W 1 miesiąc to można wniosek wprowadzić (ponoć niektóre urzedy wprowadzają tylko kwoty "końcowe" bez szczegółów) i sprawdzić rachunkowo, bo napewno nie merytorycznie sprawdzić każdą pozycję z faktury - tak to się da w 1 miesiąc. U nas też załatwia się na styk 5 - 6 miesięcy. Zwłaszcza gdy robi się czynności sprawdzające u kontrahenta (a faktur korygujących jest, oj jest ) lub oględziny. Teraz to już czasu nie będzie na te czynności.
01 lut 2010, 00:29
Zwrot za materiały budowlane.
A z którym dniem ta ustawa wejdzie w życie?
01 lut 2010, 18:25
Z dniem ogłoszenia. Senat głosuje ustawę na posiedzeniu 17-18 lutego, potem podpis Prezydenta i publikacja. Obstawiam najpóźniej 1 kwietnia (bez aluzji)
____________________________________ Polak ,katolik,hetero,szczęśliwy.Wszystkie błędy stylistyczne i ortograficzne są zamierzone jakiekolwiek powielanie ich i rozpowszechnianie bez zgody jest zabronione! טדאוש
01 lut 2010, 20:34
Jak klasyfikujecie takie towary jak np."profil CD", "profil przyścienny" czy "wieszak ES 60". Na fakturach, które dostaje do weryfikacji, sklepy przyporządkowują im symbol PKWiU 28.11.10. W konsekwencji z załącznika do obwieszczenia Ministra Transportu i Budownictwa wynika, że chodzi o "Budynki prefabrykowane z metalu - z wyłączeniem konstrukcji stalowych budynków jednokondygnacyjnych,halowych i pawilonowych, szkieletów budynków i budowli dwu- i wielokondygnacyjnych, konstrukcji nośnych budowlanych aluminiowych". Jak zajrzeć do PKWiU to przy ww.symbolu wiele więcej niż to co w napisano o tym w obwieszczeniu nie ma. Z rożnych stron internetowych wynika, że te towary tzn profile itd, są z wykonane z blachy stalowej. Trochę mi taka klasyfikacja nie pasuje. Czy może trzeba to zakwalifikować jako "Elementy budowlane z blachy profilowanej stalowe" PKWiU-28.11.23-50.3?? A może jeszcze inaczej?
04 lut 2010, 18:18
Pomóżcie macie jakiś link (pismo) do wyjaśnień dotyczących odliczenia kuchenek gazowych? Proszę o pomoc może nr pisma
04 lut 2010, 19:29
jacek19
Pomóżcie macie jakiś link (pismo) do wyjaśnień dotyczących odliczenia kuchenek gazowych? Proszę o pomoc może nr pisma
ale po co Ci pismo, odliczaj
04 lut 2010, 20:42
frankop
jacek19
ale po co Ci pismo, odliczaj
Pod warunkiem, że kuchenka podłączona jest do sieci gazowej
____________________________________ Polak ,katolik,hetero,szczęśliwy.Wszystkie błędy stylistyczne i ortograficzne są zamierzone jakiekolwiek powielanie ich i rozpowszechnianie bez zgody jest zabronione! טדאוש
04 lut 2010, 20:44
a co rozumiesz pod pojęciem sieci gazowej ??? i z czego taki warunek Ci wychodzi ? czy wnioskodawcy mieszkający na terenie bez gazu z rury i panowania butli nie mają prawa do tego odliczenia ?
04 lut 2010, 20:49
- § 2 pkt 5 rozporządzenia ministra gospodarki, pracy i polityki społecznej z 6 kwietnia 2004 r. w sprawie szczegółowych warunków przyłączenia podmiotów do sieci gazowych, ruchu i eksploatacji tych sieci (DzU nr 105, poz. 1113) - przez instalację gazową należy rozumieć urządzenia gazowe z układami połączeń między nimi, zasilane z sieci gazowej, znajdujące się na terenie i w obiekcie odbiorcy (kuchenka gazowa jest urządzeniem stanowiącym część nowej instalacji gazowej);
04 lut 2010, 21:41
sprawa
xsw23edc
No to chyba będziemy mieli krótszy termin zwrotu VAT za materiały budowlane - 4 miesiące
Łatwo jest podpisywać ustawy, tylko kto to zrobi? Nie wiem, czy w innych urzędach każdy wniosek załatwiany jest po ok. miesiącu. U nas z reguły większość po 5-ciu. Wcześniej załatwiane są "chude" wnioski celem nadrobienia wykonania zadań. Jak jest u Was?
Jest dokładnie tak jak piszesz
05 lut 2010, 20:05
Od kwietnia wyższe limity zwrotu VAT od materiałów budowlanych
Zwiększyły się limity zwrotu VAT na materiały budowlane, które będą miały zastosowanie do wniosków składanych od 1 kwietnia.
Wzrosły limity zwrotu części VAT na materiały budowlane, o jaki mogą się ubiegać osoby fizyczne ponoszące wydatki na remont czy budowę. To skutek podwyższenia wskaźnika ceny 1 mkw. powierzchni użytkowej budynku mieszkalnego oddanego do użytkowania, który służy do wyliczenia limitów zwrotu. Cena 1 mkw. ogłoszona za IV kwartał 2009 r. wynosi 3964 zł.
Oznacza to, że od kwietnia dla inwestycji wymagających pozwolenia na budowę limit zwrotu wynosi 34 116,17 zł. W przypadku remontu maksymalnie można odzyskać 14 621,21 zł. Niższe limity przysługują osobom, które z tytułu nabycia tych samych materiałów budowlanych korzystały z ulgi remontowej w PIT w latach 2004?2005. Mogą one odzyskać 27 634,23 zł w przypadku inwestycji wymagających pozwolenia na budowę oraz 11 843,24 zł w przypadku remontu niewymagającego pozwolenia na budowę.
Nowe limity będą miały zastosowanie do wniosków składanych w II kwartale 2010 r., tj. od 1 kwietnia. Wynika to z tego, że na potrzeby obliczania limitów zwrotu przyjmuje się cenę 1 mkw. ostatnio ogłoszoną przed kwartałem złożenia wniosku o dokonanie zwrotu.
Limity zwrotu dotyczą okresów pięcioletnich. Są one liczone od daty złożenia pierwszego wniosku, stąd dla poszczególnych wnioskodawców mogą się zaczynać i kończyć w innym terminie, ze względu na różnice w dacie złożenia wniosku. Powyższe nie wpływa na fakt, że dla ogółu wnioskodawców, niezależnie od daty złożenia pierwszego wniosku, pięcioletnie limity kwoty zwrotu ulegają podwyższeniu wraz ze wzrostem ceny 1 mkw. powierzchni użytkowej budynku mieszkalnego przyjmowanej do obliczenia kwoty zwrotu.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Artykuł z dnia: 2010-02-24
24 lut 2010, 08:52
Przed chwila kierowniczka postraszyła mnie że juz wszedł przepis o 4 miesiecznym zwrocie różnicy VAT za materiały budowlane, wiec szukam od jakiej daty to maiało nastapić. Wychodzi mi że dopiero maja głosować w tej sprawie i nie wiem czy ja juz zgłupiałam całkiem pracujac przy tych wnioskach i źle szukam czy kierownica coś źle zrozumiała w tej sprawie. Po mojemu jeszcze nie wszedł w życie okres 4 miesieczyny, a może sie myle??
24 lut 2010, 13:37
W dniach 3-5 marca na posiedzeniu Sejm będzie rozpatrywał poprawki Senatu do przedmiotowej ustawy. Potem tylko podpis Prezydenta, publikacja w Dz. U. i 14dniowe vacatio legis. Do tej chwili nadal mamy 6 miesięczny termin rozpatrzenia wniosku (4 miesiące będą dotyczyły wniosków złozonych po wejściu w życie nowelizacji)
24 lut 2010, 15:22
Mam pytanko czy weryfikujac faktury załączone do wniosku VZM-1 sprawdzacie też zapłatę za daną fakturę??