Teraz jest 06 wrz 2025, 07:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 702 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 51  Następna strona
VIES 
Autor Treść postu
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
Post VIES
Jak osobom kontaktowym podobało się szkolenie w Koninie? :zeby:

20 sie 2009, 05:45
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA27 maja 2009, 11:08

POSTY        1
Post VIES
Ja pracuje w Koninie, cały czas potwierdzając kontrahentów z UE w systemie VIES jak są pytania , proszę kierować do mnie, postaram się pomóc

21 sie 2009, 11:58
Specjalista
Własny awatar

POSTY        692
Post VIES
jak radzicie sobie z zepsutym viesem (brak migracji korekt VAT-7(K) do VIES) i różnicami między VAT-7 i VAT-UE? Czy ktoś już wie kiedy zostanie to naprawione? Bo przy czynnościach sprawdzających ułatwieniem to nie jest...

26 wrz 2009, 11:13
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
Post VIES
Trzeba wydrukować raporty z POLTAXu i sprawdzać "ręcznie".
A kiedy będzie naprawiony?
Tego to nawet najstarsi górale nie wiedzą  :wacko:

26 wrz 2009, 17:05
Znawca

REJESTRACJA30 cze 2009, 07:30

POSTY        169
Post VIES
U mnie już w miarę działa i raporcik jest na pół strony a nie na 9.

Lepiej powiedzcie jakie macie wieści w temacie zmian od stycznia?

Podoba Wam się pomysł co miesięcznych VAT-UE? Jak sądzicie - czy raporty o niezgodnościach z innymikrajami też będą do zrobienia co miesiąc?

23 lis 2009, 20:00
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA14 gru 2006, 18:14

POSTY        39
Post VIES
Wymiana danych z innymi państwami nie odbywa się przecież co miesiąc.

23 lis 2009, 20:27
Zaawansowany

REJESTRACJA04 lis 2006, 12:05

POSTY        31

LOKALIZACJA3-city
Post VIES
aniaz                    

Wymiana danych z innymi państwami nie odbywa się przecież co miesiąc.

Na razie...  <_<

[color=#FFFF00][color=#FFFF00][color=#0040FF][color=#0040FF][color=#0040FF][/color][/color][/color][/color][/color]

23 lis 2009, 20:43
Specjalista
Własny awatar

POSTY        692
Post VIES
espina                    

U mnie już w miarę działa i raporcik jest na pół strony a nie na 9.

Lepiej powiedzcie jakie macie wieści w temacie zmian od stycznia?

Podoba Wam się pomysł co miesięcznych VAT-UE? Jak sądzicie - czy raporty o niezgodnościach z innymikrajami też będą do zrobienia co miesiąc?

Czy są w ogóle urzędy, w których osoby kontaktowe zajmują się tylko tym co powinny?? Czy wiadomo coś na temat szkoleń? Miał wejść VIES2 - ciągle czekamy. Wszystko znowu będzie na ostatnią chwilę. Nie ma takiej możliwości, aby reagować bez poślizgu na niezgodności w Viesie z częstotliwością miesięczną. I oczywiście wszyscy mają osoby kontaktowe w  :dupa:  . Ostatnio mój naczelnik zapytał moją kierowniczkę co to jest SCAC i VIES... <_<

23 lis 2009, 23:12
Znawca

REJESTRACJA20 kwi 2008, 16:59

POSTY        252
Post VIES
NewLunatiq                    

(...)Ostatnio mój naczelnik zapytał moją kierowniczkę co to jest SCAC i VIES... <_<

Na początek uśmiałem się setnie z tego  :lol: , ale po chwili przyszła smutna refleksja nt. organizacji pracy w urzędach, gdzie sprawami wewnątrzwspólnotowymi zajmuje się raptem 1-2 osoby i w razie urlopu lub zwolnienia takowej cała sprawa leży. Pozazdrościć tym urzędom, gdzie VIES jest podzielony równomiernie pomiędzy pracowników np. VAT-u - gdzie indziej nie wygląda to już tak różowo...

23 lis 2009, 23:58
Znawca

POSTY        169
Post VIES
Vater ja też śmiałam sie do rozpuku gdy mój naczelnik spytał czy ten art. 5 i 19, o kórym gadam jak najęta, to z naszej vatowskiej ustawy.  :wysmiewacz:  Po chwili jednak i ja się.... zadumałam? zdziwiłam? zniesmaczyłam? Jakkolwiek. To jest żenada, że brzmiące dumnie stanowisko ds. handlu wewnątrzwspólnotowego to tak naprawdę biznes mój i mojego zastępcy.
Patrząc na opinie innych to jedynym polem, w którym jestem "wygrana" to to, że zajmuję się tylko tym i niczym innym. Przy takim nawale roboty nie wyobrażam sobie, abym miała roboć coś jeszcze. A i tak wszyscy wokół uważają, że VIES to takie nic, cóż tam jest trudnego do zrobienia? i wcale przecież niedużo tej pracy, w końcu raz na kwartał spływają VAT-UE.  :blush:

24 lis 2009, 07:59
Specjalista

REJESTRACJA20 sie 2009, 13:21

POSTY        576
Post VIES
espina                    

Vater ja też śmiałam sie do rozpuku gdy mój naczelnik spytał czy ten art. 5 i 19, o kórym gadam jak najęta, to z naszej vatowskiej ustawy.  :wysmiewacz:  Po chwili jednak i ja się.... zadumałam? zdziwiłam? zniesmaczyłam? Jakkolwiek. To jest żenada, że brzmiące dumnie stanowisko ds. handlu wewnątrzwspólnotowego to tak naprawdę biznes mój i mojego zastępcy.
Patrząc na opinie innych to jedynym polem, w którym jestem "wygrana" to to, że zajmuję się tylko tym i niczym innym. Przy takim nawale roboty nie wyobrażam sobie, abym miała roboć coś jeszcze. A i tak wszyscy wokół uważają, że VIES to takie nic, cóż tam jest trudnego do zrobienia? i wcale przecież niedużo tej pracy, w końcu raz na kwartał spływają VAT-UE.  :blush:

ciesz się w takim razie, że masz zastepcę :brawa:

24 lis 2009, 08:10
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA29 wrz 2008, 12:50

POSTY        28

LOKALIZACJAPomorskie
Post VIES
Pomorskie - "była" osoba kontaktowa w US:

No cóż VIES pozostawia wiele do życzenia, ale najgorsze jest to że na każdym szkoleniu czy spotkaniu mówiło się że handel wewnątrzwspólnotowy jest priorytetem.
Niestety teoria i chęci MF sobie,  a życie sobie.

24 lis 2009, 09:18
Znawca

POSTY        169
Post VIES

najgorsze jest to że na każdym szkoleniu czy spotkaniu mówiło się że handel wewnątrzwspólnotowy jest priorytetem.
Niestety teoria i chęci MF sobie, a życie sobie.

dokładnie tak. a na co dzień to radź sobie człowieku sam.

24 lis 2009, 11:33
Specjalista

REJESTRACJA20 sie 2009, 13:21

POSTY        576
Post VIES
wszystkim VIES-owcom polecam lekturę: Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Opolu z dnia 14 października 2009 r., sygn. akt I SA/Op 282/09 :)  

1. Podatnik, któremu na wniosek złożony w trybie art. 97 ust 17 ustawy o podatku od towarów i usług biuro wymiany informacji o podatku VAT lub naczelnik urzędu skarbowego potwierdziło, na ściśle wskazaną we wniosku datę, zidentyfikowanie podmiotu na potrzeby transakcji wewnątrzwspólnotowych na piśmie, faksem lub telefonicznie albo pocztą elektroniczną (ust 19), zachowuje nadal prawo do rozliczenia dostawy towarów jak wewnątrzwspólnotowej dostawy towarów, podlegającej opodatkowaniu, na zasadach określonych w art. 42 ust 1 ustawy o VAT, nawet wówczas, gdy w wyniku dokonania późniejszego zaktualizowania danych w europejskim systemie - VAT Exchange Information System (VIES) okaże się, iż w rzeczywistości podatnik dokonał dostawy na rzecz nabywcy nie posiadającego już wówczas ważnego numeru identyfikacyjnego dla transakcji wewnątrzwspólnotowych.
2. Warunkiem do skorzystania z tego prawa jest jednakże wykazanie, że dokonując dostawy, podatnik działał w dobrej wierze, czyli nie był w posiadaniu wiedzy o nieaktualności informacji udzielonej mu przez organy o zidentyfikowanie podmiotu na potrzeby transakcji wewnątrzwspólnotowych, lub też nie mógł z łatwością przy istnieniu powiązań personalnych, kapitałowych czy osobistych, wiedzą taką dysponować.

24 lis 2009, 12:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 702 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 51  Następna strona