Teraz jest 05 wrz 2025, 21:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Kurs na urzędnika mianowanego 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA06 maja 2010, 12:45

POSTY        4
Post Kurs na urzędnika mianowanego
Kurs przygotowujący do egzaminu państwowego na urzędnika mianowanego

Zapraszamy wszystkich pracowników służby cywilnej na kurs praktycznie przygotowujący do egzaminu państwowego na urzędnika mianowanego. Rozpoczęcie 15 maja.

Celem kursu jest ugruntowanie i podsumowanie posiadanej wiedzy merytorycznej, jak również wskazanie praktycznych metod zdawania egzaminu. Zajęcia będą prowadzone przez wykładowców akademickich Uniwersytetu Wrocławskiego, specjalistów Izby Skarbowej oraz Urzędów Skarbowych.

O uzyskanie mianowania w służbie cywilnej może starać się osoba, która:
1. jest pracownikiem służby cywilnej;
2. posiada co najmniej trzyletni staż pracy w służbie cywilnej lub uzyskała zgodę dyrektora generalnego urzędu na przystąpienie do postępowania kwalifikacyjnego przed upływem tego terminu, jednak nie wcześniej niż po upływie dwóch lat od nawiązania stosunku pracy w służbie cywilnej;
3. posiada tytuł zawodowy magistra lub równorzędny;
4. zna co najmniej jeden język obcy spośród języków roboczych Unii Europejskiej lub jeden z następujących języków obcych: arabski, białoruski, chiński, islandzki, japoński, norweski, rosyjski, ukraiński.
5. jest żołnierzem rezerwy lub nie podlega powszechnemu obowiązkowi obrony.

Spełnianie wyżej wymienionych warunków potwierdza dyrektor generalny właściwego urzędu na podstawie dokumentów, które są w posiadaniu urzędu lub zostały przedstawione przez pracownika ubiegającego się o mianowanie.

Ponadto dyrektor potwierdza, iż pracownik:
6. jest obywatelem polskim lub osobą, o której mowa w art. 5 ustawy;
7. korzysta z pełni praw publicznych;
8. nie był/a karany/a za umyślne przestępstwo lub umyślne przestępstwo skarbowe.

Kurs będzie prowadzony w formie wykładów i ćwiczeń przy zastosowaniu metod aktywizujących. W ramach ćwiczeń słuchacze wykonają samodzielnie zadania objęte tematyką szkolenia. Uczestnicy kursu otrzymają materiały dydaktyczne w postaci odpowiednio przygotowanych ustaw, zwięzłe skrypty, prezentacje oraz bogaty zestaw testów opracowanych przez wykładowców.

Zakres tematyczny kursu

Program kursu opracowany został na podstawie Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 16 grudnia 2009 r. w sprawie przeprowadzania postępowania kwalifikacyjnego w służbie cywilnej.
Opracowując zakres tematyczny kursu organizator uwzględnił praktyczne doświadczenia osób które zdały egzamin z wynikiem pozytywnym w latach ubiegłych jak też bieżące potrzeby osób aspirujących do tytułu urzędnika mianowanego. Dodatkowo przeprowadzone zostaną zajęcia warsztatowe z procesu przygotowania pracy pisemnej na wybrane zagadnienia oraz zajęcia dotyczące rozwiązywania testów psychologicznych.

PROGRAM SZKOLENIA:

CZĘŚĆ I - SPRAWDZIAN WIEDZY (łącznie 56 GODZIN):

? Organizacja i zarządzanie (8 godz.):
- zasady, metody, środki organizacji i zarządzania,
- zarządzanie strategiczne, zarządzanie zasobami ludzkimi,
- współdziałanie w zarządzaniu, dialog społeczny i negocjacje

? Polityka zagraniczna (8 godz.)
- prawo międzynarodowe, prawo Unii Europejskiej,
- uczestnictwo RP w organizacjach międzynarodowych,
- stosunki międzynarodowe i polityka zagraniczna PR

? Administracja (4 godz.)
- funkcje i struktura organów władzy publicznej,
- instytucje publiczne,
- struktura administracji,
- procesy decyzyjne w administracji

?  Finanse publiczne oraz zagadnienia społeczne i ekonomiczne (16 godz.)
- prawo finansów publicznych,
- budżet państwa,
- budżety jednostek samorządu terytorialnego,
- procedury budżetowe,
- polityka budżetowa,
- kontrola finansowa,
- fundusze UE w systemie finansów publicznych,
- system podatkowy,
- dług publiczny,
- zamówienia publiczne,
- pomiar zjawisk i procesów społeczno-ekonomicznych,
- zastosowanie statystyki w administracji,
- zagadnienia społeczne i ekonomiczne oraz ich wzajemna zależność w gospodarce i polityce społecznej,
- czynniki rozwoju społecznego i wzrostu gospodarczego,
- dochody i wydatki oraz konsumpcja gospodarstw domowych,
- zatrudnienie, współczesne problemy polityki społecznej i gospodarczej RP,
- metody i środki rozwiązywania problemów społecznych.

? Prawo (20 godz.)
- źródła prawa,
- prawo konstytucyjne,
- prawo administracyjne,
- instytucje polityczne,
- sądownictwo,
- dostęp do informacji publicznej,
- ochrona danych osobowych,
- ochrona informacji niejawnych,
- służba cywilna.

CZEŚĆ II - SPRAWDZIAN UMIEJĘTNOŚCI (łącznie 24 GODZIN)

ZJAZDY: 5 dwudniowych zjazdów (15-16.05., 22-23.05., 29-30.05., 12-13.06. 19-20.06.) w soboty i niedziele od godz. 9.00 do 17.00

Rozpoczęcie kursu : 15 maja 2010 r. o godz. 9.00
- Regionalny Ośrodek Kształcenia Kadr przy Izbie Skarbowej we Wrocławiu, ul. Sztabowa 100.

Istnieje możliwość wykupienia osobno dwóch części kursu

KOSZT:
? sprawdzian wiedzy i sprawdzian umiejętności 1100 zł od osoby.
? sprawdzian umiejętności 450 zł. (możliwość płatności w ratach)

Pierwsza wpłata w wysokości 550 zł. do 15 maja 2010 r.
Druga wpłata w wysokości 550 zł. do 13 czerwca 2010 r.

Regionalny Ośrodek Kształcenia Kadr przy Izbie Skarbowej we Wrocławiu,
ul. Sztabowa 100, 53-310 Wrocław,
PKO BP S.A. III Oddział Wrocław
Konto nr: 10 1020 5242 0000 2102 0029 2011

Oferujemy wyżywienie oraz pokoje gościnne.
Rezerwacji można dokonywać pod nr tel.: (071) 373-28-22

Zgłoszenia przyjmujemy listownie na nasz adres,
faxem pod nr: 071 373-28-23 ; lub mailem: inforokk@rokk.com.pl

Dodatkowe informacje udzielane są pod numerami tel.:
(071) 798-52-31, 798-52-35, 506-975-565

:lol:

Ostatnio edytowano 06 maja 2010, 18:05 przez Nadir, łącznie edytowano 4 razy

redakcyjne poprawki (poprawa wizerunku posta)

06 maja 2010, 13:12
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA16 gru 2006, 10:57

POSTY        265
Fajna sprawa, tylko za co?????????

06 maja 2010, 17:55
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 gru 2009, 22:49

POSTY        9
Nie kończyłem kursów i zdałem. Nie wierzcie, że kurs wam pomoże - trzeba po prostu trochę przysiąść, pouczyć się i liczyć na łut szczęścia. Czy wierzycie, że "specjaliści" IS i US oraz wykładowcy  UWr. wam pomogą - oni nie układają  pytań a wielu z nich nie przeszłoby "sita" egzaminacyjnego jakby przystapili do egzaminu. Pamiętam z lat wcześniejszych jak odbywały się takie "nauki" w różnych stronach kraju - przychodził np. naczelnik (lub z-ca z US) chwalił  się, że zdał ten egzamin i na swoim "doświadczeniu" starał się nauczyć słuchaczy co to trzeba nauczyć się żeby zdać egzamin.  W pytaniach z wiedzy praktycznie nie ma nic z podatków (no może jak ktoś pracuje w UKS to ma kontakt z JST, a budżet i przepisy np. z zamówień publicznych są tam wykorzystywane w postępowaniach).
SŁOWEM życzę wszystkim odważnym zdania tego egzaminu - on TYLKO zależy od Was a nie od waszych szefów, układów i kółek wzajemnej adoracji.
GŁOWA DO GÓRY - to naprawdę nie jest trudne.
POKAŻCIE INNYM, że stać Was na zdanie tego egzaminu .
A te 1.550 zł przeznaczcie na wypoczynek po zdaniu egzaminu. :brawa:

Ostatnio edytowano 06 maja 2010, 18:55 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

literówki!!!!!!!

06 maja 2010, 18:25
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA06 maja 2010, 12:45

POSTY        4
Witam.
Każdy może wątpić. Pracuję w szkoleniach 11 lat, jako trener. Szkolę pracowników administracji i wiem co się dla nich liczy - wiedza praktyczna. Sama zdałam ten egzamin, kiedy pracowałam w administracji. Kurs oferowany nie jest zatem czystą teorią lecz jest oparty na praktyce, tych co zdali ten test i tych którzy dysponują określoną wiedzą.  
Oferta jest naturalnie ofertą, może niewiele powiedzieć, pomyślałam zatem, że warto co nieco wyjaśnić.
A, i  :wysmiewacz:  kurs nie kosztuje 1.550 zł.

06 maja 2010, 19:54
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 gru 2009, 22:49

POSTY        9
Złapałaś mnie na nieuważnym czytaniu - oczywiście jest 1.100 zł i w tym jest to 450 zł. Masz prawo się  :wysmiewacz:
Ale jeśli doliczysz dojazdy, noclegi i wyżywienie (dla osób przyjezdnych) to wyjdzie o wiele więcej niż napisałem.
Mimo to pozdrawiam Ciebie, bo jak wynika z Twojego postu będziesz jednym z wykładowców (i sądzę, że jesteś USC). Tylko sama sobie odpowiedz - kogo z pracowników naszego aparatu stać na taki wydatek nie mając gwarancji na to, że zaliczenie tego kursu da gwarancję zdania egzaminu.
POZDRAWIAM
I życzę owocnej "pracy" szkoleniowej.

06 maja 2010, 20:28
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 lip 2007, 12:34

POSTY        21
Zgadzam się ze Smutnym lepiej pouczyć się samemu i zaoszczędzić tę sporą sumkę (1100 zł)
Trzymam kciuki za wszystkich zdających w tym roku

07 maja 2010, 13:52
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA07 paź 2009, 19:17

POSTY        44
Mnie kurs tego typu (w innym mieście) bardzo pomógł. Oczywiście nie zastąpił całkiem nauki, ale pomógł wiele rzeczy zapamiętać, a poza tym to  była niezła mobilizacja i pomoc w porządkowaniu wiedzy. Życzę sukcesów i tym, którzy kończą kursy, i tym, którzy uczą się sami :)

07 maja 2010, 17:26
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
elkaz1                    

Zgadzam się ze Smutnym lepiej pouczyć się samemu i zaoszczędzić tę sporą sumkę (1100 zł)
Trzymam kciuki za wszystkich zdających w tym roku

Fuct! Troche drogo!!!
Zwłaszcza za tę I część. Którą można w swoim zakresie załatwić.
Ale na ten sprawdzian umiejętności to chyba warto byłoby sie skusić.  :rolleyes:

07 maja 2010, 20:53
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Tehanu                    

Mnie kurs tego typu (w innym mieście) bardzo pomógł. Oczywiście nie zastąpił całkiem nauki, ale pomógł wiele rzeczy zapamiętać, a poza tym to była niezła mobilizacja i pomoc w porządkowaniu wiedzy. Życzę sukcesów i tym, którzy kończą kursy, i tym, którzy uczą się sami :)

Też tak myślę. Gdyby nie kurs z zakresu testów psychologicznych, który zaliczyłem w tamtym roku, to byłoby ciężko...
Co do "testu wiedzy", to każdy ma inne preferencje. Do mojej głowy wiedza lepiej trafia przez oczy niż przez uszy. Inna sprawa, że mężczyźni, to wzrokowcy  :blush:

W sumie to fajna sprawa z tym kursem, tylko mam jedną uwagę. Gdyby tak dało się zorganizować liczną grupę (np. 50-100 osób) i obniżyć koszt np. o połowę?...
Kurs z testu umiejętności kosztował nas (jeśli dobrze pamiętam, z wiekiem pamięć coraz słabsza...)  4.000 zł na 22 osoby czyli po 180 zł.

07 maja 2010, 22:00
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA06 lis 2009, 20:48

POSTY        11
Czy wiadomo komuś o organizacji takiego kursu w Gdańsku?

12 maja 2010, 09:42
Znawca

REJESTRACJA23 paź 2006, 14:43

POSTY        252
Macie wiedzę ile ludzi z Waszych Urzędów będzie w tym roku walczyło o te kilkaset miejsc, bo z 1000 część będzie dla KSAPU?

12 maja 2010, 10:38
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA16 cze 2009, 09:48

POSTY        4
Rokksana                    

Witam.
Każdy może wątpić. Pracuję w szkoleniach 11 lat, jako trener. Szkolę pracowników administracji i wiem co się dla nich liczy - wiedza praktyczna. Sama zdałam ten egzamin, kiedy pracowałam w administracji. Kurs oferowany nie jest zatem czystą teorią lecz jest oparty na praktyce, tych co zdali ten test i tych którzy dysponują określoną wiedzą.  
Oferta jest naturalnie ofertą, może niewiele powiedzieć, pomyślałam zatem, że warto co nieco wyjaśnić.
A, i  :wysmiewacz:  kurs nie kosztuje 1.550 zł.

:dokuczacz:
zrób skan swojego dyplomu czy innego dokumentu potqwierdzającego zdanie egzaminu  urzędnika to będziesz bardziej wiarygodna

12 maja 2010, 13:22
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA25 cze 2009, 12:31

POSTY        22
robunio73                    

Macie wiedzę ile ludzi z Waszych Urzędów będzie w tym roku walczyło o te kilkaset miejsc, bo z 1000 część będzie dla KSAPU?

Ja przypuszczam, że w tym roku do egzaminu przystąpi w sumie z 5 tyś. osób... oj czarno to widzę.... :zly1:

12 maja 2010, 14:11
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA10 sie 2009, 18:13

POSTY        6
smutny                    

Nie kończyłem kursów i zdałem. Nie wierzcie, że kurs wam pomoże - trzeba po prostu trochę przysiąść, pouczyć się i liczyć na łut szczęścia. Czy wierzycie, że "specjaliści" IS i US oraz wykładowcy  UWr. wam pomogą - oni nie układają  pytań a wielu z nich nie przeszłoby "sita" egzaminacyjnego jakby przystapili do egzaminu. Pamiętam z lat wcześniejszych jak odbywały się takie "nauki" w różnych stronach kraju - przychodził np. naczelnik (lub z-ca z US) chwalił  się, że zdał ten egzamin i na swoim "doświadczeniu" starał się nauczyć słuchaczy co to trzeba nauczyć się żeby zdać egzamin.  W pytaniach z wiedzy praktycznie nie ma nic z podatków (no może jak ktoś pracuje w UKS to ma kontakt z JST, a budżet i przepisy np. z zamówień publicznych są tam wykorzystywane w postępowaniach).
SŁOWEM życzę wszystkim odważnym zdania tego egzaminu - on TYLKO zależy od Was a nie od waszych szefów, układów i kółek wzajemnej adoracji.
GŁOWA DO GÓRY - to naprawdę nie jest trudne.
POKAŻCIE INNYM, że stać Was na zdanie tego egzaminu .
A te 1.550 zł przeznaczcie na wypoczynek po zdaniu egzaminu. :brawa:

Święta prawda :) Tym bardziej, że moja koleżanka -pani psycholog -  dostała propozycję prowadzenia takiego kursu i prosiła mnie, osoby zdającej w zeszłym roku, o materiały związane z tą częścią ezgaminu, żeby mogła przeszkolić zdających w tym roku...
A przecież w tym roku ta część egzaminu może zupełnie inaczej wyglądać.

13 maja 2010, 11:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 84 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona