A UPL-1 ciągle nie można zarejestrować w Aplikacji Urzędnika. Trochę się tego uzbierało ... Czy ktoś coś słyszał w tym temacie, oprócz: "MF nad tym pracuje"
to tak jak w tym kowale o facecie co biegał z pustą taczką, bo nie miał kiedy jej załadować. W ministerstwie podobnie
05 maja 2009, 09:07
E-deklaracje.
Mam pytanie dotyczące UPL-1. Czy macie złożony UPL, w którym osobą upoważnioną do składania elektronicznych deklaracji jest zagraniczna osoba fizyczna, zamieszkała poza granicami Polski, nieposiadająca numeru NIP i PESEL. Czekam na odpowiedź z Help Desk-u już trzeci tydzień i cisza.
01 mar 2010, 21:06
E-deklaracje.
Zadajesz takie trudne pytania. Jeszcze poczekasz... może po wyborach będzie czas na odpowiedź... Co jakiś czas ktoś przegląda te szuflady. Swoją drogą PESEL to Pikuś ale brak NIPu to dopiero przypadłość o której pOsłom się nawet nie śniło. A co gorsza nie zdają sobie z tego sprawy nawet doradcy z MF.
Musisz wiedzieć, że niektóre UPL-1 starzeją się przedwcześnie i niespodziewanie traciły ważność przed terminem. Podobno błąd poprawiony.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
01 mar 2010, 22:20
E-deklaracje.
Jeszcze mi się takie nie zdarzyło, ale ciekawa jestem rozwiązania... Bez NIPu i PESELu nie zatwierdzi to raz, a dwa, że według wytycznych trzeba dane osób z UPL-1 potwierdzać w POLTAX oraz SeRCu, zobaczymy jak wysilą się z odpowiedzią...
02 mar 2010, 18:53
E-deklaracje.
Zatwierdziłam UPL-1 bez NIP ale z Peselem i adresm w Austrii. Jutro upomnę się o odpowiedź w sprawie UPL bez pesela i nipu.
02 mar 2010, 19:24
E-deklaracje.
Fajnie, że gostek ma chociaż nazwisko pisane "normalnymi" literami. Ciekawe jak POLTAX zareaguje na Koreańczyka
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
02 mar 2010, 19:39
E-deklaracje.
Albo mieszkańca Wzgórz Golan
____________________________________ Polak ,katolik,hetero,szczęśliwy.Wszystkie błędy stylistyczne i ortograficzne są zamierzone jakiekolwiek powielanie ich i rozpowszechnianie bez zgody jest zabronione! טדאוש
02 mar 2010, 21:59
E-deklaracje.
Własnie odebrałam wiadomość, że sprawa UPL bez pesela i nip zostala przekazana do DAP w MF. No to do zobaczenia za rok!!!!
03 mar 2010, 07:27
E-deklaracje.
witam, mamy przypadek uporczywego składania UPL-1 na których pełnomocnik podajhe adres prowadzenia działalności /biura/ a nie zamieszkania. Odmawia poprawienia tych danych i żadna agrumentacja dotyczaca wzrorów druku do niego nie przemawia. Może ktoś wie co wtedy ma zrobic urząd? Pełnomocnik nie poprawi UPL-a , uważa nawet że urząd w treśc pełnomocnitwa nie bardzo może ingerować a on nie chce do celów podatkowych podawać swojego adresu zamieszkania tylko adres swojego biura. Nie jestem pewna czy moglibysmy ją sami skorygować / z art.274 OP/, wobec czego pozostaje uważąć pełnomocnitwo za błedne i nie wprowadzać? pełnomocnik składa całe mnóstwo m.in. PIT-11 za kilkadziesiąt firm ? Może ktoś już miał takie przypadki?
03 mar 2010, 07:45
E-deklaracje.
A ja mam taki przypadek: podatnik zmienił adres zamieszkania, a tym samym właściwość miejscową. Do US wpłynął UPL-1. Spawdziłam w Przeglądaniu pełnomocnictw: nie wyszukano żadnego. No to wprowadziłam UPL-1. A potem okazało się, że podatnik złożył w poprzednim US zawiadomienie ZAW-E1 (nadal jest ważne). No i teraz zastanawiam się co zrobić - czy mam unieważnić wprowadzony UPL-1 i zarejestrować jako aktualizację (korekta) ZAW-E1?
03 mar 2010, 09:22
E-deklaracje.
Witam. A ja postąpić w sytuacji, gdy otrzymaliśmy od płatnika korekty deklaracji PIT-11 z wyjaśnieniem ORD-ZU, iż pierwotne wersje dokumentu zostały mylnie skierowane do innego US. Czy ktoś miał taki przypadek?
03 mar 2010, 21:11
E-deklaracje.
magdai
Witam. A ja postąpić w sytuacji, gdy otrzymaliśmy od płatnika korekty deklaracji PIT-11 z wyjaśnieniem ORD-ZU, iż pierwotne wersje dokumentu zostały mylnie skierowane do innego US. Czy ktoś miał taki przypadek?
W tej konkretnej sprawie są wyjaśnienia z MF. 1) pierwotna deklaracja z informacją o braku pełnomocnictwa odrzucamy 2) korektę z wyjaśnieniem weryfikujemy i integrujemy z POLTAX
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
04 mar 2010, 16:11
E-deklaracje.
ana
witam, mamy przypadek uporczywego składania UPL-1 na których pełnomocnik podajhe adres prowadzenia działalności /biura/ a nie zamieszkania. Odmawia poprawienia tych danych i żadna agrumentacja dotyczaca wzrorów druku do niego nie przemawia. Może ktoś wie co wtedy ma zrobic urząd? Pełnomocnik nie poprawi UPL-a , uważa nawet że urząd w treśc pełnomocnitwa nie bardzo może ingerować a on nie chce do celów podatkowych podawać swojego adresu zamieszkania tylko adres swojego biura. Nie jestem pewna czy moglibysmy ją sami skorygować / z art.274 OP/, wobec czego pozostaje uważąć pełnomocnitwo za błedne i nie wprowadzać? pełnomocnik składa całe mnóstwo m.in. PIT-11 za kilkadziesiąt firm ? Może ktoś już miał takie przypadki?
U nas jest podobny przypadek. Pracownik biura podatkowego nie życzy sobie ujawniania jego adresu zamieszkania. Biuro wpisuje więc adres swojej siedziby. Czy przyjmujecie UPL-1 z innym adresem niż adres zamieszkania pełnomocnika?
06 mar 2010, 09:06
E-deklaracje.
pingwinka
ana
U nas jest podobny przypadek. Pracownik biura podatkowego nie życzy sobie ujawniania jego adresu zamieszkania. Biuro wpisuje więc adres swojej siedziby. Czy przyjmujecie UPL-1 z innym adresem niż adres zamieszkania pełnomocnika?
Nie. Jeżeli ktoś przyśle z innym adresem niż zamieszkania to wzywamy.
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"