Mam dość matematyki... Coś innego dla niedzielnej gimnastyki zwojów
Załącznik:
domino2.jpg
Załącznik:
liczby1.jpg
Załącznik:
domino22.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
____________________________________ Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć, tłumaczyć fakty jak najprościej.
14 lut 2010, 15:14
Gimnastyka umysłu
2) a b d f ? p z[/quote] to na pewno jest z? bo mi tu przeszkadza
tak na oko to podstawiając cyfry pod litery b jest dokładnie między a i d, d między b i f, a f między d i ?, więc wychodzi k jako 11, ale p jako 16 już między 11 i 26 nie jest
???
Dodano: Nie Lut 14, 2010 4:21 pm
a... dzięki robaczek, coś się nie mogłam doliczyć
14 lut 2010, 15:19
Gimnastyka umysłu
robaczek1
Mam dość matematyki... Coś innego dla niedzielnej gimnastyki zwojów
Załącznik:
domino2.jpg
Załącznik:
liczby1.jpg
Załącznik:
domino22.jpg
Jak dla mnie to w zadaniu 1 pasuje figura nr 4, w zadaniu 2 powinno być na górze 10 na dole 11, a w zadaniu 3 figura nr 2.
14 lut 2010, 15:48
Gimnastyka umysłu
robaczek1
troper
matryca od Nadira stawiam na H nie było strzelanie, bo w każdym rzędzie znalazłam jeden element, który był stały (nie przemieszczał się) i tak mi wyszło
Troper - który element się nie przemieszcza? Ja też stawiałam na H, ale dlatego, że w każdym kwadracie powtarza się dwukrotnie, poziomo i pionowo rząd: x,o,trójkąt (w różnych konfiguracjach). Niestety to rozwiązanie występuje też w odpowiedzi C...
W każdym rzędzie kwadratów jest 1 element, który nie przemieszcza się w żadnym z trzech kwadratów. W trzecim rzędzie kwadratów (tym u dołu) nie przemieszcza się krzyżyk z górnego rzędu i środkowej kolumny.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
14 lut 2010, 16:01
Gimnastyka umysłu
espina
Jak dla mnie to w zadaniu 1 pasuje figura nr 4, w zadaniu 2 powinno być na górze 10 na dole 11, a w zadaniu 3 figura nr 2.
Zadanie nr 1 i 3 - Zadanie nr 2 - odpowiedż błędna.Jakieś inne propozycje?
Dodano: Nie Lut 14, 2010 5:20 pm
Nadir
W każdym rzędzie kwadratów jest 1 element, który nie przemieszcza się w żadnym z trzech kwadratów. W trzecim rzędzie kwadratów (tym u dołu) nie przemieszcza się krzyżyk z górnego rzędu i środkowej kolumny.
Hmmm, ma to sens, chciałabym jednak zobaczyć potwierdzenie od Saladina
____________________________________ Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć, tłumaczyć fakty jak najprościej.
14 lut 2010, 16:09
Gimnastyka umysłu
Nie jestem pewny, ale może w drugim zadaniu na górze 31 na dole 11.
14 lut 2010, 16:36
Gimnastyka umysłu
Zagadki słowne: 1. Znajdź słowo, które utworzy dwa inne z literami poza nawiasem:
5. Jaki rzeczownik należy wykreślić? oko ucho policzek nos warga brew
nos - jest jeden na twarzy
14 lut 2010, 18:44
Gimnastyka umysłu
zad.1 - nadal myślę zad.2 - F zad.3 - brom zad.4 - ona (?) zad.5 - warga (?) zad.6 - ość (?)
Dodano: Nie Lut 14, 2010 7:46 pm
zad.5 - a ja kombinuję, że każde z pozostałych słów kończy i zaczyna się zawsze samogłoskami albo spółgłoskami,a tu jest samogłoska i spółgłoska
14 lut 2010, 18:44
Gimnastyka umysłu
co do brwi ja pomyślałam, że akurat jest bo jest, ale da się ją np. usunąć i żyć dalej, głupie ale pierwsza myśl była taka
Dodano: Nie Lut 14, 2010 7:55 pm
pro(,,,)er
TON
proton toner
Dodano: Nie Lut 14, 2010 8:05 pm
chciałam tylko zauważyć, że nadal nie rozwiązane ułamki Espiny, zachodzę w głowę, co te 32 robi na górze? wie ktoś coś???
Dodano: Nie Lut 14, 2010 8:08 pm
nikt nie powiedział dlaczego brom, a kazali podawać anagramy w odpowiedziach:
palec stopa noga usta romb - nie pasuje
Dodano: Nie Lut 14, 2010 8:16 pm
tak dzieci, miała być KONSTYTUCJA
codziennie jedno, przynajmniej sama się pouczę
podchwytliwie się nie da, więc po prostu:
[b]Kto może skrócić kadencję Sejmu? 1. sam Sejm bezwzględną większością głosów w obecności co najmniej połowy ustawowego składu za zgodą Senatu 2. Zgromadzenie Narodowe lub Prezydent 3. Sejm lub Prezydent, po zasięgnięciu opinii Marszałka Sejmu i Marszałka Senatu 4. Prezydent, z upoważnienia Marszałka Sejmu i Marszałka Senatu
Dodano: Nie Lut 14, 2010 8:36 pm
robaczek1
espina
Zadanie nr 1 i 3 - Zadanie nr 2 - odpowiedż błędna.Jakieś inne propozycje?
a nie 9/11???
14 lut 2010, 18:50
Gimnastyka umysłu
Adaneta
chciałam tylko zauważyć, że nadal nie rozwiązane ułamki Espiny, zachodzę w głowę, co te 32 robi na górze? wie ktoś coś???
Adaneta - Czy chodzi Ci o te ułamki?
Załącznik:
liczby1.jpg
Padła dobra odpowiedź, ale bez uzasadnienia więc czekam na kolejne propozycje Jeśli chodzi o zadanie nr 1 - przewidziałaś inną odpowiedź niż autor, ale wydaje mi się, że jak najbardziej należy ją uznać za poprawną za odpowiedzi do zadań nr 3 i 4
Espina - za odpowiedź nr 6
Rychu - za odpowiedź nr 2 i 5
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Ostatnio edytowano 14 lut 2010, 19:47 przez robaczek1, łącznie edytowano 1 raz
14 lut 2010, 19:39
Gimnastyka umysłu
o te 2x2=4, 3x3=9, 8x4=32, pasuje 9x5, to 9, a następny miałby na górze 45 a na dole 11, bo co druga cyfra: 8,9,10,11