Teraz jest 06 wrz 2025, 14:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 702 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 51  Następna strona
VIES 
Autor Treść postu
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
Post VIES
espina                    

Ja nie mam czasu pomyślec o czasie na analizę niezgodności

NewLunatiq                    

...no i komunikaty poszły, a mnóstwo informacji po terminie leży nie wprowadzonych lub nie wyjętych z kopert... <_<

Myślicie, że kogoś to poza nami obchodzi?

01 maja 2010, 12:21
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 sty 2010, 17:32

POSTY        148
Post VIES
Pinero                    

espina                    

Ja nie mam czasu pomyślec o czasie na analizę niezgodności

NewLunatiq                    

...no i komunikaty poszły, a mnóstwo informacji po terminie leży nie wprowadzonych lub nie wyjętych z kopert... <_<

Myślicie, że kogoś to poza nami obchodzi?

Cały wist polega na tym, że kierownictwa US mają w głębokim poszanowaniu  sprawy związane z VIES, osoby kontaktowe realizują swoją pracę " w chwili wolnej", której w rzeczywistości nigdy nie ma.
W moim US osoba kontaktowa przez przełożonych została obarczona priorytetem - wprowadzaniem zeznań i VAT-7.
Cyrk, cyrk, jeszcze raz cyrk.  :rolleyes:

01 maja 2010, 13:13
Fachowiec

POSTY        1023
Post VIES
Ronin123                    

Cały wist polega na tym, że kierownictwa US mają w głębokim poszanowaniu  sprawy związane z VIES

Nie tylko  z tym. Mają nas prawie wszystkich (pomijam bardzo(!) bliskich znajomych królika) tam gdzie plecy się kończą.
Z przyjemnością obserwuję jak ci, którym jeszcze niedawno wydało się, że są lepiej traktowani, wracają na swoje stare miejsce.
Wycisnęli ich jak cytrynę i porzucili :)
Ale ponieważ życie nie znosi próżni w kolejce stoją kolejne "cytrynki" myślące, że z nimi tak nie zrobią  :wysmiewacz:

01 maja 2010, 18:36
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
Post VIES
"Raport NIK: państwo traci na karuzeli podatkowej

Minister finansów i urzędy skarbowe za słabo przeciwdziałają oszustwom podatkowym ? twierdzi NIK w najnowszym raporcie na temat podatku VAT w obrocie unijnym.

Jaka jest skala tych przestępstw? Nie wiadomo. Urzędy skarbowe kontrolują rocznie zaledwie jeden procent takich podatników.

Wyniki raportu są niepochlebne dla polskich służb skarbowych i szefa resortu.
Wyniki urzędów przekłamane

?Działania ministra finansów mające na celu zapobieganie, wykrywanie i zwalczanie oszustw podatkowych w transakcjach wewnątrzunijnych były niewystarczające? ? piszą kontrolerzy. Wprost obciążają ministra odpowiedzialnością za szwankujący system informatyczny. W 2009 r. doszło nawet do kilkumiesięcznej awarii tzw. platformy integracji, pozwalającej na porównywanie danych z systemu VIES (informacje podsumowujące VAT UE) z danymi z systemu Poltax (z deklaracji podatkowych). Wyniki uzyskiwane przez urzędy skarbowe były w tym czasie przekłamane.

NIK zarzuca mu też nierzetelne monitorowanie działalności Biura Wymiany Informacji Podatkowej w Koninie. Jest to jednostka odpowiedzialna za przekazywanie informacji między polskimi i unijnymi służbami skarbowymi na temat transakcji i podatników VAT.

Gromadzeniem danych niezbędnych do udzielania odpowiedzi na wnioski służb skarbowych państw członkowskich zajmują się jednak polskie urzędy skarbowe.

? We wszystkich kontrolowanych urzędach skarbowych stwierdziliśmy ogromne zaległości przy uaktualnianiu rejestru podatników VAT UE, np. opóźnienia w ich wykreślaniu ? mówi ?DGP? Jacek Jezierski, prezes NIK".
(...)

Źródło: Dziennik Gazeta Prawna

...ciekawe jakiej reakcji MF możemy się spodziewać? O ile w ogóle dojdzie do reakcji...

06 maja 2010, 05:33
Znawca
Własny awatar

POSTY        148
Post VIES
a VIES jak nie ciągnął danych z korekt deklaracji tak nie ciągnie dalej, ale przecież od czego mamy kalkulator , kartkę i papier? :wacko:

06 maja 2010, 06:43
Zaawansowany

REJESTRACJA09 mar 2010, 07:47

POSTY        90
Post VIES
Ronin123                    

a VIES jak nie ciągnął danych z korekt deklaracji tak nie ciągnie dalej, ale przecież od czego mamy kalkulator , kartkę i papier? :wacko:

I dużoooooo czasu  :angry2:

06 maja 2010, 07:19
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 12:01

POSTY        17
Post VIES
Ja w ogóle nie wiem jak robić analizy. Polscy podatnicy składają informacje miesięczne a w UE mogą rozliczać się np. kwartalnie. Więc niezgodności oczywiście będą. I co mam wzywać co to za nabycie wykazał skoro z UE nie ma informacji. Po prostu masakra.

06 maja 2010, 11:33
Specjalista
Własny awatar

POSTY        692
Post VIES
Ronin123                    

podobno dzisiaj to naprawiono; NIK i do tego się przyczepił :piwo:

06 maja 2010, 15:08
Znawca
Własny awatar

POSTY        148
Post VIES
NewLunatiq                    

Ronin123                    

podobno dzisiaj to naprawiono; NIK i do tego się przyczepił :piwo:

o 15.30 zrobiłem raport - i nic , wszystko po staremu, chyba że komunikat był dla NIK-u.
Spróbuję jutro i jutro i jutro i jutro.... kiedyś musi się udać  :D

06 maja 2010, 16:32
Amator

REJESTRACJA20 maja 2009, 16:42

POSTY        11
Post VIES
Ronin123                    

Krew mnie zalewa, gdy obserwuję zlewkę mojej Izby w przedmiocie VAT Ref.
Zero szkoleń praktycznych, zero pomocy, jedno wielkie zero!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Np jeden gość przesłał wniosek, w pierwszych dniach kwietnia, gdzie jako okres wskazał 01.02.2010r-15.02.2010r, ponieważ dotyczy on faktur od podatników z Belgii za paliwo z tego okresu; innych faktur  w 1Q2010r z Belgii nie ma.
I się bujam z tym wnioskiem , bo przecież teoretycznie może być minimalnie z okresu 3 miesięcy.
Izba każe mi wydać postanowienie o odmowie przesłania wniosku... (wytyczne i prawo milczą w tym temacie).
Ostatecznie olałem "dobre rady IS" i przesłałem wniosek dalej.

okres zwrotu o którym mowa we wniosku VAT-REF oznacza, czy w danym okresie podatnik był czynnym podatnikiem VAT (patrz: procedura obsługi wniosku), US nie weryfikuje czy wniosek był za okres mniejszy niż 3 mies (nawet jak był za 1 dzień nalezy go przesłać, brak podstawy prawnej do postanowienia o odmowie przesłania wniosku :)))

06 maja 2010, 17:16
Specjalista
Własny awatar

POSTY        692
Post VIES
czy kierujecie do ukarania VATue miesięczne złożone po terminie pomimo braku obowiązku ich złożenia? (nie przekroczenie limitu dostaw bądź nabyć)

22 maja 2010, 08:33
Fachowiec

POSTY        1023
Post VIES
NewLunatiq                    

czy kierujecie do ukarania VATue miesięczne złożone po terminie pomimo braku obowiązku ich złożenia? (nie przekroczenie limitu dostaw bądź nabyć)

Wniosek o odstępienie.

22 maja 2010, 09:43
Zaawansowany

REJESTRACJA25 lis 2006, 01:10

POSTY        76
Post VIES
jeżeli ktoś nie ma obowiązku złożenia VAT-UE to za co karać ????????  <_<

22 maja 2010, 10:01
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 18:19

POSTY        17
Post VIES
ale obowiązek jest składanie inf. VAT-UE miesięcznie, a w art. 100 ust 4 jest napisane tylko, że "mogą być składane za okresy kwartalne". więc jak ktoś wybrał składanie miesięcznie, to chyba powinien robic to terminowo. tak mi się zdaje

22 maja 2010, 10:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 702 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 51  Następna strona