Teraz jest 07 wrz 2025, 21:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Post Postępowanie kwalifikacyjne
alesandra4                    

A jak się przygotować do tzw. testu na inteligencję, wiem, albo się ją ma, albo... Podpowiedzcie Bracia (i Siostry) Skarbowcy. Co rozwiązywać i jak? Są pewne typy zadań... Czy ktoś się przez to przegryzł i może służyć radą?

1. potrenować pisanie - aby nie robić literówek. :nonono:
2. poczytać wcześniejsze 130 stron postów ok. 1/3 to opis testów z tal ubiegłych + omówienie testów na inteligencję (zdolności ogólnych). :wysmiewacz:

25 sty 2010, 19:25
Znawca

REJESTRACJA02 lut 2008, 23:07

POSTY        220
Dzięki. A brak kreseczki nad literą c to wina mojej klawiatury:), bo generalnie nie mam z tym problemu :rolleyes: Zabieram się zatem za przekopywanie forum.

25 sty 2010, 19:50
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA02 kwi 2008, 13:36

POSTY        42
supersaper                    

alesandra4                    

A jak się przygotować do tzw. testu na inteligencję, wiem, albo się ją ma, albo... Podpowiedzcie Bracia (i Siostry) Skarbowcy. Co rozwiązywać i jak? Są pewne typy zadań... Czy ktoś się przez to przegryzł i może służyć radą?

2. poczytać wcześniejsze 130 stron postów ok. 1/3 to opis testów z tal ubiegłych + omówienie testów na inteligencję (zdolności ogólnych). :wysmiewacz:

I nie dać się zwariować. To jest na prawdę do przejścia. A niektóre pytania z testu wiedzy można rozwiązać "na czuja". Ja tak robiłem. Podchodziłem 2 razy. A za pierwszym nie poległem na teście wiedzy, czy umiejętności, ale na teście "predyspozycji kierowniczych". Życzę powodzenia tym, którzy podchodzą w tym roku.

25 sty 2010, 20:44
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
bafomet                    

Nadir rozumiem, że chcesz ludzi zmotywować, ale kodeks pracy to chyba drobna przesada.

:lol: Racja! Zagalopowałem się conieco. Co prawda kodeks pracy warto poczytać i warto znać, ale nie tak dogłębnie jak wcześniej wymienione ustawy. Z kodeksu pracy były raptem może 2 pytania.
Nieznajomość więc kodeksu pracy, to strata 2 punktów. Chyba, że ktoś ma ambicję uzyskać 100% :D
Chociaż czasami brak 1 czy 2 punktów decyduje "być albo nie być"...  

supersaper                    

alesandra4                    

Tutaj
viewtopic.php?p=45341#p45341
(od 29 strony) zaczyna się dyskusja o mianowaniu 2009.

25 sty 2010, 22:21
Znawca

REJESTRACJA22 maja 2009, 06:15

POSTY        155

Nadir                    

Ja już od wczoraj zacząłem się uczyć... ;)
Kto następny?  :rolleyes:

Na szczęście mam to już za sobą ...
Zachęcam wszystkich, bo wysiłek się "opłaca", co widzę co miesiąc po stanie mego konta, hej.
Życzę powodzenia  :)

ASIOKA to Ty już zdałaś czy się przygotowujesz??? Bo ten post pisałaś w marcu 2009

26 sty 2010, 06:58
Zaawansowany

REJESTRACJA27 paź 2006, 20:33

POSTY        35
Badman                    

Rozkoszna                    

Ooooo... To te certyfikaty mają jakiś termin ważności ? Pytam poważnie, bo nie mam takowego certyfikatu, ale mam zamiar zrobić...

Też jestem tym zainteresowany
i też zdziwiony :o
Nie wydaje mi się aby takie certyfikaty miały jakiś ograniczony termin ważności! Bo to by oznaczało zdawanie  po pewnym czasie powtórnego egzaminu! I powtórnej opłaty  <_<

Jeżeli chodzi o TOEIC to termin określony na tym certyfikacie, to jest to termin, w którym ETS jest w stanie potwierdzić, że zdajacy posiada wiedzę adekwatną do liczby otrzymanych punktów.

26 sty 2010, 09:57
Znawca

REJESTRACJA20 kwi 2008, 16:59

POSTY        252
leoncjo                    

np. " co to jest nord stream"

Ten Nord Stream to ja zapamiętam chyba do końca życia, zwłaszcza że na egzaminie tego nie wiedziałem  ;)  A jako uzupełnienie do powyższych porad to być może będzie też coś z ubiegłorocznych wyborów do Parlamentu Europejskiego - dość świeży temat, nasi na wysokich stanowiskach, więc myślę, że i o tym warto poczytać...

26 sty 2010, 12:46
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
Nadir                    

alesandra4                    

Ktoś wcześniej w tym wątku napisał: skrzyżowanie "Milionerów" z "Jeden z dziesięciu".
I tego się trzymajmy...

A to dobre!!!  :lol:

Zaraz, zaraz!!! 1 z 10? :o :o :o
To znaczy że tylko co dziesiąty zda???!!  <_<

27 sty 2010, 20:29
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Badman                    

[..
Zaraz, zaraz!!! 1 z 10? :o :o :o
To znaczy że tylko co dziesiąty zda???!!  <_<

Tak a jeden na milion dostanie mianowanie  :brawa:

27 sty 2010, 20:31
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Nadir                    

bafomet                    

Nadir rozumiem, że chcesz ludzi zmotywować, ale kodeks pracy to chyba drobna przesada.

:lol: Racja! Zagalopowałem się conieco. Co prawda kodeks pracy warto poczytać i warto znać, ale nie tak dogłębnie jak wcześniej wymienione ustawy. Z kodeksu pracy były raptem może 2 pytania.
Nieznajomość więc kodeksu pracy, to strata 2 punktów. Chyba, że ktoś ma ambicję uzyskać 100% :D
Chociaż czasami brak 1 czy 2 punktów decyduje "być albo nie być"...  

Już wiem dlaczego podałem kodeks pracy na początku listy.
Przygotowując się do egzaminu robiłem sobie taka listę aktów prawnych i wg niej "przerabiałem" po kolei ustawy.
Oto ona - 4 bloki aktów:
1.         Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej         (Dz. U. z 1997r. Nr 78, poz. 483)
2.         Kodeks Postępowania Administracyjnego         (Dz. U. z 2000r. Nr 170, poz. 1218)
3.         Ustawa o Służbie Cywilnej                         (Dz. U. z 1999r., Nr 49, poz. 483)
4.         Kodeks Etyki Służby Cywilnej                 (M.P.  z  2002r. Nr 46, poz. 683)
5.         Kodeks Pracy                                 (Dz. U. z 1998r. Nr 21, poz. 94)
...........................................................
6.         Ustawa o Radzie Ministrów                         (Dz. U. z 2003r. Nr 24, poz.199)
7.         Ustawa o działach administracji rządowej         (Dz. U. z 2001r. Nr 142, poz.1592)
8.         Ustawa o administracji rządowej w województwie (Dz. U. z 2001r. Nr 80, poz. 872)
9.         Ustawa o samorządzie województwa         (Dz. U. z 2001r. Nr 142, poz.1590)
10.         Ustawa o samorządzie powiatowym                 (Dz. U. z 2001r. Nr 142, poz.1592)
11.         Ustawa o samorządzie  gminnym                 (Dz. U. z 2001r. Nr 142, poz. 1591)
12.         Ustawa o finansach publicznych                 (Dz. U. z 2005r.  Nr 249, poz. 2104)
13.         Ustawa o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych                 (Dz. U.  z 2005r Nr 14, poz. 114)
14.         Prawo zamówień publicznych                 (Dz. U. z 2007 r. Nr 223 poz. 1655)
15.         Ustawa o ochronie danych osobowych         (Dz. U. z 2002 Nr 101, poz. 926)
16.         Ustawa o ochronie informacji niejawnych         (Dz. U. z 2005 r. Nr 196, poz. 1631)
17.         Ustawa o dostępie do informacji publicznej         (Dz. U. z 2001 r. Nr 112, poz. 1198)

27 sty 2010, 21:55
Znawca

REJESTRACJA22 maja 2009, 06:15

POSTY        155
Z tego co pamiętam, to w zakresie jest jeszcze sądownictwo - to chyba jeszcze ustawy o ustroju sądów powszechnych, o ustroju sądów administracyjnych, o NSA ...  :wacko:

28 sty 2010, 06:56
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 gru 2006, 12:37

POSTY        255
Słuchajcie to ja mam pomysła... może stwórzmy nowy topic i umieszczajmy tam różne, przydatne do egzaminy rzeczy!!! Takie które mogą wystąpić na egzaminie, a potencjalny zdający nie koniecznie może o nich wiedzieć (lub przegapić).
Topic mógłby sie nazywać "Materiały do egzaminu na usc", albo jakoś tak!
No co Wy na to?

28 sty 2010, 11:12
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
antiFa                    

Słuchajcie to ja mam pomysła... może stwórzmy nowy topic i umieszczajmy tam różne, przydatne do egzaminy rzeczy!!! Takie które mogą wystąpić na egzaminie, a potencjalny zdający nie koniecznie może o nich wiedzieć (lub przegapić).
Topic mógłby sie nazywać "Materiały do egzaminu na usc", albo jakoś tak!
No co Wy na to?

Moim zdaniem nie ma potrzeby tworzenia oddzielnego topiku do zamieszczania materiałów. W topiku "Postępowanie kwalifikacyjne" jest miejsce na wszystko co związane z postępowaniem.
Bardzo dużo materiałów już jest właśnie w tym topiku, a te które rzybędą też  jeszcze w nim się zmieszczą. Nie przypuszczam, aby było ich tak znowu dużo.

Tutaj
http://www.speedyshare.com/files/20615304/Organy_UE.doc
wrzucam link do tabeli, którą zrobiła koleżanka z pracy przed zeszłorocznym egzaminem.  
W pliku tekstowym są informacje o organach UE w ujęciu tabelarycznym.

28 sty 2010, 18:27
Znawca

REJESTRACJA20 kwi 2008, 16:59

POSTY        252
Nadir                    

tworzenia oddzielnego topiku do zamieszczania materiałów. W topiku "Postępowanie kwalifikacyjne" jest miejsce na wszystko co związane z postępowaniem.

Zgadzam się, że tam jest absolutnie wszystko - problem w tym, że niektórych odstrasza ilość stron do przekopania w tym temacie...

29 sty 2010, 10:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144 ... 840  Następna strona