Teraz jest 09 wrz 2025, 21:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2158 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104 ... 155  Następna strona
Znamy zasady wyboru nowych NUSów, znamy wyniki 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 lis 2006, 19:53

POSTY        10
Post Znamy zasady wyboru nowych NUSów, znamy wyniki
Badman                    

Monitoring                    

Z tego co mi wiadomo to jest to ostatni konkurs i jesli nie zostaną obsadzone wszystkie stanowiska to zostaną powołani bez względu na to czy zdali czy nie.

Skąd masz takie informacje? Czy na pewno prawdziwe? Lepiej podziel się wrażeniami z egzaminu i przypomnij sobie jakieś pytanie i zadanie. Napisz może się innym przyda i ukierunkuje moje "kucie"! Są jeszcze przecież 2 egzaminy i 128 zdających. :)

25 paź 2009, 16:31
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 07:40

POSTY        2
Nawet jeśli podam wszystkie zapamiętane pytania to i tak niewiele to zmieni ponieważ na każdym egzaminie był inny zestaw pytań. Dla mnie generalnie pytania czysto merytoryczne tzn. z PIT, CIT, VAT i Ordynacji podatkowej były łatwe, a do prawidłowej odpowiedzi wystarczyła wiedza zdobyta i wykorzystywana w codziennej pracy urzędnika skarbowego. Gorzej było z pytaniami "okołopodatkowymi"  bo żeby na nie prawidłowo odpowiedzieć trzeba było mieć dużo szczęścia albo bardzo szczegółową wiedzę. Pytania dotyczyły np. maksymalnych stawek grzywny, którą może wymierzyć sąd w postępowaniu nakazowym (kks),  kto wydał rozporządzenie ustalające wynagrodzenie prowizyjne dla pracowników egzekucji, kto podlega ocenie okresowej, kiedy najpóźniej należy wręczyć pracownikowi pisemną umowę o pracę, kto reprezentuje spółkę kapitałową, skład Rady Gabinetowej itd. Zadania dotyczyły podatku VAT - łatwe oraz trudniejsze z  podatku CIT - dochody zagranicznego zakładu gdzie należało wyliczyć kwotę podatku zapłaconego za granicą z uwzględnieniem umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania. Życzę powodzenia.

26 paź 2009, 18:59
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2009, 14:09

POSTY        50
Wow, widzę, że tym razem pojawiło sie nawet pytanie dotyczące czegoś, czym na codzień zajmuje sie naczelnik. to juz pewien POstęp... :D

26 paź 2009, 20:49
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA23 lip 2007, 17:02

POSTY        111
1) Moim zdaniem w tydzień nie ma żadnych szans nauczyć się do tego egzaminu. Ale ja zdawałem pół roku temu i mam nadzieję, ze tydzień na powtórki to wystarczający czas. Zobaczymy.
2) Pomysł z organizacją tak dużego konkursu przez instytucję spoza Minfinu jest niezły.  Ale upierałbym się przy mniejszościowym udziale kogoś z MinFinu mającego sporą wiedzę merytoryczną.
3) Byłem w tej grupie co Szym 11 - pytania więc omówił. Zadanka były (jak zwykle) dwa:
a) oblicz VAT. Sprzedaż 100 000 zł, usługi 20 000 zł, wszystko stawką 22%. Zakupy na fakturę - samochód ciężarowy - naliczony 10 000, paliwo do sam. osobowego naliczony 200 zł, usługi jakieś naliczony 1000 zł + na paragon taxi 50 zł (kwoty nieco inne),
b) oblicz CIT - dochód w kraju 700 000, dochód za granicą 100 000, umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania metodą taką a taką.

Ps. - do adminów - na klawiaturze nie działa mi c z kreską - proszę o nie dawanie bana.

27 paź 2009, 21:23
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post na klawiaturze nie działa 'c' z -
girjic                    

1) Moim zdaniem w tydzień nie ma żadnych szans nauczyć się do tego egzaminu.
Ps. - do adminów - na klawiaturze nie działa mi c z kreską - proszę o nie dawanie bana.

Jak to nie działa ?!  :o
Bana nie dostaniesz. Ale nie oszukuj więcej!....  :lol:

:piwo:

27 paź 2009, 22:29
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 18:38

POSTY        1181
Post na klawiaturze nie działa 'c' z -
Nadir                    

Jak to nie działa ?!  :o
Bana nie dostaniesz. Ale nie oszukuj więcej!....  :lol:

:piwo:
Mógł użyć kopiuj-wklej.  :rolleyes:
Kombinację Alt+C blokuje np. uruchamiany przy starcie systemu program obsługi karty graficznej ATI. Wystarczy zmienić ten skrót w konfiguracji programu albo usunąć automatyczne ładowanie.
Zaś w temacie, by nie być zbanowanym za  :offtopic: :wysmiewacz: dodam, że sam temat tego wątku oddaje istotę całego konkursu: znamy (nie do końca sprawiedliwe i przejrzyste) zasady - znamy wyniki, reszta ma jakby mniejsze znaczenie...  :rolleyes:

28 paź 2009, 07:31
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA12 lis 2007, 21:00

POSTY        324
Warto chyba przypomnieć odpowiedź na interpelację  nr 7256 w sprawie ogłoszenia konkursów na naczelników 201 urzędów skarbowych w Polsce(trochę stara z 28 stycznia 2009 r.- ale warto przeczytać).

"...po zakończeniu postępowań konkursowych na wymienione stanowiska(tj.naczelników-mój przypis) kolejnym działaniem będzie ogłoszenie konkursów na stanowiska dyrektorów izb skarbowych. "
Ciekawostka - orientacyjny koszt wynajmu sali na egzamin to 10 tys zł.

link:
http://orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main/11FA40B8
http://orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main/56165FC5

28 paź 2009, 16:28
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA06 lip 2009, 16:11

POSTY        9
Czy ktos orientuje się jak oceniane są zadania praktyczne? Czy dostaje się jakieś punkty za poszczególne polecenie /np. obliczenie podatku należnego/ czy po prostu 5 pkt za prawidłowe rozwiązanie całego zadania/ ?  :wacko:

28 paź 2009, 17:58
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
deszcz                    

Badman                    

Z tego co mi wiadomo to jest to ostatni konkurs i jesli nie zostaną obsadzone wszystkie stanowiska to zostaną powołani bez względu na to czy zdali czy nie.

Skąd masz takie informacje? Czy na pewno prawdziwe? Lepiej podziel się wrażeniami z egzaminu i przypomnij sobie jakieś pytanie i zadanie. Napisz może się innym przyda i ukierunkuje moje "kucie"! Są jeszcze przecież 2 egzaminy i 128 zdających. :)

Skąd?
Z ustawy o urzędach i izbach skarbowych.
W przypadku gdy dwa kolejne konkursy nie wyłonią kandydata  minister właściwy do spraw finansów publicznych może powołać osobę na stanowisko naczelnika urzędu skarbowego bez konkursu.

Mówiąc po polsku: wygrasz konkurs czy wie wygrasz  i tak naczelnikiem będzie ten, który ma być. Ty wygrasz, a nie zostaniesz. Ktoś iny nie wygra, a zostanie
Vide interpelacja nr 11252  w sprawie braku przejrzystości procedury konkursowej podczas wyłaniania kandydatów do objęcia stanowisk naczelników urzędów skarbowych.
Mówiąc prosciej: jak sie nie obrócisz tak  :dupa: zawsze z tyłu
POwodzenia  :rotfl:

28 paź 2009, 19:37
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 lip 2009, 09:42

POSTY        39
Badman                    

...Ty wygrasz, a nie zostaniesz. Ktoś iny nie wygra, a zostanie
...  :rotfl:

Ale lepiej: Ktoś inny nie bierze udziału w konkursie a zostanie.

28 paź 2009, 20:30
Fachowiec

REJESTRACJA07 gru 2007, 12:19

POSTY        1667
Gdyby wybory naczelników miały coś zmienić, dawno byłyby zakazane!

28 paź 2009, 21:25
Znawca

REJESTRACJA24 sie 2007, 09:05

POSTY        142

LOKALIZACJASto(L)yca
Co za cisza w temacie?!  :o

Czy ktoś ma może informacje ile osób nie zgłosiło się na egzaminy i kiedy można się spodziewać wyników? :zeby:

03 lis 2009, 09:19
Znawca

REJESTRACJA18 wrz 2008, 17:22

POSTY        213

LOKALIZACJASin City - Miasto Grzechu
za każdym razem przy konkursach przypomina się stary dowcip o zajączku, misiu i pracy magisterskiej pt "zając król lasu" - nie ważny jest temat pracy magisterskiej ważny jest promotor  :D

03 lis 2009, 23:53
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA03 cze 2009, 16:47

POSTY        1
Czy ktoś zna może wyniki naborów?

04 lis 2009, 12:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2158 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104 ... 155  Następna strona