Moim zdaniem polecenie jest trochę mylące. Według mnie powinno brzmieć: W miejsce kropek wstaw właściwą literę, aby uzupełnić serię: 10, 1, 101, 1111, DJS .... ? (jedną literę, nie 4 litery w 4 kropki)
Nadir oczywiście ma rację, chodzi o jedną literę, przepraszam, jeżeli wprowadziłam Was w błąd, ale polecenie przepisałam dokładnie z ksiąźki. Dla pocieszenia podam, źe mnie też ono zmyliło. Ale przenikliwośc Nadira, rozgryzła nawet tą zmyłkę Oczywiście T Wbrew pozorom ( a uwierzcie mi, że ja też wymyślałam tysiąc sposobów na logiczny ciąg) rozwiązanie jest dosyć proste, żeby nie rzec - prostackie D - jak dziesięć, J- jak jeden, S- jak sto i T jak.........
____________________________________ Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć, tłumaczyć fakty jak najprościej.
11 lut 2010, 18:38
Postępowanie kwalifikacyjne
mam ochotę strzelić sobie w łeb, własna głupota mnie przerosła
11 lut 2010, 18:42
To może tym razem trochę łatwiejsze
Jakie słowo należy wpisać w nawias?
NAPAR (MOLO) WAMP HEBAN (....) ROMB
Dodam, że liczba kropek w nawiasie jest przypadkowa
____________________________________ Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć, tłumaczyć fakty jak najprościej.
11 lut 2010, 18:45
robaczek1
D - jak dziesięć, J- jak jeden, S- jak sto i T jak.........
Nie zgadzam się z tą logiką. Dziesięć - owszem, Jeden - owszem, Sto - nie! (101 - Sto Jeden), Tysiąc - również nie! (1111 - Tysiąc, Sto, Dziesięć i Jeden).
Poza tym liczby piszemy zazwyczaj małymi literami, a tutaj są wielkie...
Tak więc zadanie jest nieprecyzyjne, a to je dyskwalifikuje jako zadanie wymagające logiki.
11 lut 2010, 19:05
dj_toga
Nie zgadzam się z tą logiką. Dziesięć - owszem, Jeden - owszem, Sto - nie! (101 - Sto Jeden), Tysiąc - również nie! (1111 - Tysiąc, Sto, Dziesięć i Jeden).
Tak więc zadanie jest nieprecyzyjne, a to je dyskwalifikuje jako zadanie wymagające logiki.
Odpowiedź podałam zgodnie z kluczem, ale być może - jak już wielokrotnie udowodniono na tym FORUM - logika jest pojęciem względnym w tych zadaniach...podobnie jak w teście umiejętności na egzaminie czy w sposobie oceniania tegoż egzaminu... Warto więc być przygotowanym na zadania z "wątpliwą" logiką..
11 lut 2010, 19:13
czy to może być GALA czy znowu moja logika nie taka a rozwiązanie prostsze?
11 lut 2010, 19:20
dj_toga
robaczek1
Pozostaw wyłącznie literę najwyższego rzędu 1 - Jeden 10 lub 11 - Dziesięć 100, 101, 110, 111 - Sto 1000, 1001, 1010, 1111, itd - Tysiąc Razem DJST
UWAGA !!! Przeczytałem kilkanaście książek z zadaniami IQ różnego poziomu i muszę z przykrością stwierdzić, iż zawierają sporo błędów wynikających z nieprecyzyjnego tłumaczenia (dotyczy głównie pozycji z prostymi testami) jak i w odpowiedziach (tu pojęcia nie mam czemu). Błędy tłumaczenia wynikają prawdopodobnie z kiepskiej pracy tłumacza (niskie IQ?), który tłumaczył tekst a nie rozwiązywał zadań w nim zamieszczonych (wtedy by wykrył błędy). Pozycje poważniejsze tłumaczą członkowie MENSY i są lepszej jakości. Nie polecam ich jednak do treningu (przynajmniej na wstępie) bo łatwo się zdołować, gdy 50-te zadanie z rzędu to czarna magia.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
11 lut 2010, 19:21
Adaneta
Ok, może było zbyt łatwe
To coś z "innej beczki" DOMINO
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
11 lut 2010, 19:23
naprawdę zgadłam? wraca mi wiara w siebie
ale tych matryc, domin, kostek nienawidzę!!!!!!!
11 lut 2010, 19:25
dj_toga
robaczek1
Zbyt logicznie myślisz Tutaj nie chodzi o konkretne wartości liczb, bo musiałoby wtedy wyglądać to tak: 10,1,100,1000 Tutaj chodzi o rzędy wielkości: Dziesiątek, Jednostek, Setek, Tysięcy. Ten układ 10 1 101 (jeden zero jeden, jeden zero jeden) i później 1111 (cztery jedynki) jest dla zmyłki - odwrócenia uwagi. Gdyby ciąg był: 10, 1, 100, 1000 - rozwiązanie byłoby zbyt rzucające się w oczy.
Graficznie wygląda to tak:
[10] [1] [101] [1111] [D]..[J]...[S ]... [ T ]
PS Robaczku - rozwiązania proponuję podawać na... trzeci dzień... Nie wszyscy mieli szansę by spróbować samodzielnie rozwiązać. A o to tu chodzi. Gotowe rozwiązanie zawsze wydaje się proste.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
11 lut 2010, 19:33
No tak, jak są podane odpowiedzi to wszystko wydaje się proste... ale jak bym miała sama do tego dojść ... to zajęło by mi to trochę czasu........... Ja się chyba do tego nie nadaję Oczywiście odpowiedzi w dominach też nie mogę wymyślić
11 lut 2010, 19:41
miszmasz
No tak, jak są podane odpowiedzi to wszystko wydaje się proste... ale jak bym miała sama do tego dojść ... to zajęło by mi to trochę czasu........... Ja się chyba do tego nie nadaję Oczywiście odpowiedzi w dominach też nie mogę wymyślić
Bierz przykład z
Adaneta
A jeszcze kilka godzin temu pisała:
Adaneta
może to i źle o mnie świadczy, ale też nic nie wymyśliłam
Adaneta
no ja właśnie nic z tego nie rozumiem i dlatego tak drążę temat
Drążenie przynosi efekty!
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
11 lut 2010, 19:45
wracam do domina, miałam niezapowiedzianą przerwę, dzięki Nadir za słowa otuchy
11 lut 2010, 19:58
coś mi nie idzie to domino, w takim tempie na egzaminie ...