Teraz jest 07 wrz 2025, 21:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Wniosek o ukaranie  - Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 07:22

POSTY        14
Post Wniosek o ukaranie  - Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia
Witam
Mam następujące pytanie: Czy jako oskarżyciele skarbowi występujecie do sądu z wnioskami o ukaranie na podstawie art. 17 par. 3 Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia?
Mam informację z kontroli, która przeprowadzała kontrole doraźne na targowisku, o prowadzeniu działalności gospodarczej bez wpisu do ewidencji działalności gospodarczej  - czyli wykroczenie z Kodeksu wykroczeń (poza tym brak rejestracji w US i nie prowadzenie ksiąg, ale z tym sobie poradzę   :) ).
Czy powinnam wystąpić z ww. wnioskiem o ukaranie do sądu, czy też przesłać sprawę do prokuratury/policji zgodnie z właściwością, czy też pominąć milczeniem ;) ?
Jak jest u Was?
Pozdrawiam

16 lut 2010, 11:34
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2008, 18:11

POSTY        120
Ja tego typu sprawy przekazuję policji. Szczerze mówiąc nigdzie nie spotkałem przepisu, który pozwalałby urzędom skarbowym na występowanie z takim wnioskiem do sądu.

16 lut 2010, 13:51
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA18 cze 2009, 11:42

POSTY        3
może art. 17 paragraf 3 k.p.s.w (choć wpis do ewidedencji działalności gospodarczej nie leży w gesti us)

16 lut 2010, 16:06
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 07:22

POSTY        14
Dokładnie tak napisałam na początku  :) . Kiedyś tak robiono w naszym US, ale teraz mamy poważne wątpliwość czy ten tryb jest dla nas dozwolony.

17 lut 2010, 07:30

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Absolutnie nie jest dozwolony. Poza czynami z kks finansowe organy postępowania przygotowawczego mogą ścigać jedynie kilka czynów z ustawy o rachunkowości. Amen.
A odnośnie

(poza tym brak rejestracji w US i nie prowadzenie ksiąg, ale z tym sobie poradzę  ).
na jakiej podstawie zarzucisz naruszenie obowiązku rejestracji gościowi, którego zamiarem było prowadzenie działalności bez rejestracji? Wszak czyn ten jest już ścigany z kodeksu wykroczeń :wacko:
To samo z księgami: które przepisy nakładają obowiązek prowadzenia ksiąg przez złodzieja? Innymi słowy, z czego wynika obowiązek rejestracji zdarzeń gospodarczych przez byznesmena ukrywającego przedmiot opodatkowania? Idąc Twoim tokiem myślenia można takiemu zarzucić też nieskładanie w terminie deklaracji. Przecież to absurd.

19 lut 2010, 17:16
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2009, 07:58

POSTY        69
a to bardzo ciekawy punkt widzenia, czyli niezgłoszona działalność gospodarcza jest poza jurysdykcją kks ?
wystarczy się niezarejestrować w gminie, by nie mieć obowiązków podatkowych w US, a co za tym idzie m.in. obowiązku prowadzenia ksiąg, składania deklaracji itd ?

chyba nie zrozumiałem Twej wypowiedzi :(

20 lut 2010, 11:45

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
No, chyba nie :(
Art. 54 nie obejmuje procesu rejestracji, lub nie prowadzenia ksiąg. A dokładniej, to je pochłania :rolleyes:
Nadrzędnym celem Kks nie jest ochrona obowiązków formalnych, a interesu Skarbu Państwa :D
Gościu przyłapany na prowadzeniu działalności bez rejestracji, odpowiada z Kodeksu wykroczeń i chwatit'. Ciąganie go za naruszenie obowiązku rejestracji czy nie prowadzenie ksiąg jest podwójnym karaniem za to samo. Przy czym podkreślić trzeba, że samo przyłapanie na handelku bez rejestracji nie jest tożsame z ustaleniem rozmiarów szkody wyrządzonej tym działaniem. Dopiero podczas kontroli podatkowej można ustalić uszczuplenie i jeśli z ustaleń kontroli wynika, że nasz delikwent popełnił przestępstwo z art.54, to mamy drogę otwartą do zastosowania Kks ;) (przestępstwo pochłania wykroczenie, odwrotnie nigdy).

20 lut 2010, 13:23
Zaawansowany

REJESTRACJA06 wrz 2009, 10:14

POSTY        87
Na upartego można przecież zastosować art. 17 § 3 który przewiduje, że ?organom administracji rządowej i samorządowej? przysługują uprawnienia oskarżyciela publicznego wówczas, gdy w zakresie swojego działania ujawniły wykroczenie i wystąpiły z wnioskiem o ukaranie (ZUS może a nie jest wymieniony w kpw) Jeśli kontrola stwierdziła że kontrolowany prowadzi dz. gosp. bez zgłoszenia i uszczuplenie nie wystąpiło, nie mamy żadnych podstaw z art. 54 kks. Jedynie Art. 60 (1). § 1. KW : Kto wykonuje działalność gospodarczą bez wymaganego zgłoszenia do ewidencji działalności gospodarczej, wpisu do rejestru działalności regulowanej lub bez wymaganej koncesji albo zezwolenia, podlega karze ograniczenia wolności albo grzywny.
W sumie prościej jest wysłać zawiadomienie na Policję bo kto by chciał jeszcze bawić się w przeprowadzanie czynności wyjaśniających w celu złożenia wniosku o ukaranie do sądu. A policja w ciągu 2 tygodni sprawę załatwia.

28 lut 2010, 18:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]