Teraz jest 08 wrz 2025, 00:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2013 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 144  Następna strona
Egzamin na iks-a 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Post Egzamin na iks-a
Na wczasach w J.G byłem raz, dawno temu w końcu czerwca przez 7 dni - na tyle mnie było stać (teraz już nie), bo ceny wybitnie dla Warszafki.
W ramach kształcenia polecam Gazetę Prawą, a właściwie dodatki:
4 stycznia - płyta CD "Podatki 2010"
5 stycznia - "PIT 2010"
6 stycznia - "CIT 2010"
Na zakup podstawowej literatury przez MF nie ma co liczyć  :zygi:  a co dopiero mówić o szkoleniach.

03 sty 2010, 20:41
Własny awatar
Post Egzamin na iks-a
supersaper                    

Według Ministerstwa Finansów ?problem niskiej zdawalności wśród kandydatów przystępujących do tego egzaminu nie leży w samych zasadach określających sposób jego przeprowadzenia, lecz w procesie szkoleniowym osób do niego przystępujących?.

Jeśli dobrze kumam to zdaniem MF jest realizowany jakiś "program szkoleniowy"? Może ktoś poda jakiekolwiek informacje w tym zakresie, bo pierwsze słyszę, a szkoda gadać ile lat w tym robię  :zly1:

No właśnie!!! Program szkoleniowy? Poza comiesięcznymi nasiadówkami, na których omawiane są tematy ogólne i problemy wewnętrze nie zauważyłam by istniał jakiś tki program. Nikt nie szkoli nowych pracowników ani nie dba o uaktualnianie wiedzy tych starszych stażem. Wszystko robimy na własna rękę - chcesz to wiesz!
Minęło właśnie 10 lat mojej pracy w skarbowości i z ręką na sercu mogę stwierdzić, iż nigdy na żadnym szkoleniu nie byłam (a już szczególnie na zorganizowanym przez MF). Aby być na bieżąco z przepisami nabywam za własną kasę żółte książki "PODATKI" z przepisami na każdy rok - było nie było co roku 40 zeta ku chwale Ojczyzny!

04 sty 2010, 10:21
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 lut 2008, 11:45

POSTY        64
Post Egzamin na iks-a
trzeba byc pod wrażeniem jakości uksów ze szczecina - 3/5 zdało!! czyli można??no można?! moożna!! :rotfl:

09 sty 2010, 14:40
Zawodowiec

POSTY        3146

Post Egzamin na iks-a
Chyba jednak wykrakałem.  :(
Co prawda z uwagi na permanentne "oszczędności" szkoleń nie przewiduje się, ale egzamin wewnętrzny już tak.
Na pocieszenie jest nagroda.  :brawa:
Przyśpieszenie decyzji o odejściu ze skarbówki dla tych, którzy odpowiedzią nie trafią w widzimisie pytającego.  :za2:

09 sty 2010, 18:09
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA14 lis 2007, 12:34

POSTY        22
Post Egzamin na iks-a
jaki egzamin wewnętrzny???
ja słyszałam, że mają być jakieś szkolenia wewnętrzne.Choć jakość szkoleń będzie zapewne jak zawsze na "wysokim" poziomie

09 sty 2010, 22:03
Własny awatar
Post Egzamin na iks-a
A nasz Dyrektor powiedział, że na następnym egzaminie próg ma być obnizony do 86 punktów! Ale minusów niestety nie likwidują ... :zly1:

11 sty 2010, 07:30
Amator

REJESTRACJA08 wrz 2009, 14:31

POSTY        14
Post Egzamin na iks-a
Najlepiej to zrobić próg 60 punktów :blush: , wtedy każdy zda ten egzamin, a przecież nie o to chodzi w tych testach, nie każdy może zdać egzamin i nie każdy powinien go zdać, każde obniżenie poziomu będzie niesprawiedliwe.
Niska zdawalność nie jest przyczyną złego testu tylko niedouczenia, pewnego rodzaju niechlujstwa. Dlatego nie powinni obniżać poziomu i progu punktowego aby nie doprowadzać do niechlujstwa :D

11 sty 2010, 16:19
Znawca

REJESTRACJA23 paź 2006, 17:05

POSTY        164
Post Egzamin na iks-a
nesbo                    

Najlepiej to zrobić próg 60 punktów :blush: , wtedy każdy zda ten egzamin, a przecież nie o to chodzi w tych testach, nie każdy może zdać egzamin i nie każdy powinien go zdać, każde obniżenie poziomu będzie niesprawiedliwe.
Niska zdawalność nie jest przyczyną złego testu tylko niedouczenia, pewnego rodzaju niechlujstwa. Dlatego nie powinni obniżać poziomu i progu punktowego aby nie doprowadzać do niechlujstwa :D

Gdy zwiększyły się wymagania 10 lat temu to też protestowałeś?
A może napiszesz w którym roku zdałeś egzamin na IKS-a.

11 sty 2010, 17:10
Zawodowiec

POSTY        3146

Post Egzamin na iks-a
Obniżenie limitu punktów, będzie świadczyło wyłącznie o braku zainteresowania kształceniem fachowych kadr. Limit 30, 70, 90 czy 150 pkt nie ma większego znaczenia, dla jakości kadry a może najwyżej wpłynąć na większą liczbę osób "zaliczających" tast z wynikiem pozytywnym. Dla poprawy jakości konieczna jest zmiana filozofii myślenia o kontroli skarbowej i odpowiedniego zdefiniowania pozycji IKS-a.
Obecnie mamy do czynienia z wieloma rozbieżnymi pomysłami i totalną amatorszczyzną opartą wyłącznie o ulubione słowo osób odpowiedzialnych za wykształcenie kadry "samokształcenie".
O zmiany ZZ zwracały się już wielokrotnie i nie tylko do obecnie panujących w gmachu na Świętokrzyskiej http://www.skarbowcy.pl/blaster/forum/viewtopic.php?p=1795#p1795 .
Ja też już podałem kilka propozycji zmian a jestem zbyt leniwy aby je ponawiać. Kto ma ochotę niech poczyta (większość jest aktualna) http://www.skarbowcy.pl/blaster/forum/viewtopic.php?p=12512#p12512

11 sty 2010, 21:24
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA01 paź 2009, 09:00

POSTY        1
Post Egzamin na iks-a
Wie ktoś może na jaką datę/daty jest planowany tegoroczny wiosenny egzamin na IKSa? :huh:

Pozdrowionka

22 sty 2010, 12:47
Zaawansowany

REJESTRACJA30 wrz 2008, 19:47

POSTY        70

LOKALIZACJAz Bazin
Post Egzamin na iks-a
Myślę, że na konkretny termin to jeszcze za wcześnie, ale mając na uwadze poprzednie lata to pewnie przełom kwietnia i maja. Pewnie znów nas  :sex:  :zygi:

22 sty 2010, 23:39
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2006, 13:15

POSTY        114
Post Egzamin na iks-a
czy znany już jest nowy termin na IKSA

10 lut 2010, 09:30
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 gru 2009, 17:16

POSTY        31
Post Egzamin na iks-a
Ważnym czynnikiem jest stworzenie przez szefostwo warunków uzupełniania wiedzy przed egzaminem, poprzez organizowanie w tym celu grupowych spotkań samokształceniowych. ZDAJĄCY EGZAMIN POWINIEN ODCZUWAĆ WSPARCIE SZEFOSTWA. Nie może być w ten sposób, że skoro chcesz zdawać no to się edukuj. Nauka w takim przypadku jest specyficzną inwestycją bardzo opłacalną nie tylko dla delikwenta, także dla szefostwa. Dobrze przygotowany i traktowany podmiotowo kandydat , po zdaniu i powołaniu na iks (nie koniunkturalnie) gwarantuje prawidłowe prowadzenie postępowań . Egzamin i późniejsze powołanie, nie może być kwitowane (nie tylko przez szefostwo) chciałeś sam, a więc masz i sobie radź. Przecież o efektach i późniejszych rankingach nie decyduje szefostwo, lecz właśnie dobrze przygotowany (sprawczy, posiadający wiedzę,potrafiący trafnie oceniać i wnioskować) iks i jego w rezultacie wyniki pracy. Zapewniam, że na ten temat - coś wiem.

10 lut 2010, 13:35

REJESTRACJA11 lut 2010, 22:35

POSTY        132
Post Egzamin na iks-a
Na tej samej zasadzie wsparcie powinno odnosić się także do pozostałych grup pracowników, nie tylko dla kandydatów na iks-ów. Np. dla kandydatów na usc. Dlaczego w niektórych urzędach jest to traktowane jako prywatna sprawa kandydatów? Przygotowanie, wyjazd na egzamin - sprawa prywatna. Wyjazd po mianowanie -sprawa prywatna, na własny koszt w ramach urlopu. Na dodatek niewybredne uwagi ze strony dyrekcji kierowane w stronę urzędników sc.
Dla odmiany wyjazd po raz szósty na egzamin iks - ależ proszę, samochód służbowy, delegacja, luz przed egzaminem, a obecnie szkółka w ramach godzin pracy. PARANOJA.

14 lut 2010, 20:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2013 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 144  Następna strona