Teraz jest 08 wrz 2025, 18:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2158 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109 ... 155  Następna strona
Znamy zasady wyboru nowych NUSów, znamy wyniki 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA30 sty 2009, 21:21

POSTY        24
Post Znamy zasady wyboru nowych NUSów, znamy wyniki
wracając do tej 11 -tki która zdała egzamin na NUS-a i nie spełniła oczekiwan ministra i nie została "namaszczona " na NUS-a- czy ktoś może zna odpowiedź; 1) od kiedy ci kandydaci zaczeli nie gwarantować wypełniania obowiązków przyszłych naczelników  - jeżeli przed zgłoszeniem do konkursów -to narazili skarb państwa na niepotrzebne wydatki np na papier, dodatkowy czas komisji  itp. i tak w ogóle nie powinni być dopuszczeni do egzaminów ,2) jeśli zaś zaczeli nie gwarantować wypełniania obowiązków ..., po zdanym egzaminie, to co sie takiego wydarzyło w ich pracy, życiu -w czasie między zgłoszeniem  do konkursu a wynikami egzaminu - że się dowiedziala o tym "góra" i mial zastosowanie w/w art. .

21 lis 2009, 20:23
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA03 lis 2006, 21:47

POSTY        2
Inspektor napisał  "My zgłaszamy propozycje zmian do konkursów w skarbówce" i zacytował te propozycje zmian - takie postępowanie mnie cieszy i świadczy o tym, że niektórym zależy, a nie są zwykłymi pieniaczami (a takich tu również nie brakuje),
Z tym poznawaniem opinii prasy, to mnie Pan Inspektor rozśmieszył, gdyż mam nieodparte wrażenie, że niektóre opinie ?Rzepy?, a może i innych, są bardzo wspierane zdaniem Pana Inspektora - taka mała inspiracja - jeśli się mylę to przepraszam, widocznie mamy do czynienia rzeczywiście z błyskotliwymi przedstawicielami mediów,
Niestety jestem naiwny, taka ma cecha - choć nie do końca naiwny.

Po pierwsze - napisałem, że kierunek jest prawidłowy, a poprzednio nie był - nawet jeśli poprzez trudne, a uczciwe pisemne zyskujemy tylko, że każdy, nawet głupi znajomek nie zostanie w konkursie powołany od czasu udawanych konkursów z przed okresu PIS lub ich braku, za czasów PIS, to postęp ogromny (na marginesie, już samo dzielenie czasu w skarbowości podług partii budzi u mnie obrzydzenie, a tak się dzieje, od 2006 r. i ktoś upartyjniał urzędy skarbowe zamiast z tym walczyć!!!).
Jeśli nikt z kandydatów nie zdaje pisemnego do danego US (cały czas zakładam, że trudnego i uczciwego egzaminu) to rzeczywiście mamy problem, ale również problem pewnej słabości kadr, o czym nikt głośno nie powie,

Po drugie  - to nie zawsze jest tak, że ten który wykazuje się świetnie wiedzą teoretyczną, będzie dobrym naczelnikiem (nawet jak zaliczy zadania badające jego zdolności zarządcze) i wiem, że ustawiane konkursy nie są na to sposobem (może byłyby dodatkowo testy psychologiczne, choć to nadal pole do ew.  nadużyć), a pozostaje jeszcze drażliwa, ale ważna kwestia, współpracy z przełożonymi czy tzw. wyższą instancją.
Czy chcielibyście pracować, współpracować, kierować, ludźmi którym nic nie można zarzucić zawodowo, ale zamiast urzędnikami z prywatnymi poglądami, są niespełnionymi politykami ziejącymi ziejący nienawiścią do waszych politycznych przełożonych? Od polityki w Ministerstwie nie uciekniemy, musimy od niej uciekać na niższych szczeblach, dlatego wkurza mnie upolitycznienie Związków Zawodowych, a już np. postawa i poglądy p. Kurasia działają na mnie jak płachta na byka  (w świetle tego, że jest urzędnikiem, a nie np. radnym czy posłem) ? tu mam szczególny żal, bo ZZ go wykreowały, wspierały, a to harcownik i człowiek który powinien ?występować w innej bajce?.

Podsumowując kierunek dobry, przepisy nie i dobrze, że ZZ starają się to zmienić, a rzeczywistość skrzeczy.
Moja naiwność wynika pewnie z faktu, że pracuję w województwie, gdzie nie wycina się ?po? z PIS, tylko za sam okres powołania. Jeśli ktoś miał wreszcie dobrego szefa, któremu podkłada się nogi to szczerze współczuję.
Na kolejnym marginesie: z tym cytatem ?a u was murzynów bija?, trochę prawda, ale cytat o belce i źdźble w przypadku tematu powoływania naczelników, też byłby na miejscu?
Trochę chaotycznie, ale chciałem uprzedzić kolejne zarzuty o głupocie i naiwności, a jak zwykle z jednego wynika drugie i problemów rodzi się co nie miara?.
pozdrawiam życząc miłej niedzieli
adio

21 lis 2009, 23:35
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
adio77                    

Inspektor napisał  "My zgłaszamy propozycje zmian do konkursów w skarbówce" i zacytował te propozycje zmian - takie postępowanie mnie cieszy i świadczy o tym, że niektórym zależy, a nie są zwykłymi pieniaczami (a takich tu również nie brakuje),

Niestety jestem naiwny, taka ma cecha - choć nie do końca naiwny.

Podsumowując kierunek dobry, przepisy nie i dobrze, że ZZ starają się to zmienić, a rzeczywistość skrzeczy.

Trochę chaotycznie, ale chciałem uprzedzić kolejne zarzuty o głupocie i naiwności, a jak zwykle z jednego wynika drugie i problemów rodzi się co nie miara?.
pozdrawiam życząc miłej niedzieli
adio

:brawa:
Jestem pod wrażeniem.
Konkretnie, rzeczowo i na temat  :piwo:
I bezstronnie ;)

22 lis 2009, 14:30
Site Admin

REJESTRACJA09 maja 2006, 21:23

POSTY        2059

LOKALIZACJARada Krajowej Sekcji Administracji Skarbowej
Ale bez szans na zmiany. Przecież każdy ważniak w ternie chce mieć wpływ na to, kto jest u niego odpowiedzialny za podatki. "Najlepsi" są ci "otwarci" i "przyjaźni", a przecież obiektywny konkurs niekoniecznie wyłoni takiego. Stąd różnego rodzaju "furtki", wyjątki, itp.

22 lis 2009, 15:11
Zobacz profil WWW
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA24 sie 2009, 17:43

POSTY        4
we Włocławku na naczelnika startowało 5 kandydatów i jak było do przewidzenia nikt nie zdał w tym p.o. , słabeusze - gratulacje  :)
Kiepsko poszło za pierwszym razem, za trzecim będzie lepiej,  niektórzy już się uczą rozumu :)

22 lis 2009, 20:23
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA25 wrz 2006, 06:21

POSTY        201
Sam brałem udział w tym konkursie i mam o nim wyrobione zdanie. Uważam, że w celu rozbicia silnej tendencji do podnoszenia partykularnych i resortowych interesów Departamentu Administracji Skarbowej, czy Departamentu Administracji Podatkowej
należałoby wprowadzić do postępowania konkursowego profesjonalny nadzór ze strony Departamentu Służby Cywilnej wsparty czynnikiem społecznym, jak:zwiazki zawodowe, reprezentacje pracownicze. Dopiero wtedy powstaną jakiekolwiek formalnoprawne i organizacyjne gwarancje uczciwości i obiektywizmu konkursów. Dotychczasowy ich brak doprowadził do typowej gry ze wskazaniem na konkretnego kandydata, ktory już na starcie otrzymuje o pół długości więcej niż pozostali.
Po konkursie na Naczelników US czekają nas konkursy na Dyrektorów UKS w niektórych ośrodkach. Postępowania te  z uwagi na to, że ograniczają się tylko do IKS-ów z trzyletnim stażem są jeszcze bardziej nieobiektywne. W tych okolicznościach aktualnie pełniący obowiązki przy totalny braku conajmniej 2-óch asertywnych konkurentów jest niemalże pewnym zwycięzcą.

Dodano: 22 Lis 2009 08:28 pm

22 lis 2009, 21:27
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 sty 2008, 13:55

POSTY        31
Nie zapominaj o "konkursach" na DIS (czyt. Dyrektor Izby Skarbowej) :zeby:
Ale tak poważnie.
Ja czasami się zastanawiam po co tak naprawdę ten cały cyrk? Przecież nawet, gdyby podeszli do tego poważnie, gdyby na NUS-ów zostali powołani Ci którzy mieli najlepsze wyniki i cechują się predyspozycjami do kierowania urzędem. Nawet, jeżeli wszystko odbywało się w przejrzysty sposób, pod nadzorem KPRM-u i czynnika społecznego, to i tak przy takiej obsadzie w MF i przy tym stanie prawnym, który mamy, takie osoby dzisiaj są naczelnikami, a jutro pod byle bzdurnym pretekstem jednym pismem, jednym podpisem ich nie ma......
To jest chore :stop:

23 lis 2009, 18:16
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 lis 2009, 21:19

POSTY        15
Kiedy odbędą się egzaminy ustne?

24 lis 2009, 21:17
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 18:46

POSTY        26
Chłopie, przespałeś sprawę...one się już odbyły  :D

24 lis 2009, 21:45
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA27 paź 2009, 20:32

POSTY        202
ebro                    

Nie zapominaj o "konkursach" na DIS (czyt. Dyrektor Izby Skarbowej) :zeby:
Ale tak poważnie.
Ja czasami się zastanawiam po co tak naprawdę ten cały cyrk? Przecież nawet, gdyby podeszli do tego poważnie, gdyby na NUS-ów zostali powołani Ci którzy mieli najlepsze wyniki i cechują się predyspozycjami do kierowania urzędem. Nawet, jeżeli wszystko odbywało się w przejrzysty sposób, pod nadzorem KPRM-u i czynnika społecznego, to i tak przy takiej obsadzie w MF i przy tym stanie prawnym, który mamy, takie osoby dzisiaj są naczelnikami, a jutro pod byle bzdurnym pretekstem jednym pismem, jednym podpisem ich nie ma......
To jest chore :stop:

Część zdających którzy mieli doskonałe wyniki kierując Urzędami nie zdali.  :mur:
Ci których Urzędy miały słabe wyniki zdali celująco.   :D
Albo należy dopracować testy, albo wynika to z tego że Ci którzy przygotowywali się do testów zaniedbywali pracę i odwrotnie. ;)

24 lis 2009, 21:54
Fachowiec

REJESTRACJA09 kwi 2008, 15:21

POSTY        1034
Fiskal                    

Chłopie, przespałeś sprawę...one się już odbyły  :D

No chyba nie, w piątek mają słuchać :rolleyes:

24 lis 2009, 22:42
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
szarotka1977                    

Część zdających którzy mieli doskonałe wyniki kierując Urzędami nie zdali.  :mur:
Albo należy dopracować testy, albo wynika to z tego że Ci którzy przygotowywali się do testów zaniedbywali pracę i odwrotnie. ;)

A może te wyniki nie były ich zasługą?...  :rolleyes:

25 lis 2009, 07:27
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA28 maja 2009, 11:31

POSTY        12
szarotka1977                    

Albo kryteria ocen (czyt. wskaźniki, wartości pożądane, mediany itp.) są do  :dupa:

25 lis 2009, 07:29
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 cze 2009, 10:19

POSTY        14
Czy ktoś wie kiedy tem horror się zakończy? :zly1:
I kiedy poznamy konkrety? <_<

25 lis 2009, 09:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2158 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109 ... 155  Następna strona