Teraz jest 04 wrz 2025, 14:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 327 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 24  Następna strona
ACL 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA20 paź 2006, 21:12

POSTY        457

Jorge, na której stronie jesteś, jakie wrażenia?
No i czy tam coś znajdziemy o ACL-u?
Bo mam wątpliwości.

To nie jest ksiązka o ACL. Takiej jeszcze nikt po polsku nie wydał. Jest to książka wyjaśniająca metody statystyczne możliwe do wykorzystania przy badaniu dużych zbiorów danych - wykorzystuje je się gdy się to robi w  ACL. Wybór jednak musi być świadomy i bez znajomości metod statystycznych można wybrać niewłaściwą. Tak więc wszystko zgodnie z tematem.
W audycie wewnętrznym też się wykorzystuje te same metody i to samo oprogramowanie (jak kogoś na nie stać, a jak nie to Excela).

Ostatnio edytowano 10 lut 2007, 17:45 przez jorge, łącznie edytowano 1 raz

09 lut 2007, 08:31
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA17 mar 2007, 22:15

POSTY        1

Przepraszam, że trochę nieproszony wchodzę na nie swoje forum, ale akurat pod hasłem "skarbowcy ACL" ukochane GOOGLE wyrzuciły mi ten ciekawy wątek.

Z tego, co widzę zapotrzebowanie na wiedzę dotyczącą ACL jest duże i jakby niezaspokojone przez MF  :) . Jako przedstawiciel wsparcia i trener ACL pragnę zachęcić do aktywnego poszukiwania informacji u źródła, czyli u nas w <a href="http://www.skg.pl/acl/" target="_blank">SKG</a>. Co prawda o prowadzeniu kontroli skarbowych wiemy niewiele, ale już na temat funkcjonalności oprogramowania i wszystkich technicznych aspektów pracy wiemy dużo. Państwo, jako pełnoprawni użytkownicy macie zgodnie z umową prawo do pomocy z naszej strony (przez telefon, e-mail, forum). Licencji ACL do urzędów skarbowych trafiło 200, a w UKS-ach już wcześniej było ich ponad 40. Póki co telefonów czy maili z urzędów nie jest wiele.

Jak słusznie zauważył NADIR ruch na polskim forum ACL niewielki. Głównie z tego względu, że codzienne problemy użytkowników są bardzo indywidualne i niewielu chce innym zawracać nimi głowę. Lepiej zadzwonić na wsparcie i od razu uzyskać odpowiedź. Co innego z taką grupą jak Wasza. Tutaj wymiana poglądów mogłaby być naprawdę intensywna, bo jest duża liczba użytkowników o wspólnych zainteresowaniach. A z naszej strony na pewno możecie oczekiwać pomocy. Możemy nawet założyć zamkniętą sekcję forum "tylko dla skarbowców", jeżeli osoby niepowołane nie powinny do dyskusji kontrolerów skarbowych mieć dostępu. B)))

Polecam tekst pod tym <a href="http://www.skg.pl/acl/d/Success_Story_Austrian_MF.pdf" target="_blank">linkiem</a>. Mam nadzieję, że niedługo świat usłyszy także o sukcesach polskich skarbowców z ACL.

Pozdrawiam

Piotrek

PS
Co się tyczy problemu z dobowymi raportami kasowymi: jeśli pojedynczy raport da się odczytać, to nie ma problemu, żeby automatycznie odczytać sto tysięcy podobnych dobowych raportów i połączyć je wszystkie w jedną całość. Można je wrzucić do jednego katalogu, skorzystać z polecenia DIRECTORY w ACL, itd. Zainteresowanych proszę o telefon. B)))

Ostatnio edytowano 18 mar 2007, 17:16 przez zapiter, łącznie edytowano 1 raz

18 mar 2007, 11:56

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:08

POSTY        541

LOKALIZACJAZewsząd

Co się tyczy problemu z dobowymi raportami kasowymi: jeśli pojedynczy raport da się odczytać, to nie ma problemu, żeby automatycznie odczytać sto tysięcy podobnych dobowych raportów i połączyć je wszystkie w jedną całość. Można je wrzucić do jednego katalogu, skorzystać z polecenia DIRECTORY w ACL, itd. Zainteresowanych proszę o telefon. B)))

Okazuje się, że pamięć kasy fiskalnej przechowuje wszystkie dane widoczne na wydrukach z kasy fiskalnej, także te o pojedynczych transakcjach (nie tylko raporty dobowe). Problem polega na tym, że serwisanci nie mają możliwości odczytu pamięci fiskalnej do pliku. Może może to zrobić producent, ale nawet jeśli może to praktycznie nie jest możliwe odsyłanie kasy do producenta w celu zrobienia wydruku. Reasumując największym problemem z ACL nie jest obsługa tego programu lecz pozyskanie danych do analizy. Bez rozwiązań prawnych (systemowych) nic się tu nie poradzi. Min. Fin. wydaje się jednak mieć to wszystko w :dupa:. Teraz mają nową zabawkę - Reformę KAS.

Ostatnio edytowano 18 mar 2007, 17:17 przez zoltar7, łącznie edytowano 1 raz

18 mar 2007, 12:03
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA01 mar 2007, 21:31

POSTY        36
Tak sobie czytam wasze zachwyty nad ACL'em i nie bardzo mogę pojąć, skąd ten optymizm? To jest program typowo porównawczy (zakładam optymistycznie, że mamy dane do analizy, bo, jak wiemy, już na tym etapie program się wysypuje).  Oznacza to, że wykryje nam jedynie niezgodności matematyczne typu podwójne księgowanie, niezgodność kasy z magazynem itp.  Jeżeli zakładamy, że kontrola ma się sprowadzać do czystej matematyki to gratuluję i już twierdzę, że kasa wywalona na ten program to kasa wywalona w błoto a podatnicy już się cieszą na takie dictum. Wydaje mi się, że różnymi wynalazkami informatycznymi próbujemy zakryć naszą nieudolność w ściganiu prawdziwych przekrętów typu: pompowanie kosztów, puste faktury, transferowanie zysków, przewałki na WDT. Niech ktoś się pokusi o dokonanie analizy "efektywności" ACL i wtedy chyba "troszkę" się zdziwimy... :piwo:

Ostatnio edytowano 18 mar 2007, 17:19 przez whisper, łącznie edytowano 1 raz

18 mar 2007, 13:55

POSTY        541

LOKALIZACJAZewsząd

Tak sobie czytam wasze zachwyty nad ACL'em i nie bardzo mogę pojąć, skąd ten optymizm? To jest program typowo porównawczy (zakładam optymistycznie, że mamy dane do analizy, bo, jak wiemy, już na tym etapie program się wysypuje).  Oznacza to, że wykryje nam jedynie niezgodności matematyczne typu podwójne księgowanie, niezgodność kasy z magazynem itp.  Jeżeli zakładamy, że kontrola ma się sprowadzać do czystej matematyki to gratuluję i już twierdzę, że kasa wywalona na ten program to kasa wywalona w błoto a podatnicy już się cieszą na takie dictum. Wydaje mi się, że różnymi wynalazkami informatycznymi próbujemy zakryć naszą nieudolność w ściganiu prawdziwych przekrętów typu: pompowanie kosztów, puste faktury, transferowanie zysków, przewałki na WDT. Niech ktoś się pokusi o dokonanie analizy "efektywności" ACL i wtedy chyba "troszkę" się zdziwimy... :piwo:

Sorry, Whisper, ale nie wiesz, o czym w ogóle piszesz.
ACL to narzędzie i nie zastąpi wiedzy księgowej, podatkowej i myślenia. Ale jest to bardzo wydajne narzędzie.
Ten program nie zrobi nic więcej niż potrafi jego operator.
Jeżeli operator nie potrafi wykorzystać tego narzędzia to jego problem.
To jest jak z malarzem i farbami, jeden tworzy arcydzieła a inni malują tylko ściany. Farba jest ta sama.
Co do wywalania kasy to sfinansowano jego zakup z programu pomocowego, problem jest w tym, że Min. Fin. kupiło program, zorganizowało szkolenia dla części (!) użytkowników, też finansowane z programu pomocowego i na tym koniec. Tymczasem to narzędzie wymaga wsparcia systemowego, takie jakie ma w krajach UE (chodzi mi m.in. o nakaz prawny przechowywania danych księgowych na CD w stosownym formacie – nie chodzi tu o kopie zapasowe). Moim zdaniem Min. Fin. nie ma żadnej koncepcji rozwoju tzw. kontroli komputerowych.
Mógłbym pisać tu jeszcze dużo... ale wystarczy, że Ci Whisper powiem, że we Francji ten program wykorzystują również biegli rewidenci (widocznie więc do czegoś jednak się przydaje). :piwo:

Ostatnio edytowano 18 mar 2007, 17:20 przez zoltar7, łącznie edytowano 1 raz

18 mar 2007, 14:20
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA01 mar 2007, 21:31

POSTY        36

ACL to narzędzie i nie zastąpi wiedzy księgowej, podatkowej i myślenia. Ale jest to bardzo wydajne narzędzie.

Czy mógłbyś sprecyzować co masz na myśli pisząc, że jest to bardzo wydajne narzędzie? Chyba nie masz na myśli tego, że zamiast wyrywkowego sprawdzenia 5% faktur, ten programik sprawdzi 100% i wykryje np. wszystkie podwójnie zaksięgowane faktury? Cóż to za sukces? Chodzi tylko o to, żeby firmie zrobić tanim kosztem porządek w księgach? Czy też chodzi o statystyki "pozytywności" kontroli? Tak czy inaczej jest to zamiatanie problemu skuteczności kontroli pod dywan. Moim zdaniem ACL powinien być wykorzystywany nie podczas kontroli, ale podczas zwykłych czynności sprawdzających, bo takie są generalnie jego możliwości. Czysta matematyczna technika i nic więcej. A w momencie kiedy przychodzi do ręcznej/umysłowej weryfikacji faktur z dokumentami źródłowymi, wtedy zaczyna się chocholi taniec i często jest to koniec kontroli bo wiadomo... limit się wyczerpał...

Ostatnio edytowano 19 mar 2007, 07:17 przez whisper, łącznie edytowano 1 raz

18 mar 2007, 22:03
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
ZAPITER podał bardzo ciekawy link do artykułu mówiącego o sukcesie Min.Fin. Austrii uzyskanym dzięki zastosowaniu programu ACL przez zespoły kontrolujace. Austriakom udało się w jednej skutecznej akcji (trwającej 4 lata???) ujawnić 85 mln euro niezapłaconego podatku od niezaewidencjonowanych przychodów restauratorów ze sprzedaży piwa.

Czy taka ogólnokrajowa, dobrze skoordynowana akcja jest u nas teraz możliwa? To chyba poczeka aż wejdą KASy...

Przeczytajcie artykuł. Można się uczyć na dobrym przykładzie. Austriacy ocenili, że w wielu przypadkach aż do 40% dostaw piwa nie było ewidencjonowanych i zostało sprzedanych bez podatku.

Ciekawe jest, że tam mają ponad 2000 audytorów pracujących w zespołach e-auditor and edp-auditor. Przetwarzają miliony zapisów miesięcznie. Przeprowadzają audyty firm (każdej ???) co 2- 3 lata.
Proces kontroli przy zastosowaniu ACL pozwala na przeglądanie 100% danych podczas pełnej kontroli.

Może i u nas to będzie możliwe, jak każdy zespół będzie miał na laptopie ACL.

Ostatnio edytowano 19 mar 2007, 07:19 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz

18 mar 2007, 22:41

POSTY        541

LOKALIZACJAZewsząd

Czy mógłbyś sprecyzować co masz na myśli pisząc, że jest to bardzo wydajne narzędzie? Chyba nie masz na myśli tego, że zamiast wyrywkowego sprawdzenia 5% faktur, ten programik sprawdzi 100% i wykryje np. wszystkie podwójnie zaksięgowane faktury? Cóż to za sukces? Chodzi tylko o to, żeby firmie zrobić tanim kosztem porządek w księgach? Czy też chodzi o statystyki "pozytywności" kontroli? Tak czy inaczej jest to zamiatanie problemu skuteczności kontroli pod dywan. Moim zdaniem ACL powinien być wykorzystywany nie podczas kontroli, ale podczas zwykłych czynności sprawdzających, bo takie są generalnie jego możliwości. Czysta matematyczna technika i nic więcej. A w momencie kiedy przychodzi do ręcznej/umysłowej weryfikacji faktur z dokumentami źródłowymi, wtedy zaczyna się chocholi taniec i często jest to koniec kontroli bo wiadomo... limit się wyczerpał...

Whisper, chciałem w tym miejscu wyjaśnić wszelkie twoje wątpliwości, ale po chwili pisania doszedłem do wniosku, że to nie ma sensu. Masz swoje zdanie w tej sprawie, bardzo dobrze, pozwól jednak, że ja pozostanę przy swoim stanowisku. Natomiast ja mam zupełnie inne wątpliwości związane ze stosowaniem ACL w praktyce, pisałem o nich już w poprzednich postach (więc tu nie będę się powtarzał).
A tak przy okazji to zapytam z ciekawości: Whisper, kto i kiedy szkolił cię z ACL i czy masz do niego dostęp, a jak masz, to czy używałeś już go i w jaki sposób?

Ostatnio edytowano 19 mar 2007, 07:20 przez zoltar7, łącznie edytowano 1 raz

18 mar 2007, 23:07
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

18 mar 2007, 23:09
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

Rozmarzyłeś się Tranqilo...

A ja myślałem, że z mojego postu wieje siermiężnym realizmem...

Ostatnio edytowano 19 mar 2007, 07:21 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz

18 mar 2007, 23:35
Fachowiec

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
Co do Austriaków - owszem, co do ostatniego zdania... nie sądzę.

Ostatnio edytowano 19 mar 2007, 07:21 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz

18 mar 2007, 23:52
Fachowiec

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
News w prasie się pojawił temat niniejszy z lekka poruszając... <a href="http://podatki.wp.pl/kat,70356,title,E-kontrola-lowi-nieuczciwych-podatnikow,wid,9170144,wiadomosc.html" target="_blank">http://podatki.wp.pl/kat,70356,title,E-kon...,wiadomosc.html</a>

Ostatnio edytowano 03 wrz 2007, 08:20 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz

03 wrz 2007, 08:16
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Czy możliwe jest już stworzenie listy programów , które mają juz zaimplementowane funkcje do eksportu danych do kontroli - podatnikom , można by je rekomendowac . Czy może czarna lista lista programów nie majaca tych funcji - czy one mogą być uzytkowane?

Przy okazji czy te programy umozliwiają wysyłkę dokumentów elektronicznych w XML  i do e-Deklaracji ?

28 wrz 2008, 18:12
Specjalista

REJESTRACJA20 paź 2006, 21:12

POSTY        457
Możliwe może i jest już stworzenie listy programów , które mają juz zaimplementowane funkcje do eksportu danych do kontroli, tylko kto to zrobi. Ja takich, z których bez mniejszego lub większego problemu można by pobrać dane do analizy nie spotkałem. Na jednej z kontroli informatyk podatnika, pracujący wcześniej jako programista komputerowy [tworzył m.in. programy księgowe] stwierdził, że nasza praca jest mało efektywna oraz, żepowinniśmym mieć przynajmniej aplikacje dokonujące przekształcenia danych płaskich tabeli, i tylko dokonywać analizy danych, a nie rozszyfrowywać co się kryje pod wyświetlanymi na ekranie znakami. Ja uważam, że nie jest to najlepszy pomysł. Lepsze by było uregulowanie tego tematu na drodze ustawowej. Tak jak n.p. w Holandii, gdzie programy księgowe mają obowiązkowo opcje eksportu dla celów aparatu skarbowego. Często szkoda czasu na kontroli na "rozwalanie "danych otrzymanych od podatnika. Są takie też programy, z których w rozsądny sposób nic się nie da uzyskać. Czy można by je rekomendować podatnikom?  Ci podatnicy, u których pobierałem dane, z reguły specjalnie nie byli zainteresowani tematem. Czy może czarna lista lista programów nie majaca tych funcji - czy one mogą być uzytkowane? Nasze przepisy nie stawiają przeszkód w używaniu takich programów.

Przy okazji czy te programy umozliwiają wysyłkę dokumentów elektronicznych w XML i do e-Deklaracji ?
e-Deklarację spotkałem tylko u jednego podatnika, którego dyrektor finansowy był wcześniej informatykiem i stopniowo przystosowywał system księgowy do e-Deklaracji. O XML-u niewiele mogę powiedzieć. Praktycznie nie spotkałem się z wysyłką w XML-u.

28 wrz 2008, 19:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 327 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 24  Następna strona