Nieujawnione źródła dochodów - czynności sprawdzające
Autor
Treść postu
Witam! Bardzo proszę o informację czy robicie czynności sprawdzające w kontekście nieujawnionych źródeł dochodu, czy może zawsze przed wezwaniem podatnika wszczynacie postępowanie podatkowe? Jak rozumieć zapis o czynnościach sprawdzających zawarty w nowych wytycznych?! W moim urzędzie do tej pory wzywaliśmy podatnika o wskazanie źrodeł dochodu w związku z poniesionym wydatkiem ( czynności sprawdzające ) ale podobno w innych urzędach nadal przed jakimkowiek wezwaniem podatnika wszczynają postępowanie.
01 cze 2010, 07:56
Jeżeli zostanie wszczęte postępowanie , to po co czynności sprawdzające, załatwiasz wówczas wszystko już w prowadzonym postępowaniu , czynności są ewentualnie po to aby nnie wszczynać postępowania bezzasadnie
01 cze 2010, 10:22
agusiach31
... Jak rozumieć zapis o czynnościach sprawdzających zawarty w nowych wytycznych?! ...
O jakich nowych wytycznych jest mowa, bo chyba o czymś nie wiem?
01 cze 2010, 10:34
też nic nie wiem o nowych wytycznych, u nas zawsze musi być wszczęcie postępowania - jeżeli nie wyjaśni się danego wydatku na podstawie materiałów posiadanych przez urząd, kiedyś załatwiano sprawę czynnościami sprawdzającymi, ale to historia
01 cze 2010, 11:02
Ja w sumie (90% spraw załatwiam czynnościami sprawdzającymi, a jedyniue pewniaki mają zaszczyt byc stroną postepowania podatkowego. Chodzi przeciez o oszczednośc czasu i środków, a w czynnościach sprawdzających czasem ktoś się powoła na darowiznę lub pożyczkę, no i sprawa załatwiona bez dalszego mojego zaangazowania. No i przedew szystkim Wytyczne z II.2009 zachęcają do czynności sprawdzających (rozpracowanie pogłębione).
01 cze 2010, 11:17
A jak się do tego ma Ordynacja Podatkowa? Tam nie ma mowy o czynnościach sprawdzających w zakresie nieujawnionych źródeł.
01 cze 2010, 11:24
Mowa o wtycznych z II 2009 roku, w których na str. 14 piszą o mozliwości prowadzenia czynności sprawdzających
01 cze 2010, 11:48
Nie ma czynności sprawdzających do art. 20 w Ordynacji, ale w wytycznych wyraźnie jest powiedziane, że należy te czynności robić w oparciu o 272 pkt 3. W praktyce u nas wzywa się podatników "po nic", a w treści protokołu wpisuje się dodatkowo uzyskane od podatnika informacje o zaciągniętych pożyczkach, darowiznach itd. Te informacje przenosi się potem do analizy wstepnej/pogłębionej. Gorzej jeśli podatnik w ogóle zeznania nie złożył, wtedy...nie wiadomo co wtedy Kiedyś najpierw było wszczęcie, potem gromadziło się wszelkie materiały. A potem prawie wszystko się umarzało. Ale wraz z nastaniem mierników okazało się, że bardzo to rzutuje na wskaźnik skuteczności postępowań i odstąpiono od procedury. Teraz są czynności sprawdzające a wszczęć praktycznie nie ma wcale
01 cze 2010, 11:55
ja o ile robię czynności sprawdzające to na 274a par. 2
01 cze 2010, 20:11
Witam. Siedzę w art. 20 już 18 m-cy i nadal się błąkam (brak pomocy z jakiejkolwiek strony, kierownik wymaga, NUS żąda efektów, a uczę się sama po omacku). CS byłby fajny, ale nijak mi nie podchodzi ani 272 pkt 3 - jaki stan faktyczny z jakimi dokumentami, jeżeli mamy tyko wydruk z DWP, ani również 274a par. 2 - co poddajemy w wątpliowść w złożonych deklaracjach. IS ze Śląska na CS się nie zgadza, na szkoleniach raczej milczą w tym temacie. Ja wszczynam i umarzam :( Przydałoby się fajne szkolenie praktyczne :)
02 cze 2010, 12:10
Że tak spytam koleżanki i kolegów zajmujacych sie art. 20, a jaką podajecie podstawę prawną gdy wzywacie o złożenie wypełnionych oświadczeń o wdatkach, dochodach i majątkowych, hm??????
02 cze 2010, 19:25
widzę, że wszyscy mają problem
03 mar 2011, 21:47
Re: Nieujawnione źródła dochodów - czynności sprawdzające
I to duży
09 mar 2011, 11:22
Re: Nieujawnione źródła dochodów - czynności sprawdzające
W nowych miernikach na 2011 wskaźnik POR (skuteczności postępowań) przeniesiono na razie do mierników monitorowanych, a nie ocenianych więc może to wykorzystać i wszcząć, zebrać materiał, a potem umorzyć? Tylko, że z drugiej strony takie postępowanie kłóci się z założeniami zawartymi w nowych zadaniach w zakresie realizacji polityki finansowej państwa w 2011 r. oraz wytycznych do ich realizacji (podpisane na początku marca 2011 do mnie trafiło 08.03.2011 r.) Cytuję: "w zakresie zadań dotyczących opodatkowania przychodów nieznajdujących pokrycia w ujawnionych źródłach lub pochodzących ze źródeł nieujawnionych priorytetowe znaczenie ma właściwy dobór podmiotów do postępowań podatkowych, trafność selekcji przekłada się bowiem w konsekwencji, w dalszych etapach sprawy, na odpowiednie efekty podatkowe."- str. 52 wytycznych. Dalej nowe wytyczne odsyłają do wytycznych z lutego 2009 w sprawie nieujawnionych- patrz str. 53. A w tych wytycznych jest mowa o czynnościach sprawdzających...i koło się zamyka.