Teraz jest 06 wrz 2025, 13:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA09 paź 2009, 18:38

POSTY        166

LOKALIZACJAPoznań
Post Gimnastyka umysłu
Rozkoszna                    

RObaczek - już 20...Pora zakonczyć nauki i np. napić się piwka lub oddać się innym uciechom cielesnym...

Ależ to żadna nauka tylko  "uciechy" umysłowe po cięzkim dniu pracy...  :wysmiewacz:
A poza tym, ja popijam winko przy łamigłówkach.. :zeby:
Na zdrowie! :piwo:

22 lut 2010, 19:54
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 paź 2009, 12:15

POSTY        11

LOKALIZACJAcentrum
Post Gimnastyka umysłu
w zad. 1 po lewej stronie kwadraciki po przekątnej zmniejszają się o 4, czyli 45+4= 49.
Po prawej stronie po przekątnej zwiększa się o 2 czyli 42+2=44

22 lut 2010, 19:55
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Gimnastyka umysłu
Jedno z zadań, które sprawiło mi kiedyś dużo kłopotu z jego rozwiązaniem.

Jaka liczba powinna zająć miejsce znaku zapytania?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

22 lut 2010, 20:29
Znawca

POSTY        166

LOKALIZACJAPoznań
Post Gimnastyka umysłu
Nadir                    

hmm.... 6?  ;)
Zbyt skomplikowana konstrukcja jak na zależności matematyczne, więc może najprościej...? :)

Logika tego zadania przypomina mi inne...
Załącznik:
pyt5.jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

22 lut 2010, 20:35
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 19:19

POSTY        400
Post Gimnastyka umysłu
robaczek1                    

Czy ktoś z Was robił test nr 1 od Nadira? Ja właśnie skończyłam... i nie powiem żebym była zachwycona wynikiem...  (45/60) Mam też kilka wątpliwości odnośnie odpowiedzi z klucza - albo tłumaczenie jest do bani, albo już mi się zwoje przegrzały i nie chwytam oczywistości, np. w zadaniu poniżej:
Załącznik:
pyt1.jpg

Załącznik:
pyt2.jpg

Chętnych, proszę o podanie odpowiedzi z wyjaśnieniem, a potem podam odpowiedzi z klucza.
Poza tym, w mojej ocenie, inwencja autora w niektórych pytaniach sięga takiego poziomu abstrakcji, że nawet znając odpowiedż mam wątpliwości co do logiki zadania...  Jak dla mnie absolutnym hitem jest odpowiedź na pytanie poniżej:
Załącznik:
pyt3.jpg

Jak ktoś to wymyśli bez klucza, to ja wysiadam. Pozdro

Odpowiedź: zadanie1
49,44
w dół o 3 , ja po prawej stronie odejmowałam 1 a po lewej stronie dodawałam 1

AŻDYGT
A,D,G są w takiej samej odległości jak Ż, Y, T. A pierwsza Ż ostatnia, D - 4, Y - 4 od końca, G - 7,  T - 7 od końca, pomiędzy A i D 2 litery, Ż i Y też dwie litery.

22 lut 2010, 21:34
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Gimnastyka umysłu
Test umiejętności niekoniecznie musi być w tym roku podobny do zeszłorocznego. Może składać się z poleceń do wykonania i z zadań tekstowych.
Poniższe zadanie mieliśmy na kursie przygotowawczym w tamtym roku zorganizowanym przez trójmiejskie urzędy. Prowadzącym był bardzo sympatyczny gość z Katowic, który hojnie nas obdarzył różnorakimi materiałami z zakresu testów psychologicznych.

Ku rynkowi wiedzy

Prawa własności intelektualnej są skomplikowanym zagadnieniem strategicznym dla naukowców. W świecie, gdzie tendencja do opatentowania wynalazków wciąż wzrasta, widzą to oni jako sposób zabezpieczenia wyników swej własnej pracy. W szczególności, są zainteresowani dochodem, który można uzyskać z patentu, w sytuacji niedostatecznego finansowania z środków publicznych. Jednak jest to sytuacja, która rodzi dwa fundamentalne pytania i jest przedmiotem ożywionej dyskusji. Przede wszystkim, z punktu widzenia nauki, czy nie ma niebezpieczeństwa, że ten pęd do uzyskiwania patentów, z powodu zasady ?wyłączności?, którą wprowadza, spowoduje zatrzymanie rozprzestrzeniania się, i dostępu do, wiedzy, co jest przecież jedną z misji pracy naukowej? Drugie pytanie dotyczy technicznej strony ? i kosztu ? procedur wymaganych do uzyskania prawa własności intelektualnej, do których publiczne instytuty badawcze są czasami źle wyposażone i niedoświadczone.

Uwaga:
1) Prawdziwość poniższych stwierdzeń oceniamy tylko na podstawie tekstu.
2) Tylko jedna odpowiedź w każdym z zestawów jest prawidłowa.

I. Czym są szczególnie zainteresowani naukowcy, gdy pragną opatentować swoją pracę:
a) zdobyciem szerszego uznania naukowego
b) ograniczeniem publicznego dostępu do wyników badań naukowych
c) zwiększeniem ich niedostatecznych dochodów
d) wykreowaniem dodatkowych funduszy by zrekompensować niedostateczne finansowanie z funduszy publicznych

II.  Które twierdzenie jest prawdziwe:
a) publiczne finansowanie musi być całkowicie zastąpione przez dochody z praw własności intelektualnej
b) pomysł praw własności intelektualnej jest całkowicie zgodny z celem publicznych badań naukowych
c) w Europie procedury uzyskania praw własności intelektualnej są zbyt skomplikowane
d) żadne z powyższych stwierdzeń nie jest prawdziwe

III. Które stwierdzenie nie jest całkowicie poprawne:
a) patent może oznaczać dodatkowe źródło dochodów dla instytutu badawczego
b) patenty mogą utrudnić dostęp do pewnego zakresu wiedzy
c) poza finansowaniem ze źródeł publicznych niektóre instytuty badawcze muszą poszukiwać innych źródeł  finansowania
d) korzyści nie równoważą kosztów i stopnia skomplikowania procedur praw własności intelektualnej.

Przyjemnej nocy :)

22 lut 2010, 22:15
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 19:19

POSTY        400
Post Gimnastyka umysłu
robaczek1                    

Nadir                    

hmm.... 6?  ;)
Zbyt skomplikowana konstrukcja jak na zależności matematyczne, więc może najprościej...? :)

Logika tego zadania przypomina mi inne...
Załącznik:
pyt5.jpg

G - pozostawię jeszcze bez wyjaśnienia, aby i inni mieli szansę.

22 lut 2010, 22:17
Znawca

POSTY        166

LOKALIZACJAPoznań
Post Gimnastyka umysłu
Moja propozycja jest następująca:
Nadir                    

I. Czym są szczególnie zainteresowani naukowcy, gdy pragną opatentować swoją pracę:
a) zdobyciem szerszego uznania naukowego
b) ograniczeniem publicznego dostępu do wyników badań naukowych
c) zwiększeniem ich niedostatecznych dochodów
d) wykreowaniem dodatkowych funduszy by zrekompensować niedostateczne finansowanie z funduszy publicznych

II.  Które twierdzenie jest prawdziwe:
a) publiczne finansowanie musi być całkowicie zastąpione przez dochody z praw własności intelektualnej
b) pomysł praw własności intelektualnej jest całkowicie zgodny z celem publicznych badań naukowych
c) w Europie procedury uzyskania praw własności intelektualnej są zbyt skomplikowane
d) żadne z powyższych stwierdzeń nie jest prawdziwe

III. Które stwierdzenie nie jest całkowicie poprawne:
a) patent może oznaczać dodatkowe źródło dochodów dla instytutu badawczego
b) patenty mogą utrudnić dostęp do pewnego zakresu wiedzy
c) poza finansowaniem ze źródeł publicznych niektóre instytuty badawcze muszą poszukiwać innych źródeł  finansowania
d) korzyści nie równoważą kosztów i stopnia skomplikowania procedur praw własności intelektualnej.

Przyjemnej nocy :)

22 lut 2010, 22:52
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 sie 2009, 13:21

POSTY        576
Post Gimnastyka umysłu
o rany, chwilę mnie tu nie było i taki tłok :)

litery Robaczka oczywiście: G, ale nie byłoby to wcale oczywiste gdybym wcześniej nie miała przed oczami podobnego zadania :P

Test Nadira to , mam nadzieję, na tę część z predyzpozycji kierowniczych?????
Ja bym w pierwszym ideologicznie dała odpowiedź A, ale pewnie Robaczek ma racje, bo wszystko się tu kręci wokół  niewystarczającej kasy :)

a to kółeczko Nadira...muszę pomyśleć :mur:

23 lut 2010, 07:54
Zaawansowany

REJESTRACJA29 lis 2006, 11:58

POSTY        82
Post Gimnastyka umysłu
A ja proszę o psychiczne wsparcie - może być na PW. Z 1 testu Nadira mam ..... 21 punktów /60  :( zabrakło mi czasu na 36 zadań! A tu na forum wypowiedzi - że kiepski wynik to 46 punktów. W czasie rozwiązywania testu nie ma w ogóle czasu na myślenie... Z tego wynika że nie mam żadnych szans na teście umiejętności, a o wiedzy nie wspomnę....

Mam jeszcze pytanko - skąd na teście umiejętności wiadomo, czy w zadaniach trzeba korzystać z alfabetu bez polskich liter, albo z polskimi?

23 lut 2010, 08:24
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 sie 2009, 13:21

POSTY        576
Post Gimnastyka umysłu
Postulat komisji sejmowej w określonej sprawie  skierowany np. do Prezesa NIK to:
a) apel
b) rezolucja
c) dezyderat
d) deklaracja

:)

23 lut 2010, 10:24
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 lut 2009, 08:07

POSTY        134
Post Gimnastyka umysłu
Adaneta                    

Postulat komisji sejmowej w określonej sprawie  skierowany np. do Prezesa NIK to:

c) dezyderat

23 lut 2010, 13:58
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Gimnastyka umysłu
ddd                    

A ja proszę o psychiczne wsparcie - może być na PW. Z 1 testu Nadira mam ..... 21 punktów /60  :( zabrakło mi czasu na 36 zadań! A tu na forum wypowiedzi - że kiepski wynik to 46 punktów. W czasie rozwiązywania testu nie ma w ogóle czasu na myślenie... Z tego wynika że nie mam żadnych szans na teście umiejętności, a o wiedzy nie wspomnę....

Proszę bardzo!
Rozwiąż ten test: http://testnaiq.pl/?gclid=CMXU_6WbiaACFQ49ZgodKwujHg
Poprawisz sobie nastrój :D

Na egzaminie nie będzie takich trudnych zadań!

ddd                    

Mam jeszcze pytanko - skąd na teście umiejętności wiadomo, czy w zadaniach trzeba korzystać z alfabetu bez polskich liter, albo z polskimi?

Alfabet bez polskich liter w testach chyba jest międzynarodowym standardem.

23 lut 2010, 20:51
Amator

REJESTRACJA29 lis 2006, 11:32

POSTY        10
Post Gimnastyka umysłu

Alfabet bez polskich liter w testach chyba jest międzynarodowym standardem.

Ale w testach NADIRA zauważyłem, że literka "Ł" jest brana pod uwagę, więc?

24 lut 2010, 08:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 793  Następna strona