ale są 2 terminy dla Prezydenta: 21 i 7 dni, w zależności czy to projekt pilny czy nie
tak mi się wydaje, stąd mój złoty strzał na d
17 lut 2010, 12:50
Gimnastyka umysłu
Adaneta
ale są 2 terminy dla Prezydenta: 21 i 7 dni, w zależności czy to projekt pilny czy nie
tak mi się wydaje, stąd mój złoty strzał na d
a mi się wydaje że ustawę budżetową PR podpisuje w ciągu 7 dni (art. 224)
19 lut 2010, 13:50
Gimnastyka umysłu
tak, masz rację, sprawdziłam w końcu, wcześniej to była zwykła (niesłuszna jak widać) dedukcja
19 lut 2010, 14:03
Gimnastyka umysłu
Litości! Nie wszyscy mają "czynne" PW
martkab
ja też odpowiedzi przesłałam na PW. Czekam na poprawną odpowiedź z konstytucyjnego;) Ustawa budżetowa jest uchwalana w trybie szczególnym.
19 lut 2010, 14:39
Gimnastyka umysłu
dokładnie tak pozdrawiam i cieszę się że forum już działa
19 lut 2010, 14:48
Gimnastyka umysłu
ddd
Oto 5 zadań, na które nie znam odpowiedzi, ale które mnie nurtują. Proszę o propozycje rozwiązać wraz z uzasadnieniem. Może wspólnie znajdziemy rozwiązanie
Załącznik:
IQ_Strona_1.jpg
Załącznik:
IQ_Strona_2.jpg
Załącznik:
IQ_Strona_3.jpg
Niezłe, już mi się w oczach mieni. W zadaniu pierwszym chyba pionowa kreska, bo wygląda na to, że dwa pierwsze elementy w rzędach poziomych się na siebie nakładają. W zadaniu drugim ten piąty element wydaje się najbardziej logiczny, ale pewności nie mam. Reszta Łatwo się nie poddam, jeszcze pokombinuję troszeczkę
Dodano: 19 Lut 2010 11:12 pm
nie wiem czy się uda, ale spróbuję wkleić link do posta z tymi matrycami
Witam:) Do pierwotnego prawa wspólnotowego nie zaliczamy: a) Traktatów akcesyjnych b) Traktatów budżetowych c) Dyrektyw i rozporządzeń d) załączników i protokołów do traktatów
____________________________________ Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć, tłumaczyć fakty jak najprościej.
20 lut 2010, 14:30
Gimnastyka umysłu
Witam serdecznie a oto pytanie: Kto w 2010 r. dokona mianowań pracowników służby cywilnej: 1. Szef Służby Cywilnej, 2. Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, 3. Prezes Rady Ministrów, 4. Szef Kancelarii Prezesa Rady Ministrów
Odpowiedź "c" Kryzys "pustego krzesła" (chaise vide) był najpoważniejszym załamaniem w funkcjonowaniu Wspólnoty Europejskiej. Trwał on w okresie od lipca do grudnia 1965 roku, kiedy to francuscy ministrowie zgodnie z wolą prezydenta Francji Charlesa de Gaulle?a zaprzestali uczestnictwa w Radzie Ministrów (obecnie Radzie Unii Europejskiej) blokując jej prace, natomiast francuski stały przedstawiciel został odwołany z Brukseli. W dniu 18 października 1965 roku francuscy parlamentarzyści związani z de Gaulle?m odmówili uczestnictwa w głosowaniu w sprawach dotyczących przyszłości Wspólnoty Europejskiej w Parlamencie Europejskim.
robaczek1
Do pierwotnego prawa wspólnotowego nie zaliczamy: a) Traktatów akcesyjnych b) Traktatów budżetowych c) Dyrektyw i rozporządzeń d) załączników i protokołów do traktatów
odpowiedź "c"
____________________________________ "Moja jest racja, i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!" - "Dzień Świra"
Ostatnio edytowano 20 lut 2010, 18:47 przez Nadir, łącznie edytowano 3 razy
20 lut 2010, 17:43
Gimnastyka umysłu
mika05
Witam serdecznie a oto pytanie: Kto w 2010 r. dokona mianowań pracowników służby cywilnej: 1. Szef Służby Cywilnej, 2. Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, 3. Prezes Rady Ministrów, 4. Szef Kancelarii Prezesa Rady Ministrów
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
20 lut 2010, 18:39
Gimnastyka umysłu
robaczek1
Witam:) Do pierwotnego prawa wspólnotowego nie zaliczamy: a) Traktatów akcesyjnych b) Traktatów budżetowych c) Dyrektyw i rozporządzeń d) załączników i protokołów do traktatów
Czy ktoś z Was robił test nr 1 z książki od Nadira?Ja właśnie skończyłam... i nie powiem żebym była zachwycona wynikiem... (45/60) Mam też kilka wątpliwości odnośnie odpowiedzi z klucza - albo tłumaczenie jest do bani, albo już mi się zwoje przegrzały i nie chwytam oczywistości, np. w zadaniu poniżej:
Załącznik:
pyt1.jpg
Załącznik:
pyt2.jpg
Chętnych, proszę o podanie odpowiedzi z wyjaśnieniem, a potem podam odpowiedzi z klucza. Poza tym, w mojej ocenie, inwencja autora w niektórych pytaniach sięga takiego poziomu abstrakcji, że nawet znając odpowiedż mam wątpliwości co do logiki zadania... Jak dla mnie absolutnym hitem jest odpowiedź na pytanie poniżej:
Załącznik:
pyt3.jpg
Jak ktoś to wymyśli bez klucza, to ja wysiadam. Pozdro
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
____________________________________ Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć, tłumaczyć fakty jak najprościej.
21 lut 2010, 16:38
Gimnastyka umysłu
Robaczek, ja też przysiadłam do tego testu... Moje wyniki niestety nie są takie jakbym chciała. Najwyraźniej muszę jeszcze się sporo nauczyć. Pocieszające jest, że już mniej więcej wiem, które zadania sprawiają mi większą trudność.
Podzielam Twoją opinię, że zad.1 posiada zadziwiające wyjaśnienie (ja na to nie wpadłam). W zad. 2 powinno być (wg mnie i wg autora na szczęście) T, ponieważ co druga literka jest albo trzecią w kolejności w alfabecie - po A jest D, albo o trzy wcześniejszą (przed Ż jest Y i analogicznie wypada T); do tego trzeba pamiętać o polskich literkach w alfabecie. Zad.3 też mnie rozwaliło na łopatki, tym bardziej, że kombinowałam w stronę zgrupowania słów z jednej kategorii językowej (np. przysłówek).