Teraz jest 06 wrz 2025, 11:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Gimnastyka umysłu
robaczek1                    

Poza tym, w mojej ocenie, inwencja autora w niektórych pytaniach sięga takiego poziomu abstrakcji, że nawet znając odpowiedż mam wątpliwości co do logiki zadania...  Jak dla mnie absolutnym hitem jest odpowiedź na pytanie poniżej:
Załącznik:
pyt3.jpg

Jak ktoś to wymyśli bez klucza, to ja wysiadam. Pozdro

espina                    

Podzielam Twoją opinię,
Zad.3 też mnie rozwaliło na łopatki, tym bardziej, że kombinowałam w stronę zgrupowania słów z jednej kategorii językowej (np. przysłówek).

Oczywiście słowo "BEZ" nie pasuje.
Nie zawsze chodzi o znaczenie słów. Czasami o ilość sylab. Albo... jeszcze  o co innego. :D

21 lut 2010, 19:56
Znawca

REJESTRACJA09 paź 2009, 18:38

POSTY        166

LOKALIZACJAPoznań
Post Gimnastyka umysłu
espina                    

W zad. 2 powinno być (wg mnie i wg autora na szczęście) T, ponieważ co druga literka jest albo trzecią w kolejności w alfabecie - po A jest D, albo o trzy wcześniejszą (przed Ż jest Y i analogicznie wypada T); do tego trzeba pamiętać o polskich literkach w alfabecie.  

Pomysł na rozwiązanie miałam taki jak autor, ale problem polega na tym, jaki przyjmiemy alfabet - zwykle wybiera się łaciński i wtedy sprawa jest jasna (26 liter). Autor zastosował alfabet polski, ale brak w tym wyborze konsekwencji, ponieważ nie uzwględnił wszystkich polskich liter i wtedy logika zadania stoi pod znakiem zapytania..., poniewaź
alfabet polski powinien uwzględniać 32 litery:
A Ą B C Ć D E Ę F G H I J K L Ł M N Ń O Ó P R S Ś T U W Y Z Ź Ż
I wówczas  - odpowiedź autora jest błędna :(
Co do zad. 3 kombinowałam tak jak Ty - Espina, z resztą kierowanie się logiką części mowy brzmi rozsądnie (rozwiązanie Nadira też mi się narzuciło :)) A zważywszy, że na odpowiedź na każde pytanie jest ok. 40 sekund..., szukamy najprostszej odpowiedzi. Ale jak się okazało, nic bardziej mylnego :)

Mam ponadto wątpliwości co do innych zadań słownych, np.:
Które słowo znaczy to samo, co "POBŁAŻLIWY":
ŁAGODNY
AKCEPTUJĄCY
DOBRY
SERDECZNY
WYROZUMIAŁY

Spalę wam niespodziankę i powiem, że zdaniem autora (a raczej tłumacza) synonimem słowa "pobłażliwy" jest "wyrozumiały". W moim przekonaniu " pobłażliwość" ma zabarwienie pejoratywne i sugeruje akceptowanie np. karygodnych zachowań, podczas gdy wyrozumiałość jest cnotą i bliżej jej do empatii niż pobłażliwości...ale co ja tam wiem. Na "zdrowy rozsądek" odpowiedziałam, że "akceptujący" i pomyliłam się. Tak czy inaczej, napiszcie o swoich wrażeniach  :unsure:

Ostatnio edytowano 21 lut 2010, 20:06 przez robaczek1, łącznie edytowano 1 raz

21 lut 2010, 20:00
Znawca

REJESTRACJA30 cze 2009, 07:30

POSTY        169
Post Gimnastyka umysłu
Nadir, jeśli kierować się odpowiedziami autorów, to nie chodzi o BEZ ale o DUŻO. Zgadnij czemu.  :zeby:  
Swoją drogą, Twoja odpowiedź też ma sens. Co więcej, jest bardziej oczywista/logiczna.

Dodano: Nie Lut 21, 2010 9:04 pm

W moim przekonaniu " pobłażliwość" ma zabarwienie pejoratywne i sugeruje akceptowanie np. karygodnych zachowań, podczas gdy wyrozumiałość jest cnotą i bliżej jej do empatii niż pobłażliwości...ale co ja tam wiem. Na "zdrowy rozsądek" odpowiedziałam, że "akceptujący" i pomyliłam się.

Robaczek1 lubię Cię coraz bardziej, a wiesz czemu?  :zeby: Bo rozumujesz podobnie do mnie i tak jak mnie, zadziwiają Cię uzasadnienia tych samych odpowiedzi. Dziękuję :P

Dodano: Nie Lut 21, 2010 9:07 pm

I jeszcze jedno.... Wiem, że to trochę  :offtopic:  ale powiedzcie - na examie jest gdzie pobazgrolić w trakcie rozwiązywania testu?

21 lut 2010, 20:01
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Gimnastyka umysłu
espina                    

Nadir, jeśli kierować się odpowiedziami autorów, to nie chodzi o BEZ ale o DUŻO. Zgadnij czemu.  :zeby:  
Swoją drogą, Twoja odpowiedź też ma sens. Co więcej, jest bardziej oczywista/logiczna.

O kurde!
Zastrzeliłaś mnie!!!  <_<
Nie sprawdzałem odpowiedzi i strzeliłem z marszu. Ale wtopa  :blush:

21 lut 2010, 20:37
Znawca

POSTY        169
Post Gimnastyka umysłu
Zdaje się, że w książce jest kilka takich zadań, do których możliwych jest kilka odpowiedzi alternatywnych.
Np zad.43. Jak dla mnie mogłaby być również liczba 688.

Mam prośbę - wytłumaczcie mi jak 5-latkowi, dlaczego w zad.2 (z książki) prawidłowa jest wskazana przez autorów odpowiedź?

Robaczek1 - chyba rozkminiłam zadanie, a raczej wyjaśnienie, do zadania które zamieściłaś jako nr 1. Uruchom wyobraźnię i (na początek) dorysuj sobie brakujące kwadraciki...  :P

21 lut 2010, 20:53
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 18:09

POSTY        42
Post Gimnastyka umysłu
Pytanie do osób, które zdawały egzamin, czy w teście były również zadania matematyczne.

21 lut 2010, 21:04
Znawca

POSTY        166

LOKALIZACJAPoznań
Post Gimnastyka umysłu
espina                    

Mam prośbę - wytłumaczcie mi jak 5-latkowi, dlaczego w zad.2 (z książki) prawidłowa jest wskazana przez autorów odpowiedź?

Czy mówisz o zadaniu nr 2 z testu?figury biało-czarne?
I dzięki za podpowiedź  :D
Obawiam się jednak, że na egzaminie, w ciągu paru sekund..raczej bym na to nie wpadła  :wysmiewacz:

21 lut 2010, 21:08
Znawca

POSTY        169
Post Gimnastyka umysłu
robaczek1                    

Czy mówisz o zadaniu nr 2 z testu?figury biało-czarne?
I dzięki za podpowiedź  :D
Obawiam się jednak, że na egzaminie, w ciągu paru sekund..raczej bym na to nie wpadła  :wysmiewacz:

Tak chodzi mi o te figury. Jak Ty to sobie wytłumaczyłaś?
Ja się obawiam, że na examie... a zresztą, co będzie to będzie. W sumie nikt mnie tam nie zna  :wysmiewacz:

21 lut 2010, 21:28
Znawca

POSTY        166

LOKALIZACJAPoznań
Post Gimnastyka umysłu
espina                    

Espinie chodzi o zadanie poniżej:
Załącznik:
pyt4.jpg

Damy szansę forumowiczom, ok? :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

21 lut 2010, 23:11
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 sie 2009, 13:21

POSTY        576
Post Gimnastyka umysłu
espina                    

Robaczek, ja też przysiadłam do tego testu... Moje wyniki niestety nie są takie jakbym chciała. Najwyraźniej muszę jeszcze się sporo nauczyć. Pocieszające jest, że już mniej więcej wiem, które zadania sprawiają mi większą trudność.

Podzielam Twoją opinię, że zad.1 posiada zadziwiające wyjaśnienie (ja na to nie wpadłam). W zad. 2 powinno być (wg mnie i wg autora na szczęście) T, ponieważ co druga literka jest albo trzecią w kolejności w alfabecie - po A jest D, albo o trzy wcześniejszą (przed Ż jest Y i analogicznie wypada T); do tego trzeba pamiętać o polskich literkach w alfabecie. Zad.3 też mnie rozwaliło na łopatki, tym bardziej, że kombinowałam w stronę zgrupowania słów z jednej kategorii językowej (np. przysłówek).

tak, moje panie, mikogo to nie pocieszy, ale  u mnie tez wyniki marne,  jak dołączyć do tego stres  i brak czasu to... <_<
w każdym razie żadnego z tych zadań nie zrobiłam :(
po fakcie docieraja do mnie te kratki,trzeba sobie pokratkować cyfry jak w zeszycie  i się dojdzie...może

22 lut 2010, 08:26
Zaawansowany

REJESTRACJA30 wrz 2008, 19:47

POSTY        70

LOKALIZACJAz Bazin
Post Gimnastyka umysłu
robaczek1                    

espina                    

Załącznik:
pyt4.jpg

Wydaje mi , że chodzi tu o kształt figur i o stronę z której jest zacieniowana. Te "opływowe" są zacieniowane po prawej stronie, a "kanciasta" (trójkąt) po lewej. Jeżeli trzymać się tej zasady to pasuje D, bo z podanych propozycji te opływowe są zacieniowane po lewej (czyli odwrotnie), a z kanciastych dwie po prawej i tylko D jest - tak samo jak trójkąt zacieniowane po lewej. Masło maślane, ale nic innego nie przychodzi mi do głowy. <_<

22 lut 2010, 19:07
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 19:19

POSTY        400
Post Gimnastyka umysłu
robaczek1                    

espina                    

Załącznik:
pyt4.jpg

Według mnie: d

22 lut 2010, 19:15
Znawca

POSTY        166

LOKALIZACJAPoznań
Post Gimnastyka umysłu
A czy są chętni do udzielenia odpowiedzi do zadań:
http://www.skarbowcy.pl/blaster/forum/viewtopic.php?p=59282#p59282
:rolleyes:

22 lut 2010, 19:34
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 14:43

POSTY        237
Post Gimnastyka umysłu
RObaczek - już 20...Pora zakonczyć nauki i np. napić się piwka lub oddać się innym uciechom cielesnym...

22 lut 2010, 19:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 793  Następna strona