Teraz jest 06 wrz 2025, 08:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
Biegli sądowi a VAT... 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA29 sty 2007, 14:52

POSTY        26
Post Biegli sądowi a VAT...
Znam tą interpretację i wyroki; bez nerwów. Myślę i pytam czy nie prowadząc działalności mogę się zarejestrować w VAT jako biegły.

18 sty 2010, 20:52

REJESTRACJA16 maja 2009, 20:23

POSTY        19
barad                    

Na Zachodzie myślenie o VAT nie jest wykoślawione. Tam ludzie chcą być VATowcami, bo to jest podatek do odliczenia i niższe koszty.
U nas w dalszym ciągu nikt nie chce być VATowcem, bo to jest podatek do zapłaty. A nikt nie patrzy na prawo do odliczenia i zmniejszenie kosztów (inna sprawa, że 3/4 kosztów pewnie bez faktury).
Może jednak powoli myślenie ludzi o VAT będzie się zmieniać - VAT moją szansą, a nie zagrożeniem....

Tak, to prawda ale z punktu widzenia człowieka tylko teoretycznie. Moj znajomy ktory mógłby byc VAT-owcem mowi zwykle tak: "Jesli chodzi o podatek naliczony to to "państwo" jest pierwsze i zawsze chętne, jeśli chodzi o odliczenie - tutaj zaczynają się duuuuże problemy. Ja jestem Informatykiem a niech się pomylę to zgadnij ile zapłacę po 4.5 roku ?" - tyle cytatów mojego kolegi ze szkoły podst. (obecnie "na DG").

Pozdrawiam

19 sty 2010, 21:21
Amator
Własny awatar

POSTY        26
Temat VAT-u dla biegłych jest ciężki. Od tego roku prokuratura (po zmianie przepisów o biegłych) płaci netto + VAT jak wystawisz fakturę, czyli jak jesteś VAT-owcem. W pozostałych przypadkach płaci netto. Lepiej więc płacić VAT i dostawać 22% więcej, a oddawać do US po uwzględnieniu wydatków (czyli mniej niż 22%). To jest korzystniejsze. Jak więc zrobić żeby się zarejestrować w VAT nie rejestrując działalności bo ona nie jest mi do niczego potrzebna, uzyskuję tylko przychody z umowy zlecenia. Może coś mi podpowiecie.

20 sty 2010, 07:58
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA13 lip 2007, 22:02

POSTY        27
Zazwyczaj vat-owcem opłaca się być kiedy inwestujesz. Dzięki temu uzyskujesz kwotę podatku naliczonego do odliczenia, czyli pomniejszenia kwoty vat należnego. Jeśli nie masz kosztów, które generują vat naliczony, to de facto sprzedajesz swoje usługi o 7% lub 22% drożej.

20 sty 2010, 10:33
Amator
Własny awatar

POSTY        26
Tak ale jeżeli netto jest 1000 zł, i nie będąc VAT-owcem tyle dostaję za zlecenie, a będąc VAT-owcem dostaję 1220 zł. i do US oddam np 180 zł. bo mam wydatki - to ja na tym zyskuję.

Dodano: 20 Sty 2010 12:46 pm

Dla biegłych sprawa jest prosta albo dostajesz wynagrodzenie z VAT-em albo bez. Czyli jw. 1000 zł. lub
1220 zł.
Czyli zawsze korzystniej na Vacie.
Wynmyślcie jak się zarejestrować w Vat nie prowadząc dział. gosp.

20 sty 2010, 13:42
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA28 maja 2009, 07:53

POSTY        15
Taxoficcer                    

Tak ale jeżeli netto jest 1000 zł, i nie będąc VAT-owcem tyle dostaję za zlecenie, a będąc VAT-owcem dostaję 1220 zł. i do US oddam np 180 zł. bo mam wydatki - to ja na tym zyskuję.

Dodano: 20 Sty 2010 12:46 pm

Dla biegłych sprawa jest prosta albo dostajesz wynagrodzenie z VAT-em albo bez. Czyli jw. 1000 zł. lub
1220 zł.
Czyli zawsze korzystniej na Vacie.
Wynmyślcie jak się zarejestrować w Vat nie prowadząc dział. gosp.

Tu nie trzeba nic wymyślać tylko złożyć VAT-R powołując się na ustawę o ptiu i wyrok TK

25 sty 2010, 18:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2