____________________________________ Polak ,katolik,hetero,szczęśliwy.Wszystkie błędy stylistyczne i ortograficzne są zamierzone jakiekolwiek powielanie ich i rozpowszechnianie bez zgody jest zabronione! טדאוש
12 lut 2010, 21:34
Gimnastyka umysłu
ale nadal nikt nie podał rozwiązania tych koszmarnych matryc, ma ktoś jakiś pomysł? BO JA NIE!!!
ktoś tam podał chyba H ale niby dlaczego? Raczej to mi wygląda na strzelankę
Rozwiązanie matrycy odpowiedź H : -lewy dolny róg czytając rzędami w dół jest prawidłowość- krzyżyk, trójkąt, okrąg; -lewy górny róg czytając rzędami w dół jest prawidłowość - 2 x krzyżyk i 1xtrójkąt (kolejność dowolna);
Każdej literze przypisana jest inna cyfra: w-5, a-2, r-4, i-9, t-1 524921
13 lut 2010, 00:56
Gimnastyka umysłu
Zadanie:
Andrzej wygrywa z Tomkiem w tenisa, ale przegrywa z Henrykiem. Kasia zwykle wygrywa z Tomkiem, czasem z Andrzejem, ale nigdy z Henrykiem. Kto jest najsłabszym graczem?
____________________________________ "Moja jest racja, i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!" - "Dzień Świra"
13 lut 2010, 07:15
Gimnastyka umysłu
Tomek najsłabszym graczem.
13 lut 2010, 09:22
Gimnastyka umysłu
dana1208
Tomek najsłabszym graczem.
Dobrze.
Następne zadanie.
Jakie trzyliterowe słowo należy dopisać do każdego z podanych zestawów liter, aby otrzymać cztero- i pięcioliterowe wyrazy?
DA LA SA *** UF M
I jeszcze jedno :
Jaka liczba powinna zastąpić znak zapytania?
63: 396 42: 264 81: ?
____________________________________ "Moja jest racja, i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!" - "Dzień Świra"
13 lut 2010, 10:09
Gimnastyka umysłu
198
13 lut 2010, 10:54
Gimnastyka umysłu
nowa
Jakie trzyliterowe słowo należy dopisać do każdego z podanych zestawów liter, aby otrzymać cztero- i pięcioliterowe wyrazy? DA LA SA *** UF M
I jeszcze jedno : Jaka liczba powinna zastąpić znak zapytania? 63: 396 42: 264 81: ?
Według mnie to będzie liczba 198, bo... ... cyfra setek drugiej liczby = cyfra jedności pierwszej liczby, ... cyfra dziesiątek drugiej liczby = suma cyfry dziesiątek i jedności pierwszej liczby ... cyfra jedności drugiej liczby = cyfra dziesiątek pierwszej liczby
Niestety nadal myślę nad słowem z pierwszej zagadki.
13 lut 2010, 10:58
Gimnastyka umysłu
Pia12
198
Ja w pierwszym odruchu postawiłem na 138. (dziesiątki w 1-szej liczbie to 9, w drugiej: 6, w trzeciej: 3) Ale może się mylę. 198 jest bardziej "logiczne"
Teqila
No geniusz.
Masz rację! dla Rycha. Rozgryźć zadanie Jeżeli: 2 + 3 = 10 7 + 2 = 63 6 + 5 = 66 8 + 4 = 96 To ile będzie: 9 + 7 = ??? to nie bułka z masłem. Jeszcze raz
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.