Mam pytanie. Podatnik złożył wniosek o rozłożenie podatku na 12 rat i przychyliliśmy się do wniosku. Podatnik spłacił 8 rat i złożył wniosek o umorzenie pozostałych rat. Problem w tym, że my rozkładaliśmy na raty podatek a nie zaległość, a umorzyć możemy tylko zaległość. Czy dobrze myślę, że pomimo iż są to raty to nadal jest to podatek, a nie zaległość? Raty są spłacane w terminie i nie ma żadnych odsetek. Czy w tej sytuacji trzeba umorzyć postępowanie czy odmówić wszczęcia, czy może jeszcze coś innego? A może jednak to jest zaległość już bo termin płatności minął dawno, ale są ustalone nowe terminy - sama nie wiem. Pomocy!
Jest to już jednak zaległość - art. 51 par.2 Ord. pod. Na przszłość radzę nie rozkładać podatku na tyle rat , przecież wyraźnie widać, że podatnikowi już znudziło się płacenie ich - bo nowy podatek jest zapewne / kroi się / do zapłaty. Pozdrawiam !
01 lut 2007, 09:19
Madagaskar coś chyba nie tak. Terminy płatności rat podatku pozostałe do zapłaty jeszcze nie upłynęły. A art. 51 par. 2 mówi: za zaległość podatkową uważa się także niezapłaconą w terminie płatności zaliczkę na podatek (...) lub ratę podatku. Art. 3 pkt 3 OP stanowi natomiast, że przez podatek rozumie się również raty podatków, jeżeli przepisy prawa podatkowego przewidują płatności podatku w ratach. Skoro więc raty podatku jeszcze nie upłynęły to chyba nie jest to zaległość, bo żeby była to zaległość to musi być rata niezapłacona w terminie płatności.
01 lut 2007, 10:02
Pomoc
Art. 3 pkt 3 OP stanowi natomiast, że przez podatek rozumie się również raty podatków, jeżeli przepisy prawa podatkowego przewidują płatności podatku w ratach.
Ale z przepisów ma wynikać płatność podatku w ratach jako norma np. podatek od nieruchomości czy podatek rolny, których to podatków także Ordynacja Podatkowa dotyczy... Podobną interpretację słyszałem od pracownika AP... tylko nie wiem czy to zada czy waleta
01 lut 2007, 11:15
No dobrze czyli to jest zaległość podatkowa? To mi nie pasi, przecież jest to rata podatku a nie zaległości podatkowej. A jakie są niby odsetki od tej zaległości, bo przecież umorzenie zaległości podatkowej powoduje również umorzenie odsetek za zwłokę. Czy może mam zmienić decyzję ostateczną? Generalnie i tak chcemy dać odmowę, przynajmniej tak mi sie wydaje.
A w komentarzu do ordynacji znalazłam jeszcze takie coś, że wyznaczenie nowego terminu zapłaty podatku rozłozonego na raty powoduje, że do czasu jego upływu nie powstaje zaległość podatkowa. W związku z tym skoro więc nie ma zaległości podatkowej bo terminy płatności rat jeszcze nie upłynęły to nie mogę rozpatrywać ich umorzenia. Oczywiście to wszystko "chyba". I co wy na to?
01 lut 2007, 12:39
Pomoc
No dobrze czyli to jest zaległość podatkowa? ...
Ja tak nie napisałem. Zgłosiłem tylko wątpliwości co do "poszerzonej" interpretacji art 3 OP. A tak w ogóle to do poboru podatków jest art 22 OP i tyle. Chyba że są gminne to wtedy: <blockquote>W ustawie z dnia 10 grudnia 1993 r. o finansowaniu gmin (Dz. U. Nr 129, poz. 600, z 1994 r. Nr 105, poz. 509, z 1995 r. Nr 124, poz. 601 i Nr 154, poz. 794, z 1996 r. Nr 149, poz. 704 i Nr 156, poz. 774 oraz z 1997 r. Nr 79, poz. 484, Nr 113, poz. 734, Nr 121, poz. 770 i Nr 123, poz. 780) w art. 10 wprowadza się następujące zmiany: 1) ust. 2 otrzymuje brzmienie: "2. W zakresie podatków i opłat stanowiących dochody gmin, a pobieranych przez urząd skarbowy, urząd ten udziela ulg, odroczeń, umorzeń, stosuje zaniechanie poboru podatków oraz zwalnia płatnika z obowiązku pobrania oraz wpłaty podatku lub zaliczek na podatek wyłącznie na wniosek lub za zgodą zarządu gminy."; 2) po ust. 2 dodaje się ust. 2a w brzmieniu: "2a. Wniosek lub zgoda, o których mowa w ust. 2, wydawane są w drodze postanowienia.";</blockquote>
01 lut 2007, 14:17
Pomoc
... Generalnie i tak chcemy dać odmowę, przynajmniej tak mi sie wydaje...
Gdy nie ma zaległości to wniosek strony jest bezprzedmiotowy - wtedy postępowanie należy umorzyć. Decyzja odmawiająca zostanie w takim przypadku wydana z naruszeniem przepisów OP.
01 lut 2007, 16:17
Uważam, że Pomoc i Helvet dobrze myślą. Jeżeli rata nie byłaby zapłacona w wyznaczonym terminie, to dopiero wtedy mielibyśmy do czynienia z zaległością w kwocie tej raty i jak wiecie wprowadzamy RAT-WP z terminem pierwotnym zobowiązania podatkowego. Gdy Podatnik złożył wniosek przed upływem terminu płatności 9 raty, to niestety zwraca się o umorzenie podatku, a przepisy Op nie przewidują takiej instytucji i należałoby umorzyć postępowanie. Organ podatkowy może bowiem umorzyć jedynie zaległość podatkową, czyli musi zostać spełniony podstawowy warunek, jakim jest wcześniejszy upływ terminu płatności podatku. Po upływie tego terminu strona może domagać się umorzenia już zaległości podatkowej. W sprawie wystąpiła przesłanka bezprzedmiotowości, polegająca na braku w dniu złożenia podania przedmiotu postępowania, tj. zaległości podatkowych, i podstaw prawnych do merytorycznego rozstrzygnięcia danej sprawy. Nie przewidziano prawa podatnika do występowania z żądaniem umorzenia podatku, więc w tym zakresie wniosek jest bezprzedmiotowy i nieskuteczny.
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Madagaskar: Na przszłość radzę nie rozkładać podatku na tyle rat , przecież wyraźnie widać, że podatnikowi już znudziło się płacenie ich - bo nowy podatek jest zapewne / kroi się / do zapłaty. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Muszę Ci powiedzieć Madagaskar, że rzeczywistość jest taka, że Podatnikowi w wyjątkowych przypadkach rozkłada się zobowiązania podatkowe nawet na większą liczbę rat - zdarza się nawet do 40, bowiem przepisy rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 sierpnia 2005 r. w sprawie właściwości organów podatkowych ( Dz. U. Nr 165, poz. 1371 ze zm. ) nie wprowadzają w tym zakresie żadnych ograniczeń. :czytaj:
04 lut 2007, 10:43
Soltimerka
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Madagaskar: Na przszłość radzę nie rozkładać podatku na tyle rat , przecież wyraźnie widać, że podatnikowi już znudziło się płacenie ich - bo nowy podatek jest zapewne / kroi się / do zapłaty.
Muszę Ci powiedzieć Madagaskar, że rzeczywistość jest taka, że Podatnikowi w wyjątkowych przypadkach rozkłada się zobowiązania podatkowe nawet na większą liczbę rat - zdarza się nawet do 40, bowiem przepisy rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 sierpnia 2005 r. w sprawie właściwości organów podatkowych ( Dz. U. Nr 165, poz. 1371 ze zm. ) nie wprowadzają w tym zakresie żadnych ograniczeń. :czytaj: <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
W tym co pisze wyżej Madagaskar też jest sporo racji. Co prawda rzeczywiście ani przepisy OP ani rozporządzenia MF-a nie ograniczają liczby rat, lecz mimo wszystko należałoby raczej zachować ostrożność w szafowaniu ich ilości. Rozłożenie podatku czy zaległości na 40 rat praktycznie pozbawia NUS-a kontroli nad tymi pieniędzmi na długi okres. Przy niewywiązywaniu się podatnika ( płatnika ) z decyzji ulgowej, postępowanie egzekucyjne można prowadzić przecież tylko w stosunku do rat które wygasły. Chyba lepiej byłoby ustalić mniejszą liczbę rat z maksymalnie wysoką ostatnią ratą. Gdy beneficjent wpłaca regularnie i terminowo, zawsze można ją rozłożyć na następne raty. Jest z tym więcej roboty ale - na pewno z punktu widzenia naczelnika - takie działanie jest bardziej racjonalne.
04 lut 2007, 16:31
No tak a potem podatnik odwoła się od takiej decyzji, bo ostatnia rata jest nierealna do zapłacenia, bo znacznie przekracza jego dochody i oczywiscie wygra ponieważ ulga w formie rozłozenia na raty nie może być ulgą pozorną. Raty muszą być realne do spłacenia. To już lepiej wogóle odmówić rat w tak dużej ilości, urząd to przecież nie bank.
05 lut 2007, 18:47
Oczywiście, że może się odwołać, ale w takiej sytuacji alternatywą będzie decyzja odmowna ( mój Naczelnik nie rozłoży na raty z terminami płatności wykraczającymi poza rok kalendarzowy ). Chyba lepiej dla wnioskodawcy uzyskać taką ulgę niż żadnej. Przy zmianie wysokości rat w stosunku do propozycji podatnika ( płatnika ) i tak trzeba zachować procedurę wynikającą z przepisów art. 123 § 1 i art. 200 § 1 OP i wtedy racjonalnie wytłumaczyć delikwentowi przyjęty sposób rozwiązania problemu. No i nie jest bez znaczenia fakt nie podjęcia bądź wycofania czynności egzekucyjnych.
A gdy chce się odwoływać - proszę brardzo. Jeszcze nie miałem sytuacji by przy standartowych wnioskach składanych przez podmioty prowadzące działaność gospodarczą ( tj. brak środków - z różnych powodów - na zapłatę zobowiązań podatkowych ) DIS uchylił decyzję odmowną. Sądy administracyjne - w zdecydowanej większości przypadków - też orzekają na korzyść organów skarbowych.
PS. Ręki sobie obciąć nie dam, ale stawiam dolary przeciwko orzechom, że w Twojej sytuacji ( decyzja odmawiająca rozłożenia podatku czy zaległości na wiele rat ) znacznie częściej będziemy mieć do czynienia niż w mojej ( rozłożenie na raty z nieproporcjonalnie wysoką ostatnią ratą ). Jeszcze takiego przypadku nie miałem.
05 lut 2007, 19:40
A mam takie pytanie odnośnie programu RATY. Czy można go sobie ściągnąć ot tak i poprostu zainstalować czy trzeba mieć czyjąś zgodę czy potem są jakieś aktualizacje i czy też można to sobie samemu zainstalować czy tylko informatycy?
07 lut 2007, 15:04
Pomoc
A mam takie pytanie odnośnie programu RATY. Czy można go sobie ściągnąć ot tak i poprostu zainstalować czy trzeba mieć czyjąś zgodę czy potem są jakieś aktualizacje i czy też można to sobie samemu zainstalować czy tylko informatycy?
Program Raty jest produktem Zespołu Projektowego WHTAX. Powstał m.in po to aby pomóc urzędom przygotować dane do dokumentów wymiarowych POLTAX np. RAT-PP. Była to odpowiedź na powszechne stwierdzenie, że czasami nie da sie wyliczyć danych do dokumentów RAT-PP, które muszą być odpowiednio powiązane z pierwotnymi zaległościami podczas wprowadzania danych do Wymiaru. Ta cecha jest warunkiem zgodnego z rzeczywistością wykazywania w WHTAX kwot zaległości rozłożonych na raty (Załącznik 1 sprawozdawczości dep. AP). Inne funkcje programu np. wyliczanie EDB są skutkiem realizacji postulatów użytkowników.
Program jest bezpłatny. Dystrybucja jest prowadzona oficjalnymi "kanałami" MF (ostatnia wersja 3.03.2006 na Tivoli). Program powinien instalować informatyk. Więcej informacji w dokumentacji dostępnej na stronie WHTAX: <a href="http://whtax.sl.mofnet.gov.pl/wwwhtax/kk/raty_raty.htm" target="_blank">http://whtax.sl.mofnet.gov.pl/wwwhtax/kk/raty_raty.htm</a>
Ostatnio edytowano 08 lut 2007, 07:51 przez _ksu_, łącznie edytowano 1 raz
08 lut 2007, 07:50
Mam następujący problem z zapłatą przez podatników zaliczek na podatek dochodowy. Może ktoś zetknął się już z tym problemem. Podatnik złożył wniosek o rozłożenie na raty zaległości podatkowej z tytułu zaliczki za styczeń 2007r. Jak wiadomo podatnik nie składa deklaracji na zaliczkę, a wysokość tej zaliczki znana jest ze złożónego przez podatnika wniosku. Zaliczka ta nie jest przypisana w systemie POLTAX-2B i w księgowości figuruje "0". Jak wygenerować decyzję w systemie POLTAX-RATY? Jak ją przypisać w systemie POLTAX-2B?
____________________________________ Akacja
01 mar 2007, 10:32
akacja
Mam następujący problem z zapłatą przez podatników zaliczek na podatek dochodowy. Może ktoś zetknął się już z tym problemem. Podatnik złożył wniosek o rozłożenie na raty zaległości podatkowej z tytułu zaliczki za styczeń 2007r. Jak wiadomo podatnik nie składa deklaracji na zaliczkę, a wysokość tej zaliczki znana jest ze złożónego przez podatnika wniosku. Zaliczka ta nie jest przypisana w systemie POLTAX-2B i w księgowości figuruje "0". Jak wygenerować decyzję w systemie POLTAX-RATY? Jak ją przypisać w systemie POLTAX-2B?
Niestety, jeszcze nie. Z tym problemem borykać się będę za małe pół miesiąca :angry: . Chyba, że poza poruszeniem zagadnienia na forum zgłosiłaś problem do help-desk to może zdążą rozwiązać ten problem