Teraz jest 06 wrz 2025, 21:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Art. 56 § 4 KKS - przesłanki stosowania 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA02 mar 2009, 07:43

POSTY        8
Post Art. 56 § 4 KKS - przesłanki stosowania
Witam.
Czy wystawiacie mandat karny w przypadku złożenia po terminie zeznania podatkowego, w którym brak jest podstawy opodatkowania? Treść  art. 56 mówi "podlega karze ten podatnik, który mimo ujawnienia przedmiotu lub podstawy opodatkowanie nie składa w terminie..."
Np. PIT-38 złożony po terminie, brak podstawy opodatkowania ponieważ KUP były wyższe od przychodów - wykazana strata. Podstawy opodatkowanie tu nie ma, ale jak należy rozumieć sformułowanie "przedmiotu lub podstawy". Przedmiot opodatkowanie jednak wystąpił. Karać czy nie karać?

19 paź 2009, 13:13
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 lut 2008, 22:26

POSTY        62
naturalnie że tak.
Przedmiot opodatkowania to określone zdarzenie faktyczne z którym ustawa wiąże obowiązek podatkowy np. "uzyskiwanie" przychodów, "posiadanie" majątku, "sprzedaż" towarów.
Podstawa opodatkowania to rezultat tych stanów - tj. "wysokość" osiągniętego przychodu, "wartość" posiadanego majątku, "wielkość obrotu".

19 paź 2009, 13:29
Początkujący
Własny awatar

POSTY        8
Dzięki kolego za odpowiedź. Temat niby prosty w tym zakresie ale jednak wątpliwości podczas stosowania się pojawiają.  Podobnie ma się rzecz w przypadku złożenia po terminie deklaracji PCC-3 (np. 4 m-ce opóźnienia). Art. 56 stosujemy na pewno jeśli nie ma czynnego żalu, jednak co do stosowania art. 57 koncepcje są różne. Ja osoboście karałem z 57 w takim przypadku (po zaleceniach IS) jednak z czasem doszedłem do wniosku, że nie powinno się tak robić ponieważ:

1. Nie było w tym zakresie oficjalnego pisma MF
2. IS pisma oficjalnie nie przesłała (jedynie zalecenia na szkoleniach)
3. Nie istnieje w KKS ostra definicja uporczywości
4. Jezeli już bierzemy pod uwagę uporczywość to nie można (moim zdaniem) o niej mówić jezeli US nie miał w  
   zakresie powstania obowiązku podatkowego żadnej wiedzy.

Jezeli macie inne poglądy w tym zakresie, stosujecie odmienne praktyki i potraficie to uzasadnić, PISZCIE.
Pozdrawiam.

20 paź 2009, 06:46
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 lis 2007, 14:21

POSTY        45
jeśli jest złożona deklaracja PCC-3 po terminie i wpłata też jest po terminie to ja karzę z art. 54 § 3 kks.

20 paź 2009, 07:05
Początkujący
Własny awatar

POSTY        8
Oj! Stosowanie w tym przypadku art. 54 § 3 KKS uważam, że nie jest prawidłowe. Mimo, że podatnik żłożył po terminie deklarację i wpłacił po terminie podatek to nie jest to jednoznaczne z uchylaniem się od opodatkowania, poniważ ostatecznie dopełnił tych obowiązków. Art. ten stosujemy jedynie w przypadku wykrycia przez US takiego stanu rzeczy(kontrola lub "uprzejmię donoszę, że..."). Uchylanie się od opoddatkowania  oczywiście wystapiło, jedak podatnik sam  ujawnił właściwemu organowi przedmiot i podstawę opodatkowania po przez złożenie deklaracji.

20 paź 2009, 07:19
Specjalista

REJESTRACJA03 lip 2007, 18:19

POSTY        450
Zgadzam sie z dzudzu600.

Co byście drodzy karniści zrobili gdy podatnik nie składa PIT-a 28 lub 36. Działalności nie prowadzi od lat, korespondencję jednak odbiera. Jeśli wszcznę dochodzenie to będę musiał doprowadzić go przez policję (wszcząć śledztwo), a w trakcie składania wyjaśnień podejrzany powie, że działalności nie prowadzi od wielu lat (czyli  0 zł uszczuplenia podatku). Jaki został popełniony czyn zabroniony?
Jakby taki typ był naiwny to złożyłby zaległy PIT, ale niestety frajerów jest coraz mniej i może US pokazać  :dokuczacz:

20 paź 2009, 09:53
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 13:18

POSTY        60
proponuję ukarać z 83§2 kks - za utrudnianie czynności sprawdzających - jeśli wezwania odbierał a nie reagował

20 paź 2009, 10:47
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 lut 2008, 22:26

POSTY        62
Przy wykroczeniach prowadzisz ŚLEDZTWO??? I prokurator się o to nie obrusza podczas nadzoru?? Przepraszam za to zdziwienie ale jeśli wszczeniesz śledztwo to sprawa musi być rozpoznawana przez sąd w trybie zwyczajnym, a tego nie sposób pogodzić chociażby z treścią art. 117 kks. Ale to tak na marginesie - co do Twojej sprawy, to ja bym najpierw poczekał na decyzję wymiarowców. Wszczynanie sprawy na tym etapie spowoduje tylko to, że narazisz się na kompromitującą wpadkę (bo to może być trochę obciach jak będziesz prowadzić wobec człowieka śledztwo, doprowadzać go policją - a potem  umorzysz sprawę na brak znamion ;-) ).  Po za tym nie zapominajmy że kks to nie jest bat na wszystkie nieszczęścia wymiarowców - nie można z marszu kierować przeciwko człowiekowi całego ostrza wymiaru sprawiedliwości tylko dla tego że US nie znajduje (bądź nie chce znaleźć) innych metod na wymuszenie wykonania określonego obowiązku. Może to trochę patetyczne, ale jak tak zawsze tłumaczyłem kolegom wymiarowcom (i szefowi) i w końcu się do tego przekonali  :D

20 paź 2009, 16:07
Specjalista

REJESTRACJA14 sie 2007, 20:56

POSTY        330
Ostatnio zostałem zasypany zawiadomieniami w stylu "X mimo ciążącego na nim obowiązku, nie złożył zeznania PIT-28 (lub PIT-37 i 36) za 2008 rok (lub za dłuższe okresy np. 2004-2008)".

Czy takie zawiadomienie (zawiadomionko) uzasadnia zastosowanie 56 par. 4 czy może jednak drążyć w kierunku 54 par. 3. Wydaje mi się, że wszystkie te osoby naruszyły przepisy bardziej na zasadzie, "nie przekroczyłem kwoty", albo "zawiesiłem działalność", więc uszczuplenie raczej odpadało (a nawet narażenie).

23 paź 2009, 14:00
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2008, 18:11

POSTY        120
No cóż - ja mam to na co dzień i co rok (jak nie VAT-7 to zeznania). Jeżeli w ogóle ktoś nie złożył zeznania to wg mnie nie ma znamion czynu z art. 56 par. 4 k.k.s.
Co do 54 to też o tym myślałem ale trzeba ustalić czy jest podatek do zapłaty. No i zasadniczo nie wiadomo czy informacje, które są w urzędzie są kompletne (może ktoś nie przysłał pit-11).
Nie wiem czy pogląd taki jest słuszny ale ja mam taką praktykę.

23 paź 2009, 15:16

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
widow                    

Wydaje mi się, że wszystkie te osoby naruszyły przepisy bardziej na zasadzie, "nie przekroczyłem kwoty", albo "zawiesiłem działalność", więc uszczuplenie raczej odpadało (a nawet narażenie).

a niewykluczone, że na zasadzie "umarłem"  :dokuczacz:

Dodano: Nie Gru 27, 2009 7:23 pm

A co karniści zrobicie, jak wprowadzą w życie proponowane zmiany w kks dotyczące art. 56 § 4: "Karze określonej w § 3 podlega także ten podatnik, który mimo ujawnienia przedmiotu lub podstawy opodatkowania nie składa umyślnie w terminie organowi podatkowemu lub płatnikowi deklaracji lub oświadczenia."?

23 paź 2009, 20:46
Specjalista

REJESTRACJA03 lip 2007, 18:19

POSTY        450
szept                    

No cóż - ja mam to na co dzień i co rok (jak nie VAT-7 to zeznania). Jeżeli w ogóle ktoś nie złożył zeznania to wg mnie nie ma znamion czynu z art. 56 par. 4 k.k.s.
Co do 54 to też o tym myślałem ale trzeba ustalić czy jest podatek do zapłaty. No i zasadniczo nie wiadomo czy informacje, które są w urzędzie są kompletne (może ktoś nie przysłał pit-11).
Nie wiem czy pogląd taki jest słuszny ale ja mam taką praktykę.

Ja co roku dostaję setki zawiadomień o naruszeniu przepisów w taki sposób, że:  X Sp. z o.o. nie złożyła CIT-8 albo Pan Y nie złożył PIT-36. Tacy podatnicy od wielu lat nie składają żadnych deklaracji i zeznań, ponieważ np. wyjechali na stałe za granicę (ew. obcokrajowcy - podatnicy/prezesi Spółek wyjechali z Polski). W US praktyka była taka: wysyłać 2 x wezwanie i czekać na przedawnienie.
:mur:
a może lepiej od razu odstąpić na podst art. 17 par 1 pkt. 2 kpk?
Co koledzy na taki (racjonalny i tani) sposób zakończenia sprawy. :D

15 lip 2010, 12:31
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA11 cze 2010, 11:10

POSTY        43
a nie lepiej odstąpić z art. 17 par 1 pkt 3 kpk?

15 lip 2010, 14:06
Znawca

REJESTRACJA08 sty 2010, 14:51

POSTY        131
Jeśli chodzi o zeznania w podatku dochodowym to należy zauważyć, że przedmiotem opodatkowania jest dochód a podstawą opodatkowania dochód po odliczeniach. Czytając literalnie art 56 par 4 kks (z uwzględnieniem zakazu stosowania wykładni rozszerzającej w prawie karnym) należy uznać, że  brak jest podstaw do ukarania z uwagi na przesłankę procesową z art 17 par 1 pkt 2 kpk - brak znamion. Podobnie z zerową deklaracją vat-7. przedmiotem opodatkowania jest obrót. Nie ma obrotu - nie ma karalności mimo istnienia obowiązku złożenia takiej deklaracji. Takie stanowisko zajął też Sąd Okręgowy.
Tak naprawdę art. 56 par 4 kks powinien miec moim zdaniem następujące brzmienie:
Karze określonej w par 3 podlega także ten podatnik, który nie składa w terminie organowi podatkowemu lub płatnikowi wymaganej przepisami prawa podatkowego deklaracji lub oświadczenia

24 wrz 2010, 19:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]