Teraz jest 06 wrz 2025, 22:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 179 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna strona
Oświadczenia majątkowe członków korpusu sc 
Autor Treść postu
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834
Post Re: Oświadczenia majątkowe pracowników sc
supersaper                    

Oj nie doceniasz ty dbałości polskiego ustawodawcy o urzędników. :rotfl:
Dzięki temu, urzędnik analizujący oświadczenie będzie mógł zaoszczędzić te cenne sekundy - a ustawodawcy już ten czas mu zorganizują i to z nawiązką  :za2:

Skomplikowane przepisy wymuszają błędy

Józef Krzyworzeka, starosta krakowski (PO) w poniedziałek usłyszy prokuratorskie zarzuty. Najprawdopodobniej chodzi o składanie fałszywych zeznań - dowiedziała się "Rz".
Krzyworzeka nie wpisał do oświadczenia majątkowego, że w 2006 r. pracował przez rok dla spółki Creation, która miała - według ustaleń prokuratury - m.in. prać brudne pieniądze wypływające z innej krakowskiej spółki Kraków BiznesPark i i fałszować dokumenty. "Rz" ujawniła ten fakt we wtorek.

Krzyworzeka zarobił tam ok. 19 tys. zł. Ale nie uwzględnił tego w oświadczeniu majątkowym za 2006 r. i nie zapłacił w terminie podatku od tej sumy. ? Zapomniałem, zwykła ludzka ułomność

http://www.rp.pl/artykul/15,309308_Byly ... utami.html

22 maja 2009, 22:11
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA13 lut 2010, 11:22

POSTY        1
Post Sposób składania oświadczeń majątkowych
Zbliża się termin składania oświadczeń majątkowych. W związku z tym mam pytanie : czy po zarejestrowaniu w kancelarii składanego oświadczenia z załącznikami pracownik w tej kancelarii ma prawo wymagać, aby składane dokumenty były mu przekazywane bez pakowania ich do koperty i zabezpieczania ich przez składającego w sposób uniemożliwiający temu ostatniemu (kanceliście) wgląd do tych dokumentów?

11 mar 2010, 13:54
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA12 lis 2007, 21:00

POSTY        324
Post Sposób składania oświadczeń majątkowych przez pracowników skarbówki.
Ustawa z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne (Dz. U. z 2006 r., nr 216, poz. 1584, z późn. zm.)
art 10
3. Informacje zawarte w oświadczeniu o stanie majątkowym stanowią tajemnicę służbową, chyba że osoba, która złożyła oświadczenie, wyraziła pisemną zgodę na ich ujawnienie. W szczególnie uzasadnionych przypadkach osoba uprawniona, zgodnie z ust. 4, 5 lub 6, do odebrania oświadczenia może je ujawnić pomimo braku zgody składającego oświadczenie. Oświadczenie przechowuje się przez 6 lat.
4. Oświadczenie, o którym mowa w ust. 1, składa się kierownikowi jednostki (dyrektorowi generalnemu urzędu), z zastrzeżeniem ust. 5 i 6, przed objęciem stanowiska, a następnie co roku do dnia 31 marca, według stanu na dzień 31 grudnia roku poprzedniego, a także w dniu opuszczenia stanowiska. Kierownik jednostki (dyrektor generalny urzędu) dokonuje analizy zawartych w oświadczeniu danych.

Dziś na stronach MF zamieszczono komunikat:

Przypomnienie o ostatecznym terminie złożenia oświadczeń majątkowych
2010.03.11 11:03

Szanowni Państwo,
Departament Wywiadu Skarbowego przypomina, że na podstawie przepisu art. 10 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne (Dz. U. z 2006 r., nr 216, poz. 1584, z późn. zm.), członkowie korpusu służby cywilnej zobowiązani są do złożenia oświadczenia o stanie majątkowym do dnia 31 marca 2010 r. Oświadczenie o stanie majątkowym powinno zawierać dane odzwierciedlające posiadane składniki majątkowe według stanu na dzień 31 grudnia 2009 roku.

Jednocześnie Departament Wywiadu Skarbowego uprzejmie informuje, iż obowiązek złożenia oświadczenia o stanie majątkowym zachodzi również przy nawiązaniu oraz przy rozwiązaniu stosunku pracy. Obowiązek złożenia oświadczenia dotyczy także wszystkich członków korpusu służby cywilnej, którzy otrzymali jakikolwiek awans stanowiskowy lub zmienili zajmowane stanowisko pracy.

Dodatkowe informacje można uzyskać telefonicznie pod nr 3736.

Oświadczenia o stanie majątkowym przyjmowane są w Departamencie Wywiadu Skarbowego w pokoju 4404.

11 mar 2010, 14:16
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA11 lis 2006, 20:46

POSTY        450

LOKALIZACJAU-S-A
ostrak                    

Zbliża się termin składania oświadczeń majątkowych. W związku z tym mam pytanie : czy po zarejestrowaniu w kancelarii składanego oświadczenia z załącznikami pracownik w tej kancelarii ma prawo wymagać, aby składane dokumenty były mu przekazywane bez pakowania ich do koperty i zabezpieczania ich przez składającego w sposób uniemożliwiający temu ostatniemu (kanceliście) wgląd do tych dokumentów?

Teoretycznie to: dajesz je w otwartej kopercie by pracownik kancelarii mógł sprawdzić kompletność oświadczenia majątkowego.
Oświadczenie powinno być przy Tobie oznaczone, zapakowane, zapieczętowane oraz zabezpieczone.
Zresztą na kopercie stawia się pieczątkę, kto pakował z datą i powinien być tam Twój podpis...

Choć z 2 strony masz się czego obawiać :) ??

----------------------
Z naszego zarządzenia:
----------------------
Na podstawie art. 8b ustawy z dnia 21 czerwca 1996 r. o urzędach i izbach skarbowych (Dz.U.04.121.1267), którego treść brzmi:

Art. 8b.

1. Pracownicy urzędów skarbowych i izb skarbowych będący pracownikami służby cywilnej są obowiązani corocznie, w terminie do dnia 15 maja składać oświadczenia majątkowe wraz z załącznikiem - kserokopią zeznania o wysokości dochodu w roku podatkowym i jego korekt. Oświadczenie składa się kierownikowi jednostki, w której osoba jest zatrudniona.

2.  Naczelnicy urzędów skarbowych i ich zastępcy, a także dyrektorzy i wicedyrektorzy izb skarbowych oświadczenia takie składają ministrowi właściwemu do spraw finansów publicznych.

3.  Do dokonywania analizy danych zawartych w oświadczeniu uprawniona jest komórka organizacyjna urzędu obsługującego ministra właściwego do spraw finansów publicznych.

4.  W zakresie nieuregulowanym w ustawie do oświadczeń majątkowych stosuje się odpowiednio przepisy o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne.

proszę pracowników o osobiste składanie ww. oświadczeń majątkowych wraz z kserokopią złożonego zeznania rocznego (potwierdzone złożenie w US!) w niezaklejonej kopercie do Pełnomocnika ds. Ochrony Informacji Niejawnych

11 mar 2010, 14:26
Fachowiec

REJESTRACJA09 kwi 2008, 15:21

POSTY        1034
Grzecho                    

ostrak                    

Zbliża się termin składania oświadczeń majątkowych. W związku z tym mam pytanie : czy po zarejestrowaniu w kancelarii składanego  ----------------------
Z naszego zarządzenia:
----------------------
 proszę pracowników o osobiste składanie ww. oświadczeń majątkowych wraz z kserokopią złożonego zeznania rocznego (potwierdzone złożenie w US!) w niezaklejonej kopercie do Pełnomocnika ds. Ochrony Informacji Niejawnych

A ten zapis (potwierdzone złożenie w US!) to przerost ambicji nad treścią :D

11 mar 2010, 20:46
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 paź 2009, 15:34

POSTY        67
oświadczenia majątkowe składamy w zaklejonej kopercie, pracownik przyjmujący nie sprawdza nic, wgląd do Naszych oświadczeń ma tylko MIn.Fin. w razie prowadzenia wobec pracownika postepowania np.z art. 20  . Spokojnie w kopercie zaklejonej tylko mieć jasne potwierdzenie, że zostało złożone. Pozdrawiam weekendowo!

12 mar 2010, 07:47
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Jesteśmy "zachęcani" (a przez niektórych NUS wprost zmuszani!) do składania e-zeznań. Jak je dołączyć do oświadczenia?
Wiem, że można wydrukować - ale to nie będzie kopia! Może złożyć e-oświadczenie?

12 mar 2010, 08:06
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA25 cze 2009, 12:39

POSTY        1
kika13                    

oświadczenia majątkowe składamy w zaklejonej kopercie, pracownik przyjmujący nie sprawdza nic, wgląd do Naszych oświadczeń ma tylko MIn.Fin. w razie prowadzenia wobec pracownika postepowania np.z art. 20  . Spokojnie w kopercie zaklejonej tylko mieć jasne potwierdzenie, że zostało złożone. Pozdrawiam weekendowo!

Nic z tych rzeczy w samym MF nagminnie łamią te zasady - oświadczenie majątkowe od czasów PIS-u składa się bez koperty, często nie tylko w obecności pracownika, który je przyjmuje - i moze pokwitować odbiór - ale również w obecności składających te oświadczenie innych pracowników. Pracownik, który je przyjmuje od razu wszystko sobie czyta - jak mu się coś nie podoba wzywa cię do dokonania stosownej korekty (na głos przy wszystkich akurat zgromadzonych). Nikt tego nie pakuje w koperty i nie zakleja. Sam 3 lata temu po kupnie mieszkania (kawalerki - oczywiście na kredyt) i złożeniu w następnym roku oświadczenia miałem kontrolę telefoniczną ze strony kolegów odpowiedzialnych za przyjmowanie oświadczeń skąd miałem na mieszkanie pieniądze. Dla "kolegów" ;)  chyba było niezrozumiałe, że człowiek po 10 latach pracy ma prawo nazbierać sobie na kupno mieszkania na krechę. Na moje pytanie czy toczy się w stosunku do mnie jakiekolwiek postępowanie, ktoś złożył donos na moja osobę w związku z podejrzewaniem korupcji? i dlaczego otworzono akurat moją kopertę (przed rządami PIS-u składało się oświadczenia w kopertach) odpowiedziano mi, że mogę się spytać ich naczelnika dlaczego otworzyli moją kopertę i mam się im telefonicznie ze wszystkiego wyspowiadać. Więc im odpowiedziałem, że mogą się  :sex: i jak mi prześlą na papierze zarzuty to się ustosunkuję. Tak się na razie skończyło. I tyle byłoby na temat praktycznego stosowania przepisów o składaniu oświadczeń majątkowych w MF przez zwykłych pracowników. Dziś piąteczek więc wszystkim skarbusiom i skarbonkom życzę miłego przedwielkanocnego :piwo:

12 mar 2010, 09:23
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA17 lut 2008, 14:47

POSTY        241
Chomik                    

Nic z tych rzeczy w samym MF nagminnie łamią te zasady - oświadczenie majątkowe od czasów PIS-u składa się bez koperty, często nie tylko w obecności pracownika, który je przyjmuje - i moze pokwitować odbiór - ale również w obecności składających te oświadczenie innych pracowników. Pracownik, który je przyjmuje od razu wszystko sobie czyta - jak mu się coś nie podoba wzywa cię do dokonania stosownej korekty (na głos przy wszystkich akurat zgromadzonych). Nikt tego nie pakuje w koperty i nie zakleja. :piwo:

Czy to znaczy, że za rządów PiS zmieniły się przepisy w tym zakresie ? Nie rozumiem dlaczego łączysz z tym sposobem przyjmowania oświdczeń okres rządów PiS-u. Z tego co piszesz przez ostatnie dwa lata sposób przyjmowania oswiadczeń wyglada tak samo, a mamy rządy PO. Z doświadczenia wiem, że wiele zależy od człowieka. W moim urzędzie przyjmowanie oświadczeń, również za rządów PiS, odbywało się wg ustalonych zasad. Osobiste przybijanie pieczątek na oświdczeniu, osobiste pakowanie w I-ą kopertę i osobiste jej zaklejanie. I tu ważne -nikt na twoim oświdczeniu nie potwierdza, że je odebrał, temu służy druga koperta i wpis do rejestrów pod określonym numerem. W ubiegłym roku (przypominam, że od dwóch lat rządzi PO), obowiązki przyjmowania oświadczeń powierzono naszej (bo pracujacej od kilku lat w urzędzie ) koleżance. Pierwszych kilka osób, od których przyjmowała oświdczenia w sposób podobny do opisanego przez Ciebie, było tak zdumionych, że nie zareagowały. Następni, wiedząc jak nasza miła koleżanka podchodzi do tych obowiązków (a znaliśmy już jej wścibstwo), zwróciło jej uwagę, na delikatnie mówiąc, niestosowność takiego postępowania. Zrozumiała, że nie tylko łamie zasady, ale i przepisy. Zmieniła swoje podejście i sposób przyjmowania oświadczeń, choć czasami próbuje tej sztuczki z nowymi pracownikami. Może wy również powinniście stanowczo zaprotestować. Więcej odwagi.

13 mar 2010, 07:46
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Moriturus                    

Szanowni Państwo,
Departament Wywiadu Skarbowego przypomina, że na podstawie przepisu art. 10 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne (Dz. U. z 2006 r., nr 216, poz. 1584, z późn. zm.), członkowie korpusu służby cywilnej zobowiązani są do złożenia oświadczenia o stanie majątkowym do dnia 31 marca 2010r.

Grzecho                    

Z naszego zarządzenia:
Na podstawie art. 8b ustawy z dnia 21 czerwca 1996 r. o urzędach i izbach skarbowych (Dz.U.04.121.1267), którego treść brzmi:
Art. 8b.
1. Pracownicy urzędów skarbowych i izb skarbowych będący pracownikami służby cywilnej są obowiązani corocznie, w terminie do dnia 15 maja składać oświadczenia majątkowe wraz z załącznikiem - kserokopią zeznania o wysokości dochodu w roku podatkowym i jego korekt. Oświadczenie składa się kierownikowi jednostki, w której osoba jest zatrudniona.

Celowo wytłuściłem te fragmenty w obu przepisach, aby pokazać, że zbyt jasno, to ta sprawa nie jest uregulowana.

U "źródła" w moim US'ie otrzymałem informację, że istnieje interpretacja MF, z której wynika, że
1) pracownicy sc są obowiązani składać oświadczenia corocznie,
w terminie do dnia 15 maja
1) urzędnicy sc są obowiązani składać oświadczenia corocznie,
w terminie do dnia 31 marca 2010r.

W ustawie "o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej" mówi się jedynie o
a) osobach pełniących funkcje publiczne
b) członkach korpusu służby cywilnej
W ustawie o urzędach i izbach skarbowych - o pracownikach urzędów skarbowych i izb skarbowych będący pracownikami służby cywilnej.
Nigdzie nie ma rozgraniczenia na pracowników sc  i urzędników sc pod tym względem.
Jeszcze sprawdzę w ustawie o sc...
Nie ma.
Z interpretacji tej wynika ponadto, że urzędnik sc składając oświadczenie do dnia 31 marca nie musi załączać kserokopii swojego zeznania podatkowego.
Nie ma obowiązku złożenia go do 31 marca, bo ma czas do 30 kwietnia...

13 mar 2010, 09:02

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Chomik                    

Nic z tych rzeczy w samym MF nagminnie łamią te zasady - oświadczenie majątkowe od czasów PIS-u składa się bez koperty, często nie tylko w obecności pracownika, który je przyjmuje - i moze pokwitować odbiór - ale również w obecności składających te oświadczenie innych pracowników. Pracownik, który je przyjmuje od razu wszystko sobie czyta - jak mu się coś nie podoba wzywa cię do dokonania stosownej korekty (na głos przy wszystkich akurat zgromadzonych). Nikt tego nie pakuje w koperty i nie zakleja. Sam 3 lata temu po kupnie mieszkania (kawalerki - oczywiście na kredyt) i złożeniu w następnym roku oświadczenia miałem kontrolę telefoniczną ze strony kolegów odpowiedzialnych za przyjmowanie oświadczeń skąd miałem na mieszkanie pieniądze. Dla "kolegów" ;)  chyba było niezrozumiałe, że człowiek po 10 latach pracy ma prawo nazbierać sobie na kupno mieszkania na krechę. Na moje pytanie czy toczy się w stosunku do mnie jakiekolwiek postępowanie, ktoś złożył donos na moja osobę w związku z podejrzewaniem korupcji? i dlaczego otworzono akurat moją kopertę (przed rządami PIS-u składało się oświadczenia w kopertach) odpowiedziano mi, że mogę się spytać ich naczelnika dlaczego otworzyli moją kopertę i mam się im telefonicznie ze wszystkiego wyspowiadać. Więc im odpowiedziałem, że mogą się  :sex: i jak mi prześlą na papierze zarzuty to się ustosunkuję. Tak się na razie skończyło. I tyle byłoby na temat praktycznego stosowania przepisów o składaniu oświadczeń majątkowych w MF przez zwykłych pracowników. Dziś piąteczek więc wszystkim skarbusiom i skarbonkom życzę miłego przedwielkanocnego :piwo:

Trzeba było zapytać naczelnika, czy wie o poczynaniach kolegów. Telefoniczna forma kontroli jakoś śmierdzi.

13 mar 2010, 11:54
Nowicjusz

REJESTRACJA04 sty 2010, 16:18

POSTY        1
Post Oświadczenia majątkowe pracowników sc
Tak w zasadzie to po co ta dyskusja. Oświadczenie majątkowe pracownika skarbóki jako dokumnet zastrzeżony podlega rejestracji zgodnie ze stosownymi przepisami w tym zakresie. Warto przeczytać rozporządzenie które określa jak powinno się oznakowywać dokumnet oznaczony klauzulą zastrzeżone (np na dole i górze strony) itd. Nie wyobrażam sobie sytuacji że dokument można złożyć w zaklejonej kopercie bo wtedy jest brak mozliwośći oznakowania dokumentu zgodnie ze stosownymi przepisami w tym zakresie. :excl:

13 mar 2010, 13:55

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Post Oświadczenia majątkowe pracowników sc
U nas każdy sam znakuje dokument zgodnie ze stosownymi przepisami, symbol uzyskując od pracownika gromadzącego oświadczenia. Symbol ten znajduje się zresztą na kopercie, do której wkładane jest oświadczenie. Składający oświadczenie własnym podpisem na kopercie potwierdza, w jakim dniu zakopertował własne oświadczenie. Czynności te dokonywane są w obecności pracownika gromadzącego oświadczenia, ale praktycznie nie ma możliwości, by pracownik ten czegokolwiek się z oświadczeń dowiedział. Otrzymuje on bowiem do ręki jedynie zaklejoną i opieczentowaną kopertę  :)

13 mar 2010, 16:36
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Moriturus                    

...

Szanowni Państwo,
Departament Wywiadu Skarbowego przypomina, że na podstawie przepisu art. 10 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne (Dz. U. z 2006 r., nr 216, poz. 1584, z późn. zm.), członkowie korpusu służby cywilnej zobowiązani są do złożenia oświadczenia o stanie majątkowym do dnia 31 marca 2010 r.
...

Czas rozwiać parę niejasności. Zasadniczo zrobił to już Nadir ale ja również coś dorzucę.
Nie wiem na ile wiernie cytat z pisma MF został zamieszczony (nie mam podglądu) lecz nie mam powodów wątpić w jego dosłowność.
Kolejny raz możemy zaobserwować, że czytanie ze zrozumieniem nie jest powszechne  w MF. Tym bardziej jest to przykre, że dotyczy DWS, który swą pracę winien opierać na inteligencji, myśleniu i kojarzeniu faktów.
A teraz trochę cytatów z ustawy

Art. 1.
Ustawa określa ograniczenia w prowadzeniu działalności gospodarczej przez osoby zajmujące kierownicze stanowiska państwowe, w rozumieniu przepisów o wynagrodzeniu osób zajmujących kierownicze stanowiska państwowe, oraz przez sędziów Trybunału Konstytucyjnego.
Art. 2.
Ustawa określa także ograniczenia w prowadzeniu działalności gospodarczej przez:
1) pracowników urzędów państwowych, w tym członków korpusu służby cywilnej, zajmujących stanowiska kierownicze:
a) dyrektora generalnego, dyrektora departamentu (jednostki równorzędnej)
i jego zastępcy oraz naczelnika wydziału (jednostki równorzędnej) ? w
urzędach naczelnych i centralnych organów państwowych,
b) dyrektora generalnego urzędu wojewódzkiego, dyrektora wydziału
(jednostki równorzędnej) i jego zastępcy oraz głównego księgowego,
kierownika urzędu rejonowego i jego zastępcy
1)
oraz głównego
księgowego ? w urzędach terenowych organów rządowej administracji
ogólnej,
c) kierownika urzędu i jego zastępcy ? w urzędach terenowych organów
rządowej administracji specjalnej;
2) pracowników urzędów państwowych, w tym członków korpusu służby cywilnej, zajmujących stanowiska równorzędne pod względem płacowym ze stanowiskami wymienionymi w pkt 1;
2a) innych niż wymienieni w pkt 1 i 2 członków korpusu służby cywilnej zatrudnionych w urzędzie obsługującym ministra właściwego do spraw finansów publicznych;
3) dyrektora generalnego Najwyższej Izby Kontroli oraz pracowników Najwyższej Izby Kontroli nadzorujących lub wykonujących czynności kontrolne;
3a) Prezesa i wiceprezesów oraz starszych radców i radców Prokuratorii Generalnej Skarbu Państwa;
3b) Przewodniczącego i Zastępców Przewodniczącego Komisji Nadzoru Finansowego;
4) pracowników regionalnych izb obrachunkowych zajmujących stanowiska:
prezesa, członka kolegium, naczelnika wydziału oraz inspektora do spraw
kontroli;
5) pracowników samorządowych kolegiów odwoławczych zajmujących stanowiska: przewodniczącego, jego zastępcy oraz etatowego członka kolegium;
6) wójtów (burmistrzów, prezydentów miast), zastępców wójtów (burmistrzów, prezydentów miast), skarbników gmin, sekretarzy gmin, kierowników jednostek organizacyjnych gminy, osoby zarządzające i członków organów zarządzających gminnymi osobami prawnymi oraz inne osoby wydające decyzje administracyjne w imieniu wójta (burmistrza, prezydenta miasta);
6a) członków zarządów powiatów, skarbników powiatów, sekretarzy powiatów, kierowników jednostek organizacyjnych powiatu, osoby zarządzające i członków organów zarządzających powiatowymi osobami prawnymi oraz inne osoby wydające decyzje administracyjne w imieniu starosty;
6b) członków zarządów województw, skarbników województw, sekretarzy województw, kierowników wojewódzkich samorządowych jednostek organizacyjnych, osoby zarządzające i członków organów zarządzających wojewódzkimi osobami prawnymi oraz inne osoby wydające decyzje administracyjne w imieniu marszałka województwa;
7) pracowników banków państwowych zajmujących stanowiska: prezesa, wiceprezesa, członka zarządu oraz skarbnika;
8) pracowników przedsiębiorstw państwowych zajmujących stanowiska: dyrektora przedsiębiorstwa, jego zastępcy oraz głównego księgowego;
9) pracowników jednoosobowych spółek Skarbu Państwa oraz spółek, w których udział Skarbu Państwa przekracza 50 % kapitału zakładowego lub 50 % liczby akcji, zajmujących stanowiska: prezesa, wiceprezesa i członka zarządu;
10) pracowników agencji państwowych zajmujących stanowiska: prezesa, wiceprezesa, dyrektora zespołu, dyrektora oddziału terenowego i jego zastępcy lub stanowiska równorzędne;
11) inne osoby pełniące funkcje publiczne, jeżeli ustawa szczególna tak stanowi.
(...)  
Art. 10.
1. Osoby określone w art. 1 oraz w art. 2 pkt 1?5 i 7?11 są obowiązane do złożenia oświadczenia o swoim stanie majątkowym. Oświadczenie o stanie majątkowym dotyczy majątku odrębnego oraz objętego małżeńską wspólnością majątkową. Oświadczenie to powinno zawierać w szczególności informacje o posiadanych zasobach pieniężnych, nieruchomościach, udziałach i akcjach w spółkach prawa handlowego, a ponadto o nabytym przez tę osobę albo jej małżonka od Skarbu Państwa, innej państwowej osoby prawnej, jednostek samorządu terytorialnego lub ich związków mieniu, które podlegało zbyciu w drodze przetargu. Oświadczenie to powinno również zawierać dane dotyczące prowadzenia działalności gospodarczej oraz pełnienia funkcji w spółkach lub spółdzielniach, o których mowa w art. 4.
2. Urzędnicy służby cywilnej zajmujący inne stanowiska niż określone w art. 2 są obowiązani do złożenia oświadczenia, o którym mowa w ust. 1.
3. Informacje zawarte w oświadczeniu o stanie majątkowym stanowią tajemnicę służbową, chyba że osoba, która złożyła oświadczenie, wyraziła pisemną zgodę na ich ujawnienie. W szczególnie uzasadnionych przypadkach osoba uprawniona, zgodnie z ust. 4, 5 lub 6, do odebrania oświadczenia może je ujawnić pomimo braku zgody składającego oświadczenie. Oświadczenie przechowuje się przez 6 lat.
4. Oświadczenie, o którym mowa w ust. 1, składa się kierownikowi jednostki (dyrektorowi generalnemu urzędu), z zastrzeżeniem ust. 5 i 6, przed objęciem stanowiska, a następnie co roku do dnia 31 marca, według stanu na dzień 31 grudnia roku poprzedniego, a także w dniu opuszczenia stanowiska. Kierownik jednostki (dyrektor generalny urzędu) dokonuje analizy zawartych w oświadczeniu danych.
5. Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej, Marszałek Sejmu, Marszałek Senatu, Prezes Rady Ministrów, Szef Kancelarii Prezydenta, Szef Kancelarii Sejmu, Szef Kancelarii Senatu, Prezes Trybunału Konstytucyjnego, Prezes Najwyższej Izby Kontroli, Rzecznik Praw Obywatelskich, Prezes Naczelnego Sądu Administracyjnego, Prezes Narodowego Banku Polskiego, Przewodniczący Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji, Główny Inspektor Pracy, Prezes Polskiej Akademii Nauk, Kierownik Krajowego Biura Wyborczego oraz Rzecznik Ubezpieczonych składają oświadczenie, o którym mowa w ust. 1, Pierwszemu Prezesowi Sądu Najwyższego, który dokonuje analizy zawartych w nim danych. Pierwszy Prezes Sądu Najwyższego składa oświadczenie Prezydentowi
Rzeczypospolitej Polskiej, który dokonuje analizy zawartych w nim danych.
6. Oświadczenie, o którym mowa w ust. 1, składają:
1) przewodniczący samorządowego kolegium odwoławczego ? przewodniczącemu wojewódzkiego sejmiku samorządowego;
2) (uchylony);
3) prezes banku, o którym mowa w art. 2 pkt 7, z wyłączeniem Prezesa Narodowego Banku Polskiego ? Ministrowi Finansów;
4) prezes spółki, o której mowa w art. 2 pkt 9 ? Ministrowi Skarbu Państwa.
7. Osoby odbierające oświadczenie, o których mowa w ust. 6, dokonują analizy zawartych w nim danych.
8. Osoba dokonująca analizy jest uprawniona do porównania treści analizowanego oświadczenia z treścią uprzednio złożonych oświadczeń.

9. Kontroli rzetelności i prawdziwości oświadczeń, o których mowa w art. 8 ust. 1 oraz w ust. 1, 2, 5 i 6, dokonuje Centralne Biuro Antykorupcyjne w trybie i na zasadach określonych w rozdziale 4 ustawy z dnia 9 czerwca 2006 r. o Centralnym Biurze Antykorupcyjnym (Dz. U. Nr 104, poz. 708 i Nr 158, poz. 1122).
(...)

Zaiste zachodzę w głowę w jaki sposób DWS wykoncypował, iż z tej ustawy wynika obowiązek złożenia oświadczenia o stanie majątkowym przez wszystkich członków korpusu służby cywilnej do 31 marca  :blink:
Termin ten dotyczy wyłącznie urzędników służby cywilnej (pomijam kierownictwo bo to inna bajka).
Chomik również zasmucił mnie opisem zwyczajów panujących w MF. Jak widać braki w czytaniu ze zrozumieniem winno nadrobić sporo obecnych wysokich rangą funkcjonariuszy MF - nie tylko DWS  :wysmiewacz:

A tu tekst ustawy o ograniczeniu...
Załącznik:
ograniczenie dz gosp.PDF

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

13 mar 2010, 17:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 179 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna strona