Teraz jest 06 wrz 2025, 11:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 358 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 26  Następna strona
Zwrot za materiały budowlane 
Autor Treść postu

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Post Zwrot za materiały budowlane.
nie mieszajmy stawek za sporządzenie i za zweryfikowanie :rotfl:

23 paź 2009, 21:02
Znawca

REJESTRACJA18 wrz 2008, 17:22

POSTY        213

LOKALIZACJASin City - Miasto Grzechu
aaaa chyba że tak  :)

23 paź 2009, 21:05
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 16:41

POSTY        176
niech byloby i  2 miesiące na zwrot, ale trzeba zmienić wniosek na deklarację. Zlożenie wniosku to przecież nic innego jak wszczęcie postępowania. Deklaracja to co innego - zweryfikuje się przezparę lat....

24 paź 2009, 11:30
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 20:46

POSTY        2
Czy wiadomo już coś co vzm od 2010 roku? Miesiąc czy 4 miesiące oczekiwania?

09 gru 2009, 17:24

POSTY        969
Kto by tam się przejmował VZM-ami.
Mamy się zajmować abonamentem RTV, to będzie dopiero coś  :dokuczacz:

09 gru 2009, 17:30
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 mar 2009, 20:33

POSTY        43
Najlepiej niech zwrot za materiały budowlane zwracają sami sprzedający, ponieważ to oni najlepiej wiedzą, które były 7%, a po 1 maja są na 22%?????
Co wy na to?

09 gru 2009, 19:53
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
jacek19                    

Najlepiej niech zwrot za materiały budowlane zwracają sami sprzedający, ponieważ to oni najlepiej wiedzą, które były 7%, a po 1 maja są na 22%?????
Co wy na to?

A co zrobić z materiałami, które nie istniały w obrocie przed 01.05.2004 r? Domyślać się jaka wtedy winna być stawka?
A tak swoją drogą to jak długo będziemy się odwoływać do nieistniejącego już stanu prawnego? Może jako ekspertów trzeba zatrudnić historyków lub archeologów?

09 gru 2009, 20:27

POSTY        969
Myślę, że bardziej do tej roboty nadawałyby się wróżki potrafiące wyczytać z fusów urzędowej kawy, czy podany na fakturze wyrób budowlany był na 7 procentach przed Unią :wysmiewacz:

10 gru 2009, 18:58
Znawca

REJESTRACJA20 kwi 2008, 16:59

POSTY        252
I byłby "starszy komisarz skarbowy Wróżka Andżelina"  ;)  A swoją drogą to faktycznie gdyby nie rozmaite nieoficjalne wykazy i zestawienia to z oficjalnym Załącznikiem bylibyśmy daleko w lesie...

11 gru 2009, 07:32

POSTY        969
A tak jesteśmy głęboko w  :dupa:

11 gru 2009, 16:22
Znawca

REJESTRACJA20 kwi 2008, 16:59

POSTY        252
No, jeśli ktoś nie umie z nich korzystać to faktycznie może czuć się zagubiony...

12 gru 2009, 11:25

POSTY        969
Faktycznie, jak podatnik odlicza we wniosku klej z grupy 24.62.10-70, to jestem zagubiony jak dziecko w lesie ...
Jak z faktury zidentyfikować ten pieprzony winyl???
Vater, jeśli dysponujesz jakimkolwiek panaceum, to ratuj ...

12 gru 2009, 17:53
Fachowiec

REJESTRACJA07 gru 2007, 12:19

POSTY        1667
Komisyjny projekt ustawy o zmianie ustawy o zwrocie osobom fizycznym niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym (druk nr Przebieg procesu legislacyjnego 2296)
Posiedzenie komisji:  06-10-2009 (FPB INF)
Stan rozpatrzenia: przerwano rozpatrywanie
Stenogram z posiedzenia komisji: http://orka.sejm.gov.pl/Biuletyn.nsf/po ... nt&FPB-210

13 gru 2009, 14:26

POSTY        969
Z podanego wyżej źródła:

Podsekretarz stanu w Ministerstwie Finansów Maciej Grabowski:
W nawiązaniu do wypowiedzi pana posła Sekuły chcę zwrócić przede wszystkim uwagę na to, że analogia do mechanizmu zwrotu przysługującego na podstawie ustawy o podatku od towarów i usług, którą pan poseł się posłużył, jest nietrafna. Dlaczego jest nietrafna? Dlatego, że mamy do czynienia z zupełnie inną sytuacją prawną i faktyczną. Po pierwsze, zwrot podatku VAT następuje rzeczywiście po 60 dniach, a nie po 180 dniach, jak to było jeszcze rok temu, ale trzeba mieć na uwadze to, że urząd skarbowy i organy skarbowe mają 5 lat na weryfikację złożonej deklaracji. W przypadku instrumentu, o którym dzisiaj dyskutujemy, czyli zwrotu części wydatków poniesionych na zakup materiałów budowlanych, o których się mówi w ustawie, nie mamy do czynienia de facto ze zwrotem podatku, lecz właśnie ze zwrotem części wydatków. Organ skarbowy ma 6 miesięcy na to, żeby zweryfikować wniosek. Wniosek, który został raz zweryfikowany, nie podlega kontroli, chyba że wystąpią jakieś nadzwyczajne okoliczności, które zostały wymienione w ustawie. Mamy tutaj do czynienia z zupełnie inną sytuacją, bo, po pierwsze, to nie jest podatek, lecz zwrot części wydatków. Ten zwrot jest wprawdzie równy podatkowi VAT, ale w dalszym ciągu jest to tylko zwrot części wydatków. Gdybyśmy mówili o zwrocie podatku, bylibyśmy w sprzeczności z dyrektywą nr 112. Powtarzam jeszcze raz, że tutaj mamy do czynienia ze zwrotem części wydatków. Z tego względu analogia do ustawy o podatku od towarów i usług jest nietrafiona. Z drugiej strony, jak powiedziałem, organy skarbowe nie mają tyle czasu na kontrolę zwrotu niektórych wydatków, ile mają na kontrolę deklaracji, z której wynika zwrot podatku VAT. W jednym przypadku organ kontroli ma 5 lat na sprawdzenie złożonej deklaracji, a w drugim musi podjąć ostateczną decyzję w terminie 6 miesięcy. Chcę zwrócić uwagę na to, czym to może skutkować. Ten sześciomiesięczny termin może pozornie wydawać się zbyt długi, ale musimy sobie zdawać sprawę z tego, że rocznie do organów skarbowych wpływa około pół miliona wniosków, które organy te przed wydaniem decyzji muszą zweryfikować. Te wnioski są bardzo często niewłaściwie wypełnione. Zdarzają się nie tylko oczywiste pomyłki, ale również ewidentne próby wyłudzenia tego zwrotu. Bywa tak, że te same faktury wykorzystywane są w różnych wnioskach. Często zdarza się tak, że próbuje się odliczyć wydatki niezwiązane z budownictwem mieszkaniowym. To nie jest tak, że każdy wniosek jest prawidłowo wypełniony, bo często zdarza się również tak, że mamy do czynienia z celową lub niecelową próbą wyłudzenia zwrotu od urzędu skarbowego. Weryfikacja tych wniosków musi być rzetelna, świadoma i dokładna, ponieważ tak się składa, że jest ona ostateczna. W zasadzie poza zupełnie nadzwyczajnym trybem nie ma możliwości wzruszenia decyzji, którą kończy się rozpatrzenie wniosku. Dlatego uważamy, że ten sześciomiesięczny termin jest bezpieczny dla finansów publicznych. Chcę również powiedzieć, że ten sześciomiesięczny termin chroni w pewien sposób również podatnika, ponieważ nie jest nadmiernie długi.

A jak to się ma do świętej zasady dwuinstancyjności???

13 gru 2009, 15:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 358 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 26  Następna strona