Teraz jest 06 wrz 2025, 13:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Nowe formularze NIP 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Post Nowe formularze NIP
Us_nip                    

Toldus80                    

Us_nip nie chcę nic mówić ale ja nie widzę błędu pod linkiem, który podałeś. Chyba, że chodzi o coś zupełnie innego.  ;)

Między moim postem, a Twoim informacja na stronie MF pod wskazanym linkiem została zmieniona.
Było na niej "Podatnicy prowadzący działalność gospodarczą dołączają do zgłoszenia identyfikacyjnego/ aktualizacyjnego uwierzytelnione lub urzędowo poświadczone kopie dokumentów potwierdzających informacje objęte zgłoszeniem".

Ciekawa sprawa B)))  To się nazywa szybka reakcja :brawa:  Żeby wyjaśnienia z MF też były w takim tempie :)

Może część dotyczącą aktów prawa http://www.mf.gov.pl/dokument.php?const ... 3&id=10516 też zostanie uaktualniona? Z góry dziękuję :piwo:

Dobrze, dobrze - jestem pod wrażeniem. Akty prawa też zmieniono. Boję się prosić o kolejne rzeczy :(

Chociaż spróbuję - abrakadabra ... niech zostanie opublikowany komunikat przez MF w sprawie zasad aktualizacji danych po 31 stycznia 2010 r. :D

14 sty 2010, 16:25
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA23 maja 2009, 09:17

POSTY        25
Post Nowe formularze NIP
:) US_nip mam nadzieję, że póki co to zadowolony (bądź zadowolona) jesteś z tak szybkiej reakcji w zakresie zmiany informacji zawartych na stronie MF. Nie ma to jak porządna ekipa MF liczącą na czujne oko kolegów i koleżanek z resortu. Niestety temat EDG-1 jest aktualnie ciężkim tematem z uwagi na MG. Nie ma co w tym momencie przerzucać się winą i wskazywac palcem winnego. Fakt jest jeden minister właściwy do spraw finansów publicznych został pozbawiony upoważnienia do określenia wzoru zgłoszenia identyfikacyjnego a tym samym aktualizacyjnego dla osób fizycznych będacych przedsiębiorcami. Niestety MG nie dokońca chce się z tym zgodzić. Aktualnie jedyna droga aktualizacji danych przez przedsiebiorce w rozumieniu przepisów o swobodzie działalności gospodarczej to tylko i wyłącznie formularz EDG-1. Być może konieczne będzie przeprowadzenie procesu legioslacyjnego majacego na celu zmianę ustawy o NIP i przywrócenie ww. upoważnienia dla ministra a być może trzeba podjąć jakies współne kroki z MG. Zmiana ustawy to niestety trochę czasu, a rozmowy potrzebna jest chęć obu stron. Pożyjemy zobaczymy. :D

14 sty 2010, 21:30
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
Post Nowe formularze NIP
No dobra, wszystko rozumiem - tylko że podatnicy i biura rachunkowe pytają, pytają ...
Co mamy robić do czasu zmiany przepisów? Może MF by się tak wypowiedziało ...

15 sty 2010, 11:07
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Post Nowe formularze NIP
To powyżej własnie było tą odpowiedzią.  :zygi:

15 sty 2010, 14:50
Zobacz profil WWW
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA23 maja 2009, 09:17

POSTY        25
Post Nowe formularze NIP
Na obecną chwilę pewnie jest jedno dla przedsiębiorcy w rozumieniu ustawy sdg właściwy jest tylko formularz EDG-1. Szkoda tylko, że MG nie przewidziało przy zmianie sdg skutków pewnych posunięć. Niestety teraz próbuje za wszelką cenę pozbyć się odpowiedzialności. Ale tak jak wcześniej wspomniałem nie ma co obrzucać się błotem. Trzeba dojść do porozumienia i wskazać jedno rozsądne rozwiązanie.

16 sty 2010, 11:32
Specjalista

POSTY        570
Post Nowe formularze NIP
Moja propozycja rozwiązania tego bałaganu jest cały czas taka sama:
1. zmiany objęte wpisem do EDG zgłaszane wyłącznie za pośrednictwem organu ewidencyjnego na druku EDG-1.
2. zmiany nie objęte wpisem do EDG zgłaszane do Urzędów skarbowych na druku EDG-1.

Na inne rozwiązania nie ma czasu (zmiany ustaw). Może zmieniając je ktoś wpadnie na pomysł, żeby organem wiodącym w zakładaniu działalności gospodarczej i "właścicielem" jednego okienka były organy podatkowe.

16 sty 2010, 13:56
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 lis 2006, 18:43

POSTY        93
Post Nowe formularze NIP
Czytam i czytam te wszystkie posty i nie rozumiem czym właściwie wszyscy się tak egzaltują. Jakiś kretyn idotycznie zatytułował NIP-1, a inny kretyn zredagował poprawki do ustawy o NIP. Kupy się to wszystko nie trzyma i tyle. Ja przyjmę najprostsze dla mnie rozwiązanie i będę przyjmować na NIP-1 wszystko tak jak dotychczas, czyli po 31.03.2009, a po tej kretyńskiej zmianie tytułu. I mam to w :dupa: .
A tak na koniec to załkowicie zgadzam się z ostatnim zdaniem poprzedniego postu - jedno okienko powinno być u nas.
Pozdrawiam.

16 sty 2010, 20:32
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Post Nowe formularze NIP
Taxator                    

Czytam i czytam te wszystkie posty i nie rozumiem czym właściwie wszyscy się tak egzaltują. Jakiś kretyn idotycznie zatytułował NIP-1, a inny kretyn zredagował poprawki do ustawy o NIP. Kupy się to wszystko nie trzyma i tyle. Ja przyjmę najprostsze dla mnie rozwiązanie i będę przyjmować na NIP-1 wszystko tak jak dotychczas, czyli po 31.03.2009, a po tej kretyńskiej zmianie tytułu. I mam to w :dupa: .
A tak na koniec to załkowicie zgadzam się z ostatnim zdaniem poprzedniego postu - jedno okienko powinno być u nas.
Pozdrawiam.

Irytujące jest, że system który jako tako działał jest intensywnie psuty przez osobników mających "misję" wywołującą "wizję". I że jakiś, jak to raczyłeś słusznie zuważyć, kretyn wziął kasę za ten sabotaż. I jeszcze chwali się gdzie popadnie jaki to jest z niego "dobry wujek".
Jedno okienko u nas - hmm, trochę ludzi by się przydało i jakieś ksero z diamentowym wałkiem.

18 sty 2010, 13:27
Zobacz profil WWW
Specjalista

POSTY        570
Post Nowe formularze NIP
W MF robią "wszystko" tylko nie chcą zająć się najważniejszą rzeczą dla "szeregowego" NIPowca, czyli sytuacją po 31 stycznia 2010 r. :zly1:

Projekt z dnia 6 stycznia 2010 r. rozporządzenia Ministra Finansów w sprawie odrębnego trybu nadawania numerów identyfikacji podatkowej oraz warunków posługiwania się tymi numerami.

Wersja projektu z dnia 6 stycznia 2010 r. - przekazana do uzgodnień międzyresortowych:
http://www.mf.gov.pl/_files_/bip/bip_pr ... 012010.pdf
http://www.mf.gov.pl/_files_/bip/bip_pr ... _60110.pdf

Osoba odpowiedzialna za opracowanie projektu:
Ewa Stępień
Główny Specjalista
Departament Administracji Podatkowej
Wydział Krajowej Ewidencji Podatników
e-mail: ewa.stepien@mofnet.gov.pl
tel. 022 694 39 73

Dodano: 21 Sty 2010 09:41 pm

Komunikat, który opublikowano na stronie BIP I US w Toruniu:

KOMUNIKAT w sprawie wzorów formularzy zgłoszeń identyfikacyjnych
z dnia 08 stycznia 2010
____________________________________________________________________________________
"K O M U N I K A T

W dniu 1 października 2009 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 29 września 2009 r. w sprawie wzorów formularzy zgłoszeń identyfikacyjnych ( Dz. U. Nr 161, poz. 1282).

Wzory formularzy są dostępne na stronie internetowej Ministerstwa Finansów
http://www.mofnet.gov.pl, ścieżki: Podatki-Formularze podatkowe-NIP lub Podatki-System podatkowy-Rejestracja podatników-Akty prawne.
Dotychczasowe wzory formularzy NIP mogą być stosowane do wyczerpania nakładu, jednak nie dłużej niż do dnia 31 stycznia 2010 roku.

UWAGA !
Formularz zgłoszenia identyfikacyjnego/ aktualizacyjnego NIP-1 w nowym brzmieniu  przeznaczony jest dla osób fizycznych prowadzących samodzielnie działalność gospodarczą ? nie będących przedsiębiorcami.

W związku z tym prosi się osoby fizyczne prowadzące samodzielnie działalność gospodarczą, będące przedsiębiorcami, aby od dnia 1 lutego 2010 roku dokonywały aktualizacji danych, w tym również rachunku bankowego wyłącznie we właściwym ze względu na miejsce zamieszkania organie ewidencji działalności gospodarczej, na formularzu EDG-1".
____________________________________________________________________________________

Dodano: 28 Sty 2010 09:47 pm

Po krótkim czasie komunikat został zmieniony, ha ha.

18 sty 2010, 18:49
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA01 kwi 2010, 22:13

POSTY        1
Post Nowe formularze NIP
nipomanka                    

U mnie do końca stycznia będziemy przyjmować konta na starych drukach jeżeli ktoś będzie chciał złożyć, uprzedziłam wszystkie moje gminy że z dniem 01.02.2010 nie będą miały wyjścia jak tylko przyjmować EDG wraz z załącznikiem EDG-RB.
Ze zmianą formularzy pojawił się jeszcze inny proble, a mianowicie jak będzie zgłaszał rozpoczęcie działalności podatnik, który otrzymał wpis do ewi.dzi.gos. przed 31.03.2009 r.???!!!

Odp.
Podatnik zgłasza do właściwego organu rejestrowego EDG jako zmianę wpisu do ewidencji działalności gospodarczej. Powodem zmiany wpisu jest data rozpoczęcia działalności gospodarczej.  :)

04 kwi 2010, 01:28
Specjalista

POSTY        570
Post Nowe formularze NIP
Patryk                    

nipomanka                    

U mnie do końca stycznia będziemy przyjmować konta na starych drukach jeżeli ktoś będzie chciał złożyć, uprzedziłam wszystkie moje gminy że z dniem 01.02.2010 nie będą miały wyjścia jak tylko przyjmować EDG wraz z załącznikiem EDG-RB.
Ze zmianą formularzy pojawił się jeszcze inny proble, a mianowicie jak będzie zgłaszał rozpoczęcie działalności podatnik, który otrzymał wpis do ewi.dzi.gos. przed 31.03.2009 r.???!!!

Odp.
Podatnik zgłasza do właściwego organu rejestrowego EDG jako zmianę wpisu do ewidencji działalności gospodarczej. Powodem zmiany wpisu jest data rozpoczęcia działalności gospodarczej.  :)

Nie ma szans - organ rejestrowy nie wyda nowego zaświadczenia o zmianie wpisu do EDG z "nową" datą rozpoczęcia, bo termin na zgłoszenie tej zmiany upłynął (14 dni na zgłoszenie zmiany).

04 kwi 2010, 09:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 53 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4