Teraz jest 06 wrz 2025, 07:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 702 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 51  Następna strona
VIES 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA20 kwi 2008, 16:59

POSTY        252
Post VIES
espina                    

(...)w końcu raz na kwartał spływają VAT-UE.  :blush:

Taa, tyle że od nowego roku to się skończy i "umiesięczni" - co, jak myślę, nie wpłynie jednak na zmianę postrzegania spraw unijnych przez osoby "zielone" w temacie... Oby jednak ktoś w końcu przejrzał na oczy i pomyślał o zwiększeniu liczby osób odpowiedzialnych w urzędach za tę działkę...

24 lis 2009, 16:16
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA14 gru 2006, 18:14

POSTY        39
Post VIES
Na ile ta zmiana jest realna?

24 lis 2009, 18:31
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Post VIES
aniaz                    

Na ile ta zmiana jest realna?

Jeśli chodzi o "przejrzenie na oczy" i "pomyślenie" to raczej mało realna. Jeśli chodzi o dowalenie pracy to niemal pewnik  :za2:

24 lis 2009, 20:32
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 lis 2009, 21:19

POSTY        15
Post VIES
Szkolenie w Koninie było bardzo OK. Uważam, że powinno być przeprowadzone zdecydowanie wcześniej. Popieram pomysł organizowania szkoleń e-learningowych w połączeniu z forum, na którym można by pytać lub podejrzeć sposób rozwiązania konkretnego problemu.  Może na razie to forum pozwoli nam na wymianę doświadczeń i ułatwi pracę.

24 lis 2009, 20:39
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
Post VIES
Skarbanonim                    

Szkolenie w Koninie było bardzo OK. Uważam, że powinno być przeprowadzone zdecydowanie wcześniej. Popieram pomysł organizowania szkoleń e-learningowych w połączeniu z forum, na którym można by pytać lub podejrzeć sposób rozwiązania konkretnego problemu.  Może na razie to forum pozwoli nam na wymianę doświadczeń i ułatwi pracę.

również jestem zadowolony ze szkolenia w Koninie. Było fajne. Pozdrawiam wszystkie osoby tam pracujące. Okazały się bardzo pomocne:)

24 lis 2009, 22:56
Znawca

REJESTRACJA30 cze 2009, 07:30

POSTY        169
Post VIES
A jak oceniacie pojawienie się na VAT-UE usług, a co za tym idzie przyszłych weryfikacji poprawności rozliczeń w tym zakresie?
dla mnie bomba :brawa:

25 lis 2009, 11:35
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 gru 2008, 07:52

POSTY        153
Post VIES
A ja wystąpiłem do MF o uprawnienia dla nowych pracowników do wprowadzania VAT-UE od 01.01.2009 r. aby się z ręką w nocniku nie obudzić, bo będzie ich minimum 3 razy więcej (wszystkie podmioty mają obroty) a o usługodawcach i biorcach to już nie wspomnę :zly1: . A tu dzwoni IS, że dzwoniło MF i powiedzieli, że mają mnie  w :dupa: , przekraczam limit. To ja im, że już w Dz. U. jest nowelizacja. No i jak zawsze wszystko zrozumieli i mam rację, ale limit jest limitem i dalej mają mnie jeszcze głębiej w  :dupa: . Jest zajebiaszczo.... :zygi:

25 lis 2009, 12:49
Znawca

POSTY        169
Post VIES
A propos limitów w VIES.
Czy sa u Was robione "sprawdzenia" kto i jak często korzysta ze swoich uprawnień w VIES? Kiedyś straszono, że będzie to weryfikowane, aby nie leżały odłogiem a były faktycznie używane.... Czyżby to - jak zwykle - było tylko czcze gadanie i straszenie na wyrost?...

25 lis 2009, 14:01
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA14 gru 2006, 18:14

POSTY        39
Post VIES
To warto sprawdzić w Urzędzie (rotacja pracowników), tyle tylko, że poziom uprawnień jest różny.Brak jest zawsze tych potrzebnych. Mimo monitów- nic się nie robi w tym zakresie.

25 lis 2009, 16:10
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Post VIES
espina                    

A propos limitów w VIES.
Czy sa u Was robione "sprawdzenia" kto i jak często korzysta ze swoich uprawnień w VIES? Kiedyś straszono, że będzie to weryfikowane, aby nie leżały odłogiem a były faktycznie używane.... Czyżby to - jak zwykle - było tylko czcze gadanie i straszenie na wyrost?...

A co w przypadku choroby lub urlopu "uprawnionego" pracownika? Nie lepiej mieć trochę "zapasu"?

25 lis 2009, 18:26
Specjalista
Własny awatar

POSTY        692
Post VIES
Grisza00                    

A ja wystąpiłem do MF o uprawnienia dla nowych pracowników do wprowadzania VAT-UE od 01.01.2009 r. aby się z ręką w nocniku nie obudzić, bo będzie ich minimum 3 razy więcej (wszystkie podmioty mają obroty) a o usługodawcach i biorcach to już nie wspomnę :zly1: . A tu dzwoni IS, że dzwoniło MF i powiedzieli, że mają mnie  w :dupa: , przekraczam limit. To ja im, że już w Dz. U. jest nowelizacja. No i jak zawsze wszystko zrozumieli i mam rację, ale limit jest limitem i dalej mają mnie jeszcze głębiej w  :dupa: . Jest zajebiaszczo.... :zygi:

prawda...w tym roku było pismo z MF aby określić ilość operatorów do systemu VIES2. My zwiększyliśmy ile się dało. Z dwóch osób zrobiło się chyba 6. Jednak nie pamiętam zakresu tych uprawnień...Teraz będzie z tym problem, bo obciążenie w VIESIE jest duże, a jak szybko VIES działa i jak niezawodnie - wszyscy wiemy;)

Dodano: 25 Lis 2009 06:45 pm

espina                    

A jak oceniacie pojawienie się na VAT-UE usług, a co za tym idzie przyszłych weryfikacji poprawności rozliczeń w tym zakresie?

jeszcze jak ktoś się złapie na częstotliwość miesieczną to już w ogóle bomba

Dodano: 25 Lis 2009 06:47 pm

espina                    

A propos limitów w VIES.

na podstawie tych monitów powstało sprawozdanie o niezgodnościach z czterech kwartałów. Ponieważ w 2004 roku prawie nikt nic nie wiedział, SCACA sie bał jak diabeł swięconej wody, poziom niezgodności był katastrofalny. Zbadano wykorzystanie systemu i okazało się ono bardzo mizerne...

Dodano: 25 Lis 2009 06:48 pm

supersaper                    

espina                    

A propos limitów w VIES.

A co w przypadku choroby lub urlopu "uprawnionego" pracownika? Nie lepiej mieć trochę "zapasu"?

wtedy robota stoi...:)

25 lis 2009, 19:44
Znawca

POSTY        169
Post VIES
normalnie się doczekać nie mogę tego nowego roku. większy thrill jest niż przy milenijnym zamieszaniu :rolleyes:

25 lis 2009, 20:34
Znawca

REJESTRACJA20 kwi 2008, 16:59

POSTY        252
Post VIES
espina                    

Tia, zwłaszcza dla pracownika tym się zajmującego ;) A jeszcze lepszą bombą jest to, że miesięczne VAT-UE mają ponoć być składane do 15-go, co - zdaniem biur rachunkowych - spowoduje konieczność składania najpierw "zerówek" (żeby się wyrobić w terminie) a potem korygowania ich (kiedy już będzie wiadomo co i jak przy składaniu zwykłych VAT-7). Istna eksplozja papierów - no chyba że podatnicy przestawią sie na e-deklaracje...

25 lis 2009, 22:12
Specjalista
Własny awatar

POSTY        692
Post VIES
Vater                    

espina                    

Tia, zwłaszcza dla pracownika tym się zajmującego ;) A jeszcze lepszą bombą jest to, że miesięczne VAT-UE mają ponoć być składane do 15-go, co - zdaniem biur rachunkowych - spowoduje konieczność składania najpierw "zerówek" (żeby się wyrobić w terminie) a potem korygowania ich (kiedy już będzie wiadomo co i jak przy składaniu zwykłych VAT-7). Istna eksplozja papierów - no chyba że podatnicy przestawią sie na e-deklaracje...

e-dekl. do 25...tylko komu będzie się chciało...

26 lis 2009, 23:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 702 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 51  Następna strona