Teraz jest 09 wrz 2025, 16:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Amator

REJESTRACJA10 cze 2009, 17:34

POSTY        24
Post Gimnastyka umysłu
Dzięki - załapałam. :D

06 cze 2010, 21:31
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 sie 2009, 13:21

POSTY        576
Post Gimnastyka umysłu
alesandra4                    

Czy nie uważacie, że i bez motania wszystko jest wystarczająco zamotane <_<

macie rację, ale ci mędrcy z KSAP mogą być jeszcze bardziej pomysłowi :(

pytanie 26: odp. z ustawy powinna brzmieć "nie wykazali warunków udziału w postępowaniu", ale o to chodzi

pytanie 29: w ustawie nie ma słowa na temat terminu, znaczy zamawiający ustala termin dogodny dla siebie

tak mi się przyjemniej wydaje :D

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

06 cze 2010, 21:37
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 sie 2009, 13:21

POSTY        576
Post Gimnastyka umysłu
W kwietniu w strefie euro bezrobocie osiągnęło najwyższy od 12 lat poziom sięgający 10,1 proc., o 0,1 pkt proc. więcej niż w marcu. Natomiast w całej UE średnie bezrobocie było mniejsze i wynosiło 9,7 proc.: najmniej w Holandii (4,1 proc.), a najwięcej na Łotwie (22,5 proc.) oraz Hiszpanii (19,7 proc.).

Zgodnie ze wstępnymi obliczeniami Ministerstwa Finansów w maju inflacja będzie na poziomie 2,1 proc.

06 cze 2010, 21:57
Znawca

REJESTRACJA09 kwi 2010, 14:05

POSTY        232
Post Gimnastyka umysłu
2.ZASADA JEDNOŚCI KIEROWNICTWA polega na tym, że:
a) polecenia, przekazywane przez kierownika powinny być jasne i precyzyjne
b) wszyscy kierownicy danej firmy są zgodni co do wyznawanych zasad
c) inaczej nazywana jest zasadą równowagi organizacyjnej
d) zespół pracowników ma tylko jednego kierownika

Czy zasada jedności kierownictwa a jednolitości kierownictwa to to samo?

http://mfiles.pl/pl/index.php/Henri_Fayol

Bo w tych zasadach Fayola jest jednolitość kierowania - dla zapewnienia prawidłowości działania powinien występować jeden przełożony koordynujący całokształt prac z pomocą opracowanego jednolitego programu. Przełożony powinien przyjąć do realizacji cele zawarte w programie, a następnie dążyć do ich zrealizowania.
Czyli wychodzi odpowiedź d

Ostatnio edytowano 06 cze 2010, 22:28 przez katkow75, łącznie edytowano 1 raz

06 cze 2010, 22:17
Znawca

REJESTRACJA09 paź 2009, 18:38

POSTY        166

LOKALIZACJAPoznań
Post Gimnastyka umysłu
Załączam odpowiedzi do finansów. Jeżeli nie macie jeszcze dość to dorzucę więcej pytanek w tej paskudnej materii.. ;)

Co do rzeczonej zasady Fayola, prof. Google podpowiada, że jej istotą jest gwarancja zasady jedności/jednolitości kierownictwa, tzn. każdy pracownik ma jednego bezpośredniego zwierzchnika.
Według mnie równie "d" jest prawidłowa :)

ps. mam uprzejmą prośbę do wrzucających doki w formacie "docx" - przez wzgląd na użytkowników mac'ów, licząc na szlachetne serca Forumowiczów, apeluję o bardziej kompatybilny formacik....tzn. każdy inny :)

Ostatnio edytowano 06 cze 2010, 22:33 przez robaczek1, łącznie edytowano 2 razy

06 cze 2010, 22:26
Znawca

POSTY        232
Post Gimnastyka umysłu
robaczek1                    

Załączam odpowiedzi do finansów. Jeżeli nie macie jeszcze dość to dorzucę więcej pytanek w tej paskudnej materii.. ;)

Co do rzeczonej zasady Fayola, prof. Google podpowiada, że jej istotą jest gwarancja zasady jedności/jednolitości kierownictwa, tzn. każdy pracownik ma jednego bezpośredniego zwierzchnika.

Robaczek, a zerknij na linka w poście wyżej, jak masz chwilkę,
i mi wyłuszcz czy odp a czy d, nie wiem już

no nic, poczekamy na autora :D  podał, że a

i tym sposobem chociaż jedną z 14 zapamiętam  :)

Ostatnio edytowano 06 cze 2010, 22:43 przez katkow75, łącznie edytowano 2 razy

06 cze 2010, 22:30
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 maja 2010, 10:11

POSTY        112
Post Gimnastyka umysłu
Jedność rozkazodawstwa ? jedna z czternastu zasad zarządzania, zdefiniowanych przez "ojca" klasycznej szkoły zarządzania, Henri'ego Fayola, polegająca na bezpośredniej podległości służbowej pracownika wobec tylko jednego przełożonego ? w myśl tej zasady pracownik odpowiada za swoją pracę tylko przed jednym przełożonym.

Tym samym ja stawiam na d.

06 cze 2010, 22:41
Znawca

REJESTRACJA09 paź 2009, 18:38

POSTY        166

LOKALIZACJAPoznań
Post Gimnastyka umysłu
katkow75                    

Robaczek, a zerknij na linka w poście wyżej, jak masz chwilkę,
i mi wyłuszcz czy odp a czy d, w sumie d też nie pasuje...

Ta zasada najbardziej mi się podoba :)
"Ludzkość w obchodzeniu się
Sprawiedliwość, rozumiana jako wykonywanie przepisów, ze względu na ich niedoskonałość, nie zawsze jest właściwa. Jako jej uzupełnienie należy stosować przychylność w stosunku do ludzi. Wymaga to doświadczenia, rozsądku i dobroci."
:zeby:

06 cze 2010, 22:42
Znawca

POSTY        232
Post Gimnastyka umysłu
robaczek1                    

Ta zasada najbardziej mi się podoba :)
"Ludzkość w obchodzeniu się
Sprawiedliwość, rozumiana jako wykonywanie przepisów, ze względu na ich niedoskonałość, nie zawsze jest właściwa. Jako jej uzupełnienie należy stosować przychylność w stosunku do ludzi. Wymaga to doświadczenia, rozsądku i dobroci."
:zeby:

ej, ej...ale ostatniego zdania nie dodałaś ."...Nie wyklucza jednak karności".  :lol:

06 cze 2010, 22:47
Znawca

POSTY        232
Post Gimnastyka umysłu
Jedna z wytycznych Unii Europejskiej, obowiązująca  również w Polsce, mająca na celu włączenie polityki płci do działań z zakresu polityki, ekonomii itp. nosi nazwę:
a/genocide
b/gender mainstreaming
c/ empowering man and woman

"...Kobiety stanowią na przykład zaledwie jedną dziesiątą członków zarządów najważniejszych europejskich przedsiębiorstw oraz 3 % wśród prezesów zarządów."

07 cze 2010, 00:07
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 sty 2010, 13:28

POSTY        14
Post Gimnastyka umysłu
Jak widzę powstał mały zamęt dotyczący pytania z Zarządzania pt ZASADA JEDNOŚCI KIEROWNICTWA. W przygotowanym przeze mnie zestawie prawidłową odpowiedzią jest A. Uzasadnienie:
wśród 14 zasad Zarządzania Fayola wyróżniamy:

Zasadę jedności kierownictwa , która polega na tym, że te polecenia, te zlecenia, które kierownik przekazuje pracownikowi do wykonania powinny być sformułowane w taki sposób, aby jednoznacznie motywowały pracownika do wykonania powierzonych mu zadań (sformułowane w sposób jasny, precyzyjny).
a także:
Zasadę jedności rozkazodawstwa - jedność rozkazodawstwa polega na tym, że pracownik powinien mieć tylko jednego bezpośredniego przełożonego, jednego szefa, i tylko od niego ma prawo otrzymywać zadania, pracę do wykonania, i tylko ten jeden przełożony ma prawo oceniać te zlecone zadania. Pracownik może być tylko podporządkowany jednemu kierownikowi.

Jak widać nie zawsze treść odpowiada "nazwie pytania."
Dodatkowo pytanie o jedność rozkazodawstwa jest pytaniem 43 z testu z roku 2009.

Dodatkowo zamieszczam opis wszystkich zasad:

H. FAYOL opracował 14 ZASAD ZARZĄDZANIA I ORGANIZACJI PRACY w przedsiębiorstwach, instytucjach, firmach:
1) Zasada podziału pracy -  Ta zasada pracy polega na tym, że całość pracy do wykonania, jest, musi być podzielone na części, na operacje, na fragmenty.

2) Zasada autorytetu -  Autorytet formalny jest przypisany do stanowiska pracy, które piastuje kierownik, wynika on zadań uprawnień, kompetencji, odpowiedzialności, które do danego stanowiska kierowniczego w ramach wewnętrznego podziału pracy w przedsiębiorstwach, firmach są przypisane.
Autorytet rzeczywisty to są pozytywnie oceniane przez pracowników takie cechy kierownika jak intelekt, osobowość, umysł, przedsiębiorczość, odpowiedzialność, inicjatywa, umiejętność rozwiązywania spraw trudnych złożonych, konfliktowych umiejętności komunikacji z pracownikami.

3) Zasada dyscypliny - polega na tym, że każdy z pracowników, każdy z członków przedsiębiorstwa, organizacji powinien przestrzegać reguł, zasad wewnętrznych, które w tej organizacji obowiązują

4) Zasada jedności rozkazodawstwa - jedność rozkazodawstwa polega na tym, że pracownik powinienmieć tylko jednego bezpośredniego przełożonego, jednego szefa, i tylko od niego ma prawo otrzymywać zadania, pracę do wykonania, i tylko ten jeden przełożony ma prawo oceniać te zlecone zadania. Pracownik może być tylko podporządkowany jednemu kierownikowi.

5) Zasada jedności kierownictwa polega na tym, że te polecenia, te zlecenia, które kierownik przekazuje pracownikowi do wykonania powinny być sformułowane w taki sposób, aby jednoznacznie motywowały pracownika do wykonania powierzonych mu zadań (sformułowane w sposób jasny, precyzyjny).

6) Zasada podporządkowania interesu osobistego, interesowi ogółu. Przez interes ogółu trzeba rozumieć, interes firmy, przedsiębiorstwa instytucji, organizacji, w której jesteśmy zatrudnieni.

7) Zasada wynagrodzenia - wynagrodzenie formułowane jest w taki sposób, że za pracę otrzymuje pracownik pieniądze, tzw. ?płacę podstawową? czy ?zasadniczą? i ?dopłaty?: premie, nagrody pieniężne, i inne formy gratyfikacji, bądź innego typu możliwości, np. kursy, wyjazdy służbowe, samochód służbowy.

8) Zasada centralizacji, decentralizacji - centralizacja jest to przesuwanie uprawnień do podejmowania decyzji kierowniczych na najwyższe szczeble władzy w przedsiębiorstwie.
Czymś przeciwnym jest decentralizacja - polega na tym, że tą władzą trzeba się podzielić, że te uprawnienia do podejmowania decyzji kierowniczych przemieszczane są, przesuwane są, delegowane są na najniższe stanowiska kierownicze, na najniższe ogniwa władzy.

9) Zasada hierarchii organizacyjnej (inaczej zasada drogi służbowej) - hierarchia ta polega na tym, że władza w przedsiębiorstwach podzielona jest na takie poziomy, szczeble organizacyjne,

10) Zasada ładu organizacyjnego - ład organizacyjny w firmach polega na tym, że każdy z pracowników obojętnie czy pełni funkcję kierownicze czy wykonawcze powinien robić swoje, powinien robić to, co według wewnętrznego podziału pracy zostało mu przekazane do wykonania.

11) Zasada ludzkiego traktowania pracowników - zadaniem podstawowym, każdego kierownika jest sprawiedliwa, sumienna ocena pracy każdego z nas.

12) Zasada stabilizacji personelu polega na tym, że najlepsze wyniki ekonomiczne, zawodowe, merytoryczne osiąga się z zespołem, który jest stabilny i w którym nie ma nagłych, szybkich zmian.

13) Zasada inicjatywy polega na tym, że od każdego pracownika na każdym stanowisku wymaga się kreatywności, przedsiębiorczości, myślenia. Natomiast nie jest doceniana bierność.

14) Zasada ducha zespołu ?Esprit de cors? polega na tym, że ludzie pracują nie tylko jako ciało, ale także jako umysł. Powinniśmy być psychicznie.

A tak zastanawiając się głębiej, byłoby bez sensu ukrywać pod dwoma nazwami jedną zasadę? Mam nadzieję, że wszystkie niejasności rozwiałam.

07 cze 2010, 07:25
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 maja 2010, 10:11

POSTY        112
Post Gimnastyka umysłu
zestawione pytania z odpowiedziami z zarządzania (z testów z lat ubiegłych)
może się komuś przyda :lol:

07 cze 2010, 07:51
Znawca

POSTY        232
Post Gimnastyka umysłu
rozanka                    

Mam nadzieję, że wszystkie niejasności rozwiałam.
No, tak prawdę mówiąc, to nie rozwiałaś, bo Twoja definicja jedności kierowania a madzianny, to dla mnie dwie różne rzeczy..... ale  ja się nie znam :)

07 cze 2010, 07:53
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA21 lut 2010, 09:02

POSTY        8
Post Gimnastyka umysłu
Gender mainstreaming - włączenie polityki płci do działań z zakresu polityki, ekonomii itp. W praktyce oznacza ocenę prawa, działań i programów pod kątem ich wpływu na pozycję kobiet i mężczyzn. Jako jedna z wytycznych Unii Europejskiej, obowiązuje również w Polsce.

07 cze 2010, 08:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 793  Następna strona