Teraz jest 06 wrz 2025, 13:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 173 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
Likwidacja OZ Izb Skarbowych 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 lis 2009, 23:13

POSTY        92
Post Likwidacja OZ Izb Skarbowych
Po wypowiedziach widać kto gdzie pracuje. Z wypowiedzi koleżanek  II-giej instancji ( chociaż widzę, ze niektórym nie pasuje użyte określenie "koleżanek"), wynika, ze nie orientują się w ilości zadań nałożonych w ostatnich latach na US-y.
Powstało jakieś nieporozumienie, w twierdzeniu, że nie umiemy wzajemnie się wspierać. Zawsze bronię pracowników organów skarbowych na zewnątrz. Tutaj mówimy o danych statystycznych w których doskonale się orientuję bowiem sporządzamy sprawozdania. Maciech i Olimpia niech raczą do nich spojrzeć, porównać i dopiero zabierać głos i nie obrażać się!

05 sty 2010, 20:51
Początkujący

REJESTRACJA18 maja 2009, 06:50

POSTY        7
Sprawa, Twoja wypowiedź tylko potwierdza to, co powiedziałam wcześniej. Kolejna licytacja - kto jest ważniejszy, mądrzejszy, kto ma więcej pracy :( ... Przecież nikt nie nie kwestionował i nie kwestionuje, że w US jest mnóstwo pracy. A co do sprawozdań -  liczby zazwyczaj nie odzwierciedlają ilości pracy, jaką pracownicy wkładają w załatwienie poszczególnych spraw. Ale Tobie, doświadczonemu pracownikowi, tego chyba nie muszę tłumaczyć.

05 sty 2010, 21:40
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 lut 2009, 08:07

POSTY        134
supersaper                    

Temat jest niewątpliwie pokłosiem czterech największych niewypałów 20 lat demokracji w Polsce. Wszystkie dziwnym trefem "zawdzięczamy" Buzkowi, którego na stołek posadziła Solidarność i do dziś zbiera tego konsekwencje (niestety nie wyciągnięto z tej wpadki należytych wniosków).
Dla przypomnienia największe wpadki po PRL to:
1. reforma administracyjna - bo wg. Buzka 3 stopnie administracji to miało być mniej niż 2, a 16 województw nie pasowało w równym stopniu nikomu;
2. edukacji - drastyczny spadek jakości kształcenia oraz upadek szkoły jako instytucji wychowawczej widzą chyba już wszyscy;
3. służby zdrowia - ale nie mam zdrowia aby o tym pisać;
4. emerytalna - patrz istniejące już dziś problemy systemu i jego upadek wieszczony za 10-15 lat.

Co do punktu 2 i 3 to w przybliżeniu się zgadzam.

Ale odnośnie punktu 1 ? to administracja trójstopniowa de facto i tak istniała, ale była trochęukryta i nie było to tak oczywiste dla ?maluczkich?.
Była tylko inna nazwa (zamiast powiatu były wtedy rejony). Zresztą w większości miast urzędy rejonowe zostały wprost przekształcone w urzędy powiatowe.
A zamiast starosty był kierownik urzędu rejonowego ? powoływany bodajże przez premiera, czy też ministra ds. administracji.
Czyżbyś tego nie wiedział ?
http://www.polskieustawy.com/norms.php? ... 801&head=0

Ubyło tylko administracji wojewódzkiej (16 zamiast 49). Ale na jej bazie szybko powstały różne ośrodki zamiejscowe. Nie tylko w administracji skarbowej, ale również w wielu innych.
Powstało to ? jak już napisałem i z czym sie również zgodziłeś ? aby dowartościować te miasta, które utraciły status województwa, żeby lokalne elity łatwiej przełknęły utratę statusu województwa (jakieś stanowiska do obsadzenia zostały w tych miastach).
Miało to być rozwiązanie z założenia tymczasowe, ale jak wiadomo prowizorki są najtrwalsze.

A co do punktu 4.
To problemem nie jest tu reforma Buzka, bez niej też ten system by upadł.
Po prostu system ubezpieczeń społecznych oparty na solidarności międzypokoleniowej, który wprowadził Bismarck sprawdzi się tylko w jednym przypadku: gdy będzie rodziło się dużo dzieci i będzie komu pracować na te emerytury.
ponieważ od dłuższego czasu rodzi się coraz mniej dzieci, to ten system musi upaść !
Dodatkowo system ten rozwalają liczne przywileje w postaci wcześniejszych emerytur.

Nie jestem jakimś fanem Buzka, ale nie przypisywałbym mu wszelkiego zła na świecie...

05 sty 2010, 22:32
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA02 sty 2008, 09:09

POSTY        51
Supersaper ? nic dodać nic ująć! Właściwie można by zakończyć w ten sposób temat, ale widać ciągle emocje biorą górę.
Ja jestem z II instancji (OZ), ale to nie znaczy, że nie szanuję pracy ludzi z US. Jednak praca w IS to inna praca niż w US. W US z założenia nie ma tyle czasu na załatwianie spraw co w IS. Dlatego w US ?muszą? zdarzać się błędy (choć im mniej tym lepiej), a w IS trzeba to wyłapywać, zanim sprawa trafi do sądu. I tak ma być! Na tym polega rola II instancji ? jeszcze raz, nie galopem zbadać sprawę. Taka robota. Po co się licytować kto jest lepszy? Nie ma jak porównać wydajności. Nie sądzę żeby w US można było spędzić tyle czasu na buszowaniu w orzecznictwie co w IS, a w IS jest to - przynajmniej dla mnie - ok. połowa czasu pracy. Oczywiście w IS też popełnia się błędy, ale te weryfikuje przeważnie sąd. Ale nawet jeśli się IS z linią NSA nie zgadza, to i tak trzeba się dostosować, stąd czasem może niezrozumiałe uwagi pod adresem US
A że nikt nie lubi jak mu się robi uwagi - no cóż ... a co mają powiedzieć podatnicy :)

05 sty 2010, 23:08
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Trochę nie na temat... ale tylko trochę...
Pracuję w karnym skarbowym. Nie jestem oskarżycielem. Nie mam czasu pomysleć. Moje błędy są weryfikowane przez sąd. Jestem pracownikiem szeregowym i "II instancji" jednocześnie  - nie ma nikogo kto mógłby sprawdzić merytorycznie to co robię każdego dnia. Jestem zmęczona.
Wiem ile osób - ,w ramach moich zadań, pracuje w mojej izbie, ile osób pracuje w innych urzędach, i ile spraw miesięcznie ja wysyłam do izby. Potrafię liczyć.
Dużo bym dała aby mieć więcej czasu na porządne załatwianie spraw - nie chcę aby ktoś zakładał, że w urzędzie z zasady jest mniej czasu i tam muszą zdarzać się błędy.

06 sty 2010, 07:45
Zaawansowany

REJESTRACJA19 maja 2009, 12:30

POSTY        65
Przepraszam, że nie odniosę się do ostatnich postów tylko napiszę parę słów do Staruszka.

ja nie mam żadnych kompleksów, w przeciwieństwie do ciebie.
jeśli chcesz możesz mnie nazywać maluczkim albo mówić, że mnie nie lubią.
jesteś bardzo wnikliwym interlokutorem, potrafisz czytać między wierszami, a może nawet z rozmiaru czcionki to wydedukowałeś.

życzę ci chłopcze jak najlepiej, bo nie warto z tobą dyskutować!
żelazna logika, poparta faktami.

06 sty 2010, 09:00
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA14 lis 2007, 10:26

POSTY        8
pp12377                    

Supersaper ? nic dodać nic ująć! Właściwie można by zakończyć w ten sposób temat, ale widać ciągle emocje biorą górę.
Ja jestem z II instancji (OZ), ale to nie znaczy, że nie szanuję pracy ludzi z US. Jednak praca w IS to inna praca niż w US. W US z założenia nie ma tyle czasu na załatwianie spraw co w IS. Dlatego w US ?muszą? zdarzać się błędy (choć im mniej tym lepiej), a w IS trzeba to wyłapywać, zanim sprawa trafi do sądu. I tak ma być! Na tym polega rola II instancji ? jeszcze raz, nie galopem zbadać sprawę. Taka robota. Po co się licytować kto jest lepszy? Nie ma jak porównać wydajności. Nie sądzę żeby w US można było spędzić tyle czasu na buszowaniu w orzecznictwie co w IS, a w IS jest to - przynajmniej dla mnie - ok. połowa czasu pracy. Oczywiście w IS też popełnia się błędy, ale te weryfikuje przeważnie sąd. Ale nawet jeśli się IS z linią NSA nie zgadza, to i tak trzeba się dostosować, stąd czasem może niezrozumiałe uwagi pod adresem US
A że nikt nie lubi jak mu się robi uwagi - no cóż ... a co mają powiedzieć podatnicy :)

Licytowani się gdzie są lepsi specjaliści w US cz wIS nie ma sensu, a dodatkowo nie ma to nic wspólnego z tematem likwidacji OZ. Jak sądzę nie jest to powodem do ewentualnej ich likwidacji. A jak dobrzy fachowcy zasilą urzędy to i tam znajdzie się więcej czasu dla wszystkich na buszowanie w orzecznictwie i błedy nie będą musiały się zdarzać. I jeszcze jedno - o wiele łatwiej jest oceniać niż tworzyć.

06 sty 2010, 09:12
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
cykada1                    

..... I jeszcze jedno - o wiele łatwiej jest oceniać niż tworzyć.

Fakt. Nie popełnia błędów tylko ten, co nic nie robi.
Ważne jednak aby twórca zmian nie pomylił swojego jestestwa ze Stwórcą i  nie uważał się za nieomylnego.
"Co dwie głowy, to nie jedna, chociaż moja większa" jak powiadał Łysek z Pokładu Idy

06 sty 2010, 10:47
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA26 wrz 2007, 12:22

POSTY        103
bafomet:masz racje w jednym szkoda dyskutować,tylko myli ci się uzasadnienie,np.  o danych to trzeba je posiadać a ty ich nie masz, bo stosujesz tylko puste frazesy"żelazna logika" raczej w twoim przypadku żelbetonowa, co do "życzę ci chłopcze jak najlepiej " to ja tobie  też .Pa. :lol:

06 sty 2010, 11:45
Zaawansowany

REJESTRACJA19 maja 2009, 12:30

POSTY        65
ojejku!!!
zabolało!!!

06 sty 2010, 12:28
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2006, 17:26

POSTY        34
Wywołując temat likwidacji OZ-tów, chodziło  bardziej o trafność decyzji DIS-a. Każdy ma swój pogląd a pogląd za pewnie wiąże się dość ściśle z przysłowiowym stołkiem. DIS namieszał i poszedł wyżej. MF :dokuczacz:
W temacie tym nie chodziło o przedstawienie wyższości US-ów nad OZ-tami (IS-ami) ale o to, że tak na prawdę ludzie, którzy przepracowali  po -naście lat w OZ-tach są przenoszeni na pseudo "własną" prośbę do US-ów, w których ich tak na prawdę nikt nie chce i w 90 % są po prostu niepotrzebni. Ich osobami poblokowało się możliwość zatrudnienia tym, którzy przepracowali w US- ach niezły kawałek czasu a teraz nie dość, że jakaś Pani Zosia przychodzi to ona nic nie umie :mur:
I to jest przykre.
Doświadczenie zdobyte w IS na nic do pracy w US ( no może coś tam się przyda). To są jednak dwie różne instytucje. Inne tempo pracy, jak ktoś słusznie zauważył, inna presja i czasu, i ludzi, i podatników, i inne oczekiwania. A Tobie będą kazali się wyuczyć w ciągu miesiąca boś Ty przyszedł z IZBY :zygi:
Dalej uważam, że forma w jakiej to zrobiono jest nieludzka.
P.S. Czy Buła musi być formą żeńską? :wysmiewacz:
POZDRAWIAM i do każdego, który musi zmierzyć się ze zmianami - TRZYMAJ SIĘ :D

06 sty 2010, 20:17
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Dokleję tu, bo z pierwszej strony kiedyś spadnie.

Skarbówka ma być nowocześniejsza

Ministerstwo Finansów pracuje nad nową organizacją administracji podatkowej

Wszystko po to, aby jej strukturę dostosować do zmieniających się uwarunkowań zewnętrznych oraz otoczenia prawnego.

Ministerstwo Finansów potwierdziło ?Rz?, że wśród analizowanych zmian są propozycje dotyczące ośrodków zamiejscowych izb skarbowych. Obecnie w skali kraju jest ich 19 (po trzy ośrodki w Izbie Skarbowej w Warszawie i we Wrocławiu, po dwa: w IS w Katowicach, w Krakowie, Łodzi i Poznaniu, po jednym w IS w Białymstoku, w Lublinie, Olsztynie, Rzeszowie i Zielonej Górze).

Jak twierdzi MF, od początku utworzenie ośrodków zamiejscowych na bazie likwidowanych ? w wyniku reformy administracji państwowej, która m.in. ograniczyła z 49 do 16 liczbę województw ? izb skarbowych było traktowane jako rozwiązanie przejściowe.

Ministerstwo Finansów nie zlikwiduje ośrodków zamiejscowych UKS

Zmiany mają doprowadzić do przekształcenia ośrodków zamiejscowych, co będzie mogło oznaczać likwidację niektórych. Wszystko dlatego, że albo cała struktura organizacyjna izby skarbowej skupiona zostanie w jednej siedzibie, albo komórki funkcjonujące w ośrodku zamiejscowym zostaną bezpośrednio podporządkowane wicedyrektorowi lub wicedyrektorom w siedzibie izby.

To pozwoli zmniejszyć koszty funkcjonowania izby skarbowej związane zarówno z utrzymaniem budynków (koszty rzeczowe), jak i z wynagrodzeniem osób zajmujących kierownicze stanowiska w ośrodku zamiejscowym izby skarbowej. Ministerstwo zakłada, że w skali kraju liczba stanowisk kierowniczych w izbach skarbowych bez ośrodków zamiejscowych będzie mniejsza niż w obecnych strukturach. Dodatkowa zaleta to większa sprawność zarządzania taką scentralizowaną izbą.

Już dziś przygotowywane zmiany budzą zaniepokojenie osób zatrudnionych w ośrodkach zamiejscowych izb skarbowych. Według MF ? niepotrzebnie.

? Jednym z podstawowych założeń proponowanych przekształceń ośrodków zamiejscowych jest zagwarantowanie wszystkim pracownikom tych jednostek dalszego zatrudnienia w administracji skarbowej ? zapewnia Magdalena Kobos, rzecznik prasowy MF.
(...)
Rzeczpospolita

06 sty 2010, 20:20
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2006, 17:26

POSTY        34
Acha! Uważam, że nie warto się kłócić jak widać w w/w wypowiedziach.
Należy współpracować nawet na najmniejszych z możliwych wspólnych frontach  :piwo:
Nie kłóćcie się, na prawdę nie warto. :stop:

06 sty 2010, 20:21
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA26 wrz 2007, 12:22

POSTY        103
Buła: Mówisz szczerą prawdę, my się żremy a inni się śmieją i wymyślają co raz nowe racjonalizacje, dopuki jesteśmy rozdzieleni jesteśmy słabi , siła w jedności i własnej zaradności. :piwo:

07 sty 2010, 07:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 173 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona