Teraz jest 05 wrz 2025, 17:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Postępowanie wobec nieobecnych 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA07 mar 2007, 16:28

POSTY        81
Moi drodzy wydane zostało postanowienie, o którym mowa w art. 175 § 1 KKS i zwrócono się do prezesa sądu o wyznaczenie obrońcy dla podejrzanego o wykroczenie skarbowe. W dniu wydania postanowienia były spełnione wszystkie przesłanki kodeksowe dla zastosowania postępowania w stosunku do nieobecnych. W niedługim czasie w urzędzie stawił się podejrzany, został zapoznany z zarzutem i przesłuchany. Czy w takiej sytuacji należałoby:
1. uchylić postanowienie i wystąpić do sądu o cofnięcie obrony,
2. czy też do akt sprawy włączyć notatkę urzędową informującą, że dalsze postępowanie prowadzone będzie na zasadach ogólnych i wystąpić do sądu o cofnięcie obrony?
Jestem ciekawy waszych przmyśleń na ten temat.

Ostatnio edytowano 30 wrz 2008, 07:43 przez kornik2, łącznie edytowano 1 raz

30 wrz 2008, 07:42
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2008, 19:59

POSTY        5

Moi drodzy wydane zostało postanowienie, o którym mowa w art. 175 § 1 KKS i zwrócono się do prezesa sądu o wyznaczenie obrońcy dla podejrzanego o wykroczenie skarbowe. W dniu wydania postanowienia były spełnione wszystkie przesłanki kodeksowe dla zastosowania postępowania w stosunku do nieobecnych. W niedługim czasie w urzędzie stawił się podejrzany, został zapoznany z zarzutem i przesłuchany. Czy w takiej sytuacji należałoby:
1. uchylić postanowienie i wystąpić do sądu o cofnięcie obrony,
2. czy też do akt sprawy włączyć notatkę urzędową informującą, że dalsze postępowanie prowadzone będzie na zasadach ogólnych i wystąpić do sądu o cofnięcie obrony?
Jestem ciekawy waszych przmyśleń na ten temat.

Kiedyś też wystąpiłam do sądu o cofnięcie obrońcy i sąd napisał że nie ma takiej procedury. Po prostu należy wprowadzić zasady ogólne samoistnie tzn. przesłuchać i ao, dpo lub mandat bez dodatkowych pism do sądu. Notatkę służbową można zrobić, do wiadomości przeglądających akta. Nie zaszkodzi.

30 wrz 2008, 10:10
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA28 lut 2007, 20:32

POSTY        11
Poponuję wystąpić do sądu o odwołanie obony - jeżeli tego nie zrobisz obrońca będzie uczestnikiem postępowania - jest ryzyko, że akurat trafisz na młodego, wczuwającego sie i zacznie słać pisma procesowe, zażąda zapoznania z aktami itd. co do trybu postępowania to zasadne jest według mnie uchylenie postanowienia o zstosowania trybu dla nieobecnych - tylko powinien to chyba zrobić organ nadrzędny-sam jestem ciekaw czy ktoś miał podobne przypadki?

30 wrz 2008, 21:30
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA29 maja 2007, 13:21

POSTY        13
Ja miałam taki przypadek. Wystapiłam do sądu o zwolnienie obrońcy. Sąd zwalnia obrońcę bez problemów , nie ma wówczas "tematu" kosztów zastępstwa procesowego.

01 paź 2008, 13:28
Specjalista

REJESTRACJA03 lip 2007, 18:19

POSTY        450
należy wydać postanowienie o uchyleniu postanowienia o zastosowaniu postępowania wobec nieobecnych, które trzeba przesłać do prokuratora celem zatwierdzenia i w piśmie przewodnim do niego "poprosić" o skierowanie pisma do sądu celem odwołania adwokata
ja tak zrobiłem i było  :D

01 paź 2008, 16:08
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA23 lip 2007, 17:02

POSTY        111
Ale oczywiscie jak nie odwolasz adwokata, to nie naruszasz zadnych przepisow/wytycznych czy innych regul.

16 paź 2008, 17:00
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
Post Postępowanie wobec nieobecnych
Witam :) czy wiecie może jak wygląda sprawa kosztów obrońcy w tym postępowaniu? i chciałabym się dowiedzieć jakie podejmujecie czynności, aby ustalić miejsce pobytu/zamieszkania osoby, w stosunku do której są przesłanki do zastasowania postepowania w tym trybie?

20 maja 2010, 14:00

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
O kosztach obrońcy decyduje sąd i on wie, jak wygląda sprawa kosztów obrońcy w tym postępowaniu.

jakie podejmujecie czynności, aby ustalić miejsce pobytu/zamieszkania osoby, w stosunku do której są przesłanki do zastasowania postepowania w tym trybie?

Jeżeli rzecz dotyczy przestępstwa, to zapytanie do bazy PESEL przez KCIK, bo najszybciej (kiedyś na szkoleniu słyszałem o US, w którym ponoć egzekucja ma bezpośredni dostęp do PESEL).
Z tym, że jak ustalisz miejsce pobytu, to odpada tryb do nieobecnych :wysmiewacz:

20 maja 2010, 21:20
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Proszę Policję o doręczenie wezwania i o rozpytanie na okoliczność ustalenia miejsca pobytu. Pytam ZUS o płatnika składek i zgłoszone adresy. Wysyłam kartę karną z zapytaniem także o pozbawienie wolności - ostatnio dostałam inf. że wystawiony jest list gończy. Pytam we właściwym urzędzie gminy o dane z bazy PESEL. To chyba wszystko.

21 maja 2010, 06:11
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 sty 2011, 22:04

POSTY        21
Post Re: Postępowanie wobec nieobecnych
Witam,mam pytanie w temacie kosztów zasądzonych adwokatowi z urzędu, ustanowionemu na nasz wniosek w postępowaniu wobec nieobecnych. Wpłynęło do nas postanowienie Sądy przyznające adwokatowi 230 zł tytułem kosztów postepowania przygotowawczego. To postanowienie wskazuje o zasądzeniu od Skarbu Państwa ww. kosztów. Adwokat w ramach tego postępowania wystąpił o przekazanie kopii postanowienia o przedstawieniu zarzutów i protokołu przesłuchania podejrzanego (sic!). Czy mam teraz pędzić do naszej Głównej Księgowej żeby to zapłaciła Panu adwokatowi?

27 sie 2013, 18:16
Zaawansowany

REJESTRACJA23 maja 2008, 10:43

POSTY        66
Alia                    

Witam,mam pytanie w temacie kosztów zasądzonych adwokatowi z urzędu, ustanowionemu na nasz wniosek w postępowaniu wobec nieobecnych. Wpłynęło do nas postanowienie Sądy przyznające adwokatowi 230 zł tytułem kosztów postepowania przygotowawczego. To postanowienie wskazuje o zasądzeniu od Skarbu Państwa ww. kosztów. Adwokat w ramach tego postępowania wystąpił o przekazanie kopii postanowienia o przedstawieniu zarzutów i protokołu przesłuchania podejrzanego (sic!). Czy mam teraz pędzić do naszej Głównej Księgowej żeby to zapłaciła Panu adwokatowi?

Nie pędź, nie pędź. Płaci kasa sądu, skoro było w sądzie.

Ja maiłem kiedyś tak, że umorzyłem takie postępowanie do nieobecnych już w przygotowawczym (nie pamiętam przesłanki). Był już owy obrońca z urzędu wyznaczony. No i napisała do us o koszty, a nie zrobiła nawet tyle co Ty piszesz, słowem zupełnie nic. No to wydałem postanowienie o odmowie przyznania kosztów właśnie w ten deseń, że koszty są za pracę (aktywność), a nie tylko za bycie obrońcą. Musiała przyjąć tę gorzką pigułkę, bowiem nie było odzewu po otrzymaniu tego postępowania.
Przyznam, że miałem satysfakcję, bowiem jako rodowity Wielkopolalanin, uważam że kasa winna być tylko za pracę, a nie samo bycie. W Twoim przypadku za tę "pracę"  sąd uznał sam udział w rozprawie, plus czynności o których wspominasz (aczkolwiek z tym protokołem to raczej dowód jego - tj. adwokata nieznajomości kks, znaczy nieuctwo). Czy uważamy to za słuszne, czy też nie, Sąd niestety nie miał tu wyboru, jak sądzę, i musiał te koszty przyznać.

27 sie 2013, 19:25
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
Właśnie otrzymałam zarządzenie z sądu o wyznaczeniu obrońcy w sprawie o wykroczenie. Co dalej powinnam zrobić w trybie dla nieobecnych. Zajrzałam do staaarej sprawy , i mam zawiadomienie o zaznajomieniu do adwokata, a póżniej postanowienie o zamknięciu. Dziś zastanawiam się czy to jest prawidłowe postępowanie. Adwokat nie składał wniosku, ani wtedy ani teraz. Co wyrobicie, dalej po wyznaczeniu obrońcy i czy postępowanie woben nieobecnych trzeba zamknąć.. PILNE

13 gru 2013, 12:01
Znawca
Własny awatar

POSTY        236
Post Zaznajomienie z aktami i zamknięcie dochodzenia
Czy w dochodzeniu w trybie dla nieobecnych  (wykroczenie skarbowe) wysyłacie obrońcy ustanowionemu przez sąd zawiadomienie o terminie zaznajomienia z aktami nawet wtedy gdy nie złozył wniosku, i czy w trybie dla nieobecnych ( dochodzenie) wydajecie postanowienie o zamknięciu dochodzenia. Wydaje mi się że kiedyś czytałam, że trzeba zamknąć, ale nie jestem pewna.

13 gru 2013, 16:18
Znawca
Własny awatar

POSTY        236
Cisza?

14 gru 2013, 22:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona