Witam! Czy ktoś już przebrnął przez pierwsze czytanie ustaw?Ja jestem na etapie pierwszego czytania finansów i z ogromnym trudem ją trawię..ktoś ma to już za sobą?może jakieś sugestie na co szczególnie zwrócić uwagę?będę wdzięczna za komentarze, a myślę, że wszystkim się przydadzą słowa otuchy
____________________________________ Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć, tłumaczyć fakty jak najprościej.
27 maja 2010, 22:09
Gimnastyka umysłu
Zakres wiedzy sprawdzanej na teście wydaje sie ogromny. Nie wiem za co sie chwycić, czytam wszystko co mi wpadnie w ręce, pilnie słucham wiadomości. Jednak nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło - uwielbiam zagadki logiczne i ich rozwiazywanie sprawia mi prawdziwą przyjemność: matryce Ravena, testy IQ, tabelki . Aktywność Nadira w dostarczaniu kolejnych łamigłowek jest nieoceniona - dzięki
28 maja 2010, 08:09
Gimnastyka umysłu
Adaneta
takie znowu króciutkie pytanie przy kawie z Konstytucji
ile mamy teraz stałych komisji sejmowych: a) 32 b) 18 c) 25 d) 29
Z Konstytucji ? Proszę o art Konstytucji w którym znajdę odpowiedz na to pytanie ?
28 maja 2010, 13:15
Gimnastyka umysłu
MarcinCz
Adaneta
takie znowu króciutkie pytanie przy kawie z Konstytucji ile mamy teraz stałych komisji sejmowych: a) 32 b) 18 c) 25 d) 29
Z Konstytucji ? proszę o art Konstytucji w którym znajdę odpowiedz na to pytanie ?
art. 18 Regulaminu Sejmu:) To był taki żarcik, nie sądzę, żeby były aż tak wredne pytania
28 maja 2010, 13:25
Gimnastyka umysłu
Adaneta
MarcinCz
Z Konstytucji ? proszę o art Konstytucji w którym znajdę odpowiedz na to pytanie ?
art. 18 Regulaminu Sejmu:) To był taki żarcik, nie sądzę, żeby były aż tak wredne pytania
Mając na uwadze, że pytanie padło 17 Lut 2010 09:42 am viewtopic.php?p=59124#p59124 to trzeba przyznać, że długo czekało na rozwiązanie...
Uzupełnij puste pole:
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
28 maja 2010, 20:50
Gimnastyka umysłu
Rozwiązaniem jest figura nr 2. Liczba rozpoczynająca kolumnę to 4.
28 maja 2010, 21:10
Gimnastyka umysłu
cyfra: 4 litery: EN ?
28 maja 2010, 21:30
Gimnastyka umysłu
Pytanie - jaki alfabet - czy bez polskich zanków czy z nimi ?? - ja spotkałem się z takim AABCDEFGHIJKLŁMNOPRSTUWYZŹŻ. Jak myślicie???
z tego co wiem to sa jeszcze miejsca na kurs umiejetności. Moze sa chętni - to podobo 63% uczestników zdaje egzamin (wg. informacji na stronie)
Może ktos będzie zainteresowany - koszt 390 zł.
pozdrawiam
28 maja 2010, 21:49
Gimnastyka umysłu
Uzupełnij:
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
29 maja 2010, 11:58
Gimnastyka umysłu
Nurtują mnie poniższe skojarzenia z testu umiejętności z poprzednich lat.
PANTOMIMA ma się tak do ARLEKINA, jak CYRK do: a) DYRYGENTA b) MUZYKA c) KLAUNA d) TRENERA e) SKOCZKA Moja odpowiedź: E ( chociaż możliwe że C )
INKRYMINACJA ma się do ZARZUTU jak JEDNOCZESNOŚĆ do a) TRWANIE b) KONWERSJA c) PARAFRAZA d) PORÓWNANIE Moja odpowiedź: nie mam pojęcia
Jakie jest Wasze zdanie ?
29 maja 2010, 15:06
Gimnastyka umysłu
kandydat2007
Nurtują mnie poniższe skojarzenia z testu umiejętności z poprzednich lat. PANTOMIMA ma się tak do ARLEKINA, jak CYRK do: a) DYRYGENTA b) MUZYKA c) KLAUNA d) TRENERA e) SKOCZKA Moja odpowiedź: E ( chociaż możliwe że C )
INKRYMINACJA ma się do ZARZUTU jak JEDNOCZESNOŚĆ do a) TRWANIE b) KONWERSJA c) PARAFRAZA d) PORÓWNANIE Moja odpowiedź: nie mam pojęcia Jakie jest Wasze zdanie ?
Inkryminacja (oskarżanie) ma formę ciągłą, jeżeli potraktować to jako clue, to ja optuje za "trwaniem" W pierwszym pytaniu wybrałabym "klauna", według mnie głównego aktora cyrkowego spektaklu (vide: arlekin/pantomima). Proszę o inne sugestie, za powyższe odpowiedzi nie dałabym sobie uciąć nawet paznokcia
____________________________________ Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć, tłumaczyć fakty jak najprościej.
I moje pytanko z cyklu " ogólne, do niczego - poza egzaminem - nie potrzebne":
Czym jest "złote veto"? a) prawo zablokowania uchwał KRRiTv przez Sejm większością 3/5 głosów b) prawo sprzeciwu Ministra Skarbu względem uchwał władz spółek sektora energii i paliw c) prawo sprzeciwu Ministra Finansów wobec wniosku o nowelizację ustawy budżetowej d) prawo zablokowania rozporządzenia Prezydenta przez brak podpisu Prezesa Rady Ministrów
hihihi - wymyślanie błędnych odpowiedzi to też niezły trening intelektualny
I moje pytanko z cyklu " ogólne, do niczego - poza egzaminem - nie potrzebne":
Czym jest "złote veto"? a) prawo zablokowania uchwał KRRiTv przez Sejm większością 3/5 głosów b) prawo sprzeciwu Ministra Skarbu względem uchwał władz spółek sektora energii i paliw c) prawo sprzeciwu Ministra Finansów wobec wniosku o nowelizację ustawy budżetowej d) prawo zablokowania rozporządzenia Prezydenta przez brak podpisu Prezesa Rady Ministrów
hihihi - wymyślanie błędnych odpowiedzi to też niezły trening intelektualny
wiesz co? Sprawdziłam i wiem, ale w życiu bym na to sama nie wpadła, mam coraz mniejsza ochotę na ten egzamin