Nowe wytyczne MF w sprawie VAT
To niezła myśl.
1.Wpływa VAT-R.
2.Ocena poprawności formalnej ( coś jest pobazgrane tu i tam i podpis na końcu. Czyiś. OK.
3. Przekazanie do komórki VAT do oceny merytorycznej.
4. Weryfikacja merytoryczna. Goły VAT-R z adresem zamieszkania. Żadnych informacji o tym co klient robi. To przyjdzie za jakiś czas z JEDYNEGO OKIENKA.
(5. Vat rzuca monetę. Reszka - niestety niezgodnie pod względem formalnym.)
5. Vat stwierdza (nie ma to jak posiadać kryształową kulę) niezgodność pod względem formalnym.
6. Zwrot do NIP. Niech wezwą do wyjaśnienia.
7. Nip wzywa.
8. Podatnik przesyła następną wersję VAT-r albo przybywa i dokonuje poprawek - zgodnie z precyzyjnymi wytycznymi wskazanymi w notatce komórki wymiarowej.
9. NIP przekazuje do VAT w celu ponownej oceny merytorycznej poprawności dokumentów po korekcie.
10. VAT dokonuje weryfikacji. Jest pozytywna. Odnotowuje to na dokumencie.
11. VAT przekazuje dokumenty do NIP.
12. NIP wprowadza do POLTAX obowiązek podatkowy.
(Nota bene obowiązki podatkowe są co prawda w module REJESTRACJA, ale już w słownikach POLTAX dotyczą obszaru WMIAR.)
Ja tu widzę wyraźnie potrzebę stworzenia obszernej obiegówki.
VATowcy sami wolą sprawę wyjaśnić i przekazać zgłoszenie juz do realizacji
A może lepiej uprościć sprawę i wprowadzić VAT-R ograniczony do stwierdzeń:
- jestem / nie jestem podatnikiem czynnym i od kiedy (domyślnie każdy VAT uczestniczy w transakcjach wewnątrzwspólnotowych);
- częstotliwość składania deklaracji.
Co do NIP-ów to właściwie nie są potrzebne.
Gdyby zintegrowano przepływy informacji pomiędzy agendami państwa, w ramach jednolitego systemu informatycznego, to wszelkie dane wprowadzane przez NIP byłyby dostępne z innych systemów:
- personalia i adresy osoby fizycznej z bazy PESEL;
- adresy rodzaje i nazwa dgos z EDG;
- informacje o podmiotach nie będących dgos z KRS i z rejestrów: starostów, wojewodów i organów krajowych, tylko z sc trzeba by zrobić porządek;
- rachunki bankowe z banków;
możliwość korzystania z tych danych zależałaby wtedy jedynie od dostępu do JEDNEGO systemu informatycznego.
A NIP sam mógłby się generować w momencie wpływu pierwszej deklaracji. Oczywiście e-wpływu.