Witajcie! Wypadłam z neta na 2 dni i nie mogę się odnależć w tym gąszczu informacji! Istne szaleństwo! Dzisiejszą noc spędzę na nadrabianiu zaległości Wieczorem wrzucę odpowiedzi do finansów, narka
06 cze 2010, 16:57
Gimnastyka umysłu
Robiliście może te tabelki od Saladina ( z wątku postępowanie kwalifikacyjne, z zeszłego roku)?
06 cze 2010, 17:17
Gimnastyka umysłu
inf niejawne - ujawniam odpowiedzi
Załącznik:
odpowiedzi - ochrona inf niejawnych.docx
hm, mam nadzieję, że dobrze załączyłam plik
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
06 cze 2010, 17:33
Gimnastyka umysłu
26. z postępowania o udzielenie zamówienia wyklucza się: ART.24 a/ wykonawców, którzy wyrządzili szkodę, nie wykonując zamówienia lub wykonując je nienależycie, jeżeli szkoda została stwierdzona orzeczeniem Prezesa Urzędu (SĄDU?), które uprawomocniło się w ciągu 3 lat przed wszczęciem postępowania ok b/ nie wnieśli wadium po terminie do składania ofert c/ nie przedstawili stosownych zaświadczeń KRS, ZUS, urzędu skarbowego d/ złożyli prawdziwe informacje mające wpływ lub mogące mieć wpływ na wynik prowadzonego postępowania
27. Ofertę wykonawcy wykluczonego z postępowania uznaje się za: ART.89 a/ odrzuconą ok b/ nieważną z mocy prawa c/ oddaloną d/ uchyloną
28. Wykaz wykonawców, którzy wyrządzili szkodę prowadzi: ART.154 a/ sąd rejonowy właściwy ze względu na miejsce zamieszkania lub siedziby wykonawcy b/ sąd rejonowy właściwy ze względu na miejsce zamieszkania lub siedziby zamawiającego c/ KIO d/ Prezes Urzędu ok
29. Zamawiający wzywa wykonawców, którzy nie złożyli w określonym terminie między innymi wymaganych pełnomocnictw w terminie: ART.29? a/ dowolnie ustalonym przez siebie b/ 3 dni c/ 7 dni ok d/ 14 dni
30. Podstawą ustalenia wartości zamówienia jest : ART.32 a/ kosztorysowe wynagrodzenie wykonawcy bez podatku VAT, ustalone przez zamawiającego z należyta starannością b/ całkowite szacunkowe wynagrodzenie wykonawcy bez podatku VAT, ustalone przez zamawiającego z należyta starannością ok c/ całkowite szacunkowe wynagrodzenie wykonawcy z podatkiem VAT, ustalone przez zamawiającego z należytą starannością d/ całkowite szacunkowe wynagrodzenie wykonawcy, ustalone przez zamawiającego z należyta starannością.
Oto moje propozycje odpowiedzi, jednak mam duże wątpliwości co do pyt.26 i 29 (postawiłam znak zapytania i artykuł ustawy według mojego typowania) lub ja nie mogę odnaleźć właściwej odpowiedzi, pozdrawiam, Zen.
06 cze 2010, 17:47
Gimnastyka umysłu
ano nie możesz, bo je specjalnie zamotałam kombinuj dalejprzy26
za jakiś czas dostaniesz odpowiedzi z wyjaśnieniem tych zamotanych
06 cze 2010, 18:01
Gimnastyka umysłu
Czy nie uważacie, że i bez motania wszystko jest wystarczająco zamotane
06 cze 2010, 18:14
Gimnastyka umysłu
Polska nie spełnia żadnego z kryteriów wejścia do strefy euro Polska nie spełnia żadnego z kryteriów z Maastricht, niezbędnych do przyjęcia euro - wynika z opublikowanego w środę raportu Komisji Europejskiej. "W świetle oceny zgodności prawnej oraz wypełnienia kryteriów konwergencji, a także biorąc pod uwagę dodatkowe czynniki, Komisja uważa, że Polska nie wypełnia warunków przyjęcia euro" - głosi opublikowany w środę tzw. raport konwergencji. Tych warunków nie spełnia zresztą żaden z innych krajów pozostających poza strefą euro oprócz Estonii, która dostała zielone światło od KE dla przyjęcia wspólnej waluty od 1 stycznia 2011 r.
Polski rząd nie wyznacza obecnie celu daty wejścia do strefy euro, mówiąc o możliwym terminie roku 2015.
Witam Ja też chcę się dołączyć do tego prania mózgu i podam kilka pytań. Tym razem z Konstytucji
1. Ombudsmanem jest: a) Prezydent b) Premier c) Rzecznik Praw Obywatelskich d) Prezes NIK
2. Nota budżetowa to: a) projekt ustawy budżetowej b) prowizorium budżetowe c) nowelizacja ustawy budżetowej d) Rozporządzenie MF w sprawie trybu projektu ustawy budżetowej
3. Wysokość opłaty abonamentowej określa: a) Sejm b) właściwy minister c) KRRiT d) Prezydent
4. W 2009r nagrodę im. Pawła Włodkowicza otrzymał: a) tygodnik "Więź" b) Lech Wałęsa c) Anna Walentynowicz d) Rzecznik Praw Obywatelskich
5. W latach 2008-2011 Prezes NIK pełni funkcję: a) Prezesa Zarządu EUROSAI b) Członka Rady Europy c) Koordynatora Krajowego Budżetu Zadaniowego d) Przewodniczącego TK
Wkrótce podam właściwe odpowiedzi
Ostatnio edytowano 06 cze 2010, 19:34 przez Malma, łącznie edytowano 1 raz
06 cze 2010, 19:19
Gimnastyka umysłu
Od 2004 r. z nowej dwunastki euro wprowadziły na razie Słowenia, Malta, Cypr, a ostatnio Słowacja. Pozostali albo bardzo chcą, ale nie mogą (nie spełniają tzw. kryteriów traktatu z Maastricht, opisujących stan gospodarki, przy którym kraj zostanie przyjęty do klubu), albo uważają, że to jeszcze nie pora. Czylii 8 państw (12-4) wciąż jeszcze nie jest gotowych na przyjęcie euro. Pozdrawiam, Zen http://www.polityka.pl/rynek/ekonomia/2 ... umrze.read
06 cze 2010, 19:28
Gimnastyka umysłu
Małe sprostowanie - zaczynam się gubić. Było pytanie Kraj, który (prawdopodobnie) przyjmie wspólną walutę od stycznia przyszłego roku, będzie: a) 20. państwem w strefie euro b) 19. państwem w strefie euro c) 18. państwem w strefie euro d) 17. państwem w strefie euro - prawidłowa odpowiedź. To znaczy, że na dzień dzisiejszy jest 16 krajów w strefie EURO, tzn. 11 nie jest, w tym 2 spełniają warunki, ale nie chcą przystąpić? Poprawcie mnie jeśli się mylę. wychodzi mi 9 krajów niegotowych do wejścia do strefy euro, a nie 8???
06 cze 2010, 20:16
Gimnastyka umysłu
Jest 16, Estonia ma dołączyć od 1 stycznia 2011 - będzie 17, czyli dyszka nam zostanie - ale Wl. Brytania i Dania nie chcą euro, zostaje 8
Witamy nowo przybyłych i dziękujemy za pytanka i inne niusy
Ostatnio edytowano 06 cze 2010, 21:26 przez katkow75, łącznie edytowano 1 raz
06 cze 2010, 21:08
Gimnastyka umysłu
alesandra4
Czy nie uważacie, że i bez motania wszystko jest wystarczająco zamotane
dokładnie
Malma, mocne te pytanka szczególnie 5, nie mam pojęcia...już szukam
Ostatnio edytowano 06 cze 2010, 21:31 przez katkow75, łącznie edytowano 3 razy
06 cze 2010, 21:09
Gimnastyka umysłu
16 (już należy) + 1 (Estonia od 2011) + 8 (nie spełnia wymagań) + 2 (Wlk. Brytania i Dania nie chce euro) = 27 Ciekawostka: na podstawie oficjalnej umowy ze Wspólnotą Europejską euro stosują też Monako, San Marino i Watykan, a bez formalnych uzgodnień ? Andora, Czarnogóra i Kosowo.