Teraz jest 06 wrz 2025, 21:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 lip 2009, 21:14

POSTY        38
Post Gimnastyka umysłu
Też tak po cichu myslałam

09 kwi 2010, 17:01
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA11 lut 2010, 12:40

POSTY        74
Post Gimnastyka umysłu
Nie zamarła, nie zamarła :) na potwierdzenie przesyłam kilka matryc. Czekam na odpowiedzi!

Załącznik:
l1.png

Załącznik:
l2.png

Załącznik:
l3.png

Załącznik:
l4.png

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

10 kwi 2010, 15:33
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 paź 2009, 12:15

POSTY        11

LOKALIZACJAcentrum
Post Gimnastyka umysłu
Zima 123
zad 19/30 odp 5
zad 26/30 odp 1
zad 22/30 odp 1

10 kwi 2010, 18:07
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 maja 2007, 12:51

POSTY        139
Post Gimnastyka umysłu
zgadzam sie z poprzednimi odpowiedziami, a zadanie 20/30 odp: 6

12 kwi 2010, 10:31
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        74
Post Gimnastyka umysłu
26/30 - myślcie dalej :)
pozostałe :brawa:

Dodano: Pon Kwi 12, 2010 11:12 am

A teraz zadanie, które pojawiło się już na forum, ale nikt nie podał poprawnego toku rozumowania i narysowanej tabeli... czekam na propozycje, bo ja wymiękam..
:mur:

Pięciu ludzi mieszka w pięciu różnych domach, z których każdy ma inny kolor. Wszyscy palą pięć różnych marek papierosów i piją pięć różnych napojów. Poza tym jeszcze hodują zwierzęta pięciu różnych gatunków.
- Norweg zamieszkuje pierwszy dom,
- Anglik mieszka w czerwonym domu,
- Zielony dom znajduje się po lewej stronie domu białego,
- Duńczyk pija herbatkę,
- Palacz Rothmansów mieszka obok hodowcy kotów,
- Mieszkaniec żółtego domu pali Dunhille,
- Niemiec pali Marlboro,
- Mieszkaniec środkowego domu pija mleko,
- Palacz Rothmansów ma sąsiada, który pija wodę,
- Palacz Pall Mali hoduje ptaki,
- Szwed hoduje psy,
- Norweg mieszka obok niebieskiego domu,
- Hodowca koni mieszka obok żółtego domu,
- Palacz Philip Morris pija piwo,
- W zielonym domu pija się kawę.
Kto hoduje rybki????

12 kwi 2010, 11:00
Znawca

REJESTRACJA21 lip 2009, 10:55

POSTY        119
Post Gimnastyka umysłu
26/30 -5

Wytłumaczcie mi, proszę 20/30 - nie mogę się dopatrzeć prawidłowości mimo, że znam rozwiązanie.

12 kwi 2010, 11:18
Znawca
Własny awatar

POSTY        139
Post Gimnastyka umysłu
dlaczego w zadaniu 26/30 uważacie, że odpowiedż 1 jest błędna?
wszystkie pałeczki kręcą sie zgodnie ze wskazówkami zegara, długa wokół swojego środka, a małe wokół swojej "głowki". ułożenie proponowane w kwadracie pierwszym jest- moim zdaniem- jak najbardziej prawidłowe

12 kwi 2010, 11:45
Zaawansowany

REJESTRACJA29 lis 2006, 11:58

POSTY        82
Post Gimnastyka umysłu
Zima123                    

Pięciu ludzi mieszka w pięciu różnych domach, z których każdy ma inny kolor. Wszyscy palą pięć różnych marek papierosów i piją pięć różnych napojów. Poza tym jeszcze hodują zwierzęta pięciu różnych gatunków.
- Norweg zamieszkuje pierwszy dom,
- Anglik mieszka w czerwonym domu,
- Zielony dom znajduje się po lewej stronie domu białego,
- Duńczyk pija herbatkę,
- Palacz Rothmansów mieszka obok hodowcy kotów,
- Mieszkaniec żółtego domu pali Dunhille,
- Niemiec pali Marlboro,
- Mieszkaniec środkowego domu pija mleko,
- Palacz Rothmansów ma sąsiada, który pija wodę,
- Palacz Pall Mali hoduje ptaki,
- Szwed hoduje psy,
- Norweg mieszka obok niebieskiego domu,
- Hodowca koni mieszka obok żółtego domu,
- Palacz Philip Morris pija piwo,
- W zielonym domu pija się kawę.
Kto hoduje rybki????

Wg mnie rybki hoduje Niemiec
dom 1: Norweg, żółty, woda, kot, Dunhille
dom 2: Duńczyk, niebieski, herbata, koń, Rothmansy
dom 3: Anglik, czerwony, mleko, ptaki, Pall Mali
dom 4: Niemiec, zielony, kawa, rybki, Marlboro
dom 5: Szwed, biały, piwo, psy, Philip Morris

12 kwi 2010, 12:54
Znawca
Własny awatar

POSTY        139
Post Gimnastyka umysłu
Załącznik:
l4.png
[/quote]
moim zdaniem jednak kwadracik nr 4 jest prawidłowy: każdy układ kwiatka powtarza sie w rzędzie i w kolumnie więc na pewno musi być układ z 4 lub 6 kwadratu. Ponieważ kwiatki z tego układu przesuwają się o dwa okienka zgodnie ze wskazówkami zegara to "czwórka" pasuje mi najbardziej, co Wy na to?

12 kwi 2010, 14:18
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        74
Post Gimnastyka umysłu
Mamba999                    

26/30 -5

Wytłumaczcie mi, proszę 20/30 - nie mogę się dopatrzeć prawidłowości mimo, że znam rozwiązanie.

:brawa: za odpowiedź nr 5.
W tym zadaniu wszytskie kreseczki (małe i duże) obracają się zgodnie ze wskazówkami zegara.

Dodano: Pon Kwi 12, 2010 6:32 pm

dom 5: Szwed, biały, piwo, psy, Philip Morris[/quote]

Zgadza się z kluczem.. a moge poprosić o "tok myślowy" ?

12 kwi 2010, 18:30
Zaawansowany

REJESTRACJA29 lis 2006, 11:58

POSTY        82
Post Gimnastyka umysłu
Zima123                    

dom 5: Szwed, biały, piwo, psy, Philip Morris

Zgadza się z kluczem, a mogę poprosić o "tok myślowy"?

Niestety tok myślowy zabrał mi pół strony a4 i składał się z 5 powiązanych ze sobą tabelek i pełno skreśleń, które wynikały z każdego kolejnego zdania. Pewnie można jakoś łatwiej do tego dojść...
Przepraszam, ale nie umiem przytoczyć mojego myślenia.

13 kwi 2010, 12:24
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Gimnastyka umysłu
Zima123                    

A teraz zadanie, które pojawiło się już na forum, ale nikt nie podał poprawnego toku rozumowania i narysowanej tabeli... czekam na propozycje, bo ja wymiękam..  :mur:
Pięciu ludzi mieszka w pięciu różnych domach, z których każdy ma inny kolor.
(............)
Kto hoduje rybki????

Oczywiście Niemiec.
Dlaczego?
Mała podpowiedź:

Zagadka Einsteina - zagadka logiczna znana w kilku różnych wersjach, której autorstwo tradycja przypisuje Albertowi Einsteinowi. Miał on powiedzieć, że jest w stanie ją rozwiązać jedynie 2% populacji świata. Czasami uważa się za jej twórcę Lewisa Carolla.

Zagadka Einsteina jest dobrze określonym zagadnieniem programistycznym: jej rozwiązanie można znaleźć używając komputera  i odpowiedniego algorytmu, zaimplementowanego w wybranym języku programowania. Rozwiązanie zagadki za pomocą komputera wiąże się z dwoma rodzajami trudności.

Po pierwsze,
reprezentacja występujących w zagadce obiektów (takich jak Niemiec, Rothmansy, rybki) i relacji pomiędzy nimi (takich jak mieszka na lewo od) wymaga stworzenia adekwatnej do rozwiązywanego problemu struktury danych.

Po drugie,
samo stworzenie efektywnego algorytmu rozwiązującego zagadkę nie jest zadaniem łatwym. Najprostszy w implementacji jest tu algorytm klasy brute force, polegający na generowaniu wszystkich możliwych permutacji danych (innymi słowy, wszystkich możliwych wersji tabelki takiej, jak wyżej przedstawiona) i sprawdzaniu piętnastu warunków podanych w zagadce. Liczba kombinacji, które należy sprawdzić, jest jednak dość duża i przy użyciu typowego komputera osobistego z początków XXI wieku może wymagać wielotygodniowych obliczeń.
Tabelkę zawierającą 5 rzędów (narodowość mieszkańca, kolor domu, preferowany napój, rodzaj papierosów, hodowane zwierzęta) i 5 kolumn (związanych z pięcioma domami) możemy bowiem wypełnić na
5!^5=(1x2x3x4x5) ^5 =120^5 = 24,883,200,000 sposobów.

Znaczącą redukcję ilości porównań można uzyskać poprzez generowanie i testowanie jedynie takich permutacji, które spełniają kilka oczywistych kryteriów wstępnych, np. niebranie pod uwagę permutacji w których Norweg mieszka w domu innym niż pierwszy, itp. Umiejętna konstrukcja algorytmu pozwala na osiągnięcie czasu rozwiązywania zagadki na komputerze klasy pentium III rzędu kilku setnych sekundy; programy rozwiązujące zagadkę napisano m.in. w językach Lisp, C++, Python.
Implementacja programu rozwiązującego zagadkę jest szczególnie łatwa w językach programowania logicznego, takich jak Prolog.
:rolleyes:

13 kwi 2010, 15:25
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Niemiec hoduje rybki
Mam miękkie serce...
Podam tok myślowy :)

Na początku ustalamy wszystkie pewne fakty, a więc:
W pierwszym domu mieszka Norweg (1),
drugi dom jest niebieski (12),
w trzecim domu pija się mleko (8).

Zielony dom znajduje się po lewej stronie domu białego (3), a więc na pewno nie będą to domy 1. i 2., ponieważ drugi jest niebieski. Mogą to być domy 3. i 4., lub 4. i 5.
Wiemy też że w zielonym domu pija się kawę (15), a więc jest to dom 4. lub 5. ( w domu 3. pija się mleko).
Jednak gdyby był to dom 5., to nie miałby żadnego domu po prawej stronie, a musi mieć biały dom (3). Więc dom 4. jest zielony, a 5. biały.

Anglik mieszka w czerwonym domu (2), więc pozostaje mu tylko dom środkowy.

4 domy mają już przyporządkowane kolory, pozostał tylko pierwszy, więc wiemy że jest on żółty, a jego mieszkaniec pali Dunhille (6).
Skoro Norweg mieszka w żółtym, to jego sąsiad z niebieskiego domu, hoduje konie (13).

Teraz pomyślmy nad tym co pije Norweg: Na pewno nie mleko, ani nie kawę, ponieważ te są już pite w innych domach. Na pewno nie herbatę, ponieważ ją pije Duńczyk (4). Na pewno nie piwo, ponieważ je pije palacz Philip Morris (14), a on pali Dunhille.
Więc Norweg pije wodę. A co za tym idzie, jego sąsiad, pali Rothmansy (9).

Teraz zastanówmy się, kto może palić Philip Morris, i pić piwo: Norweg nie może, bo pije wodę i pali Dunhille. Jego sąsiad nie może, bo pali Rothmansy. Anglik nie może, bo pija mleko. W czwartym domu pija się kawę, a więc piwo i Philip Morrisy przypadają do ostatniego domu.

Według punktu (7), Niemiec pali Marlboro, a my nie wiemy jakie papierosy pali się w domu 3. i 4.
W domu 3. nie może mieszkać palacz Marlboro, ponieważ mieszka tam Anglik, więc w domu 4. mieszka Niemiec i pali Marlboro. Anglik natomiast pali Pall Malle (tylko takie papierosy zostały), a co za tym idzie hoduje też ptaki (10).

Skoro palacz Rothmansów (drugi dom), mieszka obok hodowcy kotów, to tym hodowcą jest Norweg (drugi sąsiad to Anglik, ale on hoduje ptaki).

Pozostał nam jeden napój do rozdzielenia ? herbata.
Więc pije ją mieszkaniec domu 2., a co za tym idzie jest on Duńczykiem (4).

Pozostała nam tylko jedna informacja (11).
Zatem w ostatnim domu musi mieszkać Szwed, hodujący psy (tylko ten dom nie ma określonego mieszkańca).

Wiemy już co hodują wszyscy, oprócz Niemca ? zatem to on hoduje rybki.
Jedyne możliwe rozwiązanie:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

13 kwi 2010, 22:19
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        74
Post Gimnastyka umysłu
Nadir, jesteś nieoceniony! Dzięki.

14 kwi 2010, 08:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 793  Następna strona