Teraz jest 06 wrz 2025, 14:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 358 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 26  Następna strona
Zwrot za materiały budowlane 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA20 kwi 2008, 16:59

POSTY        252
Post Zwrot za materiały budowlane.
Leibowitz                    

Faktycznie, jak podatnik odlicza we wniosku klej z grupy 24.62.10-70, to jestem zagubiony jak dziecko w lesie ...
Jak z faktury zidentyfikować ten pieprzony winyl???

Można:
a) (bardziej skrupulatnie) "Use the Internet, Luke!" i próbować doszukać się po nazwie kleju na jakiej bazie on jest robiony, np. tutaj: http://michalp2006.republika.pl/VZM.htm
względnie zadzwonić do sklepu
b) (mniej skrupulatnie) założyć z góry, że "klej jest OK" i nie drążyć symbolu PKWiU

14 gru 2009, 08:04

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Vater                    

Leibowitz                    

Faktycznie, jak podatnik odlicza we wniosku klej z grupy 24.62.10-70, to jestem zagubiony jak dziecko w lesie ...
Jak z faktury zidentyfikować ten pieprzony winyl???

Można:
a) (bardziej skrupulatnie) "Use the Internet, Luke!" i próbować doszukać się po nazwie kleju na jakiej bazie on jest robiony, np. tutaj: http://michalp2006.republika.pl/VZM.htm
względnie zadzwonić do sklepu
b) (mniej skrupulatnie) założyć z góry, że "klej jest OK" i nie drążyć symbolu PKWiU

Racja!!! Zupełnie niepotrzebnie targają mną rozterki, jak ze 100% pewnością uznać, bądź nie, odliczenie podatnika w VZM.
Tym bardziej, skoro, jak mawia Maciej Grabowski: "Wniosek, który został raz zweryfikowany, nie podlega kontroli, " odpuśćmy sobie pkt a) i dalej jazda wg pkt b) :brawa:

14 gru 2009, 22:26
Znawca

POSTY        252
Pamiętać tylko należy, że nagminne stosowanie punktu b) to prosta droga do olewactwa, a co za tym idzie postawy niegodnej urzędnika ;)

Dodano: 15 Gru 2009 09:44 am

Byłbym ostrożny z tym "i dalej jazda wg pkt b)"  :nonono:

15 gru 2009, 07:34
Znawca

REJESTRACJA18 wrz 2008, 17:22

POSTY        213

LOKALIZACJASin City - Miasto Grzechu
nie wiem jak u was, ale u mnie kontrola IS pokazała że choć my się przejmujemy czy uznać lub odrzucić śrubkę taką czy owaką, szukamy, dzwonimy itp, to kontrolerzy patrzyli czy są tytuły prawne do przeprowadzanych inwestycji, czy wniosek był w terminie załatwiony właściwie przypisany do poltaxu, do BA itp  ;)

17 gru 2009, 00:22
Znawca

POSTY        252
Wniosek nasuwa się jeden, ale jest on na tyle niepokojący, że mam nadzieję iż nie jest prawdą - czyżby kontrolujący nie byli "mocni" w temacie który kontrolowali i sprawdzali tylko te rzeczy, w których czuli się pewniej? <_<

17 gru 2009, 07:50
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 lip 2009, 12:17

POSTY        43
Dostali takie wytyczne, że tylko to mają kontrolować

17 gru 2009, 09:05
Znawca

POSTY        252
Czyli prawie nic, bo np. nie odrzuconych z wniosku materiałów za 100 000 zł już by nie znaleźli...

17 gru 2009, 10:12
Znawca

POSTY        213

Vater                    

Czyli prawie nic, bo np. nie odrzuconych z wniosku materiałów za 100 000 zł już by nie znaleźli...

niestety tak właśnie by było...dla nas oczywiście to lepiej, jak mawia mój ulubiony kolega "co tydzień podpisuje zwroty z vat na miliony więc nie mam czasu na pierdoły paru złotych z vzm"  ;)

17 gru 2009, 22:54
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA27 lis 2009, 17:02

POSTY        2
No to chyba będziemy mieli krótszy termin zwrotu VAT za materiały budowlane - 4 miesiące

http://orka.sejm.gov.pl/opinie6.nsf/naz ... 2296_u.pdf

31 sty 2010, 18:04
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 lis 2009, 23:13

POSTY        92
xsw23edc                    

No to chyba będziemy mieli krótszy termin zwrotu VAT za materiały budowlane - 4 miesiące

Łatwo jest podpisywać ustawy, tylko kto to zrobi? Nie wiem, czy w innych urzędach każdy wniosek załatwiany jest po ok. miesiącu. U nas z reguły większość po 5-ciu. Wcześniej załatwiane są "chude" wnioski celem nadrobienia wykonania zadań.
Jak jest u Was?

31 sty 2010, 19:54
Fachowiec

REJESTRACJA07 gru 2007, 12:19

POSTY        1667
My cieszymy się, że nie przeszedł POmysł komisji Palikota - zwrot w ciągu 60 dni. Dopiero byłaby jazda po skarbowcach  <_<

31 sty 2010, 20:16
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA27 lis 2009, 17:02

POSTY        2
sprawa                    

xsw23edc                    

Łatwo jest podpisywać ustawy, tylko kto to zrobi? Nie wiem, czy w innych urzędach każdy wniosek załatwiany jest po ok. miesiącu. U nas z reguły większość po 5-ciu. Wcześniej załatwiane są "chude" wnioski celem nadrobienia wykonania zadań.
Jak jest u Was?

No u nas chłopak wyrabia się w 4 miesiące, ale to tylko dlatego, że mały urząd.

31 sty 2010, 20:26
Fachowiec

REJESTRACJA07 gru 2007, 12:19

POSTY        1667
Ciekawe, czy sejmowi "eksperci" śledzą tą dyskusję? Żeby za rok nie skrócili terminu do 3 mcy (no bo na forum skarbowcy pisali, że w 4 miesiące spoko się wyrabiali)

31 sty 2010, 22:58
Znawca

POSTY        213

Tadeo74                    

Ciekawe, czy sejmowi "eksperci" śledzą tą dyskusję? Żeby za rok nie skrócili terminu do 3 mcy (no bo na forum skarbowcy pisali, że w 4 miesiące spoko się wyrabiali)

sejmowi eksperci a kto to taki?

31 sty 2010, 23:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 358 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 26  Następna strona