Teraz jest 06 wrz 2025, 16:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
Jak odszukać podatnika w bazie POLTAX 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Post Jak odszukać podatnika w bazie POLTAX
tranqilo                    

Barbarka                    

Dlaczego dopiero teraz ktoś odkrył mi ":"  ??? Toż to istne cudo :brawa:
Poproszę o więcej  :brawa:

Można jeszcze używać skrótów do wyszukiwania stosując znak '%'.
Np: pisząc w nazwie firmy:  ZAK%UBE%SPO%  
Pokaże listę wszystkich ZUSów nawet z błędami w polskich literach.

Pozwolę sobie podrzucić nastepujący sposób wyszukiwania podmiotów przy uzycia  WHERE:

"W celu ewentualnego sprawdzenia w Poltax istnienia dowodów osobistych o długości różnej od 9 znaków przesyłam do wykorzystania następujący przepis, autorstwa mojego kolegi z sąsiedniego US:

1w menu rejestracja osoby fizycznej wciśnij klawisze         ALT +F9
2w pole nazwisko wpisz                                                :
3w pole rodz. dok. tożsam.                                         DOW
4w pole data wyrejestrowania                                        # IS NULL
5jeżeli chcesz poznać liczbę rekordów wciśnij klawisze        ALT + F3 (pomiń pkt 6)
6jeżeli chcesz uzyskać listę wciśnij                                F4 (pomiń pkt 5)
7w białe pole wpisz treść: LENGTH(LTRIM(RTRIM(IDENT_DOC_NO))) <> 9 AND (REG_STATUS = ?P? OR REG_STATUS = ?E?)
8wciśnij klawisz F9

Wynikiem będzie albo (dla wyboru 5 bez 6 ) liczba osób fizycznych spełniająca łącznie kryteria, nie wyrejestrowanych, zarejestrowanych formalnie, posiadających numer dowodu osobistego o długości innej niż 9 znaków, albo (dla wyboru 6 bez 5 ) lista osób fizycznych spełniająca łącznie kryteria, nie wyrejestrowanych, zarejestrowanych formalnie, posiadających numer dowodu osobistego o długości innej niż 9 znaków, - (nieposortowana, nie znam możliwości utworzenia wydruku)."

Pole WHERE można wykorzystywać do selekcji podmiotów wg różnych pól z POLTAX. Np gdy chcemy znaleźć wszystkie osoby posiadające w polu uwagi wpisane słowo "kopytko", piszemy w wyszukiwaniu OF
: w nazwisku
F4
następnie wpisujemy:
COMMENT_TEXT LIKE '%KOPYTKO%'
F9
i po chwili mamy wyszukanych wszystkich z "kopytkiem" w uwagach.

A tak wogóle to temat był już kiedyś poruszany o tuTrzeba znać tylko nazwy pól w tablicach POLTAX i elementy składni ORACLE`a  :D

07 kwi 2010, 07:37
Zobacz profil WWW
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 11:25

POSTY        122
Do wszelkich poszukiwań polecam jednak podsystem KONTROLA
Jezeli dysponujecie nawet kawałkiem informacji - NIP, ulica (uwaga na imiona patronów najlepiej ) biuro rach, dane pełnomocnika to w odpowiednie pola wpisujcie wszystko co się da z % i F4.
Z tym, że proponuje to robic tuż przed osmą albo po szesnastej bo baza może długo mielic, a tak minuta dwie i gotowe.
Oczywiście może sie wyświetlić megailość rekordów i to już selekcjonujemy wg innych szczątków informacji.
Niebieski POLTAX do takich operacji jest chyba za mało precyzyjny.

08 kwi 2010, 07:53
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Jedno ale... nie każdy do podsystemu KONTROLA ma dostęp.  I bywa tak, że szkoda czasu na gadanie z kimś kto ma.

08 kwi 2010, 11:57
Zobacz profil WWW
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 sty 2008, 09:25

POSTY        65
i jeszcze jedno ... mój POLTAX jest zielony

08 kwi 2010, 14:13
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 11:25

POSTY        122
U mnie dostęp do KONTROLI mają wszyscy, którzy służbowo mają cokolwiek wspólnego z poszukiwaniami podatników (wymiar, orzecznicy, analizy, VAT, czynności sprawdzające w podatkach dochodowych)
NUSowi zostało to juz wytłumaczone, że nie ma sensu chodzenie po kolegach, szybciej samemu sie znajdzie.
Nasz NUS sam śmiga po systemach wzdłuż i w poprzek, rozumie zagadnienie, więc nie było problemu.

08 kwi 2010, 16:58
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 lis 2006, 18:43

POSTY        93
Piórek                    

Nasz NUS sam śmiga po systemach wzdłuż i w poprzek, rozumie zagadnienie, więc nie było problemu.

No to pozazdrościć, mój NUS z każdą pierdołą wykręca mój numer, bez względu na to jaki obszar POLTAXu leży w danej chwili w kręgu jego zainteresowań. Ale z kolei nie robi problemów, jak podtyknie (?) mu się wniosek o nadanie jakichś tam uprawnień, podpisuje wszystko jak leci.

08 kwi 2010, 20:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2