Teraz jest 06 wrz 2025, 10:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 sie 2009, 13:21

POSTY        576
Post Gimnastyka umysłu
tak kontynuując wątek: :)

liczba stałych komisji Senatu:
a)  12
b)  16
c)  20
d)  23

Dodano: Śro Lut 24, 2010 9:04 am

rumcajs                    

Alfabet bez polskich liter w testach chyba jest międzynarodowym standardem.

Ale w testach NADIRA zauważyłem, że literka "Ł" jest brana pod uwagę, więc?

zdarza się, ale rzadko...chyba

trzeba przejrzeć pytania i sprawdzić, czy gdzies nie pojawia sie polska litera niestety :(

24 lut 2010, 08:02
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 sty 2010, 13:28

POSTY        14
Post Gimnastyka umysłu
halo halo.!
mam kilka pytań celem uściślenia wiedzy dotyczącej zmian wprowadzonych traktatem lizbońskim.
liczba posłów PE została w traktacie ograniczona z 785 do 750. to dlaczego jest ich obecnie 736?
liczba polskich posłów wzrosnąć ma do 51. od kiedy skoro teraz mamy 50 mandatów, a w ogóle zasiada 49 posłów?
znalazłam informację, że z tekstu traktatu wynika, coby zniesiono symbole UE - te które mają nadawać państwowość - hymn, motto..
natomiast na stronie http://www.polskaueu.gov.pl jest napisane, że w traktacie nie poruszono tych kwestii i że obowiązują.
jaka jest prawda?

24 lut 2010, 08:29
Zaawansowany

REJESTRACJA29 lis 2006, 11:58

POSTY        82
Post Gimnastyka umysłu
Nadir                    

Rozwiąż ten test: http://testnaiq.pl/?gclid=CMXU_6WbiaACFQ49ZgodKwujHg
Poprawisz sobie nastrój :D

Dzięki Nadir, ale do pełni szczęścia brakuje mi jeszcze wyników (żeby tak w 100% być pewnym Einstein-em, a sms-ik za drogi... No, ale jeżeli takie zadanka będą na teście umiejętności, to szanse moje wzrosły do 99,99%  :rolleyes:

Ale jak zwykle kółka i krzyżyki sprawiły mi trudność i nie znam odpowiedzi na:
Załącznik:
Nowy-1.gif

Może ktoś pomoże? Tak z uzasadnieniem, proszę...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

24 lut 2010, 08:43
Amator

REJESTRACJA25 wrz 2009, 08:05

POSTY        11
Post Gimnastyka umysłu
Adaneta                    

tak kontynuując wątek: :)

liczba stałych komisji Senatu:
a)  12
b)  16
c)  20
d)  23

stawiam na B -16

25 lut 2010, 11:24
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Gimnastyka umysłu
Adaneta                    

Jakub11                    

zadanie 5 neon

że co???? :rolleyes:

Tutaj
viewtopic.php?p=58800#p58800
Supersaper zaproponował aby podawać linki do postu, bo trudno przeszukiwać kilka stron wstecz, aby odnaleźć źródło.

supersaper                    

4. Mile widziane jest wskazanie posta z zagadką, której dotyczy wypowiedź.
Przy każdym poście, w górnej jego części jest jego tytuł (tyt. posta - nie tematu) z niebieskim kwadracikiem i strzałeczką po lewej stronie. Po kliknięciu na strzałeczkę, w pasku adresu przeglądarki pojawi się bezpośredni link do tego posta, który wklejamy w treść odpowiedzi. Pozwoli to uniknąć nieporozumień, której zagadki nasza wypowiedź dotyczy.

co podtrzymuję.

25 lut 2010, 18:00
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Postępowanie kwalifikacyjne
robaczek1                    

Nadir                    

Prosisz - i masz:

Czy mi się wydaje, czy to słynna tabelka Mistrza Saladina?  :P

Mistrza Saladin umieścił ją w topiku "Postępowanie kwalifikacyjne" w tamtym roku, ale poprawnej odpowiedzi do dziś nie podał.

wielblad                    

Powinieneś napisać "co najmniej 1 element", bo w środkowym wierszu są takie 3. Tylko czy w takim przypadku w dolnym wierszu też musi być taki element? :unsure:

robaczek1                    

str. 6 dana1208 Rozwiązanie matrycy odpowiedź H :
-lewy dolny róg czytając rzędami w dół jest prawidłowość- krzyżyk, trójkąt, okrąg;
-lewy górny róg czytając rzędami w dół jest prawidłowość - 2 x krzyżyk i 1xtrójkąt (kolejność dowolna);
czy takie wytłumaczenie pasuje ?!

Chyba nie pasuje.
2 x krzyżyk i 1xtrójkąt?
W drugiej (czyli środkowej) kolumnie?? Nie widzę nic takiego.
Jedno co na pewno jest wspólne, to stałe pole z krzyżykiem w jednym 'cyfrowych' wierszy (1,2,3) każdego literowego (A,B,C) wiersza.
Co prawda w środkowym wierszu trzech kwadratów  (B) wszystkie górne wiersze (1) są identyczne (krzyżyk, kółko, trójkąt), ale ponieważ taka prawidłowość występuje tylko w 1 z 3 wierszy, więc nie może być uznana za prawidłowość dla całej matrycy. Czy takie jest rozwiązanie poprawne? Nie wiem, bo nie mam rozwiązania matrycy. Ale nie znajduję lepszego.

ddd                    

Ale jak zwykle kółka i krzyżyki sprawiły mi trudność i nie znam odpowiedzi na:
Może ktoś pomoże? Tak z uzasadnieniem, proszę...

Podałeś tę samą matrycę, ale tylko z 6 propozycjami rozwiązań, wśród których brakuje kwadratu "H"

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

25 lut 2010, 18:58
Zaawansowany

REJESTRACJA29 lis 2006, 11:58

POSTY        82
Post Postępowanie kwalifikacyjne
Nadir                    

Podałeś tę samą matrycę, ale tylko z 6 propozycjami rozwiązań, wśród których brakuje kwadratu "H"

Faktycznie, ale mój img z posta viewtopic.php?p=59446#p59446 to zrzut ekranu jednego z zadań z testu który mi poleciłeś na poprawę humoru: http://testnaiq.pl/?gclid=CMXU_6WbiaACFQ49ZgodKwujHg
Skoro tam brak 2 odpowiedzi, to może jednak rozwiązanie jest inne, choć Twoje wyjaśnienie mi się podoba...

26 lut 2010, 13:19
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Gimnastyka umysłu
Adaneta                    

Test Nadira to, mam nadzieję, na tę część z predyspozycji kierowniczych?????
a to kółeczko Nadira...muszę pomyśleć :mur:

W tym roku nie będzie testu predyspozycji kierowniczych.
A tegoroczne testy umiejętności nie muszą wyglądać tak, jak w poprzednim roku (tabelki, matryce, itd..) ale może być test innego rodzaju i zawierać zadania podobnego typu jak te, które zacytowałem.
viewtopic.php?p=59393#p59393

Czy rozgryzłaś już "moje kółeczko"?

26 lut 2010, 18:11
Amator

REJESTRACJA25 wrz 2009, 08:05

POSTY        11
Post Gimnastyka umysłu
Co do kółeczka Nadira.....ja stawiam na 6....

26 lut 2010, 20:48
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
Post Gimnastyka umysłu
troper                    

6....
Ale dlaczego?????  :wacko:

<_<

26 lut 2010, 22:36
Znawca

REJESTRACJA09 paź 2009, 18:38

POSTY        166

LOKALIZACJAPoznań
Post Gimnastyka umysłu
Badman                    

troper                    

6....
Ale dlaczego?????  :wacko:

<_<

W kaźdym okręgu pojawia się seria liczb 1,2,3,4,5,6,7,8,9 w dowolnej kolejności i konfiguracji. W ostatnim okręgu brakuje tylko 6. Za dużo okręgów i możliwych równań żeby wymagać skomplikowanych obliczeń, więc odpowiedź najprostsza wydaje się właściwa. Brzytwa Ockhama się kłania  :D

Dodano: Pon Mar 01, 2010 12:15 am

Nadir, czy podasz prawidłowe odpowiedzi do testu "Ku rynkowi wiedzy"?:
http://www.skarbowcy.pl/blaster/forum/viewtopic.php?p=59393#p59393
Pozdrawiam

ps. czy ktoś już zaczął przeglądać ustawy?ja nie mogę się zabrać do czytania, leniuch mi się włączył  :blush:

Dodano: Pon Mar 01, 2010 12:30 am

rozanka                    

halo halo.!
mam kilka pytań celem uściślenia wiedzy dotyczącej zmian wprowadzonych traktatem lizbońskim.
liczba posłów PE została w traktacie ograniczona z 785 do 750. to dlaczego jest ich obecnie 736?
liczba polskich posłów wzrosnąć ma do 51. od kiedy skoro teraz mamy 50 mandatów, a w ogóle zasiada 49 posłów?
znalazłam informację, że z tekstu traktatu wynika, coby zniesiono symbole UE - te które mają nadawać państwowość - hymn, motto..
natomiast na stronie http://www.polskaueu.gov.pl jest napisane, że w traktacie nie poruszono tych kwestii i że obowiązują.
jaka jest prawda?

Liczba posłów w PE:
Do wejścia w życie Traktatu z Lizbony PE liczył 785 posłów i tylu wybieraliśmy w 2009r. Niemcy mieli najwięcej, bo 99 eurodeputowanych, Polacy wybrali 50 posłów. Nowy podział miejsc przyjęty wraz z Traktatem z Lizbony zakłada, że PE liczy 751 eurodeputowanych, w tym 51 polskich. Ponieważ jednak nie wszedł on w życie do wyborów, podstawą prawną do przeprowadzenia wyborów był Traktat z Nicei, który dla Polski przewidywał 50 miejsc. Traktat z Lizbony zaczął obowiązywać podczas nowej kadencji, więc do grona eurodeputowanych zostanie dokooptowanych kolejnych 18 posłów, w tym jeden Polak. Ogólna liczba wzrośnie przejściowo do 754, bowiem nikt nie zabierze mandatów Niemcom, które korzystają na utrzymaniu nicejskiego podziału miejsc w PE: w porównaniu z Lizboną mają trzy dodatkowe mandaty. 18 posłów z 12 państw członkowskich zasiądzie w ławach Parlamentu Europejskiego, gdy protokół dodatkowy zwiększający liczbę deputowanych zostanie ratyfikowany przez wszystkie państwa członkowskie. Do tego czasu kandydaci na posłów będą mieli status  obserwatora, bez prawa głosowania.

Symbole UE:
W Traktacie Lizbońskim nie ma wzmianki o niebieskiej fladze z żółtymi (12) gwiazdkami i o dziewiątej symfonii Beethovena, Odzie do radości, pomimo że są to oficjalne symbole Unii Europejskiej. W odróżnieniu do eurokonstytucji traktat lizboński zakłada, iż nie będą wprowadzone symbole unijne. Sprzeciw (głównie W.Brytanii) wobec koncepcji superpaństwa.

28 lut 2010, 23:06
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 sie 2009, 13:21

POSTY        576
Post Gimnastyka umysłu
Nadir                    

Adaneta                    

Test Nadira to, mam nadzieję, na tę część z predyspozycji kierowniczych?????
a to kółeczko Nadira...muszę pomyśleć :mur:

W tym roku nie będzie testu predyspozycji kierowniczych.
A tegoroczne testy umiejętności nie muszą wyglądać tak, jak w poprzednim roku (tabelki, matryce, itd..) ale może być test innego rodzaju i zawierać zadania podobnego typu jak te, które zacytowałem.
viewtopic.php?p=59393#p59393

Czy rozgryzłaś już "moje kółeczko"?

nie miałam dostępu do sieci :(

a w ogóle zawsze mam to samo,  kombinuję na różne sposoby, a nie widzę najprostszego rozwiązania :(  6 Robaczka mnie zastrzeliło <_<

01 mar 2010, 07:49
Znawca

REJESTRACJA30 cze 2009, 07:30

POSTY        169
Post Gimnastyka umysłu

W kaźdym okręgu pojawia się seria liczb 1,2,3,4,5,6,7,8,9 w dowolnej kolejności i konfiguracji. W ostatnim okręgu brakuje tylko 6. Za dużo okręgów i możliwych równań żeby wymagać skomplikowanych obliczeń, więc odpowiedź najprostsza wydaje się właściwa.  :D

Robaczek, powiedz, że to nieprawda, że to jednak nie jest tak trywialnie proste :zly1: , a ja nie jestem aż tak beznadziejnie.... beznadziejna <_<

01 mar 2010, 15:41
Znawca

REJESTRACJA09 paź 2009, 18:38

POSTY        166

LOKALIZACJAPoznań
Post Gimnastyka umysłu
Adaneta                    

a w ogóle zawsze mam to samo,  kombinuję na różne sposoby, a nie widzę najprostszego rozwiązania :(  6 Robaczka mnie zastrzeliło <_<

Nie przejmuj się Adaneta, ja też kombinowałam jak koń pod górę na milion sposobów, a potem zobaczyłam gdzieś podobne zadanie i mi zaświtało. Poza tym Nadir jeszcze nie potwierdził, czy to właściwa odpowiedź :)
Poza tym pocieszę Cię, że jeszcze nie otworzyłam ŻADNEJ ustawy. Albo nie mam czasu, albo nie mam siły :)

Może dla rozluźnienia zwojów mózgowych dzisiaj  porozmawiamy trochę bardziej towarzysko :) ? :offtopic:
Z jakich urzędów jesteście? Wszyscy ze Skarbówki?
Ja na początek - WUW :)
Pozdrowionka

Dodano: Pon Mar 01, 2010 8:10 pm

espina                    

Robaczek, powiedz, że to nieprawda, że to jednak nie jest tak trywialnie proste :zly1: , a ja nie jestem aż tak beznadziejnie.... beznadziejna <_<

Nie jesteś beznadziejna, tylko zadanie takie było ;) uszy do góry!

01 mar 2010, 19:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 793  Następna strona