Teraz jest 06 wrz 2025, 07:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Nieujawnione źródła dochodów - wyjaśnienie 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Post Nieujawnione źródła dochodów - wyjaśnienie
taxman                    

Raczej nie uda się zrobić postępowania jeśli obowiązującym w małżeństwie ustrojem jest współwłasność. Jeśli postępowanie prowadzi Dyrektor UKS - najlepiej wziąć upoważnienie od GIKS na tą drugą osobę. Jeśli robi to Naczelnik US - pojęcia nie mam! Może podrzucić takie kukułcze jajo UKSowi?

Wydaje mi się, że w tym celu powstały UKS-y.
Czy nie czas zakończyć wewnętrzne walki (podsycane nieustannie przez statystyki MF) i niech każdy robi swoje  :blush:

17 maja 2010, 19:40
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:39

POSTY        306
Kolego, nic nie podsycam - piszę poważnie o różnych możliwościach. A że z punktu widzenia UKS to może wyglądać na jajo (zbuka) - to już inna rzecz. Natomiast dobrze merytorycznie uzasadniony wniosek o postępowanie z art. 20 trudno jest odrzucić na komisji z nieujawnionych. To tyle.

17 maja 2010, 19:46
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
taxman                    

Kolego, nic nie podsycam - piszę poważnie o różnych możliwościach. A że z punktu widzenia UKS to może wyglądać na jajo (zbuka) - to już inna rzecz. Natomiast dobrze merytorycznie uzasadniony wniosek o postępowanie z art. 20 trudno jest odrzucić na komisji z nieujawnionych. To tyle.

Czytaj uważnie  :nonono:  "podsyca" MF swoimi statystykami. Sprawa jes nieciekawa - to fakt ale czy mamy takie sprawy odpuszczać  ;)

17 maja 2010, 20:09
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 maja 2009, 07:39

POSTY        23
Witam, czy spotkaliście się z sytuacją, gdy podatnik w toku postępowania oświadczył, że faktycznie nie poniósł żadnego wydatku w związku z nabyciem nieruchomości (chociaż w akcie notarialnym jak byk jest napisane, że całą kwotę zapłacono).
co tu robić? poza zapisem w akcie, niczym innym nie udowodnię, że wydatek miał miejsce. bo nawet w przesłuchaniu potwierdzę tylko  wersję podatnika:(  
bez faktycznie poniesionego wydatku - nie mogę wydać dec. ustalającej :(
macie jakieś pomysły?

23 lip 2010, 14:15
Fachowiec

REJESTRACJA09 kwi 2008, 15:21

POSTY        1034
Przesłuchaj sprzedającego, a przed tym dowodem sprawdź co POrabiają od momentu sprzedaży :D

23 lip 2010, 17:29
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 maja 2009, 07:39

POSTY        23
hahaha, ale to Mamunia jest stroną sprzedającą:)

23 lip 2010, 21:08
Specjalista

REJESTRACJA08 lis 2007, 16:36

POSTY        597
Czyli ktoś wolał kupić/sprzedać niż dostać darowiznę... No to mamy:

1. Poświadczenie nieprawdy na dokumencie urzędowym
2. Podatek od darowizny + odsetki
3. Odpowiedzialność z KKS

Idź może w tym kierunku (chociaż co ja się tam znam). Ale coś mi się tak wydaje, że...

23 lip 2010, 21:50
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA11 mar 2010, 18:48

POSTY        28
czarna007                    

hahaha, ale to Mamunia jest stroną sprzedającą:)

a mama nie poniosla jakiegos wydatku, kt moglaby pokryc tylko z tych pieniedzy?

co do chronologii, wiem, ze orzecznictwo WSA bylo w tym zakresie rozne, natomiast do tej pory NSA mial jedna linie orzecznicza... zmiana w 2007 miala charakter doprecyzujaca, ale moze cos sie zmienilo w tym zakresie i jeszcze o tym nie slyszalam (nie jestem na biezaco).

23 lip 2010, 21:51
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA31 maja 2011, 18:51

POSTY        212
Post Re: Nieujawnione źródła dochodów - wyjaśnienie
WItam!
Mam pytanie czy można wszcząć i wydać decyzję bo facet miał dużą stratę podatkową? Oczywiście odliczyliśmy nie zapłacone faktury zakupowe i oczywiście zwiększyliśmy o zapłacone z poprzedniego (korekta o amortyzację)
Mamy jednak wątpliwości czy takie wydatki z działalności gospodarczej mogą być podstawą do decyzji z nieujawnionych.
Pozdrawiam

21 gru 2011, 19:23
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 19:03

POSTY        266
taxpower                    

WItam!
Mam pytanie czy można wszcząć i wydać decyzję bo facet miał dużą stratę podatkową? Oczywiście odliczyliśmy nie zapłacone faktury zakupowe i oczywiście zwiększyliśmy o zapłacone z poprzedniego (korekta o amortyzację)
Mamy jednak wątpliwości czy takie wydatki z działalności gospodarczej mogą być podstawą do decyzji z nieujawnionych.
Pozdrawiam

Oczywiście, że mogą być podstawą decyzji z art.20. Przed wszczęciem postępowania z nieujawnionych zalecana jest jednak kontrola działalności.

22 gru 2011, 06:35

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
Pamiętaj też, że zgodnie z wytycznymi M.F. w przypadku ujawnienia w toku postępowania (kontroli) ponad wszelką wątpliwość rzeczywistego źródła przychodów dającego się przyporządkować do źródeł określonych w art. 10 updof dochód podlega opodatkowaniu w sposób właściwy dla tego źródła.

Stąd zalecenie dotyczące kontroli działalności, bo jeżeli w postępowaniu podatnik stwierdzi, że przeprasza ale przyznaje się, że wydatek pochodził z nieewidencjonowanych przychodów to możesz zapomnieć o decyzji z art. 20. Chyba, że mamy sytuację szczególną i ukrywanie przychodów nastąpiło w okresie przedawnienia czyli np. podatnik stwierdzi, że 10 lat temu prowadził działalność gospodarczą i  wszystkiego nie wykazywał. Tu już jak najbardziej art. 20.

Ponieważ nawet mimo kontroli podatnik i tak może próbować w postępowaniu "podpiąć" nieujawnione przychody pod działalność (19% to zawsze mniej niż 75%), stąd kontrola podatkowa powinna być ukierunkowana na nieujawnione źródła czyli w jej toku należy zebrać oświadczenia majątkowe i zbadać przepływy pieniężne.

22 gru 2011, 07:48
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 sty 2010, 10:19

POSTY        20
witam,

Czy mieliście taką sytuację, ze podatnicy w ogóle nie chcą współpracować. Kilka miesięcy temu wszcząłem postępowanie  w odniesieniu do Romów. Były spore wydatki i "O" dochodów. Kilkakrotnie byli wzywani do złożenia wyjaśnień. Jak się dalej zachować, czy można karać z art. 262 O.p., czy wydać decyzję w oparciu o stronę wydatkową.

13 cze 2012, 21:39
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 sie 2009, 06:29

POSTY        18
W naszym Urzędzie wydawana była decyzja przy częściowym braku współpracy Podatników. Nie chcieli odpowiadać na wezwania, niejasno coś tłumaczyli np. że mieli dochody z gospodarstwa rolnego, ale nie podawali żadnych szczegółów dotyczących upraw.
Po kilku ponowionych wezwaniach, skutecznie odebranych wydawaliśmy decyzję na podstawie informacji posiadanych przez Urząd, z tym że staraliśmy się wyjaśnić wszystko innymi sposobami, np. zapytania do różnych instytucji.

14 cze 2012, 06:49
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 mar 2010, 08:37

POSTY        11
Też wydałam kiedyś decyzję przy całkowitym braku współpracy ze strony podatnika. Zebrałam informacje z naszych baz danych, co mogłam ściągnęłam od innych instytucji i jakoś poszło. A w uzasadnieniu napisałam sporo o biernej postawie strony

14 cze 2012, 06:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 58 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona