Jeszcze raz chciałabym wrócić do kwestii przedawnienia. Interesuje mnie jak rozstrzygacie nastepującą kwestię : Z wniosku wynika, iż podatnik w książce serwisowej do kasy fiskalnej miał wpisany ostatni przegląd techniczny maj 2004. Przeglądu nie zrobił do dnia kontroli tj I 07r. Czy można go ukarać za powyższe wykroczenie w 2007r. art. 61 par. 3 kks. Dzięki.
09 lut 2007, 12:16
Mam wątpliwości czy tego rodzaju braki (wpis o przeglądzie technicznym w książce serwisowej) wyczerpują znamiona czynu z art. 61 § 3 kks, jednakże niezależnie od moich wątpliwości za maj 2004 roku nie można już ukarać - bowiem upłynał rok od popełnienia ( maj 2005)- czyn formalny i nie można stosować przepisów z art. 44 § 3 kks. Przyjmując moje watpliwości za nieuzasadnione, jeśli takowy wpis miał obowiązek zrobić w okresie jednego roku przed wszczęciem postępowania (na dzis to 09.02.2006r.) to proszę bardzo.
____________________________________ <!--sizeo:2--><span style="font-size:10pt;line-height:100%"><!--/sizeo-->ex iniuria non oritur ius - z bezprawia nie rodzi się prawo<!--sizec--></span><!--/sizec-->