planie finansowym SZB
25. Zaznacz błędną odpowiedź. Agencja wykonawcza: a) przekazuje nadwyżkę środków finansowych ustaloną na koniec roku do budżetu państwa b) może otrzymywać dotacje z budżetu państwa c) nie może zaciągać zobowiązań przekraczających rok budżetowy d) prowadzi gospodarkę finansową określaną w drodze rozporządzenia Rady Ministrów
26. Określone jednostki sektora finansów publicznych mogą dokonywać lokat wolnych środków z wyjątkiem środków pochodzących z dotacji z budżetu. To uprawnienie nie przysługuje: a) samorządowym zakładom budżetowym b) agencjom wykonwaczym c) JST d) państwowym fuduszom celowym
DOBRANOC
____________________________________ Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć, tłumaczyć fakty jak najprościej.
08 cze 2010, 23:15
Gimnastyka umysłu
Witam Jeszcze kilka pytań
1. Kto w 2010r otrzymał nagrodę "krzesło roku" a) Jerzy Buzek b) Donald Tusk c) Jacek Rostowski d) Angela Merkel
2. EPSA 2009 to: a) Forum europejskiego dialogu społecznego b) Grupa ds. trudnych c) Europejska nagroda sektora publicznego d) Szczyt klimatyczno-energetyczny.
3. "Jedwabny szlak XXI wieku" to: a) rurociąg Nabucco b) strefa klimatyczna c) pociąg z Chicago do Europy przez Moskwę d) autostrada 2012
Wkrótce podam prawidłowe odpowiedzi
09 cze 2010, 04:22
Gimnastyka umysłu
4. W 2009r nagrodę im. Pawła Włodkowicza otrzymała: a) tygodnik "Więź" b) Lech Wałęsa c) Anna Walentynowicz d) Rzecznik Praw Obywatelskich
Paweł nazywł się WŁodkowic
09 cze 2010, 10:36
Gimnastyka umysłu
Malma,Robaczek dziękujemy za pytanka
09 cze 2010, 10:55
Gimnastyka umysłu
tak chociaż tyle, bo się narażę naszej Katkow, a nie chcę, bo ja zdążyłam polubić:
1. W 2010 dopłaty unijne dla mikroprzedsiębiorstw rolnych mają wynieść: a/ ok. 107 mln euro b/ ok. 207 mln Eur c/ ok. 307 mln eur d/ ok. 407 mln eur
2. aklamacja to: a/ aplauz b/ konsternacja c/ sposób przyjęcia ustawy d/ przeciwieństwo proklamacji
09 cze 2010, 11:24
Gimnastyka umysłu
Adaneta
tak chociaż tyle, bo się narażę naszej Katkow, a nie chcę, bo ja zdążyłam polubić
Ostatnio edytowano 09 cze 2010, 12:08 przez katkow75, łącznie edytowano 2 razy
09 cze 2010, 11:43
Gimnastyka umysłu
katkow75
Adaneta
tak chociaż tyle, bo się narażę naszej Katkow, a nie chcę, bo ja zdążyłam polubić
tylko mną dzieci nie straszcie
żartowałam, dzisiaj wyczytane
09 cze 2010, 11:48
Gimnastyka umysłu
21. Kto nie może być pełnomocnikiem Rządu: a/ sekretarz stanu, b/ wojewoda, c/ marszałek województwa, d/ podsekretarz stanu.
22. Rada Ministrów, wykonując ustanowione dla niej w Konstytucji RP i ustawach zadania i kompetencje, rozpatruje sprawy i podejmuje rozstrzygnięcia: a/ w Sejmie, b/ na posiedzeniach, c/ na zgromadzeniach.
23. Kancelaria Prezesa Rady Ministrów nie zapewnia obsługi: a/ Rady Ministrów, b/ Kolegium ds Służb Specjalnych, c/ Rady Legislacyjnej, d/ Urzedu Miasta Stołecznego.
09 cze 2010, 12:10
Gimnastyka umysłu
Adaneta
ten cały knut kojarzył mi się z czym innym, ale na pewno nie z batem
Knut ? jednostka płatnicza w cyklu powieści o Harrym Potterze
i tak to właśnie jest moi drodzy, mozg człowieka przechowuje informacje nieprzydatne, przynajmniej mój
miłego dnia
Knut to chyba najlepiej zapamiętać, nucąc piosenkę z Kabaretu Starszych Panów:
Tango kat
Kiedy ujrzałam go w knajpie "Pod Knotem" Zabiło serce radosnym łomotem, Zabiło serce, a ciało zadrżało, Wiedziało, że się stało to, Co stać się miało. A potem w noce zbryzgane gwiazdami Gdy moich pieszczot go znużył aksamit Ot, dla rozrywki mnie bijał masami, A ja szeptałam wtedy ciche słowa te:
Katuj! Tratuj! Ja przebaczę wszystko ci jak bratu. Męcz mnie! Dręcz mnie Ręcznie! Smagaj, poniewieraj, steraj, truj! Ech, butem, Knutem, Znęcaj się nad ciałem mem zepsutem! Za cię, Dla cię W szmacie Ja pójdę na kraj świata, Kacie mój! ...
Choć Knut to też synny niedźwiadek z berlińskiego zoo...
09 cze 2010, 14:36
Gimnastyka umysłu
Pytanie ze statystyki: Bank Danych Regionalnych w klasyfikacji NTS dzieli Polskę na hierarchicznie powiązane jednostki terytorialne na 5 poziomach, zaznacz, które z nich są zgodne z podziałem administracyjnym Polski: a. poziom 1 b. poziom 1 i 3 c. poziom 4 d. poziom 2, 4, 5