Teraz jest 09 wrz 2025, 21:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA20 kwi 2008, 16:59

POSTY        252
Post Postępowanie kwalifikacyjne - oświadczenia majątkowe
Jet                    

2. Urzędnicy służby cywilnej zajmujący inne stanowiska niż określone w art. 2 są
obowiązani do złożenia oświadczenia, o którym mowa w ust. 1.
[...]
4. Oświadczenie,(...) składa się kierownikowi jednostki (...) przed objęciem
stanowiska,
, (...) a także w dniu opuszczenia stanowiska.

A czy mianowanie można utożsamiać z "objęciem stanowiska"? Czy usc jest stanowiskiem? Moim zdaniem nie - usc pracuje na jakimś stanowisku, ale sam w sobie stanowiskiem nie jest. Zatem oświadczenia będziemy chyba składać do końca marca...

06 sty 2010, 09:33
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 mar 2009, 20:18

POSTY        42
Post Postępowanie kwalifikacyjne - oświadczenia majątkowe
Vater                    

A czy mianowanie można utożsamiać z "objęciem stanowiska"? Czy usc jest stanowiskiem? Moim zdaniem nie - usc pracuje na jakimś stanowisku, ale sam w sobie stanowiskiem nie jest. Zatem oświadczenia będziemy chyba składać do końca marca...

Może i racja. A czy są na liście osoby mianowane w 2008 roku lub wcześniej? Jak to było w Waszym przypadku?

06 sty 2010, 10:03
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Postępowanie kwalifikacyjne
:unsure:  Skołowani w skarbówce :wacko:

Tym razem to urzędnicy skarbowi doświadczają tego, co znaczą niejasne przepisy
Przepis wydaje się prosty - pracownicy urzędów skarbowych i izb skarbowych muszą do 15 maja składać oświadczenie majątkowe wraz z rocznym PIT-em. W tym roku to ich pierwsza taka spowiedź.
I w praktyce nic nie okazuje się proste.

Obowiązek ujawnienia majątku nałożyła ustawa z ub.r. o utworzeniu wojewódzkich kolegiów skarbowych, która zmieniła zapis ustawy o urzędach i izbach skarbowych.
Niestety, nie mówi ona jasno, kto właściwie ma składać oświadczenia majątkowe.
W urzędach skarbowych pracują zarówno pracownicy służby cywilnej, jak i urzędnicy służby cywilnej. To dwie zupełnie inne kategorie - ci pierwsi są zatrudnieni na podstawie umowy o pracę, ci drudzy pracują na podstawie tzw. mianowania.

- W ustawie zapewne chodziło o pracowników zatrudnionych na stanowiskach urzędniczych w urzędach i izbach skarbowych, i to niezależnie od sposobu nawiązania z nimi stosunku pracy, ale ten przepis nie został sformułowany prawidłowo - mówi Paweł Mucha z kancelarii prawnej Dr Krystian Ziemski & Partners, który posiłkuje się odpowiednimi zapisami ustawy o służbie cywilnej. Tyle że feralny przepis do niej się nie odwołuje.

I tak np. izba skarbowa w Poznaniu nakazała złożyć oświadczenia majątkowe wraz z PIT-ami wszystkim podległym jej pracownikom urzędów skarbowych. Także urzędnikom służby cywilnej.
Co prawda, obowiązek złożenia oświadczeń nakłada na tę kategorię pracowników ustawa antykorupcyjna, ale za to nie wspomina ona o dołączaniu PIT-ów rocznych.
Poza tym ich oświadczenia powinny być złożone do 31 marca, a ten termin dawno minął. Nikt jednak przed tą datą nie żądał od urzędników oświadczeń.
Co więcej - poznańska izba wprost nakazała wszystkim składać oświadczenia i PIT-y do... 5 maja.
Takiej daty to już nie ma w żadnej ustawie.  :huh:

"Gazeta" dotarła do okólnika z Ministerstwa Finansów, który jeszcze w marcu trafił do wszystkich izb w kraju.
Okólnik wyjaśnia: pracownicy służby cywilnej składają oświadczenia z PIT-em do 15 maja, urzędnicy służby cywilnej - oświadczenia do 31 marca.

W Ministerstwie Finansów nie umiano nam powiedzieć, czym spowodowana jest niesubordynacja izby skarbowej w Poznaniu. Rzecznik izby Małgorzata Spychała przez dwa dni zapewniała nas zaś, że urzędnik służby cywilnej to to samo co... pracownik służby cywilnej. W końcu jednak przyznała:
- Rzeczywiście urzędnicy nie muszą składać PIT-ów. Powinni jedynie dostarczyć oświadczenia do końca marca.
Ale nie dostarczyli, bo nikt im nie kazał - zauważyliśmy.
Spychała: - Sami powinni o tym wiedzieć.

Urzędnicy, z którymi rozmawialiśmy, są rozgoryczeni:
- Izba nie wie, kto ma co złożyć, a my mamy wiedzieć?

Za niewiedzę izby zapłacić mogą jednak urzędnicy. Jak podkreśla radca prawny Małgorzata Łakomy, za niezłożenie w terminie oświadczeń majątkowych grozi im nawet zwolnienie z pracy. - Gdybyśmy nawet spróbowali zanieść oświadczenia bez PIT-ów zgodnie z ustawą, czyli przed końcem marca, nikt by od nas tego nie przyjął - żalą się urzędnicy.
Przemysław Poznański
2004-05-05
http://gospodarka.gwno.pl/gospodarka/ ... 57101.html

09 sty 2010, 20:06
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2009, 07:58

POSTY        69
News wprawdzie z 2004 r. ale pewnie faktycznie niektórzy jeszcze do tej pory skołowani :wacko:

10 sty 2010, 17:11
Zaawansowany

REJESTRACJA20 lis 2008, 16:22

POSTY        89

LOKALIZACJApiekiełko :)
Jak myślicie - czy to dobry czas, aby zacząć dyskusję o mianowaniu 2010?
Druczek podanie wypełniłam :P
Wiem, wiem - wyrywam się, ale mam szczerą nadzieję, że taka szybka aplikacja zmobilizuje mnie do nauki, bo tak naprawdę to 50%-owa zdawalność czasem przeraża. Kto dołącza do zdających w 2010 roku???
Trzymam kciuki za tych co się wahają czy przystąpić i tych co już się zdecydowali ;)

12 sty 2010, 08:30
Znawca

REJESTRACJA30 cze 2009, 07:30

POSTY        169
Godiva                    

Wiem, wiem - wyrywam się, ale mam szczerą nadzieję, że taka szybka aplikacja zmobilizuje mnie do nauki, bo tak naprawdę to 50%-owa zdawalność czasem przeraża. Kto dołącza do zdających w 2010 roku???
Trzymam kciuki za tych co się wahają czy przystąpić i tych co już się zdecydowali ;)

Godiva, dzięki za Twój wpis - może i mnie to przekona i przestanę się wahać czy próbować czy nie....

Swoją drogą - czy ktoś z wcześniejszych "roczników" korzystał z ofert pewnej firmy ze stolicy przygotowującej do postępowania? U nas wisi ogłoszenie zachęcające do udziału w takim kursie. Szkoda tylko ze cena przyprawia o zawrót głowy ;)

12 sty 2010, 09:48
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2008, 18:11

POSTY        120
http://www.skarbowcy.pl/blaster/forum/viewtopic.php?f=6&t=1449

12 sty 2010, 11:26
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA22 cze 2009, 11:11

POSTY        11
espina                    

Godiva, dzięki za Twój wpis - może i mnie to przekona i przestanę się wahać czy próbować czy nie....

Swoją drogą - czy ktoś z wcześniejszych "roczników" korzystał z ofert pewnej firmy ze stolicy przygotowującej do postępowania? U nas wisi ogłoszenie zachęcające do udziału w takim kursie. Szkoda tylko ze cena przyprawia o zawrót głowy ;)

Byłem na kursie PCE w Warszawie. Kosztował ok 1100pln. Zdałem :)
Posługiwałem się materiałami przekazanymi na kursie. Zasadniczo jednak można samodzielnie przygotować materiały i się uczyć (i tak nikt za nas się nie nauczy).
Powodzenia.

12 sty 2010, 18:07
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 19:19

POSTY        400
Godiva                    

Ja też w tym roku wybieram się na egzamin na urzędnika sc.

12 sty 2010, 20:12
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 12:30

POSTY        65
Pozdrawiam wszystkim, którzy zamierzają przystąpić do egzaminu!!!
Nie trzymam kciuków - bez przesady - ale życzę powodzenia!
Nie ma nad czym się zastanawiać - warto.
Kilka dni temu dostałem II stopień.

13 sty 2010, 07:34
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 19:03

POSTY        266
Do zdających w ubiegłym roku-nie wydaje Wam się, że ktoś nam wątek podbiera :zly1:  :D

13 sty 2010, 10:08
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Ivka                    

Do zdających w ubiegłym roku-nie wydaje Wam się, że ktoś nam wątek podbiera :zly1:  :D

Jeżeli już to raczej
kontynuuje chlubne tradycje

13 sty 2010, 10:37
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 06:51

POSTY        36
bafomet                    

Pozdrawiam wszystkim, którzy zamierzają przystąpić do egzaminu!!!
Nie trzymam kciuków - bez przesady - ale życzę powodzenia!
Nie ma nad czym się zastanawiać - warto.
Kilka dni temu dostałem II stopień.

I właśnie pytanie z mojej strony do urzędników wyższych stopni: jaką kwotę dodatkową (ponad określoną ustawowo) przyznał Wam US w momencie nadawania kolejnych stopni?
Z góry dzięki za info  :D

13 sty 2010, 11:50
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 12:30

POSTY        65
chyba żartujesz??? coś więcej??? na nic więcej nie liczyłem.
dostałem wyższy dodatek, po zmianie mnożnika.

13 sty 2010, 11:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140 ... 840  Następna strona